Biserica (Ortodoxă) nu a început în 1054! Ea a rămas neschimbată încă de la începutul creştinismului! În 1054 DOAR S-A CONTURAT DEFINITIV CATOLICISMUL, cel care de fapt a făcut PASUL ÎN LATERAL (prin cele câteva inovaţii enumerate mai jos)!
Înainte de "Marea Schismă" (ruptura dintre apus şi răsărit, din iniţiativa apusenilor), cele care vor primi atunci doar un alt nume (Biserica Ortodoxă în răsărit, respectiv Biserica Catolică în apus), au reprezentat până atunci împreună, BISERICA PRIMARĂ, Biserica care a continuat în mod neschimbat învăţăturile comunităţilor creştine din perioada apostolilor!
Denumirea de "catolică" a fost introdusă în 1054, iar deosebirile (inovaţiile, schimbările) faţă de ortodocşi, LE APARŢIN CATOLICILOR(!) şi au fost introduse cu aproape un secol înainte de despărţire! Chiar aceste schimbări din partea apusenilor au reprezentat puncte de nemulţumire pentru răsăriteni (ortodocşi), subiecte de discuţii, tensiuni şi în final, separare inițiată de trimisul papei, impulsivul cardinal catolic, Humbert.
Învățăturile adăugate atunci de catolici sunt:
1.pretenția papei de a fi considerat de toți creștinii drept locţiitorul lui Hristos pe pământ, (pretenţia de control, conducere sau jurisdicţie universală);
2.adaosul filioque;
3. existenta purgatoriului;
4.folosirea azimelor;
Cu toate că între cele două Biserici (Ortodoxă şi Catolică) existau mici diferenţe chiar înainte de ruptură, important este că ele au păstrat neschimbate învăţăturile de bază (transmiterea harului apostolic prin ierarhia preoţească în Biserică, cele şapte sfinte taine, Sfânta Predanie ca al doilea izvor al Revelaţiei divine, amintit în Sf. Scriptură, etc...).
Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica au fost impreuna Biserica Universala Crestina in trecut.Acum sunt 2, separate dar tot Biserici Principale sunt.Cum sa fie o secta? Secte sunt martorii lui Iehova, baptistii, penticostalii, protestantii etc.
Ortodoxia este OFICIALA! Alaturi de Biserica Catolica.
Ma faci sa rad. Secta este orice grupare indiferent de numar, conceptie sau origine care nu se aseamana cu Biserica din primele veacuri. Si nici cea catolica nici cea ortodoxa nu indeplinesc aceste conditii deci rezulta ca ambele sunt secte foarte mari. Nu tin partea nimanui, insa adevarul trebuie sa iasa la lumina.
Nu are cum sa fie secta, cand este impreuna cu cea Catolica, Credinta care a fost fondata de Mantuitorul Hristos, prin Apostoli, dandu-le Har, fiind Credinta cea Adevarata.
Este cea mai dreapta Credinta, cea mai Adevarata, si cea mai Desavarsita.
Putem spune, ca ea are 2.000 de ani, cu o Sfanta Traditie foarte lunga, pe cand sectele, au cateva sute de ani maxim si s-au iesit din protestanti (schismatici).
(Orto= drept doxa= credinta)
Un nume nu garanteaza adevarul.
Toate pleaca de la un adevar, si daca nu iti spune numele, iti spune Traditia, credinta, si faptul ca a ramas si va ramane unita caci Mantuitorul a zis :
"Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui."
Nu ca sectele care se divid in fiecare an in alte sute.
Eu nu sunt de acord cu sectele dar problema este ca nici ortodoxia nu e departe. Si ea este o mare secta. Nu sunt multi cei care au ramas la fel ca sfintii din primele veacuri.
Tu susti niste idei fara niciun argument. deci nu au nicio valoare. si sunt sigur ca vorbesti despre ceva ce nu sti. si trebuie neaparat sa consulti un dictionar.
SÉCTĂ ~ Comunitate religioasă care s-a separat de biserica oficială. sau comunitate cu un numar mic de oameni ce sustine o idee.
Biserica Ortodoxa impreuna cu Biserica Catolica sunt Biserica originala, Biserica, cea propovaduita de Hristos, si care tot Mantuitorul i-a pus bazele si a zis :
"Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui."
Si Sfanta Scriptura este aceeasi, originala, dupa Septuangita si Vulgata, nu dupa traducerile englezesti dintr-o limba in alta, in care fiecare a schimbat cum a vrut (ma refer la sectanti).
Daca tu acum cauti in sursele originale ale Scripturii si le compari cu Scriptura noastra si a ereticilor ai sa vezi care este identica si neschimbata si care este modificata/"adaptata".
Caci in Biblie gasim spus :
"Şi eu mărturisesc oricui ascultă cuvintele proorociei acestei cărţi: De va mai adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu va trimite asupra lui pedepsele ce sunt scrise în cartea aceasta;
Iar de va scoate cineva din cuvintele cărţii acestei proorocii, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vieţii şi din cetatea sfântă şi de la cele scrise în cartea aceasta."
Si aici ma refer la ereziile facute de catre sectari.
Si oricine se desprinde de Biserica, se desprinde si de Hristos, si fara Hristos nu exista mantuire. Dumnezeu sa-i lumineze pe cei gresiti, si ei sa vada Adevarul, ca dupa cum a zis Hristos "adevarul va va face liberi".
Prin urmare, nu mai veni cu abureli, si nu mai vinde castraveti gradinarului.
Eu vad ca ortodoxia nu ar enimic de a face cu Biserica Primara. Este doar un sincretism intre pagani si obiceiurile lor si crestini (care de fapt nu se pot numi asa). Am citit Faptele Apostolilor de mai multe ori si nu se aseamana deloc cu ceea ce afirma si practica ortodoxia. In ortodoxie vad multe adaosuri de origine omeneasca si nicidecum divina. Si mai vorbesti de cine scoate sau adauga?! Eu nu sunt partinitor dar nici nu ma las dus cu presul de niste popi care se pretind a fi slujitorii lui Dumnezeu de 2000 de ani. Ti se pare corect sa ascult de datinile si obiceiurile asezate de oameni mai mult decat de Dumnezeu? Multi nu lasa ortodoxia pentru ca zic ei; "ortodoxia ne permite mai multe, este o religie libera, avem voie sa fumam, sa bem, sa curvim, sa injuram, si avem si multe obiceiuri frumoase care sunt specifice neamului romanesc, si daca m renunta la astea ar insemna sa nu mai fim romani." Si din ortodoxie ei nu respecta altceva decat obiceiurile; ti se pare a fi credinta adevarata?
Bă morcovel, eu is popă la Satu mare şi am spate, sun băieţii, vine cu duba şi te ea. La noapte vine dupa tine mă morcoveaţă.
Fals domnul isus du a pronuntat nici o data despre ortodoxism el a spus ca trebuie sa fim de religia domnului isus hristos(nu ma refer la iudaism)
Ai dreptate acum maim amintit
Le-a zis sa se iubeasca. Nu le-a siz sa faca o religie dupa el.
unde ai mai auzit si asta?
SÉCTĂ, secte, s. f. Comunitate religioasă desprinsă de biserica oficială respectivă; p. ext. grup (închis) alcătuit din adepții unei doctrine (filozofice sau politice).
La baza, dupa Iisus, a luat nastere Biserica Crestina. In 1054 d.H. a avut loc Marea Schisma - despartirea Bisericii in 2: vestica si estica respectiv Catolica si Ortodoxa. Cu toate astea nu se considera ca acestea doua sunt secte. Secte sunt Bisericile care au aparut ulterior din cele 2, baptisti, protestanti, adventisti etc.