E bine ca oamenii vad, oricum Isus a zis ca religia adevarata se vede dupa fapte.Matei7:15-20
Articolul nu este altceva decat o salata de insinuari confuze, tendentioase...
Se face voit confuzie intre prezenta preotului la cununia repectivului fiu de "interlop"(un drept crestinesc la urma urmei) si presupusa prezenta a aceluia la masa tinuta in sala de festivitati.
Cu ce deranja faptul că oamenii din Biserică sunt întreprinzători şi isi investesc acei bani (putini in fata nevoilor si activitatile sociale de care Biserica se ocupa) tocmai pentru a-si autosustine bugetul pentru anul imediat urmator...
Cu ce deranjeaza desfasurarea de activitati la nivelul diferitelor ateliere de obiecte bisericesti, facultati unde se platesc taxe, seminarii, etc… S-ar prefera oare situaţia jenantă în care ei doar să aştepte să primească banii de care au nevoie, iar în rest să nu desfăşoare nici un efort întreprinzător?
ACTIVITATILE CARITABIE sunt si ele prezente:
În eparhiile Patriarhiei Române se derulau spre exemplu in 2012 767 de proiecte şi programe sociale, din care 561 finanţate din fonduri proprii, 22 cu finanţare externă, 24 cu finanţare publică şi 160 cu finanţare mixtă.
- În cadrul aşezămintelor social-filantropice şi prin intermediul programelor şi proiectelor sociale, au fost acordate 895.350 de servicii sociale unui număr de 211.495 de beneficiari unici.
Dintre acestea, 166.397 au fost servicii sociale pentru 105.717 copii din aşezămintele sociale ale Bisericii şi Statului, dar mai ales din familii sărace şi fără posibilităţi de întreţinere sau cu părinţii aflaţi la muncă în alte ţări,
- 40.987 - servicii sociale pentru 19.143 persoane cu dizabilităţi (deficienţe de vorbire, vedere şi auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependenţe, persoane infectate cu HIV/SIDA),
- 640.694 - servicii sociale pentru 74.752 persoane vârstnice din aşezămintele de protecţie socială bisericeşti, din centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi cu grave probleme de sănătate,
47.272 - servicii sociale pentru 11.883 victime ale traficului de persoane, victime ale violenţei familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calamităţilor naturale, şomeri.
" S-ar prefera oare situaţia jenantă în care ei doar să aştepte să primească banii de care au nevoie, iar în rest să nu desfăşoare nici un efort întreprinzător?"
Nu, s-ar prefera sa ia laba de pe banii statului si sa traiasca din ce produc, sa plateasca impozite, sa nu mai aiba scutiri de diverse taxe, etc. Deci nesimtiti astia primesc o cladire de la stat in vederea deschiderii unui centru social si ei fac hotel. In orice tara normala ar incepe urmarirea penala si pedepsirea celor care au facut asta. Dar la noi inca mafia numita BOR e mai presus de lege. Dar semnele sunt incurajatoare, nu-i mai tine prea mult.
Am observat o problema la unii critici.
Deci religia isi are adeptii si credinciosii sunt intr-u Hrisos. Slujitorii...nimeni nu neaga asta, sunt poate atrasi prea mull de cele lumesti. Vezi tu la fel si cu Constitutia. O respectam, la fel si cu religia, dar exista si politisti corupti. La fel si cu preotii, respectam religia, dar sunt si slujitori ai acesteia corupti.
Deci nu Religia/Constitutia in sine este problema ci oamenii pusi in fruntea lor.In orice domeniu, teoria furaciunii este valabila. Asa se intampla cand "Pui lupul paznic la oi".
Sper ca a inteles ce vreau sa spun. Numai bine!
Faci confuzie, politia e o institutie a statului, pe cand cultele si sectele nu sunt institutii ale statului. Si institutia politiei foloseste tuturor cetatenilor, pe cand institutiile religioase nu folosesc decat membrilor lor. Pe mine personal nu ma intereseaza daca popii respecta fisa postului sau nu, ci doar sa o faca pe banii lor, sa plateasca taxe si impozite ca toti ceilalti etc, iar daca comit ilegalitati, sa fie pedepsiti la fel ca ceilalti cetateni, si prin ilegalitate nu ma refer la "pacat" sau alte tampenii din fisa postului, ci la cele prevazute in legile tarii. Revenind la subiectul intrebarii, popii aia nesimtiti de care se vorbeste au facut o intelegere cu statul pe care nu au respectat-o, deci trebuie sa suporte consecintele legii. In rest e poezie religioasa.
Deci draga Milan tu consider virgula (,) ca este normal ca ceia ce ar trebui sa fi folosit drept cantinta sociala devine un centru pentru festivitati? Si ca sa nu fie si mai tragica situatia Patrarhia era la curent. In orice tara normala s-ar fi luat masuri, dar acele masuri ar fi fost luat de insasi Biserica nu de Stat, ceia ce mi se pare penibil. Daca acel loc trebuia sa devina cantinta sociala de Doamne a devenit un loc de afaceri? Jardelin mai adineaori a dat un caz a unui preot care a fost caterisit pentru ca si-a deschis o mini-afacere cu obiecte bisericesti, bravo celor ce au luat masuri dar cu coruptia dintre ierarhi Biserici ce facem? Cati oamenii nu au renuntat la credinta Crestin-Ortodoxa doar pentru aceste lucruri nedrepte?
Spuneam "cu ce deranja faptul că oamenii din Biserică sunt întreprinzători şi isi investesc acei bani (putini in fata nevoilor si activitatile sociale de care Biserica se ocupa) tocmai pentru a-si autosustine bugetul pentru anul imediat urmator..."
Ei bine, referitor la "capii" care nu iau masuri, acest lucru este unul mai delicat. "Slava desarta" spre exemplu, este o meteahna specifica celor care ajung "sus", a celor cu ambitii...
Din pacate poate nu iau masuri la timp, pe principiul iertarii, dar masuri consider ca tot se iau impotriva abaterilor...
Mai, problema e ca acest loc in teorie era o cantina sociala. Daca acel loc nu a devenit ceia ce ar trebuit sa fie, mai putem avea increde in faptul ca oamenii Bisericii vor folosi cum se cuvine bani donati?
Fiecare religie din lume se de drept "cea dreapta". Crezi ca asta e o coincidenta?
Nu vad nimic normal la participarea preotilor intr-un eveniment din familia unor proxeneti, adica unor TRAFICANTI DE OAMENI. Pentru mine proxenetii sunt cea mai joasa subspecie de sobolani, nu am nimic contra traficantilor de droguri de exemplu fiindca acestia nu forteaza pe nimeni sa bage acul in vena, pur si simplu ofera un produs care se cere.
Biserica ar trebui sa fie aproape de popor, nu de conducatorii vremelnici sau bogati. Exista exemple de inalta moralitate in Biserica Ortodoxa Greaca, ai carei mitropoliti au participat, in haine preotesti, la manifestatiile populare contra masurilor de austeritate. Nu sunt contra religiei dar astept sa vad asemenea implicare sociala si din partea BOR, apoi imi voi revizui opinia despre preoti.
Salut. Nu sunt eu cel in masura sa iti raspund mai ales dupa avatar. dar am sa imi spun si eu opinia. Credinta crestin ortodoxa nu inseamna traditii de la tara, nu inseamna nici viata de lume ca si cum nu ai mai murii never, si nici toate rautatile care le mai vezi pe la unii preoti. Credinta crestin ortodoxa inseamna sa renunti la tot sa iti asumi ispitele care vin in urma lepadarii celor lumesti si sa urmezi in liniste lui Iisus. Chestia e ca nimeni nu prea mai tine ortodoxia. Bine ar fi sa o pot tine si eu ca e frumoasa. Dar vezi tu, imi place viata buna...
E, nu am ce avatar sa pun
De min era vorba. ca dupa avatarul colorat ce il am nu sunt in masura sa vorbesc de cele sfinte pe care eu nu le fac.
CracanelTrasPrintrunInel întreabă: