Eu ma indoiesc si de sanatatea mea mintala apai de credinta.
Nu e singurul indiciu cum că persoana Dumnezeu e doar un idol la fel cum erau zeii în lumea antică.Dar chestia cu jertfele e scrisă cu da, și apoi când cei ce au scris „sfânta" scripcă(arhaism pentru vioară) au văzut că s-au scăpat au inventat texte ce anulează aceste practici păgâne de mulțumire către idolii inventați ai oamenilor.
Nu este o inventie.A existat si avea grija de ei.Vecinii evreilor aveau zeii lor colegi cu zeul evreilor.
Si in Grecia antica zeii voiau fix aceleasi chestii ca restul zeilor, fum de gratar din grasimea animalelor, carne, vin, fecioare .aur.etc.
Dintre toti zeul evreilor era cel mai sarit dupa fix.
Si unde sunt acum toti acesti zei?
S-au carabanit la ei acasa.
Biblia explica desul de bine ca YHWH nu a fost Dumnezeu, doar un simplu elohim coleg cu Chemos, Milcom, Astarte, etc.
Traiau foarte mult dar nu erau imortali sau omnipotenti.
E o idee păgână cum că Dumnezeu ar fi vrut (cu sensul de a-Și găsi plăcerea în ele) să primească jertfe.
Dimpotrivă:
„Când Îmi aduceți arderi de tot și daruri de mâncare, n-am nicio plăcere de ele; și vițeii îngrășați pe care-i aduceți ca jertfe de mulțumire, nici nu Mă uit la ei." (Amos 5:22)
"Tu n-ai voit și n-ai primit nici jertfe, nici prinosuri, nici arderi de tot, nici jertfe pentru păcat" (Evrei 10:8)
Jerfele erau necesare doar ca mijloc didactic: să-l învețe pe păcătos despre gravitatea faptelor lui, de costul acestora... și să-l ajute să înțeleagă faptul că viața lui se datorează Înlocuitorului - Cel care urma să-Și dea viața pentru păcatele întregii lumi.
Păcatul în sine este o pagubă. Și plata acestei pagube este moartea. Dumnezeu a ales să plătească cu propria viață această pagubă pentru ca omul să poată trăi.
La cruce, „Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine, neținându-le în socoteală păcatele lor" (2 Corinteni 5:19). Asta contrar vederii populare greșite care insistă să considere că Dumnezeu e rău și trebuie îmbunat prin jertfe. El a suferit împreună cu Fiul Său.
În virtutea acestei jertfe (Hristos, Paștile nostru, a fost jertfit. (1 Corinteni 5:7)), fiecare om care se naște pe pământ este implicit scris în cartea vieții, mântuit implicit. A renunța la mântuire e o decizie personală care duce la ștergerea numelui din cartea vieții (Apocalipsa 3:5), nu pentru că Dumnezeu a vrut ca acest lucru să se întâmple, ci în ciuda iubirii Sale infinite, atunci când ne folosim libertatea (irevocabilă) în direcția greșită.
Religiile false sunt contrafaceri ale vrăjmașului pentru a-i duce pe oameni în pierzare.
Ce treaba are ca si-a gasit sau nu placerea in jertfe fiindca poporul era pacatos. De ce a dat legi si poruncit jertfele? Asta faceau neamurile pentru dumnezeii lor.
(Nu am certitudinea că pot fi altfel decât eronat și nefolositor din punctul tău de vedere, dar scriu pentru cine mai citește pe aici.)
Treaba e:
- cunoașterea lui Dumnezeu e sursa mântuirii, pentru că mântuirea implică o relație cu El
- dacă avem o imagine distorsionată despre El (prejudecăți sau idei de genul: El vrea să vadă sânge că așa va fi mai accesibil omului) În loc să ne apropiem de El ne vom depărta. Pentru că cine vrea un Dumnezeu care e satisfăcut privind suferința animalelor sau a oamenilor? (Sunt convins că o mare parte dintre atei au devenit așa datorită înțelegerii proaste cu privire la caracterul lui Dumnezeu.)
Dacă sugerezi că neamurile făceau și apoi evreii au împrumutat ai și nu ai dreptate.
Nu ai dreptate dacă vrei să spui că religia Bibliei e un produs derivat, preluat de la alte popoare. Sistemul jertfelor e instituit de Dumnezeu: vezi Evrei capitolul 10 - unde apostolul Pavel explică felul în care jertfele indicau la Adevărata Jertfă - singura care are putere legală de a ierta pe cel vinovat.
Dar ai dreptate pentru că jerfele existau cu mult înaintea evreilor. Vezi: jertfa lui Abel, fiul lui Adam.
Și mai ai dreptate și pentru cazurile în care evreii au apostaziat și au adus jertfe după modelul păgân - inclusiv jertfe omenești.
(Scriu din punct de vedere al felului în care înțeleg lucrurile din Biblie. Nu consider necesar să adaug asta la fiecare mesaj, mai ales când întrebarea pare din start una biblică.)