| AvalohAlyn a întrebat:

Mi-am cumpărat un colier cu Sf.Arhanghel Mihail.E ok? Și unde și când il pot sfinți dacă îl sfințesc la biserica? Dacă nu e sfințit ce are?

6 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

În general nu e bine sa porți sau sa te rogi la lucruri care reprezinta ceva din cer. În a doua porunca (din cele 10 porunci) scrie asa "Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, [...] ". Deci, e păcat sa facem lucruri care reprezinta altceva din cer și mai ales sa ne închinăm la ele. Deci, dacă nu avem voie sa le facem, de ce sa le purtăm la gât? Dacă e păcat și sa le facem, și sa ne închinăm înaintea lor, e păcat și sa le purtăm. Deci, eu, pe baza Bibliei, te sfătuiesc sa nu porți astfel de colier/ lanț sau cum vrei tu sa ii spui.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru anonim_4396):

Icoanele, crucile și cultul sfinților în general nu sunt nebiblice, pentru că nu încalcă cu nimic a doua poruncă.
În secolele VIII și IX a fost o dispută aprinsă în Bizanț între iconoclaști și iconofili/iconoduli Iconoclaștii urmărea distrugerea icoanelor, arderea lor, considerându-le idoli, cum faci și tu și alți protestanți. Prima perioadă iconoclastă (au fost două) a început în 726, în vremea lui Leon al III-lea, care, inspirat posibil și de unele viziuni iudaice și musulmane legate de reprezentarea lui Dumnezeu, a poruncit distrugerea icoanelor din biserici. Se poate observa și o nuanță dualistă, gnostică chiar, în iconoclasm, deoarece prin distrugerea reprezentărilor materiale ale lui Hristos-Dumnezeu, se neagă sfințirea materiei însăși, înfăptuită la Întruparea Logosului ("Și Cuvântul S-a făcut trup...").
În 787, un sinod ecumenic s-a reunit la Niceea, prezidat de Sf. Împărăteasă Irina. Sinodul a condamnat iconoclasmul, considerând că icoanele nu sunt eretice, atât timp cât ne limităm strict la τιμaώ (venerarea) icoanei și nu λaτρειa (adorarea) icoanei. Diferența fiind că adorarea nu e dată materiei în sine, ci a ceea ce reprezintă ea - cum zicea Sf. Ioan Damaschin, două bucăți de lemn sunt demne de venerare atunci când ele sunt puse împreună pentru a face semnul Crucii, pentru că venerându-le îl adorăm pe Hristos; dacă lemnele sunt separate, ele nu au nimic special.
În plus, sinodul din 787 a permis doar pictarea lui Hristos și a Duhul Sfânt în icoane, pentru că doar aceste două ipostasuri ale lui Dumnezeu ni S-au arătat; Fiul ca Om, Sfântul Duh în mai multe forme, de exemplu ca porumbel sau limbi de foc. Tatăl, în schimb, nu s-a arătat de loc, de asta El nu se poate reprezenta în icoane (se face totuși o excepție pentru icoana filoxeniei lui Avraam la stejarul Mamvri.

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu ca vreau sa-ti schimb credintele sau ceva, dar versetul citat de tine se refera la cerul fizic, nu la rai. Dumnezeu a zis sa nu ne facem idoli sub forma de pasari, nu se referea la ingeri acolo.

| anonim_4396 a răspuns (pentru FilosofulDepresiv2022):

Nu cred ca se refera numai la păsări si la ce vedem noi pe cer, ci și la ce e în cer, ce noi nu putem vedea ptc și în Romani capitolul 1 este dezbatut același subiect. Citește Romani 1:22-25

| anonim_4396 a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Tu știi ce înseamnă că ceva de fie biblic? Înseamnă să fie scris în Biblie sa facem acel lucru, nu sa nu fie scris sa nu îl facem. Și în Biblie sunt multe versete care sunt împotriva a tot ce am spus eu mai sus. Din nou, chiar vrei sa întru în subiect? Nu mi pasa deloc ce au hotărât mai marii voștri în privința icoanelor sau a crucii, îmi pasa ce spune Dumnezeu și Biblia. Când îmi va spune Dumnezeu sa fac ceea ce faceți voi (fie prin Biblie (ceea ce, nu se întâmplă), fie prin proroci sau văzători), o sa o fac. Pana atunci, am sa condamn ceea ce faceți voi la fel ca Dumnezeu, Pavel, Moise.
Și nu se pot face excepții în privința lui Dumnezeu. Cum să Îl reprezinți când NICIUN OM nu L a văzut?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu cred că are nimic dacă nu e sfințit. Dacă dorești totuși a-l sfinții, mergi la preot sa o facă.