| usuk a întrebat:

Nu inteleg.
De ce? dumnezeul crestin este atat de rau, de gelos, de crunt, de razbunator, de etc. in vechiul testament iar in noul testament este cu totul altul, exact opusul?
De ce s-a schimbat asa brusc?
De ce "fiul" sau a promovat iubirea(intre toate popoarele) si egalitatea si dumnezeul din vechiul testament promova sclavia, razboaiele, etc?
De ce s-a schimbat?

De ce s-a schimbat cand, chiar el spune ca este "neschimbator"?

23 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Pentru că oamenii au evoluat, iar odată cu ei şi zeii şi semi-zeii născociţi de ei.

| danay72 a răspuns:

Legi care reflectau îndurarea şi imparţialitatea
Era Legea mozaică un cod de legi rigid şi implacabil? În nici un caz. Sub inspiraţie divină, regele David a scris: „Legea lui Iehova este perfectă" (Psalmul 19:7, NW). După cum bine ştia el, Legea promova îndurarea şi imparţialitatea. În ce fel?
În zilele noastre, legile din unele ţări par a fi mai indulgente şi mai binevoitoare cu infractorii decât cu victimele. De exemplu, să zicem că hoţii sunt trimişi la închisoare. În acest răstimp, victimele suferă de pe urma furtului, dar mai au de plătit şi impozite pentru acoperirea cheltuielilor necesare cazării şi hrănirii infractorilor. În Israelul antic, nu existau închisori aşa cum există astăzi. Severitatea pedepselor era reglementată prin lege (Deuteronomul 25:1–3). Hoţul trebuia să despăgubească victima pentru ceea ce-i furase şi trebuia să plătească şi ceva în plus. Cât anume? Suma varia de la caz la caz. Din câte se pare, era lăsată la latitudinea judecătorilor care luau în considerare o serie de factori, cum ar fi căinţa păcătosului. Aşa se explică de ce în Leviticul 6:1–7 se vorbeşte despre o despăgubire mult mai mică decât în Exodul 22:7.
Legea era îndurătoare şi admitea că nu toate delictele erau deliberate. De exemplu, când un om ucidea pe cineva din greşeală, ucigaşul nu trebuia să plătească viaţă pentru viaţă dacă fugea într-una din cetăţile de refugiu, care erau situate pe tot cuprinsul Israelului. După ce judecători competenţi cercetau cazul, ucigaşul trebuia să locuiască în cetate până la moartea marelui preot. După aceea, era liber să locuiască oriunde dorea. În felul acesta, el beneficia de îndurarea divină. Totodată, această lege punea în evidenţă marea valoare a vieţii umane. — Numeri 15:30, 31; 35:12–25.
Legea apăra drepturile personale. Iată cum erau ocrotiţi datornicii: Legea interzicea intrarea în casa unui datornic pentru a-i sechestra bunurile ca măsură de asigurare a unui împrumut. Creditorul trebuia să rămână afară şi să-l lase pe datornic să-i aducă garanţia. Astfel, nimeni nu putea pătrunde cu forţa în casa aproapelui său. Dacă lua garanţie veşmântul exterior al unui datornic, creditorul trebuia să i-l înapoieze la lăsarea serii, deoarece era posibil ca acesta să aibă nevoie de haină noaptea pentru a se încălzi. — Deuteronomul 24:10–14.
Chiar şi războaiele erau reglementate prin Lege. Poporul lui Dumnezeu trebuia să poarte războaie nu pentru a-şi satisface setea de putere sau de cucerire, ci ca reprezentant al lui Dumnezeu în ‘Războaiele lui Iehova’ (Numeri 21:14, NW). În majoritatea cazurilor, israeliţii trebuiau să ceară mai întâi capitularea în condiţiile stabilite de ei. Dacă cetatea refuza să se predea, israeliţii puteau începe asediul, care se desfăşura după regulile stabilite de Dumnezeu. Spre deosebire de majoritatea soldaţilor care au luptat de-a lungul timpului, bărbaţii din armata Israelului nu aveau voie să violeze femeile sau să provoace masacre inutile. Ei nu aveau voie să distrugă mediul natural, fiindu-le interzis să taie pomii fructiferi. Armatele altor naţiuni nu aveau interdicţii de acest gen. — Deuteronomul 20:10–15, 19, 20; 21:10–13.
Nu vă înfioraţi când auziţi că în unele ţări chiar şi copiii sunt instruiţi să devină soldaţi? În Israelul antic, nici un bărbat sub 20 de ani nu era primit în armată (Numeri 1:2, 3). Chiar şi un bărbat matur era scutit de serviciul militar dacă era exagerat de fricos. Un bărbat căsătorit de puţin timp era scutit de armată un an întreg pentru a apuca să-şi vadă fiul care i se năştea înainte de a intra în acest serviciu riscant. În felul acesta, se spunea în Lege, tânărul soţ putea să-i facă o „bucurie" soţiei sale, cu care abia se căsătorise. — Deuteronomul 20:5, 6,  8; 24:5.
De asemenea, Legea le ocrotea pe femei, îi proteja pe copii şi apăra familia. Părinţii erau obligaţi prin lege să le acorde copiilor lor o atenţie permanentă şi să le ofere instruire spirituală (Deuteronomul 6:6, 7). Legea interzicea orice formă de incest, pedeapsa fiind moartea (Leviticul, capitolul 18). Era interzis şi adulterul, care destramă atâtea familii, răpindu-le siguranţa şi demnitatea. Legea îi ocrotea pe orfani şi pe văduve interzicând în termeni cât se poate de categorici abuzurile faţă de această categorie defavorizată. — Exodul 20:14; 22:22–24.

| usuk explică (pentru danay72):

De ce imi dai un raspuns atat de oribil? reciteste intrebarea te rog

| anonimg a răspuns:

"Isus le-a raspuns: "Din pricina impietririi inimilor voastre a ingaduit Moise sa va lasati nevestele; dar de la inceput n-a fost asa." (Matei.19:8)

Poti inlocui expresia "sa va lasati nevestele" cu orice alta lege crunta -cum o numesti tu: fie cu rastignirea pe lemn, fie cu uciderea cu pietre, fie cu "dinte pentru dinte si ochi pentru ochi", etc., etc.
Dumnezeu nu a dorit sa de-a poporului Sau legi asa dure; dar El a fost nevoit sa faca asta din pricina impietririi inimii lor. Chiar apostolul Pavel mentioneaza evreilor lucrul acesta: "Ei totdeauna se ratacesc in inima lor. N-au cunoscut caile Mele!" (Evrei.3:10)
Dumnezeu spune poporului Sau: "Nu fiti ca un cal sau ca un catar fara pricepere, pe care-i strunesti cu un frau si o zabala cu care-i legi, ca sa nu se apropie de tine." (Psalm.32:9) Dar ei asa au fost: ca un cal si ca un catar care nu stiau planul lui Dumnezeu cu ei. Rezultatul acesta -impietrirea inimii lor- a dus pana la crucificarea Fiului lui Dumnezeu! Stiu -este revoltator lucrul acesta; dar si noi avem inimile impietrite cand e vorba sa ascultam de Dumnezeu. Iar rezultatul va fi acela de a-i prigoni pe urmasii Domnului. Si lucrul acesta este inevitabil -mai devreme sau mai tarziu.
Deci Dumnezeu este acelasi. Iar El doreste ca nimeni sa nu mai traiasca in nestiinta de planurile Sale. El va veni curand, pacatul si pacatosii vor fi distrusi de slava Sa. De aceea noi trebuie sa traim aici pe pamant in vederea vietii vesnice, si mai putin a acesteia.

| sublime89 a răspuns:

"El spune ca e neschimbator". Omul a spus ca e neschimbator, nu "el". Dar cand omul spune ca ceva e neschimbator, atunci sa te astepti sa fie schimbator, pentru ca omul e schimbator.

| AlexanderAdrian a răspuns:

Biblia are sute de pagini. Pagini cu istorie, pilde, lucruri scrise intr-un limbaj relativ arhaic, desigur motivul pentru care biblia de azi ne e accesibila ca limbaj e pentru ca a fost nu doar tradusa ci si adaptata. Pun pariu pe ce vrea oricine ca ceva s-a mai pierdut si pe drum, lost in translation cum spun americanii.

Dar revin, e o carte istorica dar si cu istorisiri care nu se potrivesc de fapt cu unele fapte consemnate de adevarati istorici. Exista o sumedenie de presupuneri facute de experti cum ar fi faptul ca Moise ar fi fost unul din faraonii Egiptului.

Logic Biblia trebuie sa fie accesibila maselor insa uneori desi pare ca intelegem cuvintele ne scapa substratul, ceea ce transpare printre randuri iar Biblia nu face exceptie. In plus a studia si intelege Biblia nu inseamna a o citi cap coada o singura data, imi pare rau. In primul rand datorita volumului sau si continutului cu aspect istoric, pentru a retine suficiente elemente ar trebui citita probabil de mai mult de 4 ori in special datorita limbajului in care e scrisa.

Multi pretindeau si pretind ca inteleg si poezia lui Eminescu insa daca citesc vreo analiza literara constata ca s-au inselat.

Asa ca eu unul as lasa-o foarte moale cu "Biblia e usor de inteles". Si in sensul asta as lua potopul. Sigur, usor de inteles, imposibil de crezut ca potopul a fost un eveniment mondial, nemaivorbind ca si alte religii au povesti asemanatoare. Si asa mai departe.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai de ce nu-l intrebi personal?, ergi draguta si-l intalneste, cunoaste-l si-l intreaba fiindca singur sups-a intreaba si ti se va raspunde, cauta si vei gasi, bate si ti se va deschide.

| Scarbo a răspuns:

In VT, Dzeu era perfect din punct de vedere moral, la fel ca si cel care l-a creat, apoi a venit Iisus care era foarte slab din punct de vedere moral, deci la fel a devenit si Dzeu.

| HowdidIgethere a răspuns:

Indica 5-6 locuri unde promova sclavia!

| Scarbo a răspuns (pentru HowdidIgethere):

Citeste Exodul macar... daca nu ai timp sa citesti toata biblia.

| HowdidIgethere a răspuns (pentru Scarbo):

Se poate face referire la orice paragraf din biblie, lasa sa indice acele 5-6 locuri unde se promoveaza sclavia.

| usuk explică (pentru HowdidIgethere):

● Dacă cineva răpea un om şi îl vindea, era pasibil de pedeapsa cu moartea (Exodul 21:16). Însă un israelit se putea vinde ca sclav dacă, în pofida tuturor măsurilor luate prin lege pentru prevenirea sărăciei, ajungea să aibă datorii mari, probabil din cauza deciziilor nechibzuite luate în chestiuni financiare. În unele cazuri, el îşi putea cumpăra libertatea cu banii pe care îi câştiga în plus (Leviticul 25:47–52).
● Sclavia menţionată în Biblie nu era opresivă, de felul celei existente în multe ţări de-a lungul veacurilor. În Leviticul 25:39, 40 se spune: „Dacă fratele tău sărăceşte lângă tine şi trebuie să ţi se vândă, să nu-l pui să facă o muncă de sclav. Să fie la tine ca un lucrător tocmit, ca un locuitor temporar". Aceasta era o măsură ce reflecta iubire faţă de cei săraci din Israel.
● Cel găsit vinovat de furt, care nu reuşea să-şi despăgubească victima aşa cum prevedea Legea, putea fi vândut ca sclav pentru a-şi plăti datoria (Exodul 22:3). După ce-şi achita datoriile muncind, putea fi eliberat.
● Sclavia caracterizată de cruzime şi abuzuri nu era permisă sub Legea lui Dumnezeu dată Israelului. Stăpânii aveau voie să-şi disciplineze sclavii, însă abuzurile erau interzise. Un sclav ucis de stăpânul său trebuia să fie răzbunat (Exodul 21:20). Dacă, din cauza stăpânului, un sclav era mutilat, îşi pierdea un dinte sau un ochi, trebuia eliberat (Exodul 21:26, 27).
● Perioada maximă în care un israelit putea fi sclav era de şase ani (Exodul 21:2). Sclavii evrei erau eliberaţi în al şaptelea an de sclavie. Potrivit Legii, la fiecare 50 de ani, toţi sclavii israeliţi, din întreaga ţară, trebuiau să fie lăsaţi să plece, indiferent de cât timp slujea fiecare ca sclav (Leviticul 25:40, 41).
● Când un sclav era eliberat, stăpânul trebuia să fie generos cu el. În Deuteronomul 15:13, 14 se spune: „Când îl vei lăsa să plece de la tine ca om liber, să nu-l laşi să plece cu mâna goală. Să-i dai cele necesare din turma ta, din aria ta de treierat şi din teascul tău de ulei şi de vin".

toate astea au fost scrise de > sempreinvolo30 < si nu am nici un drept de "autor" asupra lor
aici sunt cateva pasaje care fac referinta la sclavie
nicaieri nu se interzice sclavia in VT ceea ce inseamna ca ea era permisa sau cel mult "tolerata"

| HowdidIgethere a răspuns (pentru usuk):

Exact din paragrafele date in postare reiese ca sclavia nu era promovata in Vechiul Testament, asa cum spui in intrebarea ta.

| usuk explică (pentru HowdidIgethere):

Nu are rost sa-mi pierd timpul cu tine

| sempreinvolo30 a răspuns:

Inteleg ca te deranjeaza anumite evenimente din VT care nu sant usor de inteles,dar nu trebuie sa il sosotim pe DZEU crud.
Gandeste-te,de ce a vrut sa ca isi scoata poporul israel din sclavia egipteana? Oare nu pentru ca ii iubea?
De ce le-a dat legi in ce priveste inchinarea, igiena, sanatatea?
La fel cum un tata asteapta respect si ascultare din partea copiilor, Si DZEU are dreptul la acestea ca suveran al universului.
De ce a distrus Sodoma si gomora, sau a adus potopul? Deoarece oamenii erau prea rai si nu vroiau sa se schimbe(Geneza18:23-33)
De ce a adus cele 10 plagi asupra egiptului? Deoarece faraon nu a vrut sa elibereze poporul israel.
Asadar, totul are o logica, iar noi nu avem dreptul sa il judecam pe Dumnezeu care este iubire si dreptate
(1 Ioan 4:8) Cine nu iubeşte n-a ajuns să-l cunoască pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire.
(Deuteronomul 32:4) Stânca — lucrările sale sunt perfecte, căci toate căile sale sunt dreptate. Un Dumnezeu al fidelităţii, în care nu este nedreptate; el este drept şi nepărtinitor.

| PreaDulcePreaFin a răspuns (pentru sempreinvolo30):

Altu care incepe cu nu sunt usor de inteles...

| King18name a răspuns:

Pff... ce intrebare! laughing inainte sa-ti raspund, ai citit tot VT? si daca l-ai fi citit, nu ai mai pune aceasta intrebare! doar ca nu e simplu sa intelegi schimbarea care a fost facuta. Dar nu Dumnezeu s-a schimbat! Citeste tot VT, si o sa-ti dai seama cum au stat lucrurile! Pace!

| PreaDulcePreaFin a răspuns (pentru King18name):

Nu e simplu sa intelegi? te contrazic, biblia e cea mai simpla carte, pana si cea mai saraca minte o intelege.

| King18name a răspuns (pentru PreaDulcePreaFin):

Nu e adevarat! pentru un om care crede, si o studiaza, intr-adevar e usor! dar eu ma refeream ca e greu sa intelegi ( schimbarea care a fost facuta... ) daca incerci sa o negi!
-trebuia sa intelegi contextul in care am zis ca nu e usor sa! Salut! happy

| PreaDulcePreaFin a răspuns (pentru King18name):

Comparam o carte de fizica cuantica cu biblia. mai crezi ca biblia nu e usor de inteles?

| King18name a răspuns (pentru PreaDulcePreaFin):

In fine. nu la asta m-am referit dar na.

| usuk explică (pentru King18name):

Sa stii ca nu mi-ai raspuns la intrebare;
doar "citeste x carte" nu inseamna deloc un raspuns elocvent
daca as fi vrut sa stiu de ce cad marele, cu siguranta nu m-as fi pus sa citesc toate cartile despre legea gravitatiei, ci doar conceptul, ideea care ma face sa inteleg "de ce" dintr-o carte(partea sintetizata);
daca nu stii(nu esti capabil) sa-mi explici "de ce"-ul asta, atunci te rog politicos sa nu mai raspunzi la intrebare-economisesti timp si tu, si eu;
mersi

| Capone_Matey_1996 a răspuns (pentru PreaDulcePreaFin):

Auzi ca biblia e cea mai simpla carte laughing) doame..eu zic ca e cea mai frumoasa carte