Moralitatea creștină este imuabilă. Crima nu este considerată morală nicăieri în Biblie.Și în sistemele juridice actuale unul din principiile răspunderii penale e cel al răzbunării colective.Crima, omuciderea înseamnă să iei viața unui om pentru un motiv personal, indiferent care. Porunca din cele 10 de a nu ucide, la aceasta se referea, nu la executarea unei sentințe hotărâte de comunitate sau la faptele din timpul unui război.Și în societeatea actuală, americană de exemplu, dacă un criminal în serie sau autorul unui atentat cu bombă e condamnat la moarte cel ce lucrează la scaunul electric nu e considerat criminal, la fel cum polițistul care încarcerează pe cineva nu se consideră că comite infracțiunea de lipsire de libertate, deși în mod literal asta face și asta deoarece pune în practică principiul răzbunării colective, execută o sentință dată în numele legii ce apără societatea.
O moralitate absoluta nu exista. Perceptiile despre moralitate sunt diverse iar aceasta in sine este schimbatoare, nu neaparat in plan crestin, si in plan colectiv social sau individual.
Intrebarea este pusa din perspectiva religioasa, si pleaca de la premisa, absurda sau nu, ca Dumnezeu exista. Cred ca am mai discutat acest subiect. O moralitate cere sa fie absoluta, este o necesitate. Realmente termenii sunt atat de (,) dependenti unul de celalalt inat nici nu mai are sens sa vorbim de o moralitate absoluta, al 2-lea termen este practic inclus in primul.
Pai spune-ne hadesule si ne lumineaza.ai mai ajuns pacilisea sub vechiul nume? mooaaama ce tari esti.
Incapacitatea dvs. de a intelege problema ce se ridica de autor ( adica eu) se datoreaza gradului de inteligenta sau mediului nociv in care va aflati? Nu vaca (animal domestic, nu subtilizez nimic) ne vorbeste despre Platon.
Personal, nu cred intr-o "moralitate absoluta". Nimic nu este batut in cuie, totul este subiectiv. Ceea pentru un om e bine pentru altul e rau.