Adica El,Dumnezeu, imi porunceste mie ce sa fac si cum sa fac, iar eu am obligatii morale, pentru ca nu ma pot impotrivi vointei Lui.El, insa nu are, pentru va El e atotputernic.Cate un cretin se trezeau dimineata cu chef de a *** virgine si de a manca o junica rosie fara nicio meteahna.Ce face? Spune ca i-a poruncit Dumnezeu sa "povatuiasca pre fiii lui Israil la biruinta asupra Madiamitenulor". Nimic moral, numai crime, jafuri si violuri.Si vine acum un jeg de popa si-mi zice mie:sa nu minti, sa nu furi, sa nu ucizi.Pai eu d'aia nu ucid sau nu fur, ca-mi spune mie jegul ala de carte?
Din pacate nu cunosc f. bine cartea Numerii, dar iti pot spune o opinie proprie.
Inainte de toate iti spun ca in Biblia Ortodoxa apare altfel decat ai citat tu aici.
1.
17. Ucideţi dar toţi copiii de parte bărbătească şi toate femeile ce-au cunoscut bărbat, ucideţi-le.
18. Iar pe fetele care n-au cunoscut bărbat, lăsaţi-le pe toate vii pentru voi.
Madianitii sunt stramosii arabilor de astazi. Trebuie cercetata istoria lor si traditia lor. Femeile arabilor erau foarte aprige si rele. In vremea lui Mahomed, daca sotii lor se intorceau invinsi ii huleau de la intrarea in cetate. De cealalta parte, copilul de parte barbateasca caute sa-si razbune parintele.
Femeile (in general, nu numai fete) care n-au cunoscut barbat au fost pastrate pentru a inmulti poporul lui Israel. Asta urmarea Dumnezeu cu ei. Aici iarasi trebuie cercetata mentalitatea femeilor madianite din acea vreme si in ce masura se alipeau de sotii lor uitandu-si obarsia.
Una peste alta, Dumnezeu a facut un legamant clar cu poporul ales: as spune chiar cu aspecte politice. Doar astfel se putea intari Israel in credinta. Trebuie sa stim ca omul, la acea vreme, avea o intelegere limitata asupra lumii.
Filozofia greaca a inceput sa se dezvolte 500 de ani mai tarziu.
Dumnezeu lucreaza dupa om. Este iarasi relevant modul in care Dumnezeu comunica cu Valaam, desi acesta facea vrajitorii (vezi tot Numerii). Dumnezeu lucreaza cu materialul care il are la dispozitie. De aceea Mantuitorul a venit cand "S-a implinit vremea".
"Ale Domnului sunt iesirile mortii", zice psalmistul. Sunt sigur ca la judecata tuturor acelor madianiti ucisi le va fi mai usor decat celor ce au primit Evanghelia ca sa o huleasca.
Apoi trebuie urmarita istoria conflictului dintre popoarele lui Ismael si semintiile lui Israel. Tot in Numerii se spune ca unii dintre iudei s-au dat dupa zeul Moabitilor, manati de femeile acestora.
Deci este impreuna lucrarea a lui Dumnezeu cu omul. Sunt f. multe de spus... cerceteaza te rog mai atent inainte de a da cu toporul.
Popoarele de atunci erau popoare ale razboiului. In mentalitatea lor, Dumnezeul adevarat era cel ce aducea biruinta in razboaie. Dumnezeu le-a dat lor biruinta, ca sa vada ei ca El este singurul Dumnezeu - care a batut si zeii straini.
2. La evrei exista sclavajul. Deci probabil au fost luate ca sclave. Era normal in acea vreme. De altfel, comportamentul evreilor fata de sclavi era mult superior oricarui alt popor. Unii probabil s-au casatorit cu madianite...
3. Cere ca sa le arate ca El le-a dat ceea ce au. Ca sa se intipareasca in mintea lor aceasta.
Iisus Insusi face pogoramant fata de leprosi, trimitandu-i sa se infatiseze preotilor Templului. Le-a dat o randuiala pentru a-i odihni (cum ar spune Sf. Paisie Aghioritul).
Fecioarele au slujit probabil pe langa Templu.
Te indemn sa citesti integral V.T. si sa vezi exemple de moralitate extraordinara. Oricum ai lua chestiunea, VT este mult peste orice lege din vremea sa.
Uite un exemplu tot din Numerii:
3. "Tatăl nostru a murit în pustie; el n-a fost din numărul celor care s-au ridicat împotriva Domnului cu adunarea lui Core, ci a murit pentru păcatul său şi feciori n-a avut.
4. De ce să piară numele tatălui nostru din neamul lui, pentru că n-are fii? Dă-ne şi nouă moşie între fraţii tatălui nostru!"
5. Moise însă a adus cererea lor înaintea Domnului;
6. Iar Domnul a zis către Moise:
7. "Drept au grăit fetele lui Salfaad; dăruieşte-le şi lor moştenire între fraţii tatălui lor şi trece-le lor moşia tatălui lor.
8. Iar fiilor lui Israel să le grăieşti şi să le spui: De va muri cineva, neavând fiu, să daţi partea lui fiicei lui. (Cap. 27)
Iti dai seama ce insemna in vremea aceea independenta financiara a femeii?
Te indemn sa nu cazi in isita asta a citatelor biblice. Pe multi ii prinde.
numai bine!
Madianitii erau discendentii lui Avraam.
Biblia ortodoxa din pacate nu prea respecta textul original.Se incearca prea des indulcirea lui.
De exemplu in Num 31:40 in textul masoretic YHWH a primit din prada de razboi 32 de virgine.
Orodocsii spun 32 de suflete.
Se stie ca au lasat in viata doar virginele de la 3 ani in sus care puteau fi violate dupa lege, dar nu se puteau casatori cu ele.Mamele lor erau omorate deoarece nu mai erau virgine.
Nu scrie in Biblie ca existau crese sau azile de fetite in tabara israelitilor.
Un fel de pedofilie cu voia (eu sunt convins ca si cu participarea) Domnului.
Ti-am explicat cum sta treaba cu femeile fecioare si cu cele casatorie mai sus. Trebuiesc considerate toate aspectele istorice si culturale.
Apoi nu exista draga prietene "pedofilie" in vremea aceea, cand omul poate traia in medie cativa zeci de ani. Fetele se casatoreau probabil in jurul varstei pubertatii (asta este o presupunere de-a mea), deci se poate spune ca erau inca "copii" daca consideram terminologia de azi - cel putin.
In antichitate, logodnele se faceau cu fete copile, iar nunta se consuma la pubertate. Nu vad de ce aici n-ar fi fost la fel.
Trebuie sa citesti V.T integral nu numai versetele care te razvratesc pe tine... Apoi, mai trebuie sa stii istorie si arheologie - ca sa nu mai vorbesc de limbile clasice... Deci nu e asa cum crezi tu, ca arati cu degetul si gata.
Madianitii sunt descendentii lui Ismael, care este fiul lui Avraam.
Biblia Bartolomeu spune tot "fetele care n-au cunoscut barbat" (Num.31, 17) iar NEW international version zice "but save for yourselves every girl who has never slept with a man." (Num. 31, 17). Ca tu vrei sa fi mai pervers si sa spui "fetite" in loc de "fete" sau "virgine" in loc de "fecioare", asta tine de gandurile tale si de ochiul tau (care nu e curat).
Nu cred ca-i poti acuza pe astia care au produs NEW international version ca ar fi ortodocsi...
Apoi zice clar "femei care n-au cunoscut barbat", nu "virgine" Cand spui "Virgine" tu dai alta conotatie. Dar asta tine de modul tau de gandire. Vezi iarasi NEW international version.
Si asta cu "se stie ca au lasat in viata virginele de la 3 ani care puteau fi violate dupa lege", iarta-m ca-ti spun, dar mi se pare delir :)
Violul este condamnat clar in v.t. Vezi deuteronom.
Apoi:
Deuteronomul arată că dacă atunci când evreii mergeau la război şi câştigau o bătălie şi luau prizonieri, cineva dintre ei vedea o femei frumoasă, o putea lua de nevastă. Ea urma să-şi radă capul şi să-şi taie unghiile, şi să-şi lepede hainele pe care le avea când era prinsă, să-şi plângă părinţii o lună de zile. Apoi putea fi luată de nevastă. Dacă ea nu va mai plăcea, ea va putea fi lăsată să plece unde va voi dar nu va putea fi vândută pe argint sau tratată ca pe o roabă.
http://ro.orthodoxwiki.org/Cartea_Deuteronomului
Aici e o sinteza f. buna.
Tu poti crede ce voiesti. Ca oricum incapatanarea n-are leac.
Fetele erau considerate majore la 12 ani
Madian a fost fiul lui Avraam si Chetura (Agar dupa spusele evreilor).
Avraam insa si-a mai luat o femeie, al carei nume era Chetura.
2. Ea i i-a nascut pe Zimran, Iocsan, Medan, Madian, Isbac si Suah.
1Par 32:33
Restul informatiilor le am din Talmud.
DeProfundis99 întreabă: