Dar cine a spus ca dzeu e irational? e perfect explicabil conceptul de dzeu, sau oricare alt zeu.
e nevoia de a explica lumea in care traim si frica de moarte. spiritualitatea si credinta au un rol important in dezvoltarea unei civilizatii la fel de mult cum o au arta si stiinta si multe alte domenii, cel putin daca religia nu intra in domeniul fanaticismului si al uciderii in numele ei.
ca filozofie religia e logica, si are locul ei. dar doar de e privit subiectul din perspectiva asta.
e adevarat ca nu avem dovezi, si cine stie, poate cum spui tu, in viitor uu, cate dovezi vor fi ca exista. e un lucru posibil, dar aproape deloc probabil.
au existat mii de zei pana la aparitia lui dzeu in mentalitatea umana. a spune ca dzeu e real are la fel de mult adevar in vorbe ca a spune ca zeus sau odin sau isis sunt reali.
faptul ca oameni azi cred in el nu e un argument, si eu pot crede in faptul ca pamantul este plat, credinta mea nu are nici o relevanta.
cu toate ca exista posibilitatea de a fi zei undeva, nu stiu, in univers, e mult mai probabil ca dzeu sa fie doar unul din o lista foarte lunga de divinitati creeate pentru a fi inteleasa lumea in o era unde totul era un mister, sau pentru a da un inteles mortii.
fiind ateu, nu am absolut nimic cu credinciosii, fie ei crestini sau hindusi, e alegerea lor sa creada in un zeu, ce observ pe site in schimb e tupeul obscen de a spune ca ei au dreptate ca dzeu exista, cand la fel de indreptatit ar fi cineva sa creada in zamolxes zeul dacilor. a spune ca am ales sa cred in religia asta pentru ca ma simt bine, coincide cu ce cred eu sau imi da liniste sufleteasca, e perfect normal, si cum am spus, spiritualitatea e esentiala civilizatiei, dar a spune cred pentru ca eu am dreptate punct, e doar prostie, nu pot fi bland sau sa ocolesc, e doar o prostie insotita de tupeu, oamenii astia merita internati in azil de nebuni, si tratati pentru schizofrenie, ei nu au o religie pentru ca au ales lucrul asta si e ceva ce fac pentru ca au nevoie si de putina spiritualitate in viata lor, ei au lumea lor, care contrazice lumea reala, si aleg sa considere realitatea falsa pentru ca nu coincide cu credinta lor, si ii considera dusmani pe cei care nu traiesc la fel cum isi imagineaza ei. asta e schizofrenie, si se trateaza.
De dimineata am urmarit un documentar pe History (e in reluare azi la 16) despre giulgiu din Torino. La sfarsit unul dintre cercetatori a concluzionat:" Daca ceva nu poate fi explicat logic, prin stiinta, atunci putem spune ca e o minune".
""Daca ceva nu poate fi explicat logic, prin stiinta,..." Dar daca in viitor acel lucru va puteafi explicat prin stiinta? Pe asta pun accent aici.
In trecut multe lucruri nu puteau fi explicate de stiinta, dar cu timpul au putut fi explicate si intelese.
In prezent pot sa fac o lista cu lucruri care nu sunt intelese dar ar putea devenii intelese in viitor.
Intrebarea era:
Il putem pune si pe Dumnezeu pe aceasta lista.
Adica intr-un viitor indepartat o sa putem sa il intelegem pe Dumnezeu (presupunand ca exista), o sa stim precis ce vrea Dumnezeu, de ce face acel lucru, etc?
Cu alte cuvinte.
In prezent Dumnezeu este considerat irational de majoritatea, crezi ca in viitor va putea fi considerat rational?
In prezent Dumnezeu este in contradictie cu stiinta, crezi ca in viitor Dumnezeu va putea fi explicat si de stiinta si nu va mai fi in contradictie cu aceasta?
Sal, eu unu nu spun ca e imposibil si spun doar ca nu exista dovezii care sai afirme existenta, cand i se va dovedi existenta voi trage o concluzie, avem nevoie de septicism din contra chiar el ne indruma catre o mai buna cunoastere daca bagi in cuie o teorie nu mai poti evolua cea ce un ateu nu cred ca ar face, daca ar fi sa punem pe lista pe dumnezeu am putea sa punem toate zeitaile, basmele etc avem ratiune nu putem credem in orice cel care afirma trebuie sa demonstreze ca are dovezi nu cred ca septicism a incetinit evolutia din contra un om septic mereu va cauta noi informati asa va evolua spre o cunoastere mai buna in toate de exemplu eu sunt septic cu o teorie o testez poate descopar ceva nou asa am ajutat asa teorie sa evolueze, de septicism avem nevoie este esential n cunoastere nimic nu este batut in cuie stiinta = septicism
Daca esti scepic in cantitati moderate e bine, dar exista si ceptici extremi, care daca le aduci dovada nu cred si spun ca e trucata.
Scepticismul extrem duce la ignoranta.
Daca esti sceptic nu e nimic rau, e bine.
Bine aia e paranoia nu Scepticism, cand esti asa paranoic e cazul sa mergi la medic pentru un consult, eu unu promovez Scepticismul dar unu bazat pe dovezii nu paranioa