| LupusDei1993 a întrebat:

O intrebare pentru atei:
Daca Dumnezeu nu exista, voi de unde aveti moralitatea de a distinge binele de rau? Toate legile umane se bazeaza si sunt extrase din religii in general. Ce rost mai are sa fiti buni daca si asa nu exista viata de apoi, nicio consecinta a faptelor voastre?

15 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Dumnezeu e un termen care defineste ceva, majoritatea crestinilor nu au citit in viata lor o pagina din biblie deci de unde au moralitate?

| SG1995 a răspuns:

Ha, de empatie ai auzit? Și cum adică nu există nicio consecință a faptelor? Vezi că dacă dai cuiva în cap nu ajungi în căzanul imaginar cu zmoală dar s-ar putea să petreci mult timp după gratii.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Vrei sa spui ca religia e inspirata de filosofie, ci nu invers.

Moralitatea intr-un sens obiectiv poate fi examinata prin studierea comportamentului uman, prin a spune ce avantajeaza sau dezavantajeaza intregul grup.

Si daca nu exista viata de apoi, ce? Exista suferinta pe lumea asta si fiecare cauta sa o ocoleasca.

| chuckmanson a răspuns:

Simplu, pot decide ce este bine și ce este rău pentru că am criterii obiective prin care pot determina dacă ceva este moral sau imoral și pot face asta indiferent de dispoziția oricărui zeu din ziua aceea. Trebuie să existe niște criterii obiective prin care să poți determina dacă ceva este moral sau imoral că astfel nici măcar Dumnezeu nu ar știi, având în vedere că în Biblie se răzgândește mai tot timpul. Într-un capitol YHWH spune să nu ucizi iar apoi le comandă propriilor oameni să își omoare frații si prietenii. Dumnezeu practic ordona aproape numai lucruri rele. Fără aceste criterii nici tu nu ai putea distinge binele de rău, ai putea doar să crezi ce spun oamenii care pretind să vorbească pentru Dumnezeu. Nimeni nu poate citi Biblia fără să realizeze că zeul iudeo-creștin este un monstru. Nu doar el, l dar și zeii din Islam, Hinduism, Sikhism, Zoroastrianism, greci, romani, babilonieni, sumerieni, nordici, egipteni, ai americanilor nativi, azteci, inuiți etc. Toți zeii sunt răi!
„Toate legile umane se bazeaza si sunt extrase din religii in general."
Greșești profund. Pentru marea majoritate a istoriei religiile nu au avut nicio treaba cu legea. Monoteismul etic a apărut numai cu zoroastrianismul și religiile abrahamice. Și cred că e clar unde ne-au dus legile luate din religie pe noi europenii. In the Dark Ages! Lumea noastră s-a civilizat mult mai mult odată cu Epoca Iluminismului și cu secularizare. Cred că Orientul Mijlociu e un alt caz care ne arată unde ne duc legile religioase.
Religiile s-au făcut vinovate de-a lungul istoriei de: războaie, genocid, tortură, crime monstruase, tiranie, dictatură, sclavie, cenzură a științei filozofiei și gândirii libere, sacrificii ritualice de oameni și copii, lupte forțate dintre oameni și animale, cruzime față de animale, mutilare genitală a copiilor și multe alte feluri de abuz de copii inclusiv de abuz sexual de copii aka prietenii noștri catolici, discriminare pe bază de credință, rasă, națiune, clasă socială, sex, orientare sexuală, handicap, vârstă etc. promovare de mituri și superstiții fără nicio bază în realitate iar religiile în continuare chiar și în lumea modernă încearcă să reprime educația, să discrimineze, să apere pedofilii etc. Ce să mai vorbim de Islam Și cu toate astea lumea în continuare le asociază cu moralitatea. Unbelievable!
„Ce rost mai are sa fiti buni daca si asa nu exista viata de apoi, nicio consecinta a faptelor voastre?„
Tocmai de asta este singura mea viață, singura mea șansă să am o viață bună și singura șansă a celorlalți să aibă o viață bună. Dacă nu avem altă viață, e important să avem grijă de noi.
Ce rost are să fii bun dacă ești creștin? Adică atâta cât crezi în Iisus Dumnezeu te iartă, oricât de rău ai fi, dar dacă nu crezi atunci oricât de bun ai fi, tot ajungi în iad. Deci dacă crezi în Iisus și ești salvat, de ce să te mai abții de la rău?

| Enegoid a răspuns:

Binele și răul sunt relative, și nu există standarde absolute pentru ele două, iar moralitatea nu are legătură cu Dumnezeu. Moralitatea a existat înainte de creștinism și înainte de iudaism și va exista întotdeauna indiferent de ce pățesc religiile.e
E nevoie să spun că "toate" și "în general" din ce ai scris acolo intră în contradicție?
Ultima propoziție e formulată greșit, deci nu ai de ce să te superi că am înțeles eu ceva greșitwinking
Faptele mele au consecințe. E evident. Și e și mai evident că eu nu dau răspundere de ele în fața lui Dumnezeu. Eu respect legea.
De ce fac bine? Pentru a trăi într-o lume mai bună? Cred.
Pentru ca, copiii mei să trăiască bine.
Nu știu. Deoarece simțul meu interior îmi spune să fac bine.

| Holiday a răspuns:

Cel mai dubios e ca religia in general, si cea crestina in particular, se considera un exemplu de moralitate dar au la baza de fapt ceea ce ei insisi considera a fi o imoralitate. Respectiv minciuna cum ca ar exista unul sau mai multi spiridusi care fac diverse chestii.

Lasand asta la o parte, Bublia e un exemplu perfect de moralitate duala. Sunt nenumarate exemple de "sa nu faci asta", urmate de "fa asta", adica tocmai contrariul. De asemenea exista o sumedenie de personaje care au facut tocmai invers decat voia spiridusul, sau decat considera crestinii de azi ca fiind moral, si care au ajuns exemple...
Nu mai vorbim ca setul de reguli religioase, morale sau imorale, nici nu conteaza, e impus si promovat pe baza unor amenintari si unor recompense. Exact cum functioneza dresura animalelor la circ. Daca faci, iei zaharel, daca nu, biciul. Macar la animale e ceva real, exista recompensa, exista pedeapsa, dar pentru a crede in recompense si pedepse "divine", practic inexistente, chiar nu exista nici o scuza...

| Daniel323 a răspuns:

Bine ca au religiosii moralitate. Cele mai multe crime au fost facute in numele religiei.

| LupusDei1993 explică (pentru Daniel323):

Comunismul a facut mai multe crime decat iti poti imagina de-alungul istoriei, chiar si pana in ziua de astazi, si este o ideologie atee.

| Daniel323 a răspuns (pentru LupusDei1993):

Oamenii fac crimele, si culmea sunt mari religiosi ex comunistii astia.

| LupusDei1993 explică (pentru SG1995):

Empatia e lipsita la multi oameni totusi, sau au grad foarte putin de empatie.

| Sindbad a răspuns:

Te-ai lamurit acum? din sapte care au raspuns unul singur a raspuns "de un simt interior"(indiferent ce o insemna si asta, ca doar nu-i Socrate!), iar restul au vorbit alaturea cu drumul.

| LupusDei1993 explică (pentru Sindbad):

7 e un numar special pentru mine deci nu spun ca nu m-am ales cu nimic.

| xerxes1 a răspuns:

Eu nu zic ca nu exista, doar ca pacalicii din Biblie sunt inventati.

| LupusDei1993 explică (pentru xerxes1):

Posibil da, posibil nu, un lucru e cert: tot este ceva superior ce dirijeaza totul.

| FreddieM a răspuns:

Pur si simplu noi facem uz de RATIUNE draga Spodermen si toate problemele se rezolva, nu asteptam nici un,, ajutor'' extern. Pace