Casnicia...un colt de cer; e super fain frate sa fii alaturi de persoana iubita pentru tot restul vietii; eu stiu ca vor veni si necazuri, insa fac parte din viata si trebuie sa le intampinam cu zambetul pe buze, fiind contienti ca ne vor face mai puternici.
''La toate greutăţile vieţii tale caută în tine puterea de a le învinge: la ispita frumuseţii să ai înfrânarea; la greutatea muncii - curajul; la vorba rea - răbdarea.''
Nu e pacat daca doresti sa-ti organizezi nunta in aer liber, ba chiar e mai frumos; e o maxima care ma amuza destul de mult: ''...ca sa iubesti natura, trebuie tu insuti sa fii amantul ei'' multi, n-o iubesc, asa ca stau pricopsiti prin biserica.
Jos cu traditia, sus cu dorinta ta
PS: nu in inelul de pe mana sta iubirea...
Oficial, raspunsul tau m-a impresionat :p merci.
Oficial multam
Bag sama ca nu stii nimic despre cununia religioasa.nu esti nebun.nu esti crestin, ori esti neinformat.despre cununie si casatorie sant multe de vorbit.ar trebui sa stii si ce semifica inelul, si de ce este ca un cerc, si ce semnifica piatra de pe el din punct de vedere religios.deci uite cat e de mic si cat de important totusi.in rest, pana te insori pune si informeaza-te.
Hei,poate omul cunoaste ceea ce are nevoie sa stie despre "procedura", dar dupa cum a zis si el, voia ceva pur...informativ.
Sarcasmul si ironia ta sugereaza ca ma tratezi ca pe un prost din punctul asta de vedere si... poate asta am lasat de inteles.
Stiu exact ce inseamna o cununie religioasa din punct de vedere Ortodox, in ce consta fiecare detaliu micut de-acolo, dar in acelasi timp sunt fascinat de cununia pe care-am descris-o in intrebare si diferentele dintre ele. Felul in care ma fascineaza mai mult ce e acolo decat ce e aici. Felul in care ar transforma asta intr-o zi al naibii de fericita si... a mea si a sotiei mele, decat o monotonie unde te poti si plictisi. Nu toata lumea e atat de infocat religioasa precum si tine, daca pot sa presupun asta. Unii oameni considera un apus de soare cu mult mai frumos decat statul in fata unui preot ce te pune sa spui povesti intregi pe care poate nu le simti cu adevarat, sau poate nu exprima ceea ce simti tu cu adevarat.
Si stiu ca ti-am dat ample oportunitati de a ma contrazice sau de a considera ca sunt in continuare DESIMFORMAT. Insa nu sunt si nu ai prins punctul de vedere al intrebarii. Reciteste-o, te rog.
Guardiene? am dedus ca nu esti ortodox fiindca vrei sa-ti construiesti casa pe nisip in loc sa-i pui temelie de piatra.este plictisitor pentru tine sa pui buna temelie lucrului tau ca sa reziste in timp.e mai usor pe nisip, si mai romantic si mai frumos.dar vor veni valurile si vor distruge ce ai construit.iar ce e zidit pe piatra rezista.nu vreau sa fiu ironic, dar spune-le prostilor care cred altfel, ca o casatorie crestiineasca se poate incheia oriunde cred.Ca Dumnezeu e pretutindeni.ei cum spun urari mirilor? ca noi spunem; CASA DE PIATRA. urarea se refera si la casnicie si la caminul conjugal.dar temelia daca nu e temeinica si rezistenta, iar asta implica,[ceia ce habar nu au ei, nu stiu daca tu ai habar}, destul de multe.
Pai, daca tot deviem de la subiect, fa-mi o ancheta prin care sa dovedesti ca acele casatorii realizate prin metodologia ortodoxa corecta rezista in timp. Pentru ca, dupa cum spui tu, ele rezista, spre deosebire de castelutele facute din nisip pe care le ia valul ...
Dupa parerea mea, toate se sfarsesc din diverse motive, iar altele, fie ele ortodoxe, catolice, hinduse si ma rog mai de care, rezista.
Revenind la ideea mea, parerea mea e ca o casatorie undeva in aer liber intr-un loc simbolic pentru cei doi casatoriti, lipsiti de regulile pe care trebuie sa le respecte stand intr-o biserica 1-2 ore... e mai bine.
Fie ca sunt sau nu ortodox, sau de religie, ofer argumente, valide...
The ball is in your court now.
Şi ce anume din liturgica ortodoxă te împiedică să ai o zi binecuvântată?
Crezi tu că există iubire şi fericire într-o căsătorie în afara lui Dumnezeu?
În afara lui Hristos care transformă vasele cu apă în viaţă veşnică?
"cu preotul care te punea sa repeti chestii pe care, poate, nu le pricepeai pe de-a-ntregul"
Înainte de nuntă preotul face cateheză, în care explică tinerilor Taina Căsătoriei.
Frate, încearcă să analizezi atent situaţia, pentru ca în spatele acestui ideal, să nu se ascundă un fir subţire de mândrie şi de slavă deşartă, de a fi altfel decât restul pentru a ieşi în evidenţă sau o desconsiderare a celorlalţi.
Cât despre tradiţii sunt de acord cu tine unele sunt nişte exagerări, chestii de genu porumbei albi, jarteaua, torturi uriaşe, buchetul miresei, s-a furat mireasa, dansul pinguinului şi în general megalomania şi manelăreala de la unele nunţi nu au nici o treabă cu ortodoxia.
Totuşi, nu uita că la nuntă este veselie(nu doliu), deci dansul şi voia bună sunt permise.
Totodată, căsătoria binecuvântată este o prefigurare a nunţii Împărăteşti în care bărbatul şi femeia devin una, binecuvântaţi fiind de Hristos printr-o legătură tainică.
,,Şi ce anume din liturgica ortodoxă te împiedică să ai o zi binecuvântată?" n-am folosit cuvantul,, binecuvantat".
,, Crezi tu că există iubire şi fericire într-o căsătorie în afara lui Dumnezeu?" evident ca exista, si inauntru si in afara... vrei sa-ti scriu eseu in care sa explic si de ce? nu m-ai asculta.
,, Frate, încearcă să analizezi atent situaţia, ca în spatele acestui ideal, să nu se ascundă un fir subţire de mândrie şi de slavă deşartă, de a fi altfel decât restul pentru a ieşi în evidenţă sau o desconsiderare a celorlalţi."
Am analizat situatia, si in urma analizei am venit cu ideea asta, sau cu dorinta asta. Mai mult decat orice imi pasa de ziua respectiva, de ideea de a avea cea mai fericita zi din viata facand ceva special despre care voi vorbi si sa nu fie pacatos, daca-i pana acolo. Ma indoiesc ca un ritual simbolic tinut intr-o biserica e mai semnificativ decat niste intrebari puse oriunde la care cand raspunzi, simti... pur si simplu simti.
Numeste-ma un deist, daca te face sa intelegi mai bine dorintele mele poate asta ma scuteste de oferirea unor explicatii care nu ar ajunge la urechile tuturor...
"Ma indoiesc ca un ritual simbolic tinut intr-o biserica e mai semnificativ decat niste intrebari puse oriunde la care cand raspunzi, simti... pur si simplu simti"
Ce te face să crezi că în faţa altarului nu se poate simţi emoţia veşniciei?
Cât despre idealul tău, e alegerea ta nu pun etichete, mă gândeam că te preocupă şi latura mistică din moment ce ai cerut păreri.
"vrei sa-ti scriu eseu in care sa explic si de ce? nu m-ai asculta."
Dacă ai timp, chef şi crezi că e util în contextul discuţiei poţi să rezumi viziunea ta.
Părerea mea personală (dacă nu te-am plictisit deja) e că cea mai fericită zi e ziua în care intri în veşnicie, au fost oameni care s-au preocupat mai mult de aspectul exterior- văzut al căsniciei şi au uitat de legătura tainică, ajungând să zică si la a 2 şi a 3-a căsătorie : "este o zi specială...".
Evident nu-ţi doresc asta, ci să ai multă înţelepciune şi curăţie a inimii când faci pasul acesta.
Daca vrei sa fii in "trend" o faci pe aia morbida de care spui, ca deh, asa-i la noi-cu toate ca asta e o optiune personala, a ta-iar apoi iti faci o petrecere in stilul in care iti place tie. Daca e sa-ti gasesti sot de alta confesiune, s-ar putea sa se rezolve din start
Aferim!
N-am zis-o ca pe un strigat de ajutor pentru o rezolvare, ci ca pe o conversatie, gen: daca voi ati avea de ales, ce ati face si de ce? Parerea mea o cam stiu, insa vreau sa nu ma simt asa vinovat ascultand parerile altor oameni, identificandu-ma cu ei