| sabin89 a întrebat:

"Nu judeca, ca să nu fii judecat" - Judecătorii din tribunale nu țin cont de porunca asta?

11 răspunsuri:
| sabin89 explică:

* nu fi

| RAY a răspuns:

Sa dai cezarului ceea ce e a cezarului, treabă judecătorului este sa împlinească legea, la noi in Romania treabă lui este să facă din victime agresori

| anonimg a răspuns:

Noi nu trebuie să defăimăm pe aproapele nostru, chiar și atunci când este găsit vinovat.
"Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Prorocii." (Matei.7:12)
Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorânduielii.

| sabin89 explică (pentru anonimg):

După părerea ta, care este interpretarea corectă? Este așa cum a spus fllu07, sau cum a spus Costin? Concret, ce a vrut Iisus să spună?

| anonimg a răspuns (pentru sabin89):

Nici fllu07 și nici Costin nu au răspuns corect.
Versetul amintit de tine este strâns legat de ce spunea apostolul Pavel:
"De aceea să nu judecaţi nimic înainte de vreme, până va veni Domnul, care va scoate la lumină lucrurile ascunse în întuneric şi va descoperi gândurile inimilor." (1Corinteni.4:5)
Ce nu putem judeca noi aici pe pământ? Gândurile și intențiile semenilor noștri. Ele vor fi judecate de Dumnezeu, scoase la iveală de El.
Deci versetul amintit de tine se referă strict la faptul că noi nu avem voie să judecăm intențiile și gândurile oamenilor, din simplul motiv pentru că nu le cunoaștem. Și Dumnezeu nu ne-a dat dreptul de a cunoaște gândurile și intențiile oamenilor ca să le judecăm.
De aceea judecătorilor le este interzis să judece intențiile necunoscute sau să facă speculații pe lângă acestea. Pentru că ei chiar dacă ar avea dreptate, ar păcătui împotriva lui Dumnezeu prin faptul că se pun în locul Lui, crezând că ei cunosc gândurile și intențiile celui adus la bara de judecată. Astfel de judecători îl privează pe Dumnezeu de slava Lui. El este Singurul care cunoaște gândurile și intențiile, și doar El are dreptul să le judece.
Versetul ar suna cam așa: "Nu judecați ce nu cunoașteți, pentru că veți judeca strâmb și veți cădea sub pedeapsa judecății."
Avem voie să judecăm faptele, dar în concordanță cu învățăturile Scripturilor.

| CostinAlamariu a răspuns:

Faci o confuzie de sensuri. Când Iisus Hristos a spus să nu judeci se referea la a nu condamna, adică nu te face judecător asupra sufletului unui om declarând că e demn de iad. De asemenea Hristos a spus să dăm Cezarului ce este a Cezarului. Hristos recunoaște autoritatea Statului lumesc și aici includem autoritatea judecătorească care nu condamnă oamenii la iad ci ei concluzionează că inculpatul a încălcat legile statului și trebuie să-și primească pedeapsa legală.

| fllu07 a răspuns:

Nu are nicio treaba una cu alta. Contextul în care Isus a spus aceste cuvinte vorbește despre un încasator de impozite care se ruga și spunea ca el este mai bun decât săracul de lângă, care se ruga și el. Eu dau zeciuiala. etc etc. Deci porunca bibilica de a nu judeca se referă la a nu te scoate pe tine în evidență ca ești mai bun ca altul, dar nici nu a te exprima asupra acțiunilor și a deciziilor cuiva. Nu e treaba ta. Fiecare decide, și răspunde pentru el.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

Ba da, și totuși uneori dau decizii judecãtorești sub influența unor prejudecãți sau preconcepții personale și tendențioase. Adicã ceea ce facem și noi de multe ori: judecãm pe cineva sau ceva, fãrã a cunoaște exact "ce și cum".
Trebuie precizat cã rolul judecãtorului la origini (acum mai rar), era și de a mustra sau certa. Dar noi avem tendința de a confunda mustrarea primitã sau prezentarea unor nereguli, cu judecarea. Prezint mai jos unele versete selectate din Concordanțã Biblicã online, pentru edificare :
A judeca-

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

Si faptul acesta se va vedea in ziua cand, dupa Evanghelia mea, Dumnezeu va judeca, prin Isus Hristos, lucrurile ascunse ale oamenilor. (Rom.2:16)
Nicidecum! Pentru ca, altfel, cum va judeca Dumnezeu lumea? (Rom.3:6)
Caci n-am nimic impotriva mea; totusi nu pentru aceasta sunt socotit neprihanit: Cel ce ma judeca este Domnul. (1Cor.4:4)
Cat despre cei de afara, ii judeca Dumnezeu. Dati afara, dar, din mijlocul vostru pe raul acela. (1Cor.5:13)
Nu stiti ca sfintii vor judeca lumea? Si daca lumea va fi judecata de voi, sunteti voi nevrednici sa judecati lucruri de foarte mica insemnatate? (1Cor.6:2)
Nu stiti ca noi vom judeca pe ingeri? Cu cat mai mult lucrurile vietii acesteia? (1Cor.6:3)
Daca ne-am judeca singuri, n-am fi judecati. (1Cor.11:31)
Cine judeca asa sa fie incredintat ca, asa cum suntem in vorba, in epistolele noastre, cand nu suntem de fata, tot asa vom fi si in fapta, cand vom fi de fata! (2Cor.10:11)
Caci Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri: patrunde pana acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simtirile si gandurile inimii. (Evr.4:12)
Caci stim cine este Cel ce a zis: "A Mea este razbunarea, Eu voi rasplati!", si in alta parte: "Domnul va judeca pe poporul Sau." (Evr.10:30)
Casatoria sa fie tinuta in toata cinstea, si patul sa fie nespurcat, caci Dumnezeu va judeca pe curvari si pe preacurvari. (Evr.13:4)
Nu va vorbiti de rau unii pe altii, fratilor! Cine vorbeste de rau pe un frate sau judeca pe fratele sau, vorbeste de rau Legea sau judeca Legea. Si, daca judeci Legea, nu esti implinitor al Legii, ci judecator. (Iac.4:11)
Si daca chemati ca Tata pe Cel ce judeca fara partinire pe fiecare dupa faptele lui, purtati-va cu frica in timpul pribegiei voastre; (1Pet.1:17)
Apoi am vazut cerul deschis, si iata ca s-a aratat un cal alb! Cel ce statea pe el se cheama "Cel credincios - si "Cel adevarat", si El judeca si Se lupta cu dreptate. (Apoc.19:11)

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

A mustra :
"Daca fratele tau a pacatuit impotriva ta, du-te si mustra-l intre tine si el singur. Daca te asculta, ai castigat pe fratele tau. (Mat.18:15)
Din multi ieseau si draci care strigau si ziceau: "Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu." Dar El ii mustra si nu-i lasa sa vorbeasca, pentru ca stiau ca El este Hristosul. (Luc.4:41)
Luati seama la voi insiva! Daca fratele tau pacatuieste impotriva ta, mustra-l! Si daca-i pare rau, iarta-l! (Luc.17:3)
Nu mustra cu asprime pe un batran, ci sfatuieste-l ca pe un tata; pe tineri sfatuieste-i ca pe niste frati; (1Tim.5:1)
Pe cei ce pacatuiesc mustra-i inaintea tuturor, ca si ceilalti sa aiba frica. (1Tim.5:20)
propovaduieste Cuvantul, staruie asupra lui la timp si nelatimp, mustra, cearta, indeamna cu toata blandetea si invatatura. (2Tim.4:2)
Marturia aceasta este adevarata. De aceea mustra-i aspru, ca sa fie sanatosi in credinta (Tit.1:13)
Spune lucrurile acestea, sfatuieste si mustra cu deplina putere. Nimeni sa nu te dispretuiasca. (Tit.2:15) "

| Cdolo a răspuns:

A judeca in biblie e sa te crezi mai presus, judecătorul are o profesie, care cântărește niște fapte sau spete comise de tine.