| chelstone a întrebat:

Multi afirma ca mintea umana nu-l poate intelege pe dumnezeu. Spun ca nu-l pot descrie printr-un ratioament logic, ca mintea umana care ar fi o parte din dumnezeu, nu-l poate intelege, insa se inseala ca-l descopera printr-un mecanism subiectiv, credinta. Daca prin logica nu te poti intelege ceva, prin credinta nu poti intelege nimic. Apoi, ce SENS are sa crezi intr-o entitate pe care mintea ta nu o intelege?!
"Mintea umana nu-l poate intelege pe dumnezeu" - aceasta fraza demonstreaza de fapt ca multi crestini cu aceasta gandire sunt intr-o totala eroare, pentru ca daca nu poti intelege pe cineva printr-un mecanism logic si obiectiv, prin subiectivism si credinte, nu poti decat sa te departezi de adevar.
Asadar, intrebarea esentiala este: Ce SENS are sa crezi intr-o entitate pe care mintea ta nu o poate intelege?!
PS: Credinta nu denota intelegere, intelegerea este rezultatul unei ratiuni logice.

22 răspunsuri:
| AlexandraCroft a răspuns:

Asa cum am mai spus si o repet:fiecare este liber sa creada in ce vrea el,daca tu spui de crestini ca nu au logica te inseli,daca noi credem in religie si nu in rationament,insa ASTA NU INSEAMNA CA NU RATIONALIZAM LOGIC.
Suntem fiinte vii, cu toti gandim, de aceea alegem fiecare sa credem in ceea ce dorim, nu poti spune de cei care cred in Dumnezeu ca nu rationalizeaza, doar pentru ca ei vad lucrurile in alt mod decat il vezi tu.

| RAY a răspuns:

Ai dreptate dar nu ai cu cine dialoga ei urasc logica, ratiunea, prefera sa traiasca in lumea mor plina de fantezi, nu trebuie sa munceasca ca da dumnezeu, nu trebuie sa faca nimic e asa frumoasa viata lor imaginara

| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Si care e intrebarea, iti dai doar parerea ta?
Care e rostul omului pe pamant?

| chelstone explică (pentru besleaganicolaecosmin):

Vrei sa-ti desenez?! Nu e doar parerea mea, am facut un prolog al intrebarii, pentru a crea niste puncte de legatura.
Rolul omului pe pamant?! CUNOASTEREA. SA STIE. De ce?! Pentru ca CUNOASTEREA inseamna evolutie. Stii ce a facut omul de-a lungul veacurilor?! A evoluat, cum?! Prin CUNOASTERE.
Ce au facut credintele?! Invrajbire, razboi si MOARTE.

| besleaganicolaecosmin a răspuns (pentru chelstone):

Gresit, cu cat stie omul mai mult isi da seama ca tot prost moare; rolul omului pe pamant este sa ajunga in rai; cu cat cunoasterea e mai mare cu atat omul in dobitocia lui gandeste ca se trage din maimuta, daca nu ar fi existat acest animal din ce ne-am fi tras; s-au facut cercetari si nici-o maimuta nu si-a depasit stadiul de maimuta au trecut mii de generatii si tot n-a devenit om, macar una.

| chelstone explică (pentru besleaganicolaecosmin):

''daca nu ar fi existat acest animal din ce ne-am fi tras''
Alo, ce treba are teoria lui Darwin cu ceea ce am spus eu?! Eu nu sustin aceasta teorie.
''omul in dobitocia lui gandeste ca se trage din maimuta''
Si daca tot e dobitoc, de ce sa nu creada si in GOD...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca vrei sa ai o viata ''normala'' in societate, trebuie sa crezi in Dumnezeu, chiar daca nu-l intelegi.

| kiv1990 a răspuns:

Stii se spune ca exista o viata dupa moarte si oameniii in aia cred,

| tasmania a răspuns:

Mintea umana nu poate intelege multe. Asta nu inseamna ca nu poate exista ceva ce nu poate fi rationalizat prin schemele conventionale ale gandirii. Sa lasam deoparte credinciosii. Ce crezi despre filosofii caare vorbesc despre transcendent si despre metafizic?
Si - cu scuzele de rigoare pentru tine - o sa adresez o intrebare utilizatorului raymusic22tm: de ce spui ca "nu ai cu cine dialoga ei urasca logica, ratiunea, prefera...", daca tu esti cel care pe forum da "ignore" si stopeaza dialogul?

| chelstone explică (pentru tasmania):

''Mintea umana nu poate intelege multe.''
Cateva exemple?! M-am saturat de fraza aceasta... Dezvolta putin ideea.
''Asta nu inseamna ca nu poate exista ceva ce nu poate fi rationalizat prin schemele conventionale ale gandirii.''
Daca CEVA exista, iar mintea ta nu-l poate percepe (ca e prea limitata, sau din orice alt motiv), stii ce?! Afla ca despre acel CEVA nu vei sti niciodata nimic, nici macar ca exista sau ca nu exista.

| tasmania a răspuns (pentru chelstone):

Mai intai de toate, as fi vrut sa te intreb - retoric, evident - ce varsta ai; e imposibil ca unui om sa nu i se intample de-a lungul vietii unele chestii care trec dincolo de logicitate.
Ce e logic in felul cum iti aduce viitorul lucrurile?
Ce e logic in faptul ca vedem intotdeauna curcubeul la fel?
Ce e logic in faptul ca medicina nu stie de unde apare hipertensiunea arteriala primara?
Ce e logic in faptul ca unii mor mai devreme decat altii?
Ce e logic in faptul ca toti murim?
Ce e logic in faptul ca anotimpurile vin tot timpul in aceeasi succesiune?
Ce e logic in faptul ca uneori timpul pare comprimat?
Ce e logic in faptul ca iubesti pe cineva fara sa poti spune de ce? Sau de ce iubesti acea persoana si nu alta?
De ce unora le plac un gen de muzica, iar altora altul?
De ce ghioceii apar - in natura - doar primavara? Cum stiu cand e primavara?
Cat de logica e gelozia?
Ce e logic in nasterea omului din anumiti parinti?
Ce principiu logic nu lasa marul sa faca gutui?
De ce nu toate tomatele au acelasi gust, aceeasi culoare si aceeasi forma?
Care-i cauza logica a bio-diversitatii, deci? Si a mentinerii acesteia?
Sunt o gramada de lucruri pe care mintea umana nu poate sa le inteleaga. Uite ce spune cineva care s-a mai gandit la asta: http://www.cenaclu.intelepciune.ro/ilogica_133.html sau http://philosophy.stackexchange.com/questions/2899/life-is-illogical.
Numai bine!

| chelstone explică (pentru tasmania):

Ce e logic in felul cum iti aduce viitorul lucrurile?
Totul, caci lucrurile din viitor sunt rezultatul actiunilor tale anterioare, ce semeni aia culegi. Sigur ca mai avem si partea hazardului sau ceea ce nu tine de noi, insa si acestea se pot explica logic, luate in parte, multe dintre ele au factorul declansator in trecut si pot fi explicate logic.

Ce e logic in faptul ca anotimpurile vin tot timpul in aceeasi succesiune?
Are logica, caci si anotimpurile ''sunt determinate de înclinarea axei Pământului combinată cu rotația lui pe orbită în jurul Soarelui.''
Plus de asta, tot datorita acestor factori si in functie de o anumita parte a Terrei, in anumite zone sunt doar doua anotimpuri.

''Ce e logic in faptul ca uneori timpul pare comprimat?''
Prietene, nu asocia niciodata verbul ''a parea'' cu cuvantul ''logic''. Sper ca nu are rost sa-ti explic de ce...

''Cat de logica e gelozia?''
Prietene gelozia, tine de partea subiectiva a omului, ea survine din fricile noastre, din frica de a pierde pe cineva drag. Si poate fi si ea explicata foarte bine din punct de vedere logic, dar vezi tu, pe tine nici macar nu te intereseaza raspunsul la aceste intrebari, pentru ca daca ar fi fost asa ai fi incercat cauti singur raspuns, si nu, sa dai aici un copy paste de pe niste site-uri cu redactori a caror competente sunt cu semnul intrebarii

''Ce e logic in faptul ca unii mor mai devreme decat altii?''
Daca as fi crestin as spune ca nu e logic si nedrept, dar cum nu sunt si incep sa gandesc as spune ca e logic, pentru ca si moartea sau viata noastra, sunt independente unele fata de celelalte, chiar daca traim in comuniune, alegerile pe care le facem in viata si lucrurile ce nu tin de noi dar survin in mod logic ca altfel este imposibil (intotdeauna exista cauza si efect) ne influienteaza durata de viata.

Ce e logic in nasterea omului din anumiti parinti?
E logic, vad ca astia de au pus intrebarile par sa nu fi deschis nici o carte in viata lor, n-au auzit de reproducere, ADN.
Pe tine si pe cei ca tine, te intreb ce e logic in crearea omului din pamant?! Si demonstreaza lucrul acesta.

''De ce unora le plac un gen de muzica, iar altora altul?''
Asta tine de preferintele fiecaruia, aceste placeri survin in general din modul in care au fost educati, din locul unde au crescut, din ceea ce aud de la altii. Si daca o sa faci o simpla analiza o sa vezi ca pana si aceste placeri au logica in ele.

De ce nu toate tomatele au acelasi gust, aceeasi culoare si aceeasi forma?
Acelasi pentru care nici merele nu au acelasi gust, culoare sau forma. Raspunsul?! Au fost altoite.

''Ce principiu logic nu lasa marul sa faca gutui?''
Tine de specie, asa cum omul, femeia nu naste dinozauri, asa nici marul nu face pere. Daca vezi logic ca o femeie sa nasca un om, atunci e logic ca din fiecare specie sa se reproduca sortimente din aceiasi specie.

''De ce ghioceii apar - in natura - doar primavara? Cum stiu cand e primavara?''
Pentru ca atunci este timpul propice pentru a creste. Nici strugurii nu se coc iarna, de ce?! Nu e soare, nu-i caldura... Si lista poate continua.

Eu zic asa, in primul rand, daca ai ajuns sa dai astfel de copy paste-uri ar trebui sa-ti pui niste intrebari existentiale, si chiar sa incerci sa-ti raspunzi la ele, apoi, cand pui o intrebare sau niste intrebari, este bine sa fie rezultatul mintii tale si nu niste copy paste-uri, asta pentru ca asfel de postari denota multe despre tine, despre cunostinele tale, etc si, iti spun toate acestea cu multa compatimire. Din pacate pentru tine esti la un nivel intelectual la care nu poti intelege multe, si asta nu pentru ca nu poti, ci pentru ca nu vrei, si pentru ca alegi sa te amagesti. Si ce e mai rau este ca te lasi amagit de altii, ca nu vrei sa afli adevarul ci doar iti place sa te amagesti crezand ca anumite lucruri sunt reale, incercand sa le justifici prin tot felul de afirmatii fara fundament sau fara logic. Daca ai ajuns aici sincer imi pare rau pentru tine.
Oricum mi-ar placea sa mai discut cu tine, insa poate vrei sa o facem intr-un mod diferit, altfel de cel in care te complaci, un mod in care sa incerci sa-ti raspunzi tu la intrebari, si nu sa cauti raspunsuri in lucruri superficiale si fara esenta sau pe site-uri care niciodata nu-ti vor raspunde la nevoile tale. Iar adevarul, pe el il gasesti in tine, cercetand, nu pe site-uri si nu crezand ca ceva este adevarat. Doar rationdand ca ceva este adevarat, iar in rationamentele tale sa nu te abati de la sensul logic pentru a nu te departa de adevar.

| tasmania a răspuns (pentru chelstone):

Mai, mai - tu chiar poti explica logic hazardul? Asta e tare de tot. Cred ca esti prima persoana in istorie care face asa ceva.
Aha - la asta cu anotimpurile, ma gandeam eu ca sunt zone numai cu doua anotimpuri; dar de ce si acolo au aceeasi ciclicitate? De ce unde sunt patru anotimpuri nu vine iarna inaintea verii s.a.m.d? Si daca ele depind de inclinarea Pamantului si de orbitarea lui in jurul Soarelui, ce e logic in astea? Ce le tine pe ele asa cum sunt? Cum de e inclinat Pamantul intr-un grad care permite existenta vietii? Si cine il mentine pe aceeasi orbita? Cine determina factorii aia care - la randul lor - determina succesiunea anotimpurilor in ordinea stiuta?
Cand zice de parinti, se referea la faptul nasterii unor copii din anumiti parinti; de ce, adica, tu sau eu nu suntem copiii lui Obama ci ai parintilor nostri. Extrapoland, de ce noi ne-am nascut romani? Poate si ortodocsi prin Botez. Cat despre crearea omului din pamant, mie mi se pare fireasca - de vreme ce toti vom ajunge iar pamant. La fel dupa cum trupul uman are in componenta sa - in diferite proportii - toate elementele chimice ale tabelului lui Mendeleev.
Acum, chiar - de ce nu naste femeia dinozauri? Ce tine specia in limitele ei? Cum se mentine specia intr-un cadru al ei? Cum? Care e cauza pentru efect? De ce nu fac ciresii pufuleti sau rodii?
Tocmai: pentru ce numai primavara este acel timp propice pentru rasarirea ghioceilor? Nu ti se pare deloc o ordine in toata aceasta poveste? Nu crezi ca e prea meticuloasa randuiala din natura ca sa fie doar un rod al intamplarii? Cum ar putea o natura moarta (fara ratiune si fara constiinta) sa produca asa ceva? Si cum ar putea natura sa mentina legile fizice, de vreme ea este guvernata de ele? Cum poate ceva sa creeze legi care sa guverneze acel ceva?
Hi, hi, hi. Iti multumesc pentru compatimire si pentru aprecierile despre nivelul meu intelectual; sa stii ca nu am dat nici o copiere/lipire. Am vrut doar sa intelegi ca doar din natura poti pricepe ca exista ceva dincolo de ea, ceva care a creat-o si care o mentine. Cat despre rationamentele facute doar de mintea umana... Toate au acelasi rezultat: fundatura sau aporia. Daca ti-e suficient "dubito, ergo cogito; cogito, ergo sum" pentru tine personal, ce ne facem cu ceilalti, cu natura, cu ordinea din lucruri? E posibil sa vina omul din neant si sa se duca in nimic? Care ar fi ratiunea acestui fapt? Care ar fi rationalitatea existentei umane? A intregii existente umane? A gandurilor si a viselor, a dorintelor si a faptelor? Ce logica ar fi in existenta omului pentru moarte? Doar pentru moarte? Gandeste-te ca omul (marele OM, animalul cu ratiune, vointa si sentiment) nu poate crea nici cea mai mica forma de viata plecand de la nimic sau de la materie inerta. Iar natura, fara ratiune proprie, a putut crea toate acestea? Cum? Ce fel de hazard a fost acela care a creat atata ordine si randuiala? Ce ratiune oarba a putut crea atata rationalitate pe care o intalnim la tot pasul, dar pe care o ignoram, parand ca nu se poate compara cu omul?
Cat despre discutat, discutam oricand, daca vreunul din noi nu se plictiseste. Cele bune!

| chelstone explică (pentru tasmania):

Cand spun hazard ma refer la intamplari care sunt neasteptate, imprevizibile, ce pot schimba soarta cuiva, ei bine aceste intamplari au la randul lor o natura bine definita, insa sunt independente de actiunile tale, insa cu toate acestea ele creaza repercursiuni in viata ta.

''dar de ce si acolo au aceeasi ciclicitate?''
Nu cred ca are rost sa-ti explic, lucrurile astea se fac in clasele 5-8, dar am sa-ti dau o trimitere unde este explicat o foarte bine acest fenomen, ti-am zis ca sa afli raspunsuri trebuie sa cauti: http://ro.wikipedia.org/wiki/Anotimp Citeste aici si vei afla raspunsul la intrebarea ta, foarte pe indelete redat.

'' tu sau eu nu suntem copiii lui Obama ci ai parintilor nostri.''
Tie ti se pare logic sa fii copilul lui Obama?! E simplu, nu esti copilul lui Obama pentru ca nu el te-a ''proictat''. Oricum aceasta dilema este una lipsita de sens, si mi se pare ca trebuie sa ai putina minte si sa nu ai nici macar minime cunostinte despre reproducere si ADN, transmitere de caracteristici etc.

''de ce noi ne-am nascut romani?''
Nasterea nu este dependenta de nationalitate, si nu nu te-ai nascut nici roamn si nici crestin, aceste caracteristici le-ai dobandit dupa nastere. Se vede ca nu prea iti pui mintea la contributie...

''Cat despre crearea omului din pamant, mie mi se pare fireasca - de vreme ce toti vom ajunge iar pamant''
Aici ai postat o fraza total aberanta, in primul rand pleci de la mai multe premise gresite:
1. Aceea ca suntem fauriti din pamant
2. Aceea ca toti vom ajunge in pamant.
Ambele false.
Vezi tu, noi nu suntem facuti din pamant si nici nu vom ajunge cu totii in pamant. Plus de asta fraza pe care ai afirmat-o nu are pic de logica.

''La fel dupa cum trupul uman are in componenta sa - in diferite proportii - toate elementele chimice ale tabelului lui Mendeleev.''
Aici te inseli grav...

''Cum se mentine specia intr-un cadru al ei?''
Fiecare specie are elemente diferite prin care isi perpetua specia, ADN ul omului este diferit de cel al animalelor, plantele au alt sistem de inmultire decat cel al oamenilor, aceste sisteme sunt incompatibile intre ele, asta pentru ca ''informatia'' pe care trebuie sa o primeasca corpul omenesc pentru a se reproduce este de natura diferita fata de ''informatia'' pe care o ofera un animal sau o planta pentru a se reproduce.

''ca sa fie doar un rod al intamplarii?''
Cine a spus ca este vorba despre un rod al intamplarii in aceasta situatie?!

''Cum ar putea o natura moarta (fara ratiune si fara constiinta) sa produca asa ceva?''
Natura moarta?! :)) Natura contine informatie, nu exista natura moarta, natura, nu are ratiune si cunostinta, dar contine informatie. TOT ceea ce te inconjoara este plin de informatie. Si plus de asta, ghiocelul, nu rasare din neant. Plus de asta, exista si ghiocei care infloresc toamna daca nu stiai.

Ce intelegi tu prin legi fizice? da-mi cateva exemple...

''E posibil sa vina omul din neant si sa se duca in nimic?''
Dar, eu nu am sustinut asta, insa daca tu nu stii de unde vine omul, nu trebuie sa fii ignorant si sa spui ca vine de la un zeu. Apropo, acel zeu de la care spui ca toate vin, el, el de unde vine?! E din totdeauna?! Atunci, poate ca toate ce le vezi si le stii sunt din totdeauna...

''Ce fel de hazard a fost acela care a creat atata ordine si randuiala?''
Nu hazardul a dus la crearea a tot ce exista, nici un om de stiinta nu sustine asta, ar trebui sa te mai documentezi inainte de a posta o intrebare. Cred ca poti sa cercetezi si a rationezi singur asupra multora dintre dilemele pe care le ai.

| tasmania a răspuns (pentru chelstone):

N-ai inteles punctul principal al postarii mele. Asa ca o sa reiau doar concluzia: cum isi pastreaza natura legile pe care singura si le-a dat (admitand ca a putut face asa ceva cu toata informatia din ea de care aminteai)? De unde este acea informatie? Cine mentine lumea cu legile ei fizice (ex. atractia gravitationala)?
Cum se mentine lumea pe linia de plutire? Ce n-o lasa sa se destrame?
Sau crezi ca materia este eterna? Si e inzestrata cu putere proprie? Poate data de informatiile continute?

| chelstone explică (pentru tasmania):

''Cum se mentine lumea pe linia de plutire? Ce n-o lasa sa se destrame?''
http://ro.wikipedia.org/wiki/Gravita%C8%9Bie Citeste asta si o sa ai raspunsul la aceasta intrebare. Ba mai mult o sa aflii si cum s-au creat anumite corpuri din spatiu.

''Materia este compusă din particule divizibile ca atomi, care se grupează formând molecule. Atomii la rândul lor sunt alcătuiți din protoni, neutroni și electroni numite și particule elementare care sunt frecvent numite materie.''
Materia contine substanta si camp (fizic)

| tasmania a răspuns (pentru chelstone):

Nici acum vad ca nu ne intelegem. Eu nu te-am intrebat "cum?" la modul explicatiilor mecanice, de genul "Ploaia se formeaza din evaporarea apei din rauri si oceane si caderea ei inapoi pe Pamant din norii cummulus". Te intrebam care e Principiul ultim a tot ce vedem in jurul nostru.
N-am intrebat "cum" exista lucrurile; ci "cum pot exista lucrurile"? Care e ratiunea lor? Care le este suportul ultim?
"Materia este compusa din..." - nu asa. Asta nu e greu de aflat, desi - in principiu - nu agreez explicatiile de pe wiki. Eu intreb : cum poate exista materia? Ce o face sa reziste? Asta daca suntem mai intai de acord ca lumea are un inceput si - atunci - si un sfarsit. De ce nu se sfarseste lumea azi? De ce nu s-a sfarsit ieri?
Intelegi ideea?

| RisenLight a răspuns:

laughing Sa te intreb ceva raymusic22tm? De ce blochezi raspunsurile mele la intrebarile tale? laughing Oare ateii urasc raspunsurile coerente care le dau peste cap ideile nesustinute? laughing Sa nu te enervezi tare, dar totusi am obtinut o victorie big grin si cred ca iti vei da si tu seama ...cand o sa te lase nervi laughing
Cat despre intrebare iti spun doar atat : Personal nu te condamn pentru nimic insa nici tu nu condamna pe altii si sti unde bat...pentru ca asta tine bunul simt al fiecaruia big grin

| GRs a răspuns (pentru RisenLight):

Nu te bucura prea tare, sunt mai multi crestini care au dat ignore ateiilor. Ii deranja raspunsurile lor. Si eu am primit de la unul cu toate ca nu am folosit cuvinte obscene si nici nu l-am jignit.

| RisenLight a răspuns (pentru GRs):

Si tie iti recomand 2 fraze de ale mele : 1.Fiecare cu treaba lui si 2. Personal nu te condamn pentru nimic insa nici tu nu condamna pe altii si sti unde bat...pentru ca asta tine bunul simt al fiecaruia. Eu unul mi-am facut o imagine despre lucrurile cu care l-am deranjat pe fragilul nostru user.
A dar totusi revenind la ignore totusi oare nu e din cauza ca totusi nu are nimic de raspuns ( faza cu deranjatul e doar un pretext folosit din comoditate plus ca da si aerul ala de parvenit )

| Yοda a răspuns:

Credinta ma ajuta sa inteleg. Adevarul inlaturat de catre intelegere el este.