"rezulta ca Dumnezeu nu este omnipotent. "
haț, i-ai blocat, iar iși mușcă ăia unghiile (de nervi)
Acest paradox logic își are explicația astfel.
Dumnezeu este el însuși un construct logic. Astfel omnipotența lui se referă la acțiuni pe care le pe poate executa care nu contrazic legile logicii. Ori acțiunea la care se referă paradoxul este una din infinitele posibilități de acțiuni înafara sferei logicii, pe care Dumnezeu nu le poate executa. El nu poate crea un cerc pătrat. nu poate face ca 2+2=5. Această așa zis potență este înafara domeniului în care Dumnezeu poate exista.
Astfel afirmația - Dumnezeu, cel omnipotent, crează o piatră pe care el însuși nu o poate ridica, conține în ea o contradicție logică. Această afirmație este falsă din punct de vedere logic. Falsitatea ei logică, este transferată la unul din termenii care o conține, Dumnezeu. Astfel nu Dumnezeu este fals ci afirmația este falsă, adică lipsită de sens logic.
Acum, referitor exact la întrebările dtale.
"Poate Dumnezeu sa creeze o contradictie logica?"
Nu, acesta, logica este o construcție umană. Apoi Dumnezeu a creat lumea. Noi, oamenii reușim să trăim construind abstracții, constructe umane, logica fiind una dintre ele. Astfel Dumnezeu nu poate crea așa ceva, căci nu se ocupă cu așa ceva. Aceasta este o ocupație, activitate umană. Iar contradicțiile logice există doar în cadrul științei logicii, nu se regăsesc în nici o zonă a realității. Nici o entitate din natură nu este în acelaș timp omnipotentă și impotentă., nici chiar însuși Dumnezeu. Vorba unui văcar american la zoo privind o girafă. Așa o vacă nu poate exista.
"Poate Dumnezeu sa incalce principiile logicii?"
Din nou, nu. Cu un sigur comentariu. Așa cum este conceput, Dumnezeu iese din zona entităților fizice comune. El este astfel omnipotent, atotștiitor, etc. Aceste noțiuni implică infinitul. În zona infinitului, matematica se scrie altfel, sunt alte reguli. Astfel logica obișnuită nu funcționează. Dar asta este în matematică.
Astfel, putem concepe un Dumnezeu care poate fi și logic și ilogic în acelaș timp. Dar și aceasta este o construcție pur logică. O entitate în univers care să aibă aceste caracteristici nu vom găsi niciodată. Toate entitățile pe care le putem concepe, conectate la realitate au un sens. și respectă legile logicii.
Mai mult noțiunea de omnipotență transgresează logica și e paradoxală așa cum ți-o imaginezi. Trebuie impuse niște cazuri de nedeterminare (așa cum e cazul împărțirii la 0) ca noțiunea să poată fi asociată unui zeu. Cred că mai mult tipul acesta de omnipotență este imaginat.
"Mai mult noțiunea de omnipotență transgresează logica"
Ce te face sa spui asta?
Daca pleci de la premisa ca exista o entitate omnipotenta automat excluzi posibilitatea existentei altor lucruri: cum ar fi un bolovan imposibil de ridicat.
Este ca paradoxul fortei de neoprit. Ce se intampla cand o forta de neoprit intalneste un obstacol care nu poate fi mutat?
Este o contradictie logica, raspunsul fiind ca existenta unei forte de neoprit implica inexistenta unui obiect imposibil de mutat, asa cum existenta unui obiect imposibil de mutat implica inexistenta unei forte de neoprit.
Nu putem afirma ca forta de neoprit sau ca obiectul ce nu poate fi mutat ar transgresa logica.
Tot ce putem spune este ca existenta ambelor entitati simultan, in acelasi Univers, transgreseaza logica.
Similar as afirma ca omnipotenta in sine, precum si bolovanul imposibil de ridicat nu incalca logica atat timp cat nu se presupune ca exista simultan.
Sunt doua concepte care impreuna sfideaza logica, caci se exclud reciproc, dar luate separat nu este atat de clar daca incalca sau nu un principiu logic.
„Nu putem afirma ca forta de neoprit sau ca obiectul ce nu poate fi mutat ar transgresa logica.
Tot ce putem spune este ca existenta ambelor entitati simultan, in acelasi Univers, transgreseaza logica."
E altă situație decât în cazul omnipotenței. Nu transgresează logica această situație dacă nu există și alte obiecte care să le anihileze caracteristicile fantastice prin alte caracteristici fantastice. Deci de acord aici.
„Ce te face sa spui asta?"
Trebuie să recunosc că nu m-am uitat în DEX la definiția acesteia (am luat direct sensul prin combinarea cuvintelor „omni" și „potență"), iar acum că m-am uitat nu am găsit-o așa cum i-ai dat-o lui @halogen001. Dacă este așa, oamenii au încercat să facă noțiunea de omnipotență să nu transgreseze logica excluzând toate situațiile ilogice care pot apărea (este ce am zis eu cu cazurile de nedeterminare). O metodă simplă și elegantă de a face ca termenul respectiv să poată avea sens.
Răspunsul e în întrebarea ta. Omnipotența nu trebuie să necesite existența a ceva. E cum e în teoria creaționistă, totul a fost creat de Dumnezeu, nimic nu trebuie să existe ca să fie creeat, cu excepția omnipotentului, lui Dumnezeu, căci Dumnezeu este omnipotent. O forță X de neoprit sau un obiect care nu poate fi ridicat au doar o singură caracteristică specială și aceea nu se referă la creare (dacă nu vorbim de însăși „forța creării"). Ceva omnipotent poate crea aceste 2 obiecte care să transgreseze logica, poate crea un singur obiect care împreună cu existența celui care are omnipotența să transgreseze logica. Deci nu văd vreo problemă în a nu exista altceva, dacă omnipotența include și caracteristica de a crea, pentru a transgresa logica.
Evident ca daca includem in definitia omnipotentei si abilitatea de a transgresa logica atunci omnipotenta transgreseaza logica prin definitie. De netagaduit.
Ce se intampa daca definim omnipotenta in asa fel incnat sa concorde cu principiile logicii? Se poate demonstra ca si in acest caz conceptul ramane incompatibil cu logica? Greu de raspuns.
În ce fel transgresează logica?
Daca ceva este paradoxal nu e o problema deoarece a fi paradoxal nu e egal cu contradictoriu.
PARADÓX, paradoxuri, s. n. 1. Enunț contradictoriu și, în același timp, demonstrabil; părere (absurdă) contrară adevărului unanim recunoscut
Restul lucrurilor cred că le-am explicat foarte clar.
Definitia din română e proasta și n-are nicio legatura cu sensul original. Condorm Oxford dictionary paradox înseamnă, citez:
"a seemingly absurd or contradictory statement or proposition which when investigated may prove to be well founded or true."
Definiția respectivă este așa deoarece de-a lungul timpului s-au introdus așa zise paradoxuri ca să demonstreze că chestiuni reale (cum ar fi din matematică) sunt false. Ele pot fi demontate și rămân de obicei cu denumirea de „paradox". Însă paradoxul e făcut ca să creeze o contradicție, chiar dacă poate fi demonstrat că totuși creează doar aparent acea contradicție. Paradoxul din întrebarea asta e un paradox bine pus la punct. Deci este o afirmație contradictorie. Dacă nu crezi asta aștept să îmi spui cum de nu este.
Trecând peste definiția idioată din dex a cuvantului "paradox" de spui că omnipotența e contradictorie?
Nu e deloc idioată definiția. Ți-am explicat de ce e așa cum e. Nu înțelegi scopul unui paradox (scopul lui e ca să creeze contradicție). Și da, omnipotența este contradictorie.
Din nou ai evitat sa-mi raspunzi la intrebare. De ce e contradictorie omniprezenta?
Am explicat mai sus ca o continuare a ceea ce e deja explicat în întrebare. Nu repet.
Tu ai vorbit de omnipotenta mai sus. Si acum ai spus, citez: "Și da, omniprezenta este contradictorie"
Ah, da, am scris greșit „omniprezența". Am modificat răspunsul. Nu am vrut să spun că omniprezența e contradictorie.
Omnipotenta e un cuvant definit dupa ureche de oricine intra in contact cu el. În creștinism omnipotenta e definita mai mult sau mai putin ca orice lucru care nu e logic contradictoriu. Deci prin definitie nu e un concept contradictoriu. Asta în crestinism. Când vorbim de alte religii nu stiu ce defintii folosesc ele
Daca Dumnezeu nu poate face o contradictie logica este doar din simplul fapt ca nu doreste a-si incalca prorpiile principii. Are legatura cu ceea ce reprezinta notiunea de dreptate. El este si Iubire dar si Dreptate. Dreptatea Lui insemnand de fapt implinirea binelui.
Tot la fel, Dumnezeu nu poate face un cerc patrat. Aceasta ar fi o incompatibilitate logica. Daca cercul ar fi libertatea omului iar patratul - rezolvarea tuturor problemelor umanitatii (suspendand pentru aceasta insasi libertatea oamenilor la nivel de gand chiar...), Dumnezeu nu poate in acelasi timp sa rezolve si problema raului din lume si in acelasi timp sa-i lase omului libertatea.
Lasandu-ne astfel libertatea vedem ca se intampla in lume ceea ce se intampla. Iar Dumnezeu ramane acolo indurerat alaturi de omul aflat in suferinta ca rezultat al manifestarii darului libertatii...
"Daca Dumnezeu nu poate face o contradictie logica este doar din simplul fapt ca nu doreste a-si incalca prorpiile principii."
Intrebarea nu este daca Dumnezeu doreste sa faca o contradictie logica, intrebarea este daca Dumnezeu poate sa faca o asemena contradictie.
Se presupune ca sunt lucruri distincte.
Ce doreste sa faca Dumnezeu este una, iar ceea ce poate face Dumnezeu este cu totul alta (?). Sau nu?
De exemplu, Aurelius Augustinus spue ca Dumnezeu nu poate face decat ceea ce doreste.
https://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf102.iv.V.10.html
Foarte tare.
Atunci eu pe tine te întreb ( și pe Sf. Augustin implicit).
Dumnezeu nu poate face decât ceea ce dorește.
Dar când Dumnezeu face ceea ce dorește el, poate face și altceva, are posibilitatea opțiunii, sau e constrâns dorințele sale de o necesitate care este mai presus de el. Astfel a creat lumea fiindcă așa o dorit ( La Big Bang, zic eu, fizicianul)., sau fiindcă nu putea să nu o creeze, adică nu putea să dorească altfel. Adică și-a zis. Păi dacă tot nu se poate altfel, hai să-mi doresc să creez lumea?
Așa că zic eu, Dumnezeu, mai înțelept ca noi toți, A toate înțelept, a ales să îți alinieze dorințele cu necesitățile. Ceea ce noi oamenii mai facem, mai nu prea. Apoi ne uimim că nu iese treaba, sau acuzăm pe Dumnezeu că nu ne ajută.
Apropo, spui că omnipotența atribuită lui Dumnezeu se referă la faptul că El poate face orice lucru imaginabil și inimaginabil. Cuvântul Său ne spune că El nu poate să mintă. Tit. 1:2
Poate-ți dă de gândit.
Exista lucruri pe care nu le poate face nimeni. De exemplu sa faci un obiect verde care nu e verde Omnipotenta ca putere nelimitata de a face orice nu exista, iar Dumnezeu daca e omnipotent, atunci nu exista nici el.
Dumnezeu fiind doar un personaj imaginar de poveste, se poate spune orice despre el, dar nu corespunde cu realitatea, cu adevarul si ramane doar o minciuna, un lucru fals.
Omnipotenta limitata de logica tot omnipotenta ramane.
Dictionarul limbii romane defineste omnipotenta ca:
"capacitatea de a face tot ceea ce NU este logic imposibil."
Daca plasezi genul asta de omnipotenta lui Dumnezeu apare intrebarea:
De ce ar fi Dumnezeu, presupusul creator al logicii, limitat de logica? Dificil de raspuns.
Daca plasezi genul asta de omnipotenta lui Galactus din universul Marvel totul este ok. Galactus nu a creat logica, nu a creat Universul. Omnipotenta lui poate fi limitata de logica fara probleme.
Problema nu este omnipotenta in sine ci cui ii este ea atribuita.
Foarte bine spus. Ma surprinde plăcut să mai întâlnesc oameni care nu fug de logică ca aghiuță de tămaie.
Având în vedere că El este Suveran cred că poate face o piatră pe care o poate mișca și nu o poate mișca în același timp. Cine știe ce calcule or fi în dimensiunile mult superioare...