| miticul a întrebat:

Oare faptul ca Adam este creat din noroi, iar Eva din coasta lui Adam, si nju din noroi, face ca femeia sa-i fie superioara barbatului tot asa cum materia organica din coasta este superioara materiei amorfe noroi?
In acest context al superioritatii femeii, cum va explicati barbaria ca ortodoxia o considera inferioara si o discrimineaza?

15 răspunsuri:
| Lizzu a răspuns:

Nu e considerata superioara doar pentru ca a fost "creata" dintr-o coasta si nu din pamant.

Dimpotriva, se tot aminteste ca femeia trebuie sa fie supusa barbatului TOCMAI pentru ca provine din el, din coasta sa si ca daca nu era el nici ea nu exista pentru ca nu ar mai fi fost nevoie sa existe din cauza ca nu era nimeni inaintea ei, cum a fost el, care sa simta nevoia de companie si caruia dzeu sa trebuiasca sa-i creeze alta fiinta ca si el.

Ortodoxia considera multe. E parerea ortodoxiei si atat.
Suntem liberi sa nu o acceptam.

| baieru a răspuns (pentru Lizzu):

Dar ce ne facem cu Lilith?
Ca si aia a fost prima femeie creata din noroi exact ca Adam?

| Lizzu a răspuns (pentru baieru):

"Lilith și Adam se iubeau foarte mult, dar când făceau dragoste, Lilith nu dorea să stea pe jos, cerând egalitate între sexe, intrând în conflict cu Adam. În urma conflictului, Lilith pleacă; o altă versiune spune că pronunțând în mod nepermis numele lui Dumnezeu YHWH (cu pronunție azi nesigură), este izgonită din Eden. Îl ia pe Șarpe (Diavolul) ca soț, răzbunându-se mai târziu pe Adam, făcându-l să ia fructul interzis."

--- Imi place de Lilith asta. Mai mult ca de Eva.
Stii de ce? -- egalitatea intre sexe. Doi oameni egali,niciunul mai presus sau mai prejos decat altul, cu aceleasi drepturi in fata Universului si al lui dzeu.

--Din cauza ca la inceput, ambii,si Adam si Lilith au fost modelati din tarana, egalitatea le-a fost de partea amandorura. Pentru ca ambii aveau aceleasi origini -- pamantul.

Dupa plecarea lui Lilith, Eva cica a fost creata din coasta lui Adam, sa devina o parte dependenta din el. Aici se observa,cred eu,foarte clar,cum s-a incercat inlaturarea greselii primare(si dumnezeu greseste, la el creatia perfecta constand in umilinta si ascultare), atunci cand cei doi au fost construiti din tarana, ambii fiind separati si independenti unul fata de altul.

Dar s-au gandit ei si au zis ca e mai bine ca Eva sa fie infatisata ca facand parte din Adam astfel, ea nu se mai putea rascula sa-si ceara drepturile, ci doar sa-si urmeze barbatul ca o sclava, cu ochii acoperiti, gura astupata si mintea limitata.

Interesante gandiri ale populatiei din timpurile acelea, ce sa zic! straight face straight face
Si la ce-ar trebui sa duca schimbarea asta si inlocuirea neascultatoarei Lilith cu obedienta Eva? -- la insuflarea gandirii maselor cum ca, ca femeie, e lege sa -ti cunosti LIMITELE si sa existi doar de decor.

Ce draguuuut...
Ma apuca sila.

| Lizzu a răspuns (pentru Lizzu):

"Altă versiune o prezintă pe Lilith că fiind prima soție a lui Adam, înainte de Eva. Adam s-a căsătorit cu ea pentru că obosise să se acupleze cu animalele (ZOOFILIE).
El a încercat să o determine pe Lilith să stea sub el în timpul actului sexual, însă aceasta a refuzat, nesatisfăcându-i nevoia de dominație.
L-a blestemat pe Adam și l-a părăsit, îndreptându-se către casa ei de lângă Marea Roșie. Adam s-a plâns lui Dumnezeu, care a trimis trei îngeri, pe Sanvi, Sansanvi și Semangelaf, pentru a o aduce pe Lilith înapoi în Eden, însă aceasta i-a sfidat pe cei trei îngeri, blestemandu-i.
Cât timp a petrecut la Marea Roșie, Lilith devenise amanta demonilor, făcând câte 100 de copii în fiecare zi. Cei trei îngeri spuneau că Dumnezeu îi va lua toți acești copii dacă nu se va reîntoarce la Adam. Din nou Lilith a refuzat, fiind pedepsită ca atare.
Acesta a fost momentul în care Dumnezeu i-a dăruit-o lui Adam pe Eva, cea cuminte și supusă, exact opusul lui Lilith."

--Ce simplu, nu? Ce simplu sa determini o lume intreaga sa creada ca e condusa doar de barbati.

| Exilee a răspuns (pentru Lizzu):

Dar acestea sunt basme penibile ale altor religii alcatuite probabil de niste indivizi cu probleme psihice big grin

| Lizzu a răspuns (pentru Exilee):

Citeste si tu exile pe wiki sa vezi.
Nu stiu daca or fi basme ale altor religii. Nimeni nu stie. Dar eu cred ca nimic nu e spus doar asa la nimereala.
E posibil ca la inceputurile sale, biblia originala sa fi fost alcatuita in felul acesta si apoi modificata.

| baieru a răspuns (pentru Lizzu):

Sarpele nu este Diavol in vechiul testament pentru ca in religia mozaica de care apartine acel text, NU exista Diavol!
Diavolul a aparut odata cu Noul Testament, adica cu nasterea lui Isus Christos!

Cu toate acestea Eva l-a indemnat pe Adam sa guste din fructul intelepciunii!
In concluzie:
Fara Eva, bietul Adam ar fi ramas prost ca o oala de noapte din acelasi material cu creierul sau

| mariaalessandra a răspuns (pentru Lizzu):

In ce religie mai e si asta /? Ortodoxa nu e.

| Lizzu a răspuns (pentru mariaalessandra):

Sunt specificate in mituri evreiesti, conform legendei Cabala.
"Cabala este o tradiție veche, ce s-a născut acum 5770 de ani. Termenul „Cabala" derivă de la cuvântul ebraic kabbalah, care înseamnă primire, receptare. De fapt, limba ebraică, considerată una din limbile sacre, a fost dezvoltată în mod special de către și pentru cabaliști, pentru a-i ajuta să comunice despre chestiuni spirituale"

| mariaalessandra a răspuns (pentru Lizzu):

Ms ca mi-ai spus.

| Lizzu a răspuns (pentru mariaalessandra):

Cu placere happy E ce am gasit si eu...

| Exilee a răspuns:

Nu. Eva a fost luata exact dintr-un pozitie astfel incat sa-i fie EGALA BARBATULUI. Dumnezeu nu a creat-o nici din piciorul lui Adam( pentru ca sa-i fie inferioara), dar nici spre exempluu dintr-o parte a gatului ( pentru a-i fi superioara), ci a luat-o din coasta.

| Crâstoşelul a răspuns:

Dacă Eva a fost creată din coasta lui Adam, înseamnă că noi f*tem o coastă?

| andreiush25 a răspuns:

Pai daca nu era Adam nu era Eva...Deci Adam e boss. Desigur ambele personaje fac parte dintr-un basm.dar merge puppy dog eyes.

| baieru a răspuns (pentru andreiush25):

Nu e vorba de cine este boss, c i de cine este mai superior.
Cel facut din noroiul din care se face si oala de noapte ...sau cel care a fost facut din materie organica de calitate superioara!