In Panteism intreaga realitate este Dumnezeu. Divinitatea nu poate fi separata de creatie. De aici iti dai seama ca panteismul implica si monism.
Pentru un panteist intreg universul este facut din aceeasi substanta - Dumnezeu - si starile acesteia. Binele - Raul, Materia - Sufletul, Creierul - Mintea sunt manifestari ale lui Dumnezeu si nu pot fi separate de el. (Monism neutru).
Sunt multe de discutat in legatura cu panteismul deoarece poate fi de mai multe feluri. Depinde de interpretare.
Panteismul clasic are un zeu personal - la fel ca zeul biblic dar fara ca acesta sa fie transcendent realitatii.
Panteismul naturalist (ca tot a spus Doctorandus de Spinoza) nu are un zeu personal, constient.
Mai exista si Pandeismul care spune ca a existat un zeu constient dar acesta a devenit universul si si-a pierdut capacitatea de a fi constient.
Fun Fact: Spinoza a fost acuzat de ateism - pentru ca oamenii credeau ca acesta a spus ca lumea este dumnezeu.
Dawkins in cartea "Dumnezeu o amagire" numeste pantheismul "ateism machiat".
Nu prea sunt de acord cu afirmatia lui Dawkins deoarece ateismul reprezinta inexistenta credintei in zei, iar pantheismul clasic spune ca dumnezeu e in tot dar nu este transcendent naturii (daca ar fi transcendent atunci am discuta de panenteism).
Panteismul naturalist este apropiat de ateism dar tot are un zeu - care nu poate fi diferit de univers.
Poti crede ca zeul-univers este o metafora pentru modul complex in care universul functioneaza plus admiratia si sentimentul de uimire pe care il provoaca universul si doar atunci rezulta un fel de pantheism ateistic. Dar sincer nu ii vad rostul.
Pandeismul este un mariaj intre Pantheism si Deism - Era un zeu cu vointa, acesta si-a pierdut cunostiinta si a devenit universul.
Pentru mine panteismul e ateism pentru ca exclude existenta unui dumnezeu personal, constient, cu trasaturi umane. Aia cand au inventat cuvintele erau ceva de genul "ua, cineva a creat lumea, hai sa-i zicem zeu/theos. cel care nu crede in el e atheos", unii au observat ceva si au zis ca cel care a creat tot ce exista e in tot ce exista, le-au zis sau si-au zis pantheos. Acuma nu stiu daca asta era ideea la inceput, dar in prezent unii stim ca nu e vorba de o fiinta constienta, cu vreo vointa sau vreun scop. E natura, e tot ce exista, dar nu e un zeu, si daca "natura e creatorul/dumnezeu", si natura e tot ce exista, panteism se numeste, dar asta nu implica vreo credinta in existenta unei constiinte sau a unui scop. Crezi ca exista ceva care s-a gandit "bă, ia sa fac eu ca doi atomi de hidrogen si unu de oxigen sa fie apa, ca fac mai tarziu niste ceva miscator si o sa se foloseasca de ea"?
Nu. N-am chef sa tot explic si sa ma tot explic. N-am chef de persoane care confunda amabilitatea cu placutul, bunul simt cu prostia, dezaprobarea cu rautatea, s-a.m.d. Cand n-am chef de oameni vreau sa imi permit sa n-am chef. Pe TPU intru cand vreau, raspund cand si daca vreau, daca as lega prietenii, m-as simti obligata sa raspund si cand nu vreau. Nu, multumesc!
Nu influențează. În filozofia panteistă Dumnezeu se confundă cu natura. Este prezent în orice face parte din natură. Ca de obicei, scopul nu ne este accesibil nouă.
Dom'le, eu sunt cu Deus sive Natura. Consider ca nu se poate sti raspunsul la aceasta intrebare, credinta mea e insa ca Dumnezeu e o forta oarba si nu are caracteristici antropomorfe (constienta, vointa, etc.).
Inteleg
Este foarte bine ca ei glorifica natura dar daca o asociaza cu zeul evreilor atunci este fix degeaba.