| Iunicu a întrebat:

Pentru că văd mulți creștini care folosesc prilejul pomenilor ca pe o metodă de expediere a hranei și a bunurilor către defunct, aș vrea să discutăm despre sensul și scopul pomenilor

31 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Poate unii spera ca il ajuta pe defunct sa aiba un viitor mai bin in lumea de dincolo, sau o face din vinovatie, sa nu ii reproseze cineva ca nu si-a facut datoria sau sa arate ca isi peemite, sau efectiv vrea sa fie ospitalier cu cunoscutii care ii sunt alaturi la despartirea de cei dragi.

| Iunicu explică (pentru ania):

Oarecum, dar nu, nu ăsta este răspunsul corect.

| h379m3973423 a răspuns:

E doar o altă tradiție păgână împământenită în ortodoxism.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ar fi ceva de discutat, dar sunt de acord cu h379m397...alt nume nu ai?

| Fatamuntilor a răspuns:

Pomenile se dau la saraci.
Benefeciaul trebuie sa se roage pentru defunct si sa roage pentru acesta!

| Iunicu explică (pentru h379m3973423):

În credința creștină există judecata de apoi. Acolo, se spune că faptele bune și cele rele vor fi cântărite.
De altfel se mai crede că fiecare rugăciune a celor vii pentru defunct, valorează la fel de mult precum o faptă bună. Cea mai scurtă rugăciune ortodoxă este "Dumnezeu să-l ierte!" Sau "bogdaproste" care înseamnă același lucru în slavonă.
Așadar, familia defunctului, plătește cu hrană și obiecte rugăciunile oricui este dispus să primească plata.
In felul acesta creștinul încearcă să mărească șansele răposatului de acces în rai.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Iunicu):

Vorbe...
Fiecare va da socoteala de faptele lui, nu alte fapte.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Problema pe care ar trebui sa o punem este daca e biblic sa te rogi pentru cei morti sau sa le mananci pomenile.

| Iunicu explică (pentru anonim_4396):

Pai Biblia specifica clar că nu trebuie mers la biserică.
Isus cere destul de clar sa te rogi singur in odaia proprie.

| Fatamuntilor a răspuns (pentru anonim_4396):

Adica daca scrie in biblie?
nu stiu! dar cred ca e un fel de multumi.Nu stiu cati se roaga pentru asta dar un,, bodaproste'' tot spune!
Problema e sa dai acea jerfa sa fie data cui trebuie.
Am vazut destui care dadeau pomenile la rude cand era vorba de o pomenire.
Dar si oameni care aruncau pomenile care nu ii conveneau.

| h379m3973423 a răspuns (pentru Iunicu):

"In felul acesta creștinul încearcă să mărească șansele răposatului de acces în rai."
Deci efectiv și-au bătut joc de popor cum au vrut.
Le-au spus ce au vrut și le-au restricționat accesul la Cuvântul lui Dumnezeu ca nu cumva să-și dea seama ce bătaie de joc și-au luat.
Auzi, să mărească șansele mortului la acces în Rai... laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Iunicu):

Nu e obligatoriu din fericire.
E mai sincera credinta la tine acasa, decat in public unde exista prefacatoria, sinonima si ea cu vrajitoria.
In orice caz, 2 sau 3 adunati in numele Lui este o biserica.
E bine ca ai punctat si asta.

anonim_4396

Pai da, biblie, ca religia se invarte in jurul ei la o adica, eu asa stiam.
Eu zic ca e mai mult un respect, o cinste adusa atat defunctului cat si celui care mananca dupa defunct,
desi nu are nicio insemnatate sau fundament biblic.
Eu unul mananc pomana, dar pentru mine nu are nicio valoare.

| Fatamuntilor a răspuns (pentru anonim_4396):

Pana acum 10 ani mortii se tineau in casa.Iar pomenirea, adica acea masa care se dadea acasa la defunct.
dar am auzit destule,, voci'' care ziceu ca nu mananca dupa mort.Mortul statea la locul lui pe masa, iar mancarea se gatea la bucatarie..Plus ca preotul facea atunci sfescatie dupa ce iese mortul din casa.
Acuma cei mai multi pomenirea o face la restaurante.

anonim_4396

E uite asta nu stiam.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru h379m3973423):

Greșit. Oricine are mai mult de 2 neuroni în cap stie ca aceasta actiune de a da milostenie saracilor in numele unui adormit e complet creștină si nu a aparut niciunde in spatiul pagan. Paganii nu aveau nicio traditie de a da mancare saracilor si chiar daca aveau foarte bine faceau ca si Hristos ne-a invatat sa facem acelasi lucru.

| RAY a răspuns:

Ania nu are sens biblic

| h379m3973423 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Aha, deci nu e păgână? Arată-mi unde scrie în Biblie că după ce-ți moare cineva trebuie să faci o masă pentru cei apropiați, sau cum zici tu pentru săraci, și scopul acestui lucru. Repet, din Biblie. Înainte de Constantin se făceau chestii din astea și prin zona noastră. Crede-mă, e la fel de păgână ca sursa cuvântului rusaliewinking
Pomana e specifică: după ce-ți moare cineva. Dacă nu e un ritual păgân ar trebui să apară în Biblie, unde?

Și unde scrie în Biblie că ăștia care au rămas în viață au impact asupra verdictului Judecății celor ce au murit?!

Scrie in Biblie ca trebuie sa-i ajutam pe saraci, sa dam mancare celor infometati. Pomana exact asta e, mancare pentru saraci. Tu chiar mai intrebat unde scrie in Biblie sa dai mancare saracilor? Chiar atat de ars e creierul vostru?

| pacatosulBogdan a răspuns:

Numai pentru sectanti e pagan ce-a spus Hristos "Aceasta sa faceti intru pomenirea mea", adica frangerea painii, Impartasania! La fel si porunca dumnezeiasca: "Fiti milostivi!" "Mila biruieste judecata!" De fapt pagane sunt sectele neoprotestante, rupte de adevar, de har si de bunul simt, fiindca se ocupa doar cu blasfemierea.

| Fatamuntilor a răspuns:

Inca ceva.
Nu poti face milostivire peste posibilitatile tale materiale.
Nu poti rupe de gura copiilor sa dai de pomana.

| ania a răspuns (pentru Iunicu):

Raspunsul corect in fata cui?

Nu, nu. Am întrebat unde scrie în Biblie de tradiția asta a pomenii, adică mâncare și bunuri spre pomenirea mortului.winking
După ce-ți dai seama că și tradiția asta este o bătaie de joc, răspunde și la a doua întrebare: "Unde scrie în Biblie că faptele celor în viață au impact asupra verdictului Judecății celui care a murit!?" Asta așa, ca să-ți dai seama că nici pe Cuvântul lui Dumnezeu nu dădeau doi bani așa cum nu dădeau pe enoriași.

Nu e o bataie de joc, e ajutorarea semenilor nostri. Daca esti chiar atat de penibil sa critici ajutorarea saracilor din fanatism religios atunci esti posedat de demoni.
Mai bine sa nu ajutam niciun sarac decat sa fim ca si ortodocsii aia nesuferiti, nu? Efectiv mentalitate demonică.

Iar rugaciunile pentru cei adormiti sunt fapte de milostenie. Noi credem ca Dumnezeu e atotputernic si atotiubitor si nu va trece cu vederea aceste rugaciuni pentru cei adormiti. Voi sunteti aia care credeti ca Dumnezeu nu e suficient de iubitor sau suficient de puternic sa tina seama de rugaciunile pentru adormiti. Aceasta invatatura a fost lasata de Sfintii Apostoli prin viu-grai bisericii primare care a practicat rugaciunea pentru adormiti si a dat-o mai departe.

Foarte crestin din partea ta sa te vezi mai presus decat fratii tai in Hristos. Dumnezeu nu suporta nici aroganta si nici fanatismul.

Din nou, nimic din Biblie.
Te-am întrebat unde scrie în Biblie de tradiția cu darea de bunuri spre pomenirea morților. Ce zici tu de ajutatul săracilor este la general, eu te-am întrebat unde scrie de tradiția(deci specific) despre care ai spus că nu este păgână. Că de ajutat săracii ajuți și când nu-ți moare cineva.
Și răspunde cu versete(adică din Cuvântul lui Dumnezeu) la a doua întrebare: "Unde scrie în Biblie că faptele celor în viață au impact asupra verdictului Judecății celui care a murit!?" Că de crezut ceva anume o fac și dracii, asta ca apropo la "Noi credem ca[...]"

P.S. "esti posedat de demoni." laughing

Sunt multe lucruri care nu au ramas scrise in Biblie. De exemplu insusi canonul biblic (adica ce carti trebuie sa faca parte din biblie si ce nu) nu exista in Biblie. Nici macar cuvantul "Treime" nu exista in Biblie. Sunt niste lucruri care apar indirect in Biblie. De exemplu scrie in Biblie ca Dumnezeu e atotiubitor, scrie ca e atotputernic si scrie ca trebuie sa ne rugam pentru ceilalti. Din aceste informatii putem trage concluzia logica ca putem sa ne rugam pentru cei adormiti deoarece Dumnezeu are puterea sa-i ajute si are iubirea necesara sa infaptuiasca ce poate prin atotputernicia Lui.
Biblia nu iti da totul mura in gura. Degeaba repeti ca un robot prost "unde scrie unde scrie unde scrie".
Sunt unele lucruri in Biblie din care trebuie sa tragem concluzii logice ca doar Dumnezeu ne-a dat ratiune. Nu zice Dumnezeu sa ne rugam unii pentru altii? Ma intreb de ce zice asta? Oare nu fiindca aceasta fapta a rugaciunii are impact asupra sufletului unui om?
Probabil o sa zici "ok dar nu si dupa ce a murit".
Oare de ce? Daca rugaciunea pentru altii se opreste in momentul in care omul a murit inseamna ca ori dragostea lui Dumnezeu se opreste sau are o limita, ori nu e atotputernic si nici macar El nu poate sa faca ceva dupa ce un om a murit.
Concluzia logica care rezulta de aici e deci, ori Dumnezeu nu e atotiubitor, ori nu e atotputernic.

Dar stiu ca o sa ignori ce am zis acum si iar o sa intrebi "unde scrie unde scrie". Si o sa ignori fiindca nu stii cum sa raspunzi la asta.

Deci recunoști că nu scrie nicăieri în Biblie de tradiția cu morții. Ți-am zis că e păgână... nu m-ai crezut.
Și nu, nu scrie nicăieri în Biblie să te rogi pentru cei morți. Scrie să-i ajuți pe cei vii(ca să vadă în tine dragostea de Dumnezeu) și să te rogi pentru ei ca să ajungă și ei la pocăință.

Scrie in Biblie care e canonul Biblic? Daca nu de ce il accepti?

laughing Te-ai scurtcircuitat?
Nu-i nimic, sunt mulți care au crezut în minciună. Slavă Domnului că avem încă posibilitatea să ne pocăim.
Succese!

Sa inteleg ca nu stii ce e aia Canon biblic...
Nu stiu de ce vorbesc cu oameni needucati si analfabeti functionali care nu inteleg ce citesc