Se refera la Judecata inechitabila, de genul barfei sau a acuzatiilor nefondate, nu la judecatori institutionali. Iisus era anarhist religiosi nu anarhist politic.
Nu vad care e problema cu intrebarea.
Eu cred ca cei care sunt de profesie judecatori au dreptul sa judece pentru a vedea cine este vinovatul. Dar nu cred ca au voie sa judece pe cineva pentru cum gandeste si ce face. Pe scurt, nu e pacat sa fii judecator de profesie, dar sa judece prea aspru e pacat.
Păi, porunca aia nu se adresează tuturor oamenilor? iar judecătorii nu sunt si ei oameni?
Judecatorii de profesie chibzuiesc ceea ce este corect pentru societate, nu judeca in sensul ala in care judeca ceilalti. Ei nu judeca oamenii, ci judeca faptele acestora.Atunci cand nu sunt la locul de munca nici judecatorii nu au voie sa judece. Sper ca am fost elocventa!
Şi Domnul porunceşte: „Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi. Căci cu judecata cu care judecaţi veţi fi judecaţi, şi cu măsura cu care măsuraţi vi se va măsura. De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, şi bârna din ochiul tău nu o iei în seamă?"
Sa nu te uiti la altii, sa nu zici de altii cand tu faci acelasi lucru, trebuie sa-i lasi pe mana lui Dumnezeu, judecata nu e a noastra.
Totusi, n-ai răspuns la întrebare. Sunt judecătorii vinovaţi? Că ei judecă, iar porunca zice că să nu judece.
Ma gandesc ca judecatorii aia is pusi acolo cu un alt motiv, cu o alta judecata. Nu cred ca se refera la asta. Cand judeci pe cineva si ii spui "Esti prost, urat si pacatos, nu faci bine nimic, vei merge in iad". Judecata asta trebuie sa o lasam in mana lui Dumnezeu.
Faina intrebare, vorba ardeleanului. Raspunsul nu este nici singular nici exact, este doar filozofic.Cine a facut legea? A cui lege? Cui se aplica? Ce foloase aduce?
Ai observat bine, e puţină filosofie aici. Ai pus patru întrebări. Tu ai vreun răspuns, măcar la una din ele?
vicky14u întreabă: