Asa, ca fapt divers, budistii nu se inchina lui Budha, ci doar ii respecta invataturile. Budismul nu e o religie, e o filosofie.
Astept si eu cu sufletul la gura sa dai un exemplu. Poate cind vei reusi sa iesi din meditatia adinca transcedentala in care ai intrat, sa te mai gindesti si la noi
Chiar unde gasim la buda pilda "Bogatul cel rău şi Lazăr" sunt convins ca la buda in mahala, cuvintul de Lazar era foarte des intilnit si folosit
Dar de pleonasme ai auzit? Pilda=invatatura! Si te mai dai si liber cugetator! Isus a fost un budhist atat de mare, cam cat zecele tau de la bac.Profanule,sa nu zic altfel!
Din întrebări pare să se înţeleagă că nu prea cunoşti atât de bine viaţa şi învăţătura lui Isus.
NU! pana si un calugar budhist a recunoscut ca doar religia crestina este cea adevarata.acest calugar a fost inviat din morti vazand iadul unde un demon ii spusese uitati-l "El este budda, aceluia ce va rugati"si da Dumnezeu exista! se vede ca esti ateu.o sa incepi cu intrebari "de unde stii tu ca exista Dumnezeu"nu are rost sa scriu 100000 de cuvinte deoarece oricum vei crede ce vrei tu, o sa vezi cand o sa mori
sper sa devii crestin
Numai bine!
E postat(a) si pe net'?
Asa, ca fapt divers, budistii nu se inchina lui Budha, ci doar ii respecta invataturile. Budismul nu e o religie, e o filosofie.
care a trăit aproximativ între 623 î.Hr. și 543 î.Hr.
Pai da-ne niste exemple, sa ne putem da cu parerea. Care din pildele lui Isus (app, le-ai citit tu si le-ai comparat?) sunt copie dupa ce invataturi ale lui Budda?
Stilul vorbirii foarte corect - aceasta reprezintă faptul de a nu vorbi într-un fel în care să jignească sau a nu vorbi prea mult; a spune totdeauna drept și a nu minți practic.
Mod de a acționa corect - este un mod care te învață cum să faci lucrurile corect, a face numai fapte frumoase și a încerca să nu faci rău nimănui din ce este viu
A trăi un mod de a fi foarte corect - acestastă cale îndeamnă ca felul de viață și de a exista nu trebuie să jignească sau să vateme ceva persoană; totul pentru a nu produce suferință altuia
Samadhi această cale "dezvoltă controlul asupra minții". Din această categorie fac parte trei căi:
A depune efort corect - a face eforturi pentru autoperfecționare
A avea o atenție foarte corectă - abilitatea mintală de a vedea în mod conștient lucrurile așa cum vin de la sine
Un mod de concentrare extrem de corect - aceasta se arată prin "a fi conștient de realitatea din interiorul tău, fără a avea vreo dorință".
Prajñā nu poate fi altceva decât "înțelepciunea care purifică mintea". În această categorie sunt cuprinse ultimele două brațe ale căii sacre:
Înțelegere extrem de corectă, chiar foarte corectă - aceasta trebuie să țină de realitatea înconjurătoare si cum spune Nicolae Achimescu în Budism și creștinism: "interpretarea realității așa cum este nu așa cum pare a fi.
"Cuvântul samyak înseamnă "perfect""(după același autor). Există diferite moduri de interpretare a Căii cu opt brațe. Pe de-o parte se crede că ea reprezintă o serie de etape progresive pe care credinciosul trebuie să le parcurgă, culminarea unuia din cele opt fiind începutul altuia. Alții consideră că cele opt componente necesită o dezvoltare simultană.
Pai nu ai zis nimic de pilde. Te referi doar la niste chestii extrem de generale si superficiale. Ma asteptam sa intri profund in amanunte, sa diseci fiecare pilda a lui Isus, sa vezi ce a vrut sa transmita, si sa o compari eventual cu vreo chestie asemanatoare a lui Buddha. Pff...
Asa se intampla cand judeci invatatura lui Hristos de la distanta, fara macar sa o cunosti. Cand vezi in Isus Hristos un simplu om, care a rostit niste chestii ce se voiau morale si care sa ii invete pe oameni lucruri utile. Hristos a facut mai mult de atat. Invatatura Lui e mult mai profunda. Dar cu carapacea atee-ignoranta-superficiala nu o poti patrunde.
Eu ma refeream la faptul ca filozofia budista e despre iertare, suferinta, compansiune exact ca crestinismul
Să ai milă pentru toţi, pentru bogaţi şi săraci în aceeaşi măsură. Fiecare om are suferinţa lui. Unii suferă prea mult, alţii prea puţin.
Niciodată ura nu pune capăt urii, ci dragostea.
Acum mergeţi, o, călugărilor, şi cutreieraţi prin lume pentru binele celor mulţi, pentru bunăstarea lumii, din milostivire pentru lume. Propovăduiţi învăţătura! Dacă nu este propovăduită, oamenii nu pot obţine mântuirea. Vestiţi-le o viaţă de sfinţenie.
Eu am fost un pic mai dur cu el si mi-a dat interzis. Ultima propozitie din comentariul tau, este o ZICERE! Admir oamenii care gandesc fara carapace.Curaj.poti mai mult!
LupusDei1993 întreabă: