Poate ca asta te va ajuta:
https://www.elefant.ro/......db9084a1c0
Nu am citit - o, dar cred ca e o carte OK.
Serios? Orice profesor universitar de istorie, de clasici, de studii religioase sau de studii biblice ai intreba de la Cambridge, Harvard, Oxford, Princeton, Sorbona sau Yale, iti va raspunde ca Eusebiu a fost un mare mincinos (citeste: propagandist, ideolog) si nicidecum un istoric onest. Eusebiu nu lucra dupa "sine ira et studio", pe el nu-l interesa adevarul istoric, ci doar sa propage o anumita conceptie referitoare la teologia crestina. Oricum, metoda istorica si epistemologia istoriei au fost formulate la multe secole dupa moartea lui Eusebiu.
Iar dupa manualele scrise de Ehrman se invata studii biblice si istoria crestinismului in multe universitati importante din lume. El e contra fundamentalismului, nu contra crestinismului. Este prieten cu profesorul universitar de Biblie de la Yale Dale Martin, iar Martin, care e credincios crestin episcopalian, nu gaseste nimic jignitor sau nelalocul lui in cartile lui Ehrman. Oricum Martin controleaza cartile lui Ehrman inainte de a fi publicate si daca gaseste greseli in ele ii spune lui Ehrman sa le elimine. Ehrman mai are prieteni crestini, similar cum il are pe Martin. Bineinteles, ei nu sunt crestini stupizi, ci viseaza in greaca veche.
Pentru detalii vezi https://www.google.com/......ps?/search
Iar sa citesti istorici antici fara sa-ti fi insusit principiile criticii istorice duce doar la diletantism. Adica ajungi sa faci ca ala care a citit niste surse primare si voia pe urma sa adauge pe Wikipedia ca Einstein si Spinoza au fost crestini.
Cea mai buna carte pentru istoria crestinismului primar este cea a lui Eusebiu de Cezareea - Istoria ecleziastica (scrisa in sec. IV).
Eu iti recomand sa citesti surse primare, nu interpretari de 2 bani, alde' Ehrman si alti neaveniti care scriu carti pentru burta.
https://www.elefant.ro/......1447848001
Dupa aceea poti continua cu Sozomen si Cassiodor. In general, cauta surse primare, sau cat mai aproape de perioada despre care se vorbeste.
"Patericul Egiptean", "Vietile Sfintilor", "Filocalia", "Patericul Romanesc". Atat imi amintesc acum; or mai fi si altele. Istoria crestinismului inseamna istoria Bisericii intemeiate de Hristos pe temeiul Dumnezeirii Sale, pe care nu o birui nici portile iadului. - Matei 16, 18
Îstoria bisericească universală Ed. IBMBOR. vol. 1 și 2. Istoria BOR de autori diferiți, mai cunoscuți ar fi Pr. Mircea Păcurariu.
RAY întreabă:
kaynmaincallme întreabă: