| OmulDeStiinta1986 a întrebat:

Pamantul e plat? in biblie asa scrie.
"12 El va înălţa un steag pentru neamuri, va strânge pe surghiuniţii lui Israel şi va aduna pe cei risipiţi ai lui Iuda de la cele patru capete ale pământului. " biblia online: www.goo.gl/hmpm6N

"El va ridica steag pentru neamuri şi va aduna pe cei risipiţi ai lui Israel şi va strânge la un loc pe cei împrăştiaţi ai lui Iuda din cele patru colţuri ale pământului." (Isaia 11:12)

Daniel 4
10 Iată vedeniile care mi-au trecut prin cap când eram în pat. Mă uitam şi iată că în mijlocul pământului era un copac foarte înalt.
Ezec 31.3; Dan 4.20;
11 Copacul acesta s-a făcut mare şi puternic, vârful lui se înălţa până la ceruri şi se vedea de la marginile întregului pământ.

"Ca să apuce pământul de colţuri şi să scuture pe nelegiuiţi de pe pământ?" (Iov 38:13)
"Când El privea până la marginile pământului şi îmbrăţişa cu ochii tot ce se află sub ceruri," (Iov 28:24)

ateilor recomand ceva very funny despre pamantul plat https://www.youtube.com/watch?v=wppjYDj9JUc

Răspuns Câştigător
| sublime89 a răspuns:

Vechii greci stiau deja ca Pamantul este rotund in perioada in care a fost scrisa biblia, dar diferenta uriasa intre greci si evrei a fost ca primii stiau ce e aia stiinta, si o praticau, pe cand evreii nu cunosteau decat fanatismul religios. In biblie nu vad nicio dovada care sa-mi arate ca cei care au scris-o stiau ca Pamantul e rotund, asa cum nu stiau nici ca se invarte in jurul Soarelui. Ei credeau exact contrariul. Ei vedeau universul cu Pamantul plat in centrul lui, acoperit de cerul pe care ei si-l imaginau ca e ca un fel de cort, pe panza caruia sunt lipite stelele, si deasupra caruia sta zeul suprem pe un tron imens inconjurat de subordonatii lui, mai ales ingerii, care nu erau altceva decat zei de pe vremea cand evreii erau politeisti. Au transformat zeii in ingeri. La fel, ei credeau ca stelele sunt atat de mici incat pot pica pe Pamant. Erau exact la fel de ignoranti cum ne-am astepta de la un popor inapoiat care a trait acum cateva mii de ani. Grecii, egiptenii, persanii sau babilonienii au fost cu mult mai avansati decat ei. Evreii n-au facut altceva decat sa imprumute diverse credinte de la fiecare, un exemplu ar fi si mitul lui Noe, pe care il gasim in mitologia mesopotamiana cu mult timp inainte ca evreii sa scrie biblia.

36 răspunsuri:
| Sean a răspuns:

Nu, biblia nu zice acest lucru, acestea sunt metafore, deoarece Duhul Sfant a vrut sa fie poet cand a influentat oameni sa scrie biblia si a bagat o multime de metafore, epitete si personificari.

Vorbesti aiurea si spun asta din proprie experienta biblia ii foarte rigida cand vine vorba de lucruri stiintifice, nu stiu ce te astepti de la oameni care inca cred in geneza(Pamantul inainte de Soare? Serios?), dar na biblia poate fii interpretata cum vrei tu si ajung sa intelegi ca biblia vorbeste si despre gauriile negre daca este nevoie.

Am mai zis odata ca biblia isi schimba interpretarea si cred ca si continutul in functie de descoperirile stiintifice.

Răspuns utilizator avertizat
| OmulDeStiinta1986 explică (pentru Sean):

Pe vremea aia se credea ca Pamantul e plat deci probabilitatea e foarte mare sa apara si intr-o carte veche precum biblia. ceea ce s-a si intamplat. am dat mai multe citate tocmai pentru a se observa ca nu e vorba de interpretare.

| Sean a răspuns (pentru OmulDeStiinta1986):

Nu ma intelege gresit, eu am zis ce raspunsuri o sa primesti, eu is de acord cu ce zici tu ca biblia zice ca pamantul ii plat.

| OmulDeStiinta1986 explică (pentru Sean):

Ok happy

| OmulDeStiinta1986 explică (pentru Ionut1492):

Enorma diferenta intre ce ai dat tu si e in ziua de azi versus ce e in biblia de acum 2000 de ani e ca majoritatea oamenilor credeau ca Pamantul e plat in timp ce in biblie scria ca e plat... pe cand acum sunt foarte multe locuri in care se scrie ca e un glob in timp ce se foloseste expresia "cele patru colturi". citatele date de tine se refera la figurat pe cand cele din biblie se refera la propriu ca era plat. ceea ce si se credea pe vremea aia. " Copacul acesta s-a făcut mare şi puternic, vârful lui se înălţa până la ceruri şi se vedea de la marginile întregului pământ. "

| OmulDeStiinta1986 explică:

Ia sa vedem daca ia ban de pe site cerebelul tau. bagam si aici un report.

| AndreiM77 a răspuns:

Cand citesti o poezie, ei fiecare cuvant literal? nu.
Asa este si cu Biblia, nu tot ce scrie in ea este literal, sunt foarte multe metafore, figuri de stil, etc.

Eu cand comunic ceva extrem de important cuiva ma asigur ca nu folosesc comunicare ca la tabloide si cuvinte la figurat in loc sa le folosesc la propriu. ma asigur ca dau detalii incat sa nu las loc de interpretare deloc. in astfel de lucruri consta o comunicare eficienta.
daca biblia poate fi interpretata de cine vrea cum vrea... pai atunci e o varza

| Darkmagic a răspuns:

rolling on the floor
Logic!
Biblia, (ca si alte miliarde de carti!) NU ARE VOIE sa intrebuinteze expresii figurative! rolling on the floor

Naste PROSTI, printre ateii cu doi neuroni! big grin
Numai oamenii, prin viu grai, au voie sa se exprime figurativ, cartile, NU! rolling on the floor

Cred ca ateii de tipul acesta sunt foarte tristi ca nu au gasit in Biblie si ceva de genul:
"S-a dus pana in fundul pamantului..."

Pentru ei ar fi fost o "dovada" in plus, ca Biblia afirma ca Pamantul are...c(u)r!
rolling on the floor
Bre, iesiti afara, zau, asa imbecilitati nici Dorugar ala nu e in stare sa scoata... rolling on the floor

Pe cuvant...nu ati obosit cu "intrebarile" cretine?
NU ma faceti sa incep sa-mi bat joc de voi, luand la rand fiecare "intrebare" de la Religie pusa de "atei" cu doua clase...CA POT SA O FAC, si credeti-ma...NU o sa va fie bine! big grin
"Istetii" pamantului...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bai putache? tu nu vezi ca pe aici sant doar habarnauti de 12-=15 ani? care se dau mari? pai una e sa fii si sa te dai doara e alta mancare da peste.e loc pentru tati, dara sa te arunci ca leul si sa cazi, ca musca e obiceiul varstelor respective.

Sistemul legislativ de azi de exemplu nu e facut in fabule si e conceput incat sa nu lase loc de interpretare. tocmai pentru ca este foarte important sa aiba o comunicare eficienta.

| Dorotheea21 a răspuns:

Dacă tot faci un studiu biblic, de ce nu te intrebi şi cum de Biblia ştia de circuitul apei în natură, de faptul că grupul Pleiadelor se va dezintegra, sau de faptul că Pământul conform Bibliei, "stă pe nimic"?
Nu-i aşa că nu este prea convenabilă o astfel de discuţie?winking

| Darkmagic a răspuns (pentru Dorotheea21):

rolling on the floor Ideea din Biblie ca Pamantul e suspendat in vid ii depaseste pe multi...
"Studii", pe TPU? laughing
Tu crezi ca "OmulDeStiinta" a rasfoit el Biblia si a pus "rezultatele" in intrebarea-i de mai sus? big grin
Hell NO fato. happy
La fel ca 99% dintre "ateii" de 14-15 ani, "educati" de internet, a deschis si el NETU' laughing a luat de acolo DOAR CE I-A CONVENIT, si le-a urcat pe TPU, crezandu-se foarte inteligent.
Am o veste proasta...
Astfel de "atei" NU sunt nici "foarte inteligenti", NU sunt nici macar "foarte putin inteligenti"!
Sunt praf.
Le cade internetul...e jale, nu mai stiu nici cand a fost tiparita prima oara Biblia...
Cam asta e "cultura" lor...i-ai indepartat de wi-fi, abia mai stiu cum ii cheama!
Pe ASTIA ii vrei tu sa "discute" despre "suspendarea Pamantului pe nimic"? rolling on the floor rolling on the floor

| vladionut94 a răspuns:

Asa ca fapt divers pamantul are forma geoida

| Mayar a răspuns:

Bilbia nu a fost scris de un om. Cum pretinzi ca un om sa o inteleaga?

| Inferno a răspuns (pentru OmulDeStiinta1986):

"oamenilor credeau ca Pamantul e plat "
Asta e doar un mit. Se stia ca Pamantul are o forma sferica, iar credinta ca el ar fi plat era specifica plevei. Insa pentru marea majoritate a invatatilor ideea Pamantului sferic nu era straina.

"citatele date de tine se refera la figurat pe cand cele din biblie se refera la propriu ca era plat. "

Cum ai dedus ca e la propriu si nu e tot o figura de stil?

| danut a răspuns (pentru sublime89):

Draga atot stiutorule uite ca in Biblie scrie si de faptul ca panatul e rotund dar e greu daca citesti Biblia DOAR cu copy & paste.
ISAIA 40, 22 " EL sade deasupra CERCULUI pamantului si locuitorii lui sunt niste lacuste..."
Uite cum ceea ce cautai s-a gasit si astfel s-a dovedit ca unii mai bat apa in piua precum vorbele in gura.

| OmulDeStiinta1986 explică (pentru danut):

Fugi bai cu cercul de aici big grin

| answer a răspuns:

Daca bibilia ar fi o incercare de manipulare, aceste "greseli" ar fi fost demult corectate, dar de 2000 de ani s-a transmis cu aceleasi "greseli"!

Oare de ce?

Iti propun sa studiezi fenomenul de venire a luminii la mormantul sfant. Sunt zeci de mii de marturii de acolo si de-a lungul timpului si sunt cateva video pe net in care se vede cum acea lumina nu ii arde pe oameni si este o lumina alba. S-a incercat explicarea stiintifica a fenomenului, dar nimeni nu explica lumina alba ce nu arde pe nimeni in primele minute de la pogorare. E interesant, dar nici cand e pe fata o minune, lumea care se lasa guvernata de mandrie, nu vrea sa creada!

| relian a răspuns (pentru Inferno):

"Ca să apuce pământul de colţuri şi să scuture pe nelegiuiţi de pe pământ?" (Iov 38:13) uite aici. Spune si mie ce vezi tu la figurat in chestia asta? Cum poti spune la figurat despre o sfera ca o apuzi de colturi.Doar sa fii idiot.Si cum scrierea era facuta de un atotcunoscator era normal sa se exprime altfel. Spui ca se cunoastea din antichitate ca pamintul e rotund? Una e sa stii tu sau citiva si alta este sa fie o regula sa o cunoasca toti.Cine spunea ca pamintul e rotund erau invatati antici si nicidecum preotii.Cineva dadea exemple ca platon, aristotel si asa mai departe ce erau atei? pai normal ca atei erau, altfel nu ajungeau sa faca ce au facut.Te asigur ca biblia nu spune absolut nimic la figurat.pe vremea aia ei se credeau buricul universului, vedeau tarmurile, vedeau marea si la fel credeau ca undeva daca mergi vei cadea in hau.Ce spui tu ca pentru marea majoritate era stiut faptul cum era pamintul.De unde ai dedus tu chestia asta? Tot tu spui ca pamintul plat era atribuit plevei.Acu te intreb daca marea majoritate stiau ca e rotund ce si cit reprezenta acea pleava ce ai numito? Nu te mai avinta atit ca te contrazici singur.Pleava era majoritatea, deci majoritatea asta stiau ca pamintul e plat.Cine stia ca pamintul e altfel? Aia marii invatati pe care scuze ca spun dar ii numarai pe degetele de la o mina.

| relian a răspuns (pentru Ionut1492):

Si Columb a afirmat ce? Pai daca nu stii iti spun eu cu ce ginduri a murit columb al tau si anume ca Pamintul e plat.Si tu daca compari si spui ca si pitagora si restul afirmau ca si Columb atunci e clara.Columb daca vrei sa stii a murit si habar n-a avut ce descoprise.Cineva care avea sa faca inconjurul Pamintului avea sa spuna si sa arate ca asa stau lucruirle. Apoi anticii aia de care tu amintesti sint de acord ei poate asa s tiau sau ajunsese sa stie, insa nu si restul lumii, adicca gloata, biserica sustineau pct lor de vedere. Daca Aristotel cum spui credea ca pamintul e rotund tu crezi ca cei din jurul lui il aprobau? Te inseli amice.ei au fost printri putinii care siau dat seama ce este pamintul, insa nu puteau face din asta o lege.Mai tirziu au fost si altii care au facut astfel de afirmatii si au sfisit rau pentru ca biserica le-a luat maul.Aristotel si restul au avut noroc ca au trait alte vremuri in care daca sfidai zeii, sau ii injurai nu pateai absolut nimic. Daca ar fi trait dupa acea vreme te asigur ca am fi fost mai rau decit sintem acum, astia ar fi fost omoriti pe loc.Una este sa afirmi tu ceva sau o persoana si alta e sa fie litera de lege.Si tu poti spune acum stiu si eu despre ceva nume si sa ai dreptate, adica sa se adevereasca peste o mie de ani, insa in prezent nimeni no sa te bage in seama.

| relian a răspuns (pentru Darkmagic):

Sa raspund si eu.Biblia daca nu stiai este un fel de carte de legi, asta in cazul in care nu stiai.Cel putin asa spun mai toti si asa spun si evreii si etc. Daca tu crezi ca biblia este o carte de povesti atunci e f bine ca macar recunosti ca e doar un basm.numai in cartil de basme, in cartile de aventuri se folosesc chestii figurative.Ai vazut tu in carti legislative ca se foloseste cuvinte la figurat, ori asa ca acele legi se fac astfel incit sa poata fi interpretate in o mie de moduri? Nu stiu ce incerci sa arati dar te da-mi mai mare decit esti si se pare ca nu te prea baga lumea in seama.Stii tu cate clase are respectivul? Cu alte cuvinte faci oamenii asa prostii fara sa ai habar cine este persoana, sau ce stie ce cunostinte si etc? Ce mai om civilizat.Iti bati joc de cine? De aia intri pe aici sa iti bati joc de lume? pai spune ca poti fi dat afara, nu e nevoie de persoane de genul tau pe aici.Cind cineva sustine ceva ca asa crede el nu veni cu batai de joc, cu amenintari ca va arat eu voua si etc.Vino omule cu frumosu, arata usor, explica ca asa se procedeaza sau ar trebuie sa se procedeze. Faci lumea imbecila scrii cuvinte urate, cretini si etc. Uite unde era ala desteptu, pai mai nene daca esti atit de inteligent ce cauti pe aici? Sa nu spui ca ai intrat sa inveti pe altii ca iti spun sa mergi sa scrii altundeva daca folosesti vocabularul asta. Uite cine e pe aic sa dea lectii.Nu este de mirare daca si prin scoli tot asa invatatori ca tine or fi.

| Alcyon a răspuns:

Pe atunci se credea ca Pamantul are margini, iar navigatorii se temeau chiar, ca vor cadea in gol. Nu e ceva ciudat, avand in vedere ca Biblia a fost scrisa cu foarte mult timp in urma. Nu inteleg de ce ar trebui sa ne hlizim. E ca si cum ai rade ca Galileo Galiei (al dracu fraier) n-a stiut de existenta gaurilor negre.

| OmulDeStiinta1986 explică (pentru Alcyon):

Pentru ca biblia este cartea "sfanta" in care insusi atotstiutorul dumnezeu vorbeste ADEVARUL in ea. de aia.

| Inferno a răspuns (pentru relian):

Nu stiu ce este la figurat, pot spune insa ce poate fi considerat la figurat. Iar tot pasajul Biblic pe care l-ai dat poate fi consderat in acest fel.

"Cum poti spune la figurat despre o sfera ca o apuzi de colturi."
Dupa cum reiese din raspunsul dat de Ionut1492, expresia "colturile Pamantului" este folosita si in ziua de azi.
Iar daca poti vorbi la figurat de "colturile Pamantului", nu vad de ce nu ai putea vorbi tot la figurat si de modul in care apuci aceste colturi.

"Cine spunea ca pamintul e rotund erau invatati antici si nicidecum preotii."
Existau preoti crestini ce spuneau ca Pamantul e sferic, iar numai cei ce interpretau literar scriptura credeau ca e plat.

"Una e sa stii tu sau citiva si alta este sa fie o regula sa o cunoasca toti."
Dupa logica asta, si tinand cont de faptul ca exista o gramada de oameni ce cred ca Soarele se roteste in jurul Pamantului, ai putea afirma ca nici teoria heliocentrista nu reprezinta in prezent o certitudine, ci doar o banuiala.

Mereu au existat oameni inculti, insa nestiinta lor nu dovedeste nimic. Si acum exista oameni ce cred ca Pamantul e plat, asta nu inseamna ca nu se stie forma Pamantului.

Niciodata nu vor cunoaste TOTI oamenii, pentru ca TOTI oamenii nu vor sa cunoasca.

"Te asigur ca biblia nu spune absolut nimic la figurat."
Hai merci. SI banuiesc ca vrei sa te cred si pe cuvant? Intrebarea este cum iti dai seama ce este si ce nu este figura de stil?
Ma bucur ca am gasit solutia: Te intrebam pe tine si vedem ce ne spui.

"De unde ai dedus tu chestia asta?"
Cunoastere istorica. Ideea pamantului Sferic a fost consemnat in trecut de nenumarate ori ca o certitudine.

| Darkmagic a răspuns (pentru relian):

Poti sa "raspunzi" si tu, cu atat mai mult cu cat textul tau e plin de greseli gramaticale...

Serios acum, voi vreti FIZICA in Biblie, tu afirmi ca Biblia e "o carte de legi", eu afirm ca Biblia e O istorie a poporului evreu.
Oare cine o avea dreptate? big grin
Faptul ca tu (si altii ca tine) confunda Biblia (O istorie a poporului evreu!) cu "carti de LEGI" ca Halahá, Tora sau Talmudul, NU e de mirare, avand in vedere "cunostintele" voastre.
Mai citeste o data Biblia, apoi vezi ce spun cartile enumerate de mine mai sus, si daca iti mai ramane ceva curaj, mai spune o data ca "Biblia e o carte de legi"! laughing