| sanboss a întrebat:

Matei (vamesul) chemat de Dl Isus, se mai numea si Levi, ce parere aveti de numele acesta, oare provenea din randul levitilor din VT sau era doar o coincidenta de nume fiind un om simplu? MULTUMESC

Răspuns Câştigător
Răspuns utilizator avertizat
22 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Ai raspunsul in Biblie:
Matei 10, 2. Iatã numele celor doisprezece apostoli: cel dintâi, Simon, zis Petru, si Andrei, fratele lui; Iacov, fiul lui Zebedei, si Ioan, fratele lui;
3. Filip si Bartolomeu; Toma si Matei, vamesul; Iacov, fiul lui Alfeu, si Levi, zis si Tadeu;
4. Simon Cananitul, si Iuda Iscarioteanul, cel care a vândut pe Isus.
5. Acestia sunt cei doisprezece, pe care i-a trimis Isus, dupã ce le-a dat învãtãturile urmãtoare: "Sã nu mergeti pe calea pãgânilor si sã nu intrati în vreo cetate a Samaritenilor;
Levi este un alt ucenic care se numea si Tadeu.
Luca 19, 25. Si numaidecât, slãbãnogul s-a sculat, în fata lor, a ridicat patul pe care zãcea si s-a dus acasã, slãvind pe Dumnezeu.
29. Levi I-a fãcut un ospãt mare la el în casã si o multime de vamesi si de alti oaspeti sedeau la masã cu ei.
30. Fariseii si cãrturarii cârteau si ziceau ucenicilor Lui: "Pentru ce mâncati si beti împreunã cu vamesii si cu pãcãtosii?"
29. Si tot norodul care l-a auzit, si chiar vamesii au dat dreptate lui Dumnezeu, primind botezul lui Ioan;
34. A venit Fiul omului, mâncând si bând, si ziceti: "Iatã un om mâncãcios si bãutor de vin, un prieten al vamesilor si al pãcãtosilor."
1. Toti vamesii si pãcãtosii se apropiau de Isus ca sã-L asculte.
10. "Doi oameni s-au suit la Templu sã se roage; unul era Fariseu, si altul vames.
11. Fariseul sta în picioare, si a început sã se roage în sine astfel: "Dumnezeule, Îti multumesc cã nu sunt ca ceilalti oameni, hrãpãreti, nedrepti, preacurvari sau chiar ca vamesul acesta.
13. Vamesul sta departe, si nu îndrãznea nici ochii sã si-i ridice spre cer, ci se bãtea în piept, si zicea: "Dumnezeule, ai milã de mine, pãcãtosul!"
2. Si un om bogat, numit Zacheu, mai marele vamesilor,
3. cãuta sã vadã care este Isus; dar nu putea din pricina norodului, cãci era mic de staturã.
5. Isus, când a ajuns la locul acela, Si-a ridicat ochii în sus, si i-a zis: "Zachee, dã-te jos degrabã, cãci astãzi trebuie sã rãmân în casa ta."
6. Zacheu s-a dat jos în grabã, si L-a primit cu bucurie.
7. Când au vãzut lucrul acesta, toti cârteau si ziceau: "A intrat sã gãzduiascã la un om pãcãtos."
Matei se numea si Zacheu.
Au mai fost si alti vamesi unde a intrat in casa lor, Isus, unul chiar numit Levi.

| sanboss explică (pentru danut):

Trebuie sa ma apropi mai amanuntit sa vad care, cum. posibil sa fi facut o greseala cand am zis ca MATEI e acelasi cu Levi. In schimb Matei nu cred ca acelasi cu Zacheu ( nu vad cum ai ajuns la concluzia asta ) zacheu nu a fost chemat intre apostoli.,,,, fapte 1:13 13 Când au ajuns acasă, s-au suit în* odaia de sus, unde stăteau de obicei. Erau Petru**, Iacov, Ioan, Andrei, Filip, Toma, Bartolomeu, Matei, Iacov, fiul lui Alfeu, Simon† Zelotul şi Iuda††, fiul lui Iacov. Deci conform ce scrie aici * iuda fiul lui iacov e acelasi cu levi zis si tadeu. hm. parca vad ca imi scapa ceva.

| danut a răspuns (pentru sanboss):

"Matei nu cred ca acelasi cu Zacheu ( nu vad cum ai ajuns la concluzia asta )Matei 9, 9. De acolo, Isus a mers mai departe, si a vãzut pe un om, numit Matei, sezând la vamã. Si i-a zis: "Vino dupã Mine." Omul acela s-a sculat, si a mers dupã El.
Matei 10, 3. Filip si Bartolomeu; Toma si Matei, vamesul; Iacov, fiul lui Alfeu, si Levi, zis si Tadeu;
Este posibil ca Zacheu sa fie alt vames chemat de Dumnezeu
Luca 19, 2. Si un om bogat, numit Zacheu, mai marele vamesilor,
3. cãuta sã vadã care este Isus; dar nu putea din pricina norodului, cãci era mic de staturã.
5. Isus, când a ajuns la locul acela, Si-a ridicat ochii în sus, si i-a zis: "Zachee, dã-te jos degrabã, cãci astãzi trebuie sã rãmân în casa ta."
6. Zacheu s-a dat jos în grabã, si L-a primit cu bucurie.
8. Dar Zacheu a stat înaintea Domnului, si I-a zis: "Iatã, Doamne, jumãtate din avutia mea o dau sãracilor; si, dacã am nãpãstuit pe cineva cu ceva, îi dau înapoi împãtrit."

Si unde faci legatura intre zacheu si matei tot nu inteleg. Zacheu nu a fost chemat de Isus sa mearga dupa el ca si Matei deci nu il poti include in lista apostolilor

Probabil am facut asocierea ca ambii erau vamesi dar sincer nu vad ca acesta este un motiv de studiu Biblic ci numai o curiozitate fara scop. Fara scop religios aceasta chestie.

Problema mea era alta, daca matei era levit nu daca matei era zacheu happy

Daca ar fi fost Levit ar fi avut slujba la Templu, lucru care nu este relatat in Biblie.

Oricum nu avea voie sa exercite slujba pentru ca era evreu

Numai evreii aveau voie sa lucreze la templu iar Levitii erau unul din triburile lui Israel (evrei). Cum sa nu aibe voie sa lucreze la Templu, daca era levit era OBLIGAT sa faca acest lucru. Citeste Biblia.

Tu esti pe langa ce spun eu, am zis ca ori ca era levit ori ca era simplu evreu nu avea voie sa se alieze cu inamicul ( tu stii ce facea matei la vama ) oare spargea seminte de dovleac?

N-ai inteles, nu te-am contrazis, Matei putea sa se numeasca si Levi dar nu era levit deoarece nu ar fi fost vames (cum spui tu) iar daca era levit, nu ar fi fost vames.

Si chiar daca era levit fiind sub stapanirea romanilor ( avand in vedere ce haos era in Templu in vremea aia ) era omul potrivit ca sa exercite o slujba de vames, avea IQ mai inalt ca un om de rand

| Digikey a răspuns:

Ar putea sa vina si de la levier. Ucenicii lui Iisus s-au apucat si de strans bani si cine nu-i dadea pe toti si isi mai oprea ceva pentru un suc sau o gogoasa era ucis pe loc.

5 Dar un om numit Anania a vândut o moşioară, cu nevastă-sa Safira, 2 şi a oprit o parte din preţ cu ştirea nevestei lui, apoi a adus partea cealaltă şi a pus-o la picioarele apostolilor. 3 Petru i-a zis: „Anania, pentru ce ţi-a umplut Satana inima ca să minţi pe Duhul Sfânt şi să ascunzi o parte din preţul moşioarei? 4 Dacă n-o vindeai, nu rămânea ea a ta? Şi, după ce ai vândut-o, nu puteai să faci ce vrei cu preţul ei? Cum s-a putut naşte un astfel de gând în inima ta? N-ai minţit pe oameni, ci pe Dumnezeu." 5 Anania, când a auzit cuvintele acestea, a căzut jos şi şi-a dat sufletul. O mare frică a apucat pe toţi cei ce ascultau aceste lucruri. 6 Flăcăii s-au sculat, l-au învelit, l-au scos afară şi l-au îngropat. 7 Cam după trei ceasuri, a intrat şi nevastă-sa, fără să ştie ce se întâmplase. 8 Petru i-a zis: „Spune-mi, cu atât aţi vândut moşioara?" „Da", a răspuns ea, „cu atâta". 9 Atunci, Petru i-a zis: „Cum de v-aţi înţeles între voi să ispitiţi pe Duhul Domnului? Iată picioarele celor ce au îngropat pe bărbatul tău sunt la uşă şi te vor lua şi pe tine." 10 Ea a căzut îndată la picioarele lui şi şi-a dat sufletul. Când au intrat flăcăii, au găsit-o moartă; au scos-o afară şi au îngropat-o lângă bărbatul ei. 11 O mare frică a cuprins toată adunarea şi pe toţi cei ce au auzit aceste lucruri.

Dupa cateva leviere bine tintite oricine isi da sufletul.
In 20 de minute era deja ingropat cadavrul.Se vede treaba ca dupa ce s-au vazut cu banii nu-i mai interesau detalii precum inmormantarea.

| sanboss explică (pentru Digikey):

Care sa fie semnificatie de " levier "? si ce legatura are cu anania si safira?

| Konstantin2020 a răspuns:

Era o coincidenta. Dacă era levit foarte probabil nu devenea vameș.

| sanboss explică (pentru Konstantin2020):

Oricum nu trebuia sa devina vames chiar daca era sau nu era levit. mersi pentru raspuns

| Konstantin2020 a răspuns:

Fan cola dacă nu ești pe subiect, nu te baga in discuție.