| Alexandru_Bade_1989 a întrebat:

Ortodocsia este o religie politeista ca se roaga la moaste, sfinti, Fecioara Maria, icoane si ingeri?

42 răspunsuri:
| CostinAlamariu a răspuns (pentru anonim_4396):

Se roagă sigurwinking
Dumnezeu al viilor nu al mortilor etc etc

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Tu iei numai ce îți convine din verset. In Luca 20:38 scrie "Dar Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morți, ci al celor vii, căci pentru El toți sunt vii." iar la trimiteri apare Romani 6:10, 11 unde scrie așa "Fiindcă, prin moartea de care a murit, El a murit pentru păcat o dată pentru totdeauna, iar prin viața pe care o trăiește, trăiește pentru Dumnezeu. Tot așa și voi înșivă socotiți-vă morți față de păcat și vii pentru Dumnezeu, în Isus Hristos, Domnul nostru. ". Vezi ca nu e vorba de moartea trupeasca, ci de cea spirituala? Nou trebuie sa fim vii pentru Dumnezeu și Dumnezeu e Dumnezeul celor vii pentru El, nu al celor morți față de El, asa cum spune într un loc Pavel ca" voi erați morți în păcatele și în greșelile voastre" sau ceva de genul.

De acord. Nu e vorba de moarte trupeasca ci cea spirituală. În mod evident trupul lor a murit.

anonim_4396

Da, dar nu e biblic sa ne rugam lor ca ei sa se roage mai departe lui Dumnezeu. Peste tot în Biblie, toți oamenii se rugau direct lui Dumnezeu și asa este scris. În plus, biblic nu e nici faptul ca dacă noi ne am ruga lor, ei s ar ruga mai departe lui Dumnezeu

Teoretic ce i-ar opri pe creștinii trecuți la Domnul să se roage pentru noi, frații lor care încă n-am trecut la Domnul? happy

anonim_4396

Moartea, asta i ar opri. Nu sunt ei omnipotenti ca să fie peste tot unde ii chemați și nici nu cred ca le mai pasă de pământ atât timp cât ei deja vad în ce bucurie sunt. În plus, de ce v ati ruga unui sfant în loc sa va rugați direct lui Dumnezeu?

Cum adică îi oprește moartea? De ce ar fi mort cineva care a crezut în Hristos? Nu e Hristos viata insasi? Nu i-a zis El talharului de pe cruce "azi vei fi cu mine în rai"? Nu pricep cum poate un om care a crezut în Hristos să moară. Mi se pare nonsensic și în contradicție cu mesajul Evangheliei.
Nu trebuie să fie omnipotenti ca sa le transmită Dumnezeu comuniunea noastră cu ei și cum adică nu le pasă de noi care suntem frații și surorile lor? Nepăsarea este neiubire. Nu poate exista nepăsare nici la Dumnezeu nici la sfinții lui Dumnezeu. Indiferența față de soarta celorlalți creștini este păcat mare.
Iar la ultima întrebare... de ce ai cere unui alt creștin să se roage pentru tine dacă te poți ruga direct lui Dumnezeu? happy

anonim_4396

Evident ca nu sunt morți spiritual, dar trupește ei au murit, nu poți nega asta. Si da, consider ca nu le mai pasă ptc atunci când văd cât de minunat e acolo, uita de tot, nu se întristează gândindu-se la ce e pe pământ. Atunci unde ar fi bucuria veșnică din rai? Bucuria aceea desăvârșită?
În plus, e o diferență între a ne ruga unii pentru alții și a ne ruga unor sfinți ca ei sa se roage mai departe lui Dumnezeu. Eu cer unui prieten, unei rude, nu știu, sa se roage pentru mine și el se va ruga lui Dumnezeu, deci doar către Dumnezeu este înălțată o rugăciune. Pe când, dacă ma rog unui sfant, eu nu ma rog lui Dumnezeu, ci acelui sfant, care nu este omniprezent ca să răspundă tuturor de oriunde ați fi. Și în Biblie este scris ca dacă doi se vor uni sa se roage pentru un lucru, acel lucru le va fi dat. Și tot în Biblie este scris ca mate putere are rugăciunea celui neprihănit. Deci ne este de folos sa ne rugam unii pentru alții, sa insistăm înaintea lui Dumnezeu până va răspunde la rugăciunile noastre, sa nu mai zic ca ni se cere sa ne rugam unii pentru alții

Din nou, dacă tu consideri că lor nu le pasă de noi atunci consideri că ei nu ne iubesc. Nu trebuie sa se gandeasca la tot ce e pe pamant, trebuie doar sa se roage. Iar ei nu trebuie să fie omniprezenti, nu ne rugăm sfântului per se ci ne rugăm lui Dumnezeu sa ducă cererile noastre acelor sfinți și după ei să se roage pentru noi așa cum se roagă orice creștin pentru altcineva. Multă putere are rugaciunea celui drept, fix de aia ne rugam lui Dumnezeu sa duca cererile noastre sfintilor fiindca ei sunt drepți și multa putere are rugaciunea lor. Multumesc că argumentezi fix pentru sfinti cu aceste versete. Ba mai mult unde se aduna 2 sau 3 acolo e si Dumnezeu, deci inca un motiv in plus sa ne rugam cu sfintii pentru ceva. Toate astea sunt argumentele Biblice pentru rugaciunea impreuna cu sfintii

| minrest a răspuns (pentru FilosofulDepresiv2022):

Nici eu nu am zis ca e chiar acelasi lucru. Triada divina, fiul zeului, jerfa divina, canibalismul sacru, toate astea figureaza in ''arsenalul'' paganismului, si nu exista in iudaism, ci sunt chiar respinse explicit de acesta. Daca cunosteai paganismul, vedeai ca crestinismul este numai sincretism pagan sistematizat; de asta arata ceva faptul ca ai vorbit de zei romani dar de panteonul grec. Crestinismul este un cult al misterelor, care promite mantuirea precum toate celellate culte ale misterelor, cultul lui Isis, mitraismul, Misterele Eleusine, etc, dar care incorporeaza toate temele paganismui, si culmea, interpreteaza in sensul lui si Iudaismul. De asta a avut succes. Intr-o perioada de dezastre, lumea s-a intors in numar mare spre culturile misterelor si mantuirea oferita de ele dupa moarte, si tocmai atunci exista la indemana un cult al misterelor perfect.

| minrest a răspuns (pentru FilosofulDepresiv2022):

Triada ai vazut ca exista, e triada suprema in religia romana; dar spune-mi mai clar dupa ce teorie a conspiratiei ma iau. Nu orice teorie cu care nu suntem de acord este conspirationista, stii.

anonim_4396

"Din nou, dacă tu consideri că lor nu le pasă de noi atunci consideri că ei nu ne iubesc. " - Sunt morți, nici măcar nu te cunosc, cum ar putea sa le pese de cineva pe care nici măcar nu cunosc?
"Iar ei nu trebuie să fie omniprezenti, nu ne rugăm sfântului per se ci ne rugăm lui Dumnezeu sa ducă cererile noastre acelor sfinți și după ei să se roage pentru noi așa cum se roagă orice creștin pentru altcineva. " - Tu te auzi puțin? Cum sa te rogi lui Dumnezeu sa le transmită rugăciunea sfinților ca ei sa se roage mai departe lui Dumnezeu pentru tine? laughing De ce sa nu te rogi lui Dumnezeu care e atotputernic, atotștiutor? El te cunoaște și te poate ajuta oricând, are toată puterea pentru asta, nu are nevoie de niște sfinți pentru a te ajuta.
"Multă putere are rugaciunea celui drept, fix de aia ne rugam lui Dumnezeu sa duca cererile noastre sfintilor fiindca ei sunt drepți și multa putere are rugaciunea lor." - Da, dar ai citit acele versete ca să vezi contextul? E vorba de rugăciunea unui om viu, care se roagă pentru un alt om, nu rugăciunea unui mort pentru un om pe care nici nu l aude și nici nu l cunoaște.
" Ba mai mult unde se aduna 2 sau 3 acolo e si Dumnezeu, deci inca un motiv in plus sa ne rugam cu sfintii pentru ceva." - Nici aici nu știi contextul? Domnul Isus le-a zis asta ucenicilor, unde se aduna mai mulți oameni VII, ÎMPREUNĂ, acolo va fi și Dumnezeu.