Caci intelepciunea lumii acesteia este o nebunie inaintea lui Dumnezeu. De aceea este scris: "El prinde pe cei intelepti in viclenia lor. Multi din cei care se cred intelepti nu au parte de fericire si bucurie. Dumnezeu da bucuria si pacea.
Comparatia este falsa,deoarece credinta nu presupune siguranta absoluta,dovada este faptul ca in momentul in care cred ca pot zbura tot nu reusesc sa zbor, in timp ce telescopul ofera imagini ale realitatii, deci ofera siguranta absoluta.
"Cu ajutorul telescopului ochiul vede ceea ce nu putea vedea singur. El razbeste spatiile care sunt inaccesibile pentru el fara acest ajutor. Tot asa e si credinta. Ea nu face decat sa intinda si sa intareasca ratiunea;"
Autorul afirma ca este asemeni si cu credinta, cu toate ca atunci cand vorbeste de telescop descrie ceva, iar cand vorbeste de credinta nu descrie acelasi lucru.
"Ea nu face decat sa intinda si sa intareasca ratiunea..."
Creditna nu intereste doar ratiunea, dar si iratiunea. Sa nu uitam ca multi oameni cred lucruri neadevarate.
Seamana si nu prea. Ca la telescop depinde si de cel care se uita prin el, ca degeaba ajunge ochiul departe, daca nu ajunge si mintea.
In schimb credinta este facuta si pentru cei simpli, ba chiar as spune pentru cei ce au o anumita loialitate si dispozitie spre ascultare, spre jertfa.
Asa incat un taran got cum a fost Sf Sava Gotul a ajuns la sfintenie, pe cand un savant ca Jaques Monod nu a putut pricepe calea.
Da' de tainele religiilor tribale ce zici? De ce nu te convertesti la ele? Ce te-o face sa crezi ca crestinismul o fi mai religie ca alte religii?
Intr-adevar pentru un crestin credinta nu e credulitate, ci se bazeaza pe dovezi.
, de fapt, credinta inseamna incertitudine, deci indoiala, asa ca "Mintea cu credinta este o trestie slaba, care se clatina de vantul indoielilor."
"Credinta pentru ratiune este asemeni telescopului pentru ochi.Cu ajutorul telescopului ochiul vede ceea ce nu putea vedea singur." - credinta pentru ratiune e de fapt ca ochelarii cu sticla normala pentru un ochi bolnav care o sa vada ce vrea creierul sa vada, nu ce exista.
"Tot asa e si credinta. Ea nu face decat sa intinda si sa intareasca ratiunea" - ea nu face decat sa inchida si sa orbeasca ratiunea.
"Mintea fara credinta e o trestie slaba, care se clatina de vantul indoielilor". Cu asta spui totul despre ce este religia. Ea apare tocmai datorita faptului ca omul nu suporta prea bine indoielile, si ar vrea sa stie tot din prima, fara niciun efort. De ce nu sunteti capabili sa traiti cu dubii? Trebuie sa stii sa te controlezi si sa realizezi ca unele lucruri nu se stiu inca, si sa te impaci cu acest gand. Bineinteles, asta nu inseamna sa nu incerci sa le afli, dar doar prin intermediul stiintei poti.
Nu sunt de acord cu ce ai scris tu. Credinta inhiba dorinta de cunoastere. De ce? pentru ca deja ai raspunsurile la toate intrebarile si anume dumnezeu. in opinia mea, fara dorinta de cunoastere, nu o sa existe niciodata evolutie, voi sunteti doar niste paraziti
Salut
Sunt de acord că credinţa este o însuşire extraordinar de puternică.
Dar este interesant ce spune 2 Tesaloniceni 3:2 despre această calitate.
O seară bună!
Acel moment cand realizezi ca prin credinta nu se refere la religie sau la zei, ci la propria vointa...
Nu este minunat?
HAHA! Si (ne)vointa de unde izvoraste? :)
http://luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com/category/nevointa/
M-am gandit si eu la asta, dar vorbeste si despre dumnezeu, si doar acea credinta e o certitudine, desi credinta inseamna incertitudine, dar na, la tăţ n-i greu.
Pentru Bragi care mi.a dat ignore.
Lasa Bragi batjocura. dacă ar fi adevărat (dar nu-s), n.ar inseamna decatca in 30 ani de stiri truncate(foame de cancan) farse (ca numai asta gasesti pe youtube) a fost gasit un ratacit care s.a facut in asa hal de batjocura dracilorr…
e bine si ca ceilalti 30000 de calugari nu vor face niciodata asa ceva
Ceilalti vor sa se mantuiasca. Pe ala din imagine (daca ii adevarat, nici haina nu l-a putut salva degeaba a intrat in calugarie)