Cred că vrea să spună că ești liber să te înfurii pe cineva care te supără dar să nu îi faci rău atunci când ești mânios, să nu acționezi din impuls, deaorece atunci nu gândești lucid și rațional și ai putea face o prostie pe care s-o regreți toată viața, gen crimă.
Și "Să nu apună soarele peste mânia voastră" cred că vrea să spună să nu ne culcăm nervoși și cu dorință de răzbunare pe cel ce ne-a făcut rău, deaorece nu vom putea dormi bine și vom fi neliniștiți și frustrați.
"De ce credeți ca Cuvantul lui Dumnezeu ne cere sa nu apună soarele peste mania noastră?"
Asta era intrebarea ta si am asteptat ca cineva sa dea raspunsul CORECT dar se vede lipsa studiului Biblic.
Pentru a INTELEGE ce spune Domnul Isus, Dumnezeu in acest verset ar trebui sa STITI ca ZIUA Biblica incepe de la APUSUL soarelui si se TERMINA tot la APUSUL soarelui. Raaspunsul la intrebarea ta ESTE ca MANIA sa nu depaseasca O ZI, adica 24 de ore. Ca supararea sa NU TINA mai mult de O ZI. Ce depaseste o zi devine CRONIC, o suparare ce greu se mai iarta din cauza gandurilor de nemultumire, razbunare, neamplinire, samd.
Cuvantul lui Dumnezeu este atat de SIMPLU daca l-ati studia si nu ati nascocii ce va vine voua prrin capusoare.
"dar se vede lipsa studiului Biblic."
de cand e studiul unei carti de povesti asa importanta?
Cartea asta de povesti este numita CARTEA DE CAPATAI a omenirii asa ca esti jalnic tu si toti cei ce incearca sa gandeasca asemenea tie. Este umilitor pentru omenire sa avem asa oameni.
Tu iti ghidezi viata dupa o carte scrisa de niste oieri, dupa niste lucruri nedemostrabile, dupa niste povesti ilogice si imi zici mie ca sunt jalnic? amuzant.
si totusi cartea de capatai a omenirii nu e recunoscuta de toata omenirea
"cartea de capatai a omenirii nu e recunoscuta de toata omenirea"
Bine, niciodata lumea nu a fost lipsita de handicapati, avem si acum nenumarate exemple.
Am inteles. Cine nu cred ca tine e handicapat.
Un copil care nu crede in mizeriile tale e handicapa si pe langa merita sa mai si moara.
Ce inseamna ca traiesti ca o oaie dupa ce iti zic niste carti de povesti...
"Un copil care nu crede in mizeriile tale e handicapa si pe langa merita sa mai si moara."
Daca Dumnezeu va accapta optiunile, en nu va judec ci doar va plang soarta aleasa.
Mulțumesc pentru ca m-ai "corectat". Ar fi trebuit sa își faca treaba robotelul.
Nu-i așa ca daca am aplica Cuvantul lui Dumnezeu in viață noastră am putea trai fara sa ne îmbolnăvim, iar daca suntem deja bolnavi ne vom însănătoșii?
asa e, voia lui dumnezeu este sa gasesc o virgina si sa o violez iar apoi sa dau ceva bani tatalui ei si sa o iau de nevasta, mania lui dumnezeu ma face sa nu am iubita ca nu fac asta, pe bune sa facem ce scrie in biblie? si sfantul duh a facut sex cu maria si ea avea 14 ani, moralitatea nu are legatura cu biblia nici cu legea, moralitatea o fac cei care au bani, influenta
Pentru ca tu aduni furie, altul la fel si tot asa, apoi o pui de o rascoala, revolta, revolutie, etc, ceea ce nu e in interesul celor care conduc si manevreaza povestile astea cu spiridusi.
De fapt personajul indeamna sa fii fraier.
"Nu-i așa ca daca am aplica Cuvantul lui Dumnezeu in viață noastră am putea trai fara sa ne îmbolnăvim, iar daca suntem deja bolnavi ne vom însănătoșii?"
Ar fi misto daca aceste cuvinte v-ar face putin mai inteligenti.
De fapt interepretarea citatului e mult mai simplă, prima parte a frazei:
"Maniati-va, dar sa nu păcătuiți."
Se referă la a nu lăsa sentimentele impusive să pună stăpânire pe tine, iar a doua parte e și mai evidentă și nu are nici cea mai vagă legătură cu ce zici tu.
"Si sa nu apună soarele peste mania voastră."
De ce să nu apună soarelele peste mânia omului? Răspunsul e simplu, ca să nu mori neîmpăcat, pe scurt se mergea pe premiza că poți muri oricând deci mai bine să nu mori și să te afli în conflict cu cineva.
E mai mult o figura de stil. "Sa nu apuna soarele" inseamna sa nu-ti faci o patima din furie. Sa nu fi vesnic furios ci sa-ti controlezi furia si sa incetezi sa fi furios chiar in ziua in care te-ai infuriat, sa nu o tii in suflet mai mult de-atat fiindca devine patima.
Spiridusul vostru avea probleme serioase la cap, nu-si putea controlola deloc mania, asa ca sfaturile lui sunt fix apa de ploaie:
Domnul S-a aprins de manie impotriva lui Israel si i-a dat in mainile lui Hazael, imparatul Siriei, si in mainile lui Ben-Hadad, fiul lui Hazael, tot timpul cat au trait imparatii acestia. (2Reg.13:3)Domnul S-a aprins de manie din nou impotriva lui Israel; si a starnit pe David impotriva lor, zicand: "Du-te si fa numaratoarea lui Israel si a lui Iuda." (2Sam.24:1)
si a facut un idol Astarteii. Ahab a facut mai multe rele decat toti imparatii lui Israel care fusesera inaintea lui, ca sa manie pe Domnul Dumnezeul lui Israel. (1Reg.16:33)
A luat atunci pe fiul sau intai nascut, care trebuia sa domneasca in locul lui, si l-a adus ca ardere de tot pe zid. Si o mare manie a cuprins pe Israel, care s-a departat de imparatul Moabului si s-a intors in tara. (2Reg.3:27)
Domnul S-a aprins de manie impotriva lui Uza, si Dumnezeu l-a lovit pe loc pentru pacatul lui, si a murit acolo langa chivotul lui Dumnezeu. (2Sam.6:7)
Pe cand carnea era inca in dintii lor, fara sa fie mestecata, Domnul S-a aprins de manie impotriva poporului; si Domnul a lovit poporul cu o urgie foarte mare. (Num.11:33)
Domnul S-a aprins de manie impotriva lor. Si a plecat. (Num.12:9)
Dumnezeu S-a aprins de manie pentru ca plecase. Si Ingerul Domnului S-a asezat in drum, ca sa i Se impotriveasca. Balaam era calare pe magarita lui, si cei doi slujitori ai lui erau cu el. (Num.22:22)
Israel s-a alipit de Baal-Peor, si Domnul S-a aprins de manie impotriva lui Israel. (Num.25:3)
Si Domnul S-a aprins de manie in ziua ceea si a jurat zicand: (Num.32:10)
Domnul S-a aprins de manie impotriva lui Israel si i-a facut sa rataceasca in pustiu timp de patruzeci de ani, pana la stingerea intregului leat de oameni care facuse rau inaintea Domnului.
(Num.32:13)Si iata ca voi luati locul parintilor vostri, ca niste odrasle de oameni pacatosi, ca sa faceti pe Domnul sa se aprinda si mai tare de manie impotriva lui Israel. (Num.32:14)
caci Domnul Dumnezeul tau este un Dumnezeu gelos in mijlocul tau. Altfel, Domnul Dumnezeul tau S-ar aprinde de manie impotriva ta si te-ar nimici de pe fata pamantului. (Deut.6:15)
caci ar abate de la Mine pe fiii tai si ar sluji astfel altor dumnezei; Domnul S-ar aprinde de manie impotriva voastra si te-ar nimici indata. (Deut.7:4)
Caci ma ingrozisem la vederea maniei si urgiei de care era cuprins Domnul impotriva voastra, pana acolo incat voia sa va nimiceasca. Dar Domnul m-a ascultat si de data aceasta. (Deut.9:19)
Caci atunci Domnul S-ar aprinde de manie impotriva voastra; ar inchide cerurile si n-ar mai fi ploaie; pamantul nu si-ar mai da roadele si ati pieri curand din tara aceea buna pe care v-o da Domnul. (Deut.11:17)toate neamurile vor zice: "Pentru ce a facut Domnul astfel tarii acesteia? Pentru ce aceasta manie aprinsa, aceasta mare urgie?" (Deut.29:24)
De aceea S-a aprins Domnul de manie impotriva acestei tari si a adus peste ea toate blestemele scrise in cartea aceasta. (Deut.29:27)
Domnul i-a smuls din tara lor cu manie, cu urgie, cu o mare iuteala, si i-a aruncat intr-o alta tara, cum se vede azi." (Deut.29:28)
In ziua aceea, Ma voi aprinde de manie impotriva lui. Ii voi parasi si-Mi voi ascunde fata de ei. El va fi prapadit si-l vor ajunge o multime de rele si necazuri; si atunci va zice: "Oare nu m-au ajuns aceste rele din pricina ca Dumnezeul meu nu este in mijlocul meu?" (Deut.31:17)
Caci focul maniei Mele s-a aprins si va arde pana in fundul Locuintei mortilor, va nimici pamantul si roadele lui, va arde temeliile muntilor. (Deut.32:22)Copiii lui Israel au pacatuit cu privire la lucrurile date spre nimicire. Acan, fiul lui Carmi, fiul lui Zabdi, fiul lui Zerah, din semintia lui Iuda, a luat din lucrurile date spre nimicire. Si Domnul S-a aprins de manie impotriva copiilor lui Israel. (Ios.7:1)
si au ridicat peste Acan un morman mare de pietre, care se vede pana in ziua de azi. Si Domnul S-a intors din iutimea maniei Lui. Din pricina acestei intamplari s-a dat pana in ziua de azi locului aceluia numele de valea Acor. (Ios.7:26)
Acan, fiul lui Zerah, n-a savarsit oare un pacat cu privire la lucrurile date spre nimicire si nu S-a aprins de manie Domnul impotriva intregii adunarii a lui Israel? Si el n-a fost singurul care a pierit din pricina nelegiuirii lui." (Ios.22:20)
Daca veti calca legamantul pe care vi l-a dat Domnul, Dumnezeul vostru si daca va veti duce sa slujiti altor dumnezei si sa va inchinati inaintea lor, Domnul Se va aprinde de manie impotriva voastra si veti pieri degraba din tara cea buna pe care v-a dat-o El." (Ios.23:16)
Domnul S-a aprins de manie impotriva lui Israel. El i-a dat in mainile unor pradatori care i-au pradat, i-a vandut in mainile vrajmasilor lor de jur imprejur si nu s-au mai putut impotrivi vrajmasilor lor. (Judc.2:14)
Atunci Domnul S-a aprins de manie impotriva lui Israel si a zis: "Fiindca neamul acesta a calcat legamantul Meu pe care-l poruncisem parintilor lor si fiindca n-au ascultat de glasul Meu, (Judc.2:20)Domnul S-a aprins de manie impotriva lui Israel si i-a vandut in mainile lui Cusan-Riseataim, imparatul Mesopotamiei. Si copiii lui Israel au fost supusi opt ani lui Cusan-Riseataim. (Judc.3:8
)Si lucrul acesta s-a intamplat din pricina maniei Domnului impotriva Ierusalimului si impotriva lui Iuda, pe care voia sa-i lepede dinaintea Lui. Si Zedechia s-a rasculat impotriva imparatului Babilonului. (2Reg.24:20)
Domnul s-a aprins de manie impotriva lui Uza si Domnul l-a lovit, pentru ca intinsese mana pe chivot. Uza a murit acolo inaintea lui Dumnezeu. (1Cron.13:1)
Atunci Domnul S-a aprins de manie impotriva lui Amatia si a trimis la el pe un proroc, care i-a zis: "Pentru ce ai cautat pe dumnezeii poporului acestuia, cand ei n-au putut sa-si izbaveasca poporul din mana ta?" (2Cron.25:1)
Si-a trecut fiii prin foc in valea fiilor lui Hinom, umbla cu descantece si vrajitorii si tinea la el oameni care chemau duhurile si care-i spuneau viitorul. A facut din ce in ce mai mult ce este rau inaintea Domnului, ca sa-L manie. (2Cron.33:6)
etc etc, mai erau inca pe atatea versete, ai prins ideea,
Oricât de mult mi-aș dori ca învățăturile din Biblie să fie spre folosul trupului, nu este așa.
Eu credeam că majoritatea poruncilor din VT date de către Dumnezeu sunt spre sănătatea corpului, dar apoi s-au împărțit în două(de exemplu: curăția fiind în tabăra datinilor bătrânilor).
Mie mi s-a demonstrat deja că TOATĂ Biblia este spre sănătatea spirituală și a mentalității. Ți-aș explica însemnătatea versetului, dar nu vreau să atrag nici ură față de un frate și nici îndoială față de o Biserică pe care nu o cunosc(și pe care Dumnezeu o consideră că are și învățături bune).
Adică, Dumnezeu ți-a dat lumina, si o pui sub obroc. Daca nu o folosești cum trebuie, cei despre care vorbești vor rămâne in întuneric, iar tu te vei face vinovat ca ai ascuns lumina sub obroc.
Um. ce? Despre cine am vorbit?
Apropo, dacă tot ai adus aminte, ce este lumina și ce este obrocul(la obroc aș aprecia dacă ai explica propriu și figurat).
Probabil că atunci când biblia spune să nu apună soarele peste mânia voastră se referă mai mult la daunele pe care le creează sufletului și caracterului tău decât la trup. Cât despre faptul că boala îi ocolește pe cei care ascultă biblia nu este adevărat. Iov, de exemplu, este un om despre care biblia spune că era "fără prihană și curat la suflet" (Iov 1:1). Și totuși el a suferit mult din cauza unei boli.