Cand esti agnostic detist esti convins ca exista un zeu insa nu stii care. Iar eu nu sunt convinsa de asta. Eu cred ca nu avem raspunsurile necesare incat sa demonstram sau nu existenta unui zeu. Poate ca exista un zeu, poate nu. Mi-e total indiferent. Pana nu am raspunsuri mai concrete, din punctul meu de vedere ambele variante pot fi corecte:
1. Fie este un zeu care le-a creat pe toate si exista in paralel cu stiinta, iar stiinta explica felul in care acest zeu functioneaza.
2. Fie nu exista niciun zeu.
Nu ma inclin in nicio directie mai mult decat in alta.
Insa, oricum ar fi, momentan nu avem de unde sa stim care este varianta adevarata si sansele sa aflam varianta adevarata in viitor sunt destul de mici. Prin urmare, discutiile pe tema asta intre indivizi ca mine si ca tine, nu sunt decat speculatii fara rost. Ar conta daca am fi oameni de stiinta si am putea demonstra intr-un fel argumentele pe care le avem. Insa nu suntem.
Ma incred in ceea ce pare mai rational, si big bangul se aseamana principiului creationist, ca de unde o fi aparut acea energie ce a explodat.In dumnezeul biblic nu ma incred nici 00. 00001%.O creatura cu asemenea puteri nu i-ar pasa de o planeta care in comparatie cu ea ar fi mai mica decat un atom.
Zici ca vrei ca nu estu ateu convins pentru ca orice este posibil.Dar crezi ca peste ceva timp se va arata oamenilor o fiinta supranaturala? De sute de ani nu au mai aparut halucinatii, pardon, minuni"
Singura chestie pe care Stephen Hawkings o spune este ca a fost o singularitate care a explodat. Si este corect pentru ca exista dovezi masurabile care sa demonstreze chestia asta. Insa teoria asta nu demonstreaza nici existenta unei zeitati, nici inexistenta acesteia. Faptul ca Big Bangul a aparut in urma unei explozii nu infirma si nici nu afirma existenta unei zeitati. De asemenea nu se stie ce tip de explozie a fost. A fost o explozie gazoasa, a fost explozie cauzata de propria presiune, a fost un bobarnac dat de o zeitate etc, nu spune. La fel cum nu spune nici ce a fost inainte de aceasta explozie sau de unde si cum s-a format aceasta singularitate. Pentru ca nu are de unde sa stie. Orice dovada care sa ateste motivul exploziei a fost distrusa in momentul exploziei. Insa ceea ce a fost inainte de explozia respectiva este doar o teorie. La fel ca oricare alta care implica o zeitate sau nu.
Cat despre faptul ca Stephen Hawkings stie mai multe decat spune, sunt convinsa de asta. Probabil pentru ca stie ca majoritatea dintre noi nu l-am mai putea urmari daca intra in detalii.
Iar cu asta inchei discutia pentru ca si asa am pierdut prea mult timp cu o conversatie pe un subiect asupra caruia nu putem decat sa speculam, indiferent de credintele pe care le avem.
O seara buna!
Banuiesc ca ateul negativ se apropie mai mult de agnosticism.
Insa nu am o parere rea/buna. Din punctul meu de vedere, avand in vedere ca nu cunoastem toate raspunsurile, fiecare este liber sa creada in ceea ce doreste in functie de teoria cea mai fezabila din perspectiva sa. Stiinta exista cu siguranta si multe dintre legile demonstrate sunt aproape irefutabile si, cu siguranta, observabile in natura. Totusi, stiinta nu exclude sau include existenta unei zeitati sau a mai multora, asa cum nu demonstreaza de unde si cum a aparut universul. Prin urmare, avand in vedere ca nu avem nicio dovada concreta pentru absolut nicio teorie, fie ea religioasa sau stiintifica, nu vad de ce ele nu ar putea coexista. Ma refer atat la stiinta si la toate religiile existente.
Singurul lucru pe care nu il inteleg este de ce oamenii vor sa ii convinga pe altii de credibilitatea teoriei lor, atat timp cat nu este nimic mai mult si nimic mai putin decat o teorie. Teoria care poate pentru tine are sens, poate pentru altul nu are. Singurele lucruri asupra carora merita sa debatem sunt lucrurile existente si demonstrabile in natura, pentru ca pentru ele avem dovezi.
Mersi.
Insa diferenta dintre un ateu negativ si un agnostic nu este ca unul stie si altul nu. Nu consta in cunoastere. Si eu sunt la curent cu majoritatea teoriilor stiintifice prezente care merita sa fie mentionate. Diferenta consta in faptul ca ateul isi va spune ceva de genul "Hmm am auzit argumentele ambelor tabere si argumentele stiintei mi se par cele mai convingatoare, cred ca stiinta spune adevarul asa ca voi alege partea asta". Agnosticul pe cealalta parte va auzi argumentele stiintifice si restul si isi va spune "Hmm am auzit argumentele ambelor tabere si inca am o multime de intrebari la care niciuna dintre parti nu imi poate raspunde. Consider ca nu exista inca suficiente informatii incat sa imi ofere pe care sa imi creez o opinie de neclintit asupra intrebarilor pe care le am si din cauza naturii intrebarilor pe care le am este posibil sa nu avem niciodata un raspuns". Agnosticul este foarte sceptic si nu vrea sa aleaga o tabara pana nu are informatii irefutabile pe care sa isi bazeze convingerea.
In general are legatura. Majoritatea ateilor isi vor baza argumentele pe ceva. Trebuie sa ai un motiv care sa te convinga ca religia cu care ai fost crescut si educat nu este adevarata, iar majoritatea vor spune ca explicatia oferita de stiinta li se pare mai rationala, vezi exemplul lui Neverrrrrr. Bininteles ca vor exista atei care nu cred in stiinta, la fel cum exista crestini care cred in stiinta, insa exemplele astea sunt mai mult exceptiile decat regula.
RAY întreabă: