| KhludCiprian a întrebat:

O dilema interesanta (e a utilizatorului FB "Gandesc sunt ATEU"):
"Un hoț intră să fure într-o casă în care trăia o femeie cu copilul ei nou-născut, în timpul jafului femeia se trezește, și panicat, hoțul împușcă din greșeală pruncul... Mama înnebunită de durere sare de pe balcon și moare... Măcinat de vină și remușcări, hoțul merge la biserică să ceară iertare lui Dumnezeu. După legile creștine, mama merge în iad pentru suicid, copilul merge în iad pentru că a murit nebotezat, iar hoțul ajunge în Rai pentru că s-a convertit și l-a acceptat pe Dumnezeu."

Vedeti moralitatea crestina chiar morala?

Răspuns Câştigător
| Vektor a răspuns:

- mame care s-au sinucis pentru ca au pierdut copilul sunt destule
- hoti care au tras din greseala sunt, stai linistit ca sunt si politai care au tras din greseala..cauti pe youtube siai sa vezi.
- "Apropo: Ce fura hotu ala cu pistol in mana? Pampers? Biberoane? " ai vrea ca hotul sa vina doar cu o sacosa de peny..de jafuri armate ai auzit la viata ta?

In sat la tine e chiar asa de liniste sau esti batut in cap?

33 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

"Moralitatea creştină"...ce glumă bună.;))

E cuasi oximoron.

http://www.tpu.ro/......zeu-de-ce/

| Holiday a răspuns:

Totul e marketing...Bineinteles ca promit oricui ca pot ajunge in rai, indiferent ce a facut, exemple din astea sunt destule in biblie, ce-s fraieri sa piarda o eventuala cotizatie din partea unuia care a comis o crima de exemplu? Neah! Mai bine ii promite ca daca se face cuminte si cotizeaza constiincios o sa aiba parte de....nimic pana la urma, dar important e sa il prosteasca pe fraier ca va obtine ceva.

N-are nici o legatura cu moralitatea, femeia si copilul pot spune ca ajung oriunde, oricum nu mai pot cotiza, dar hotul/criminalul/violatorul etc reprezinta potentiale surse de venit...

| sublime89 a răspuns:

Crestinii ti-ar putea spune ca in astfel de cazuri "speciale", d-zeu uita de legile crestine si ii primeste in rai pe amandoi, iar pe hot il trimite in iad pentru ce a facut. Scuze se gasesc tot timpul. Iti trebuie doar putina imaginatie.

| NGheorghe a răspuns:

Poate ai vrut sa zici:... mama intr-o criza de nervi ii arunca ceva (de ex: o vază) in capul hotului-criminal si il face KO. Parea mai realist in comparatie cu absurditatile ce le indrugi acolo:
-nu stiu unde ai vazut tu mama caruia decesul copilului sa-i induca nebunie si tendinte sinucigase? Cine ti-a povestit chestii de astea te-a mintit. Una slaba, mult probabil lesina; sau mai bine spuneai ca a sarit ca sa nu fie impuscata de acel hot!
-care hot trage un foc de arma din greseala? Poate vreun hot satul de cate furturi are la activ si s-a gandit sa faca ceva sa artaga vreo privire printre vecinii dezinteresati si plictisiti, poate poate s-o gasi cineva sa-l identifice si sa-l prinda, sau macar sa il alerge un kilometru, sau macar jumate, sau na, 100de metri.
Iti spun eu cum vad moralitatea crestina dar mai intai vino cu un exemplu mai credibil, pune si tu acolo un sistem de alarma, niste caini, si ceva actiune. Apropo: Ce fura hotu ala cu pistol in mana? Pampers? Biberoane?
Apoi vorbeste si tu mai corect: "Măcinat de vină și remușcări, hoțul merge la biserică"; poate vroiai sa spui: "... criminalul merge la biserică, sau in rai"

| NGheorghe a răspuns (pentru Vektor):

-tu confuzi situatiile: una este sa se sinucida pentru ca si-a pierdut copilul si CU TOTUL ALTCEVA se pretinde in aceasta superfabulatie:
°un foc de arma nu inseamna deces. Decesul este ceva ce trebuie confirmat. Mama respectiva are de ales intre confirmarea decesului si neutralizarea "hotului" care are obiceiul de a trezii vecinii. Tu cu mintea ta de 10 ani ce ai face? Ai incepe negocieri cu "hotul" ca sa te lase sa verifici?
- la punctul asta tu chiar esti de comedie! Pai tot asa poti sa spui ca sunt si soldati care au tras din greseala. Dar tu ce faci aici? concurs de confundari? confunzi hotul cu politistul? Stii cazul in care lumea pleaca la vanatoare, fie ei si politisti, si se impusca unul pe celalalt; aici ei au o scuza credibila: au tras dupa vanat si a nimerit un coleg! In fabulatia asta hotul trage cam din necunostinta? Deci hotul ar fi fost si nebun pe deasupra, sau cu alte cuvinte nebunul asta era atat de inteligent ca si-a dezvoltat abilitati de hotie?
3. Daca eu am auzit de jafuri armate? Da, copilule! Eu am auzit de jafuri "armate", corect l-i se spune "jafuri inarmate"(purtatori de arme de foc)! Si pe langa asta am mai auzit ca ele se petrec in Banci, Institutii financiare, in Firme cu mari incasari de bani. Si deci ne intoarcem exact la inceput: voi sunteti cei care faceti confuzii, deci voi sunteti cei care trebuie sa aratati motive "sanatoase" pentru un jaf inarmat exact " într-o casă în care trăia o femeie cu copilul ei nou-născut". Ce fura hotu ala cu pistol in mana? Heroina? Canabis? Etnobotanice?

Ce importanta are daca in satul meu canta sau nu pupaza? sau cate copci am eu in cap? cata vreme tu in trei subiecte ai confundat tot ce se poate confunda! big grin
Hei criticule de fabule, ti-ai gresit categoria.

| Vektor a răspuns (pentru NGheorghe):

Neagheorghe nu esti sanatos...

O fi jaf inarmat, dar daca te uiti pe goagal nu ai sa gasesti Jaf Inarmat, ci doar Armat sau Hot Inarmat. s-ar putea sa confunzi tu niste chestii happy

Eu nu-s sanatos? Dar de unde stii? Esti doctor? sau te crezi doctor? Tu esti doctor de ala care face consultatii pe net sau la telefon? Doctore, salvatorule, tu ai impresia ca daca ii sari in ajutorul lui Khlud si il salvezi raspuzand la intrebari in locul lui, deja ai devenit acceptat de oricine. Mai usurel, tu nu vezi ca tu nu raspunzi la ce "ma doare" pe mine? Daca mai verifici odata vei vedea ca nu ai raspuns la niciuna din intrebarile mele, dealtfel tu nu raspunzi la nicio intrebare de aici.
Intrebarea principala este:
"Vedeti moralitatea crestina chiar morala?"
Iar raspunsul este:
"Neagheorghe nu esti sanatos..."

Da, abia acuma mi-am dat seama de ce dai tu raspunsuri la ora 03:24, dimineata... pentru ca iti place sa fi premiat, este? Dar cum a fost? Ai visat raspunsul si te-ai trezit ca dintr-un cosmar si l-ai scris direct pe site? sau chiar n-ai dormit toata noaptea din cauza asta?

Ce fel de limbaj ii ăsta: "s-ar putea sa confunzi tu niste chestii"? Cam nasol cand nu esti sigur si nici capabil sa identifici acele chestii: "niste chestii". Asa vorbiti voi ateiistii intre voi? cu : "s-ar putea ca azi sa fi impuscat de un hot!"; sau ce zici de asta?: "s-ar putea sa fi furat azi de un criminal!" La cat de naspa suna, as zice ca voi doar va credeti ateisti dar de fapt habar n-aveti ca n-aveti nimic in comun cu ateistii.
Am gresit si eu la "jaf armat" si deja incepi sa folosesti pluralul? Prea ai inceput sa exagerezi sau stai rau cu simtul echilibrului? Nici cu simtul vazului nu s-ar zice ca stai mai bine, iar simtul umorului iti lipseste cu desavarsire... dar nu te preocupa pentru ca asta este ceva normal, este din cauza evolutiei; tu evoluezi si nu mai ai nevoie de ele.
Si totusi, ce-i lipsea acestui hot adevarat si inarmat? in afara de bili!

Are rost sa-ti mai raspund?
Simtul umorului il am destul de bine dezvoltat (zic eu), dar tu ai un umor sa zicem agresiv si din cauza asta (probabil) am crezut ca esti vreun nebun care nu si-a luat pastilele si a intrat pe TPU.

Iar cu premierea sincer nici nu ma intereseaza, chiar m-am mirat de ce am luat funda si sunt mai mult ca sigur ca Khlaud a apasat din greseala pe funda happy

Chiar vrei sa-ti raspund de ce am postat la ora 3:24 am?

Daca te simti atacat si iritat, pot sa-mi cer scuze si poate ne impacam, dar vad ca si tu faci parte din gloata de crestini (daca esti crestin) care daca se simte atacat, riposteaza prin jigniri de tot felul.

Sa fi iubit :*

Ma doare burta...
"Are rost sa-ti mai raspund?": Nuuuu, eu te-am intrebat doar ca mai apoi sa ma intrebi si tu pe mine daca vreau sa imi raspunzi. Hehehehehe.
"Simtul umorului il am destul de bine dezvoltat (zic eu)"... ok! doar ca, pe lumea asta, exact parerea ta este cea care nu conteaza. Hehehehehe.
Ce ai zis? Eu am un "umor agresiv"? Păi asta-i dilema dilemelor gata rezolvata! Ia uite: daca eu te agresez umoristic de vreo 3-4 ori, tu dai ortu popii. La puscarie nu ajung pentru ca si martorii se vor tine de burta in loc sa depuna marturie impotriva mea. La biserica cand sa merg sa ma spovedesc insasi preotul daca ma va crede, ma va convinge ca nu-s vinovat deloc si sa nu ma mustre nicio constiinta de vreme ce tu ai avut doar atatea zile de trait. Desi eu as prezice ca niciun preot nu ma va crede si ma va fugarii afara din biserica. Hehehehe.
Nici D-zeu nu are ce sa imi faca ca nu exista pedeapsa pentru agresiune umoristica, si asa ajung in Rai. Ai vazut cum poate ajunge un criminal in Rai? Si asa ceva nu se mai numeste dilema ci simplitatea intruchipata; hehehehehe.
"vreun nebun care nu si-a luat pastilele" Dom' doctor-salvator eu am pretentie la tine, cum poti sa spui asa ceva? Nebunii nu isi iau pastile, ci nebunilor li se administreaza pastilele. Numai un nebun ar lasa pastile pe mana altui nebun, hehehehehe.
Iar cu premierea--- sa trecem la lucruri mai serioase, hehehe... Greseala de care vorbesti tu era gura de oxigen necesara pana sa apara Christel-interlocuitorul perfect pentru Khlud cel cu raspunsurile pregatite. Daca nu te amestecai atunci trebuia modificata intrebarea: O dilema interesanta (e a utilizatorului FB "FABULEZ sunt ATEU"): hehehehehe
Nimeni nu iti interzice sa nu te amesteci dar nu ai cum sa dovedesti ca o mama poate innebunii in acea situatie (cum ziceam: decesul trebuie constatat, iar copii sunt supravietuitori minune in caz de catastrofe), iar de sinucidere nici nu poate fi vorba cata vreme nu s-a epuzat dorinta instinctiva de a se face dreptate, sau cata vreme nu s-au epuizat toate metodele posibile si imposibile de prindere si pedepsire a criminalului. Deci, tu esti un bun teoretician (fara prea multa baza) si partinitor, si ignorant (pentru ca nu ai raspuns la toate intrebarile mele) deci te-ai comportat imoral si vei ajunge in Iad. hehehehe
"Chiar vrei sa-ti raspund de ce am postat la ora 3:24 am?" Ce-i asta? Alt raspun in care ma intrebi daca vreau raspuns? Sau este o alta dovada de lipsa de respect? he he, he he

"Daca te simti atacat si iritat, pot sa-mi cer scuze si poate ne impacam" Eu nu ma simt atacat deloc, dar apropo: Tu te considerai un pericol? hehehehe; Iritat? Aoleu si valeleu, tu nici nu stii ca lumea se irita atunci cand nu stie ce sa raspunda!(din varii motive: este contrariata de evidente, sau din lipsa de informatii, sau din faptul ca adversarii detin informatii adevarate, etc) Treci si imbratiseaza psihologia ca DEX-ul si limbajul de strada nu te ajuta prea mult! Cauta si o sa vezi ca nu o sa vezi intrebari la care nu ti-am raspuns clar si la subiect, ba dincontra tu esti cel care inventeaza jafuri armate in apartamente goale... tu esti cel iritat, hehehehe
"pot sa-mi cer scuze si poate ne impacam"? nu-i nevoie sa iti ceri scuze, este inutil, pentru ca inca nu suntem certati! hehehehe, Nici nu avem de la ce sa ne certam ca sa ne impacam, ca noi nu avem nimic de impartit: nici masa, nici casa, nici pat, nici bani nici calculartorul, nici tastatura, nici nimic. Daca eu sunt de parere ca tu faci greseli, asta nu inseamna ca avem ceva de impartit. Daca ne impacam asa de florile mărului or sa ne creada nebuni, buni de legat; hehehehe

"dar vad ca si tu faci parte din gloata de crestini (daca esti crestin) care daca se simte atacat, riposteaza prin jigniri de tot felul." Iara vezi? Ce vezi? Tu nu vezi nimic si in parantezele tale chiar iti recunosti tentativa nereusita. Ăsta este doar un text invatat pe de rost si care, in cazul de fata, nu se mai potriveste in context: aici nimeni nu jigneste (cu exceptia ta: nu-s sanatos, sunt nebun, fac parte din gloata, etc) si nimeni nu riposteaza, nu este nevoie cata vreme "adevarul nu se afla de partea ta" si cata vreme tu nu imi poti limita accesul la net;

Cum vezi aproape din toate propozitiile tale am etalat cate ceva aberant, aberatii ce denota un comportament cu o multa, imensa chiar, lipsa de respect... pe care vrei sa o acoperi cu un final pompos, tipic hitleresc. Esti naiv daca crezi ca ai reusit, h.

- mame care s-au sinucis pentru ca au pierdut copilul sunt destule
- hoti care au tras din greseala sunt, stai linistit ca sunt si politai care au tras din greseala..cauti pe youtube siai sa vezi.
- "Apropo: Ce fura hotu ala cu pistol in mana? Pampers? Biberoane? " ai vrea ca hotul sa vina doar cu o sacosa de peny..de jafuri armate ai auzit la viata ta?

In sat la tine e chiar asa de liniste sau esti batut in cap?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dilema, nu. Interesant, nu. Morala, nu.

| KhludCiprian explică (pentru anonim_4396):

De ce?

| anonim_4396 a răspuns (pentru KhludCiprian):

"NU" a fost si raspunsul si explicatia.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mda.Hotul era ateu, asta e o alta jignire, pentru ca la inceput nu specifici daca era credincios sau nu.
Concluzia e ca din povestea de mai sus, lumea isi poate alege partea confortabila de...calorifer eram sa zic, dar e bine si calorifer in loc de adevar.Macar caloriferul e brut, solid.Adevarul e maleabil, confortabil...pentru puturosi dom'le ce sa mai vbim!
Dar acum nu vreau sa stric placerea nimanui.Tin minte cat am strigat eu pe la 3 ani, pe scarile blocului, cand aveam impresia ca eram singurul care a descoperit apa calda...

| DarkAndDreary a răspuns:

Stiu postarea.
Asta da moralitate...

| HowdidIgethere a răspuns:

De ce te stradui atat sa lovesti in moralitatea crestina? Tatucu Stalin a rezolvat toata Ucraina intr-o iarna. e convenabil sa-ti creezi scenariul cu mama si hotul, iar succesele ateilor exprimate in milioane de victime sa le maturi sub pres.

| MaNuela_RoMina_1999 a răspuns:

Ateii nu cred nici in Dumnezeu si nici in Diavol, dar eu stiu un ateu (la care tin mult) care iubeste religia pentru ca provine dintr-o familie catolica. Daca e asa, habar n-am de ce el e ateu.

| CryShiAtat a răspuns:

Eu personal cred că nu e aşa deoarece nimeni nu ştie cum merg lucrurile în cer, deoarece nimeni nu s-a întors de acolo pentru a ne spune.

| KhludCiprian explică (pentru CryShiAtat):

Ai dreptate. Din acest motiv cei mai multi atei propun ca poate nici un (dumne)zeu nu exista.

Totusi aceasta e modelul moral crestin public care il invatam de mici.

| CryShiAtat a răspuns (pentru KhludCiprian):

Dacă Dumnezeu nu ar exista nici noi nu am exista. Sunt atâtea dovezi că Dumnezeu există: Sfânta Biserică, Icoanele şi cea mai importantă Sfânta Biblie.

| KhludCiprian explică (pentru CryShiAtat):

Din câte înțeleg icoanele sunt clar mâna omului. Biblia de asemenea. Biserica e o adunare (biserică chiar înseamna ad-literam adunare) de oameni.

Deci să înțeleg că oamenii sunt acel zeu? Că ei fac toate acestea posibil!

| DarkAndDreary a răspuns (pentru CryShiAtat):

Biserica nu e o dovada, nici icoanele si nici biblia.

| CryShiAtat a răspuns (pentru DarkAndDreary):

Asta este părerea mea şi nu vreau să schimb pe nimeni.

Ok. Doar ti-am spus ca ce ai spus tu nu sunt dovezi.

| CryShiAtat a răspuns (pentru DarkAndDreary):

Pentru mine sunt. happy

Ma rog. Cum vrei.

| dogee92 a răspuns:

" Nu raspunde nebunului dupa nebunia lui, ca sa nu semeni cu el. Raspunde insa nebunului dupa nebunia lui, ca sa nu se creada intelept " Proverbe 26: 4-5..Chiar asa scrie!winking.( apropo de "contradictiile" despre care discutam candvawinking ).
Ei bine, o sa folosesc acest principiu si eu!
Ipoteza este falsa happy, raportata la ceea ce ne invata Sf Scriptura.
Suicid - este atunci cand cineva alege, de buna voie si NESILIT de nimeni sa isi ia propria viata. Reactia in fata unui pericol iminent (prin fuga) nu cred ca este suicid! Este ca si cand Stalin te.ar ameninta cu o pusca si tu de frica ai incerca sa fugi, si el te-ar impusca ...suicid nu?! laughing
In al doilea rand, Biblia nu spune ca acei copii care nu sunt botezati vor merge in iad! happy.
In al treilea rand, vom fi surprinsi ca in rai vor fi si "criminali" ...si ne vom intreba : cum sa fie asta aici? Ei bine, cunosc oameni care au facut lucruri ingrozitoare in aceasta lume...dar au venit plini de umilinta in fata lui Dumnezeu si si.au cerut iertare...iar El ii poate ierta! Har se numestewinking ( cred ca ai invatat la baptisti ).
Pt a concluziona o sa folosesc o ilustratie interesanta, zic eu, prin care voi folosi aceeasi logica ca si la intrebarea lui nenea asta big grin.
"Stiti care este diferenta intre o pisica si un tunel? :p.R: prin tunel poti sa treci dar cu pisica nu poti bate cuie! big grin :-)).
"Gandesc sunt ateu", dati-mi voie sa ma indoiesc de prima parte din afirmatiewinking.
"Cunostiinta putina te face ateu " happy.

| KhludCiprian explică (pentru dogee92):

"In al doilea rand, Biblia nu spune ca acei copii care nu sunt botezati vor merge in iad!"
Bineinteles. Sunt unii crestini ce afirma ca nu exista Iad. Dar totusi interpretarea standard a catolicilor si a ortodocsilor (ce sunt un numar mare din crestinatate, peste 1 miliard de oameni) zice asta.

"Suicid - este atunci cand cineva alege, de buna voie si NESILIT de nimeni sa isi ia propria viata. Reactia in fata unui pericol iminent (prin fuga) nu cred ca este suicid! Este ca si cand Stalin te.ar ameninta cu o pusca si tu de frica ai incerca sa fugi, si el te-ar impusca ...suicid nu?! "
Persoana nu a "fugit" care s-a sinucis din cauza nervilor/stresului (cel putin in aceasta povestioara) dar intr-adevar a facut un gest necugetat. Din cate inteleg sinuciderea lui Iuda intra in exact aceeasi categorie totusi tu ca si crestin (sau poate nu tu, dar repet: majoritatea crestina) consideri ca el ajunge in Iad.

"Ei bine, cunosc oameni care au facut lucruri ingrozitoare in aceasta lume...dar au venit plini de umilinta in fata lui Dumnezeu si si.au cerut iertare...iar El ii poate ierta! Har se numeste"
Povestea/situatia de azi nici nu implica altceva. Adica nu implica ca acel om nu este iertat prin har, sau acea femeie ce s-a sinucis si merge in Iad o face in lipsa lui. Problema pentru un observator independent e ca moralitatea (adica in a evalua binele fata de rau) crestina nu prea e confortabil de rationat.

"Cunostiinta putina te face ateu "
Asa ar fi, totusi vezi problemel ce "le-am pus":
- sunt crestini ce cred ca daca mama/copilul nu sunt crestini (sau tipul bun de crestin) chiar daca ele sunt victime ale unui abuz ele nu vor fi mantuite, mai ales daca nu indeplinesc o conditie ritualistica (de genul botez pentru unii, sau ca cineva nu "este nascut(a) din nou")
- un abuzator/criminal ajunge in rai, doar sa ii para rau la un moment din viata

| Christel a răspuns:

Îţi dau eu un răspuns perfect logic şi convenabil şi pentru oameni şi pentru Dumnezeu.
Îţi spun de pe-acum că toţi 3 vor ajunge în Rai.
Îţi spun şi de ce.
După ce omoară copilul, iar mama se aruncă pe geam şi moare şi, presupunând că acel copil era nebotezat, da, mama şi copilul ajung în iad(mama - fiindcă s-a sinucis, copilul - fiindcă nu era botezat).
Acuma, să vedem ce se petrece după ce se duce hoţu' la biserică!
El se duce acolo, se povedeşte, Dumnezeu îl schimbă total, îmbrăţişează credinţa creţin-ortodoxă, se pocăieşte toată viaţa, îşi plânge păcatele, se roagă pentru copilu' ăla şi pentru mama sa şi, după ce moare, devine Sfânt, deoarece s-a pocăit şi şi-a plâns păcatele.
Acum îţi spun şi că nu sunt puţini acei Sfinţi care, după ce-au murit, au scos din iad şi au dus în Rai persoane pe care le-au întâlnit de-a lungul vieţii.
Acuma, întrebarea mea pentru tine, KhludCiprian, e următoarea: Chiar crezi că, hoţu' ăla, care s-a pocăit o viaţă întreagă şi a ajuns la o măsură atât de înaltă, încât a început să-i iubească, pe copilaş şi pe mama acestuia, nu-i va lua cu el în Rai?
Tot eu îţi dau şi răspunsul: Îi va lua şi toţi 3 vor ajunge în Rai.
Uite-aşa lucrează Dumnezeu, ca să câştige 3 suflete dintr-un foc!

Probabil te întrebi "De ce a vrut Dumnezeu să se întâmple aşa?".
Răspuns: "Pentru că fapta lui Dumnezeu, socotită de către oameni nebunie, este mai înţeleaptă decât înţelepciunea lor şi, ceea ce se pare ca slăbiciune a lui Dumnezeu, mai puternică decât tăria oamenilor.(Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel - Capitolul 1, Versetul 25)

| KhludCiprian explică (pentru Christel):

"Chiar crezi că, hoţu' ăla, care s-a pocăit o viaţă întreagă şi a ajuns la o măsură atât de înaltă, încât a început să-i iubească, pe copilaş şi pe mama acestuia, nu-i va lua cu el în Rai?"
Personal eu nu cred ca moralitatea Raiului sau a Iadului e morala. De exemplu chiar in intrebarea ta se implica ca Dumnezeu poate ierta in locul altor persoane. Stii ca sunt crestini pe aici ce nu cred asta.

Totusi un lucru care in mod clar nu il cred ca ar fi moral (etic, daca nu iti place termenul de moral) e ca bebelusul oricum ar fi, posibilitatea ca el sa ajunga in Rai sau Iad in aceasta circumstanta (sau mama) depinde de criminal! Deci nu depinde de copilul cu adevarat inocent daca el ar fi dorit sa ajunga in Rai sau nu, tot in Iad ajunge daca acel criminal nu se pocaieste, sau el daca se pocaieste dar nu se pocaieste ortodox (!).

Legat de sfinti ce au scos pe altii din Iad, de unde stii ca au facut-o? In mod obiectiv te intreb! Sau doar asta e traditia legat de acest lucru?

| NGheorghe a răspuns (pentru Christel):

Cristel cel care patrunde in mintea lui D-zeu, si care te mai pricepi la creeri de destine. Ia explica tu "perfect logic si convenabil" si cazul in care criminalul (sau "hot" cum ii spui tu pe limba ta) nu mai are tangenta cu biserica si alti popi ci ajunge, cum este firesc si normal, la puscarie intre alti criminali si drogati care, vreme de 15-20 de ani, ii stabileste programul de activitate zilnica?

| Christel a răspuns (pentru NGheorghe):

În România, cel puţin, fiecare închisoare are preot duhovnic, care e pus acolo să spovedească şi, dacă nu au păcate prea mari, să Împărtăşească deţinuţii.
Aşadar, dacă îi va trezi Dumnezeu conştiinţa hoţului, va putea chema duhovnicul închisorii, se va spovedi şi, după un Canon pe măsură, se va putea chiar împărtăşi. După asta, drumurile lui sunt multe...
Poate fi cel mai cuminte din închisoare, îl eliberează mai devreme, intră în monahism, apoi devine pustnic, se nevoieşte foarte mult şi tot Sfânt ajunge.
Sau rămâne în închisoare, conducerea acesteaia neluând în considerare cuminţenia lui sau considerând-o suspectă, şi se nevoieşte în închisoare şi tot Sfânt ajunge.
Sau, poate, după ce iese, se căsătoreşte, poartă Crucea familiei cu multă răbdare, se nevoieşte cum poate, fiind în lume şi tot Sfânt ajunge...
Sunt multe raţionamente de felul' ăsta, care au la bază înţelepciunea dumnezeiască.
Şi, crede-mă, nu-s de la mine! Mama stă mereu în spatele meu şi mi le dictează, fiindcă ea nu poate să scrie foarte repede la calculator.

| NGheorghe a răspuns (pentru Christel):

"Sunt multe raţionamente de felul' ăsta, care au la bază înţelepciunea dumnezeiască." Sa gasesti metode si conditionari prin care un criminal va devenii un sfant nu mi se pare deloc vreo intelepciune dumnezeiasca, ci chiar foarte pamanteasca: tuturor le place sa arunce cu solutii la problemele altora, daca sunt bune ii bine si daca nu iar ii bine, ca oricum nu ii problema aruncatorului.
Ceea ce ai expus tu aici, desi o numesti "înţelepciunea dumnezeiască", de fapt sunt o suma de rationamente false:
-spovedania si impartasirea duhovnicului nu are nicio legatura potentiala cu judecata divina. (asta este mai complicat de explicat dar ceea ce urmeaza este mai usor)
-"dacă îi va trezi Dumnezeu conştiinţa hoţului," D-zeu nu trezeste nicio constiinta, ci parintii si societatea este cea care poate face o persoana sa devina constienta de consecintele actelor sale. Logic: daca ar creste pistoale si gloante in copaci ar fi fost treaba lui D-zeu, dar cata vreme societatea este cea care fabrica armament, ii clar ca tot ea stie si iti poate spune la ce si cum se foloseste atat armele cat si puscariile. Din toata pledoaria asta ti-a scapat o posibilitate, care este foarte generalizata: cea in care o persoana este foarte constienta de posibilitatea apasarii "din greseala" pe tragaciul unui pistol inarmat, apoi este constienta si de consecintele unei crime si cu toate astea isi stabileste deliberat un plan de a se expune "greselilor" cu un pistol in mana. Pentru acest om din acest caz, atingerea rangului de sfant nu ii aduce nicio modificare la nivelul constiintei pentru ca el a fost constient de tot, inca de la bun inceput. Sfintenia ii este, practic, inutila.
-"Poate fi cel mai cuminte din închisoare" in inchisoare sigur este cum vor altii pentru ca nu are de ales.
-religia crestina nu urmareste productia de sfinti pe banda rulanta, nici de criminali care sa se oboseasca sa devina sfinti;
Desi mi-ai dat rezolvarea in 5 minute ea este incompleta, poti sa te gandesti si un an sau zece ani si tot incompleta va fi: rezolvarea vine doar atunci cand se elimina cauza, atunci cand dispar nu numai armele si gloantele, ci si fabricile de arme si gloante. In rezolvarea ta creste numarul sfintilor cu unu la 20 de ani si numarul pistoalelor cu milioane/zi... iar pe sfantul tau il doare-n cot ca si altii se impusca. Sfintii sunt un fel de statui care asteapta smecheras ca si altii sa faca alegeri gresite.
Discutia de prezentare a intamplarilor in sine, iti este utila ca si constientizare a consecintelor. Dar rezolvarile astea teoretice care fac sa para ca sfintenia este o conditie fie necesara fie usor de atins, sunt inutile deoarece rezultatele reale raman neclarificate la moartea criminalului. Mai repede as presupune ca rezolvarile au metode foarte specifice si deloc cunoscute de altii.
Intrebarea mea adresata tie era doar urmare a faptului ca exemplul dat cu acel hot este o fabulatie si ca in realitate mamicile nu se sinucid atat de instantaneu...(daca ai chef descopera rolul tau urmarind discutia mea cu Vektor)