| CommonSense a întrebat:

Odata ce credinta si stiinta, prin definitiile lor in sine se contrazic, si odata ce credinciosii refuza ca religia sa fie abordata din punct de vedere stiintific (obiectiv), de ce exista pretentia ca religia sa se impace cu alte stiinte? Ma refer aici la religie ca materie in scoli.
De ce in aceste institutii in care (teoretic) ar trebui sa invata CUM sa gandim este inclusa o materie in cadrul caruia invatam CE sa gandim?
De ce exista pretentia ca RELIGIA (informatie CREZUTA ca fiind adevarata) sa fie predata impreuna cu STIINTA (informatie DOVETITA ca fiind adevarata)?

15 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Din ignoranţa, nesimţirea şi stupiditatea celor împuterniciţi de popor (predominant la fel de ignorant, absurd şi îndoctrinat) de a lua decizii.

| anonimg a răspuns:

Trebuie sa existe o explicatie la toate acestea, o logica.
Este adevarat ca multor romani nu le plac lucrurile sfinte. "La ce ne folosesc?" spun ei.
Totusi, va invit sa aruncati o privire asupra tarilor in care nu predomina religia crestina. V-ar placea sa traiti in tarile musulmane, la acei extremisti? Sigur ca nu. Dar in Africa printre cei ce se ocupa cu vrajitoria si ritualurile ei? Nici atat. Dar in China unde crestinii se chinuiesc sa traiasca?(Ganditi-va la fostul regim comunist din tara noastra). Desigur ca nici acolo.
Ce vreau sa spun este ca fara Dumnezeu nu putem sa avem libertate de constiinta, libertate religioasa.
Va dau un exemplu: in afara de Dumnezeu, dati-mi un motiv pentru care eu sa nu fur si sa nu fiu prins. Vedeti ca nu exista? Pe mine nu m-ar tine nimic sa nu fur -fie de la bogati, fie de la saraci, fie de voie, de nevoie, si fara mila(adica fara Dumnezeu). Cac mila tot un atribut al lui Dumnezeu este.
Repet inca odata: ca va place sau nu, dragi tineri, va spun astazi ca fara Dumnezeu ar domni legea junglei, iar autoritatile care ar fi trebuit sa va pazeasca s-ar intoarce impotriva voastra chiar. Ascultati-ma bine ce va spun; da, voi tineri care Il dati astazi pe Dumnezeu la o parte: fara El nu ati fi in siguranta nici macar in casele voastre, nici macar o clipa. Credeti voi ca cei ce au ajuns la arest au ajuns acolo pentru ca s-au temut de Dumnezeu? Din contra -pentru ca nu s-au temut. Atunci va sfatuiesc sa nu va amagiti singuri. Voi nu puteti sa fiti in siguranta fara Dumnezeu. Va sfatuiesc sa judecati corect lucrurile, si nu din impulsivitatea ce va caracterizeaza. Cititi capitolul "Biblia si revolutia franceza" sa vedeti ce s-a intamplat in istoria unui popor care L-a respins pe Dumnezeu cu nonsalanta: http://www.adventist.ro/index/materiale-de-studiu/e-books.html cartea "Tragedia veacurilor".
Am vorbit mai sus de mila; va vorbesc si de bunatate- iata, sunt daruri tot ale lui Dumnezeu. Fara Dumnezeu noi nu am avea mila fata de oameni; fara El n-am face nici macar un bine. Un caracter frumos nu-l poate forma nici cele ma inalte scoli din lumea aceasta; caci nimeni nu poate schimba inima omului decat Dumnezeu. Ca sa traim frumos pe pamant noi nu vom putea de unii singuri. ca mai exista cate o fapta buna neegoista pe ici pe colo, se datoreaza faptului ca Dumnezeu nu S-a retras de tot de la noi. Dar Duhul Sfant S retrage putin cate putin de pe pamant; de aceea astazi oamenii sunt mai rai decat au fost inainte. Si in scurgerea vremii ei vor fi si mai rai. Si lucrul acesta se intampla pentru ca oamenii Il resping pe Dumnezeu.
Va scriu aceste lucruri pentru ca in curand pamantul acesta isi va avea sfarsitul cu sau fara voia noastra, si nu vreau sa fiti printre cei ce vor fi pierduti pentru totdeauna. Biblia ne avertizeaza: "Nu va incredeti in cei mari, in fiii oamenilor, in care nu este ajutor." (Psalm.146:3), oricat de mari ar fi acestia. Ei sunt doar un brat de carne; dar Dumnezeu este Acela ce conduce toate lucrurile. Doar o viata aveti pe acest pamant; ce vreti sa faceti cu ea? O traiti voi frumos? Sau cand va uitati in urma nu vedeti decat lucruri desarte? Ori sunteti printre aceia care se vad cu mai multe studii si diplome? La ce va folosesc acestea? Caracterul frumos nu se formeaza in scolile din lumea aceasta, ci doar in scoala lui Hristos. Luati-L pe El ca adevarat Invatator. Studiati pentru voi lucrurile acestea in mod personal. Cautati sa cunoasteti cum trebuie sa traiti pe pamant. Exista speranta pentru fiecare!

| Delmoniko a răspuns (pentru anonimg):

Dragule, aiurezi. Sunt zeci de tari in care nu predomina crestinismul si nu se omoara nimeni pe capete. Mai studiaza animismul. In Indonezia ce religie crezi ca predomina? In China, Japonia, Asia in general? Te uiti in partea de lume care nu trebuie. Si ce ma impiedica pe mine sa te omor sau sa-ti fur tot din casa? Eu nu cred in zeul tau. Ba chiar nu cred in niciun zeu. Jainistii au in legea lor sa nu raneasca nicio fiinta vie. Nu pot ucide nici macar o rama sau un fluture, o musca sau un paianjen. Asta e respect pentru viata si natura. Daca vrei sa invatati religie mergeti in Orient. Va dau astia lectii gratis. Treceti toti la buddhism si lasa-ti-l dracu de crestinism!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"informatie DOVETITA ca fiind adevarata"
Daca te referi la tabla inmultirii ai dreptate.
Dar ca sa crezi teoria "stiintifica" despre aparitia vietii trebuie sa ai credinta mai multa decat cel mai fanatic religios.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fiindca traiul in desfrau il inveti ca fiind normal, in scoala la wc, si in societate, fara stirea parintilor si crezand ca daca nu stie nimeni, si nu vede nimeni; ei bine.religia te invata ca tot ce faci rau; stii TU.si este de ajuns.ia uite colea; emmachiari1 intreaba:
Cum se face avortul in prima luna de sarcina? ai vazut? de aia legea morala trebuie predata in scoli unde se face orice numa carte si gandire nu.a dovedit stiinta ca *** data in wc-ul scolii e normala si sexul anal la fel? ma indoiesc total.stiinta dovedita? cate teorii vrei sa-ti afisez, lansate ca fiind adevarate, si in 35 de ani le-am ravazut,schimbate si regandite, in domeniul medical, spatial, istoric, economic? hai ca fac un efort, si o sa stau ceva mai mult sa ti le aduc la cunostinta? chiar si in stiintele exacte s-au mai schimbat cateva, deoarece mintea omeneasca e supusa erorilor? stiinta ta dovedita. dovedita a fi mincinoasa in ideea ca in 10-20 de ani lumea oricum nu-si aminteste ce a mintit un prost, si oricum vor avea alte preocupari, in timp ce tinerii veniti din urma, le vor lua de bune, si se minuna foarte; moaaama ce tare e stiinta.asa cresc cu creerele spalate, in scoala incat nu vor sti niciodata nimic concret doar abureli. apoi de aia omul trebuie a sti si a alege din multe, bune au rele pe cele trebuitoare lui.fiindca aruncatul la gunoi, nu e bun deoarece eu personal am observat ca de cate ori am aruncat ceva, asa cum murphi a spus; mi-a trebuit a doua ori a treia zi.in relijie e vorba de vesnicie draguta.din cauza asta, cu stiinta vei trai o vreme, iar cu credinta poti trai vesnic.dar cu o m.e in wc-ul scolii iti petreci vesnicia in iad, si atunci vei spune; de ce nu mi-a spus nimeni?

| Aiwendil a răspuns:

Serios? Religia in scoli nici macar nu ti-o preda ca lumea si sa iti explice ce si cum.Din clasa I pana in clasa a 12 -a aceleasi subiecte se repete din nou si din nou.Religia e mai mult o ora de relaxare.Ti-a venit tie un profesor de religie si te-a obligat sa inveti Biblia pe dinafara sau sa te duca la Biserica?
Stiinta doar anumite lucuri le pot studia si dovedi. Cele mai stiute enigme cum a aparut omul, viata in acesta lume, etc omul de stiinta nu le poate dovededi.Da.Stiu de Teoria Big Bang,de evolutia lui Darwin,si teoria mai noua ca extraterestrii ne-ar fi creat,dar acestea sunt doar niste teorie. Teorema se bazeaza pe niste dovezi ce pot fi adevarate sau nu,complete sau nu.
Cum altora le place sa invete din domeniul stiintei,asa si unora le place religia, cred in Dumnezeu, ingeri, sfinti, etc.Accepta asa cum sunt ambele parti.Pentru ca fiecare are rolul ei in acesta lume. Daca nu ar avea nu ar mai fi existat niciuna dintre ele.

| Delmoniko a răspuns:

E o intrebare de... bun simt. Pretentia e a celor care vor mai mult. Ei stiu in sinea lor ca religia nu e suficienta. Chiar crestinii vor sa-si explice mai mult, mai clar. Si de asta au nevoie de altceva. Isi dau si ei seama cat de naive si lacunare sunt raspunsurile pe care le ofera religia lor. Cauta sprijin, sunt ca orb care cauta la nesfarsit.

| Ceiriog a răspuns:

De ce stiinta trebuie sa contrazica religia. Spre exemplu, Biblia scrisa cu ajutorul Harului Dumnezeiesc trebuia sa fie scrisa pentru oamenii de atunci. Pai incearca tu sa-i explici unui om din anul 500 despre Big Bang si apoi incearca sa-i spui ca Dumnezeu a zis,, Sa fie lumina! si a fost asa" si vezi ce intelege. In concluzie, Biblia a fost scrisa pentru a face omul sa inteleaga intr-un mod usor, iar stiinta spune exact acelasi lucru printr-un mod mai complicat.
Va intreb, stiinta spune ca omul a aparut prin evolutie, iar in Biblie primele vietati au fost plantele, animalele si la sfarsit oameni.
Şi a zis Dumnezeu: "Să fie luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pe pământ, să despartă ziua de noapte şi să fie semne ca să deosebească anotimpurile, zilele şi anii"
Luminatori = corpuri ceresti, stele
Semne ca sa deosebeasca anotimpurile, zilele si anii= schimbarea climei cauzate de catre rotatia pamantului in jurul soarelui.
Deci, parerea mea este aceea ca stiinta si religia sunt frati.

| CommonSense explică (pentru Ceiriog):

Planetele nu genereaza lumina; animalele in nici un caz nu au evoluat din plante.

| EU_Andreea_Ana-Maria_1994 a răspuns:

E un subiect sensibil.fiind un popor crestin ei incearca sa ne invete religia...nu,scuze,sa ne impuna religia...nu putem intelege de ce, doar o luam ca atare.asta e sistemul educational in scumpa noastra tara.
parerea mea: cine vrea sa studieze religia se duce la teologie...nici eu nu inteleg de ce in clasa a 12. a, cand bacul bate la usa, ei ne baga religia pe gat...
dar, e o chestie buna, invatam rugaciuni noi pe care sa le spunem inainte de bac!? laughing) rolling on the floor)

| anonim_4396 a răspuns (pentru EU_Andreea_Ana-Maria_1994):

De asemenea ma uitai peste toate intrebarile tale, aproape doua si am vazut ce preocupari stiintifice ai.esti paralela,nu cu religia unde inveti ca esti creata frumos,si desavarsit,si nu poti aduce nici o imbunatatire,pentru un om care gandeste,ca trupul e doar un ambalaj, dar esti si cu altele fiindca, cele efemere, si cmicalele cu care te impopotonezi, nu sant decat niste abureli prostesti.si iti pot arata, chip de femeie de 50 de ani care nu a folosit asa ceva si arata mai tanara decat tine.sanatate,si daca nu vreti sa muriti prosti, chiar de va fi scoasa religia din scoala, si voi il veti scoate pe Dumnezeu si din scoala si din vietile voastre searbede, cititi-o totusi, pentru cultura generala.nu aveti ce pierde.

| EU_Andreea_Ana-Maria_1994 a răspuns (pentru anonim_4396):

De unde stii tu ce si cum gandesc eu? vorbesti fara sa cunosti persoana...e problema mea ce intrebari pun.sunt femeie si imi place sa ma simt bine in pielea mea, nu.ti dau tie socoteala pentru ceea ce fac.
daca la tine nivelul de cultura se masoara dupa aparente, imi dau seama ce fel de persoana esti.nu ai niciun drept sa ma judeci atata timp cat nu ma cunosti.
si inchei prin a.ti spune, ca o studenta la drept ce sunt, ca fiecare roman are dreptul la libera exprimare, garantat de constitutie.

Cat mai e dreptul in ziua de azi? si? da lumea? da?

Ana maria? mi-e mila de tine.Esti intr-un domeniu in care vei avea de-a face probabil cu drojdia societatii, ori cu toate relele provocate de om cu stiinta au fara.Stai cuminte nu te aprinde, ca asa sant eu mai critic de felul meu, si ai dreptate, cultura nu se masoara in aparente.Sant si eu oleaca de om de cultura, ma pregatesc sa plec la cules la vie cateva zile si la papusoi.ca astea sant culturile ce trebuiesc culese, acuma.sincer esti frumusica, si daca esti si desteapta, e bine.numa; as fi tare curios,daca dreptatea asta omeneasca,are vreo legatura cu decalogul cel Dumnezeiesc.ori daca, judecatorii, avocatii, procurorii, au un Dumnezeu.fiindca dreptatea este un lucru scump,si libertatea este sfanta.iar in ultima vreme,in goana dupa avantaje materiale,si bani,si etc,a inceput a umbla dreptatea cu capul spart, cam peste tot in lume, si e cam dificil sa fii drept, in fata Domnului, si sa fii drept si in cariera.in fine, succes si sa tii hatul.adica Drumul DREPT.

| EU_Andreea_Ana-Maria_1994 a răspuns (pentru anonim_4396):

Intr.adevar,ai dreptate in ceea ce priveste dreptatea in zilele de azi.si nu ma aprind, doar ca vreau sa fiu criticata din motive temeinice, nu din simple pareri.sunt mandra de domeniul pe care am ales sa.l urmez toata viata, chiar daca stiu ca este deficitar.
multumesc pentru compliment si pentru faptul ca mi.ai urat succes!