Ortodocsii habar nu au de nt sau vt, iar comportamentul lor este total opus a ceea ce inseamna a fii crestin
Tu ai numai în cap îti bese mintea
Nu stii nici sa scrii
Daca le-ar respecta cineva, ori ar ajunge la parnaie, ori la spitalul de nebuni.
Ambele. Și Vechiul și Noul Testament sunt cuvantul lui Dumnezeu și deci trebuie respectate în egală măsură. Psalmii lui David au o foarte mare si proeminenta importanță în viața noastră spirituală; iar multe dintre rugăciunile slujbelor sunt psalmi. Nu mai vorbim de nenumaratele profeții veterotestamentare despre Hristos care se citesc la Liturghii.
Iar ca să ne ducem și mai profund, intotdeauna insistam pe continuitatea Vechiului Testament în perioada celui nou: avem preoți cu straie preotesti asa cum aveau si evreii vechiului testament, avem biserica ca împlinire a templului, tamaiere care se facea in perioada veterotestamentara si se face si acum in bisericile ortodoxe, etc.
Ortodocșii nici măcar nu prea se iau după Biblie. Dacă s ar lua după Biblie, ar împlini o, dar ei se iau după Sfânta Tradiție mai mult
Daca daniel barosanul lor spune ca conteaza doar botezul la 6 saptamani nu credinta, nu e vina lor, religia ortodoxa este ceea mai primitiva, religia catolica a mai progresat
Pt ei părerea unor oameni e mai importanta decât ceea ce ne cere Dumnezeu în Biblie. Mna, fiecare cu "credința" lui
Din păcate, totuși. Bine ar fi sa își dea seama ca greșesc prin asta
Sfanta Traditie a dat Biblia, iar Biblia insasi ne spune sa ne luam dupa Sfanta Traditie.
În Biblie scrie sa nu trecem peste ce este scris. Dacă Biblia e cartea care ne conduce, de ce apostolii ar fi scris în alte cărți ceea ce cere Dumnezeu de la noi și în Biblie sa nu scrie tot? Nici măcar nu sunt scrise lucruri asemănătoare în Biblie cu ceea ce găsești în tradiția voastră.
E vorba doar de banii,nu le pasa la viermi daca astia au credinta sau au habar de biblie, statul roman cotiseaza in functie de membrii fiecarui cult,papa a spus decat catolic ipocrit mai bine ateu,romani nu sunt credinciosi si superstiosi,au o gandire magica, paranoica, credula lipsita de logica, ratiune, si cand voteaza nu gandesc rational
Eu apreciez pocaiti ca chiar va ajutati intre voi, faceti studiu biblic si nu trebuie dati banii la inmormatare din contra te ajuta biserica, la ortodoxi e doar vorba de lacomie, ipocrizie atat, nu se ajuta intre ei, vezi cazuri tragice cu viermi de preoti care nu inmormanteaza pe cei saraci gen mama cu 5 copii moarta, aia crestea copii singura, cum sa ceri ceva de la copii aia, viermele ala nu are pic de empatie
Cam asa e... Dacă le spune preotul sa facă un lucru, ei îl iau de bun și fac ce li se spune, chiar dacă nu e bine sau adevărat. Și ca chestie, tot spun ei ca sunt cei mai credincioși și cum se autointitulează, dar nici măcar Biblia nu o cunosc, ce sa mai spun de altele. Păcat, chiar păcat... Nu toți sunt asa, dar eu de mica am crescut printre ei și știu ce spun, chiar știu. Ar fi bine sa se trezească măcar acum și sa se întoarcă la Dumnezeu cu adevărat, sa nu mai asculte de tradiții, de superstiții sau de lucruri asemănătoare
De asta ar trebui sa se ocupe daniel cu gasca lui de informare, dar cum ei au un singur scop banii nu o sa ofera
Mna... Sunt mulți care nu Îl cunosc pe Dumnezeu, adică degeaba au un anumit statut, ca dacă nu cauta sa trăiască asa cum cere Biblia și nu fac din inima ce fac, e degeaba... Dar dacă pocăiții fac ceea ce fac, e ptc Dumnezeu ii ajuta și ptc ei încearcă sa facă voia Lui, adica nu e meritul nostru, al oamenilor
Si in cimitir sunt conflicte intre cultele crestine, preoti vor banii de la toti
Am auzit ca preoții ortodocși la seminar nici măcar nu studiază Biblia (sau dacă o fac, o fac atât de puțin), ei studiază tradițiile sau ce au ei de studiat. Tocmai ptc dacă ar studia Biblia și ar da seama ca nu o împlinesc (nu toți). Ce bine ar fi sa se bage și studiul Bibliei la facultate
Sunt cimitire în care pocăiții nici măcar nu pot fi înmormântați
Degeaba faci seminarul daca nu ai banii, daca vrei o biserica buna trebuie sa dai banii multi, daca nimeresti la sat ce te faci, jumatate din salar vine din parohie, jumatate de la sat, batrani nici nu cotiseaza e saracie, de exemplu acum 20 de ani era o singura biserica care acopera cateva cartiere importante din tm, azi sunt cam 20 de biserici unele langa altele, e si acolo batalie plus ca sunt 4 preoti, unu pe saptamana, daca nu nimeresti nunti, botezuri, inmormantari e saracie
Au bagat vrajeala ca mama mea e ortodoxa din nastere si ca penticostali nu o pot inmormanta deci activa acolo si era botezata dar s-a rezolvat, pai toti banii 6000 de lei primiti se ducea la preot asa inmormantaerea gratis, plus ca sau adunat banii pentru noi, eu nu le am vrut
Ce suma mare... 6000 de lei pentru o simpla slujba
Cam urat sa fii preot pentru bani. În mod normal, nu cred ca ar trebui sa fie plătiți, deoarece preoții din Vechiul Testament nu erau plătiți de nimeni (în afara de mâncarea de la jertfe). Și sa nu mai spun ca în NT nu mai erau preoți în biserici, erau prezbiteri, diaconi și ce mai este rânduit. În orice caz, nu asta contează, dar eu zic ca dacă faci ceva, faci pentru Dumnezeu, nu pentru bani, adică asa ar trebui. Bine ca măcar mai sunt preoți care au slujba asta ptc Îl iubesc pe Dumnezeu, cel puțin eu asta cred
Nu doar slujba, dar la pocaiti nu se face pomana apoi =economie, nu se da banii la pastor, nu se da alcool la gropari
Eu cunosc personal un preot nu are banii asa ca nu are biserica a avut la sat dar era saracie, degeaba stii biblie
Catolici au rezolvat treaba cu preoti, nu au familie
Da, pomana nu se da ptc nu ar avea sens, adică omul e deja mort, ce sa l mai pomenesti? Și mâncarea data de sufletul unui om e mâncare închinată idolilor (cea descrisa în Biblie) și nu se cuvine ca un credincios sa mănânce din ea. Ce ma bucur ca Dumnezeu m-a luminat si ca nu mai trăiesc în felul ăsta, sper sa se trezească românii, măcar majoritatea
Nici coroane pe mormant sau lumanari, crucea e patrata
Pai nu ar trebui sa fie asa... Lumea e chiar atât de disperată de bani? Adică banii rămân aici, pe pământ, nu ii luam cu noi după ce murim...
E o lume spirituala materiala din pacate
Da, foarte multe diferențe între ortodocși și pocăiți. Adică multe din obiceiurile lor sunt doar niște "reguli" inventate de om, ca pana la urma o lumânare, o coroana sau o cruce la mormânt nici nu sunt biblice, nici n au sens
Eu tot merg cu o lumanare asa ca simbol, dar stiu ca e pagan
În ziua de azi s-a ajuns rău... Totuși România sta bine față de alte tari, adică noi încă avem oameni care sunt credincioși cu adevărat și care sunt în stare și sa moară pentru Dumnezeu și asta e numai mila Lui. De ce să ne dăm credincioși dacă nu suntem? Mai bine spunem drept ca nu ne pasa decât să insistam și sa batem câmpii ca religia noastră e cea adevărată dar dacă cineva ne ar da niște contraargumente noi nici n am ști sa răspundem. Zic la general. Adică nu prin ritualuri suntem mantuiti, nu prin tradiții, nu prin bani, numai prin Dumnezeu suntem. Și când te gândești că, ca să ne putem ruga, ca să putem face ceva pentru El nu ne trebuie nici măcar un ban dar oamenii fac slujbe pe bani
Ca tot veni vorba, eu nici măcar nu știu care e sensul acelor lumânări
Stai ca nu orice lumanare cumperi si de la biserica daca vrei sa te asculte dumnezeul ortodox sau mortul
O alta afacere, nu?
Sunt mai scumpe decat la profi, si asa sunt scumpe si alea, mai bine cumpar flori
Am observat ca la ortodocsi se pune cumva un accent pe morți, adică sa facă pomeni, sa zică "Dumnezeu sa l ierte" și asa... Pai cum mai poate Dumnezeu sa ierte un om care deja e mort, care nu mai poate face nimic? Atât timp cât un om e mort, nu mai poate schimba nimic, adică nu se mai poate pocăi de păcatele lui, nu mai poate sa își ceara iertare... Mi ar plăcea sa își dea seama mai mulți că astea sunt doar ritualuri sau tradiții, dar nu sunt lucruri cerute de Dumnezeu. Nu numai cu înmormântările, dar în general. Adică sa înțeleagă ca nu vrem sa convertim oamenii, vrem sa ii facem sa înțeleagă Biblia și sa accepte ceea ce le spunem, ptc e spre binele lor, nu spre al nostru. Oricum mântuirea e personala și nu ma ajuta cu nimic dacă un om asculta de ce zic eu sau nu, acel om se va ajuta singur dacă va asculta de Biblie, nu de tradiții omenești.
DeProfundis99 întreabă: