| sitărescu a întrebat:

Până unde credeți că se întinde îndoctrinarea și de unde începe cunoașterea când vorbim despre fenomenul religios?

Vă rog să păstrăm discuțiile în limita decenței așa cum îi dictează fiecăruia conștiința.

Răspuns Câştigător
| Arthur a răspuns:

Îndoctrinare este, după mine, atunci când induci într-un mod agresiv, repetativ obsesiv, o ideologie unei persoane sau grup de persoane fără ca acea persoană sau grup să aibă propria înţelegere despre respectiva doctrină.
Atunci când accepţi în mod mecanic anumite concepţii filosofice, politice, religioase.

4 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Un crestin adevarat studiaza Biblia, in urma aceastui lucru ajunge si manifesta credinta in Dumnezeu, ca mai apoi sa si aplice cele invatate.Cel care aplica sfaturile Bibliei are un mod de viata placut lui Dumnezeu si nu e o persoana fanatica, ci rationala, pentru ca Dumnezeu nu ne cere acte de fanatism.

| Alphawolf a răspuns:

Indoctrinarea este inducerea unei ideologii in mod repetat unei persoane sau unui grup de persoane, cu alte cuvinte, a introduce o ideologie in mod repetativ in modul de a gandi al omului creandu-i o obisnuinta, o normalitate acele valori.
Toti suntem indoctrinati, mai mult sau mai putin, bineinteles.

De cunoastere nu cred ca putem vorbi aici.

| iurii75 a răspuns:

Dacă ți se cete să crezi numaidecît ceva pentru că trebuie să crezi (crede și nu cerceta) e îndoctrinare. Cînd vin dovezile începe cunoașterea. Părerea mea!

| reihiuke a răspuns:

Cunoasterea vine in urma intelegerii si intelegerea vine cu modul de a fi. Asta nu inteleg oamenii. Ei cred ca pot acumula oricat de multa cunoastere, ramanand asa cum sunt.

Depinde ce intelegi prin doctrina sau indoctrinat. Daca te referi la a crede fara sa cercetezi, asta pentru mine inseamna minciuna. Pentru ca te minti ca stii unele lucruri pe care nu ai de unde sa le stii sau nu ai capacitatea sa le poti cunoaste.