15Îngerul al șaptelea a sunat din trâmbiță. Și în cer s-au auzit glasuri puternice, care ziceau: „Împărăția lumii a trecut în mâinile Domnului nostru și ale Hristosului Său. Și El va împărăți în vecii vecilor." 16Și cei douăzeci și patru de bătrâni, care stăteau înaintea lui Dumnezeu pe scaunele lor de domnie, s-au aruncat cu fețele la pământ și s-au închinat lui Dumnezeu 17și au zis: „Îți mulțumim, Doamne Dumnezeule,... I cartea asta e povestita o vedinie, asta ni se spune la inceputul cartii Apocalipsa.Proorocul vorbeste la trecut, pentru ca el povesteste ceva ce considera ca se va intampla in viitot, deja „Împărăția lumii a trecut în mâinile Domnului'', si batranii ii multumesc lui Dumnezeu pentru asta; pentru ei mania neamurilor, care s-a manifestat prin persecutarea poporului Domnului, este deja in trecut, si vorbesc despre ea la trecut.
Nu pasajul asta. Pasajul asta vorbeste despre un moment in care oamenii nu mai conduc tari, ci toata lumea e condusa de Dumnezeu, si aici as putea sa refer la discutia noastra recenta despre cele doua interpretari ale domniei mesianice, cea crestina si cea mozaica. Dar sunt alte pasaje, in alte carti ale Bibliei, care nu stiu daca sugereaza, mai degraba afirma, in clar, victoria statului Israel asupra statelor din jur. ''Iata, il fac pe Iuda un foc nimicitor, care va arde toate popoarele din jur'', interesant e ca apoi sunt enumerate state care nu mai existau, si nu erau motive ca sa se creada ca vor reveni in actualitate, ca Iuda insusi si Siria, si chiar state care nu existasera niciodata: Iordania. Apare cu denumirea ''Iordan'', acesta e un rau, dar e tratat ca o tara. Deasemenea, Liban, care era cunoscut ca regiune, dar nu fusese niciodata un stat.
In Ieremia tema e distrugerea Israelului, celelalte popoare sunt distruse de Babilonieni, proorocie pe termen mediu; nici nu era bine sa vorbeasca de victorii viitoare, Domnul cerea prin Ieremia supunere fata de Babilon. Da, e totusi ceva la sfarsit, dar alte formulari. Ce mai, am citat din memorie si probabil e alt termen, nu Iuda; Am sa gasesc azi sau maine, cand ajung acasa, si iti trimit neaparat, ca e foarte interesant. Banuiec ca e in Ezechiel, dar sa nu anticipam.
Cred ca refera la maniile dintre neamuri ca unii erau cu Lasconi altii cu Georgescu.
anonim_4396 întreabă:
Rizztheseballs6969 întreabă: