| drhotzu a întrebat:

Predarea religiei in scoala...
Un subiect "sensibil"...
Sa vedem pe langa faptul ca in Romania nu este recunoscuta doar religia crestin-ortodoxa, ci sunt mult mai multe, adica ar trebui sa se faca clase separate si speciale... si te trezesti ca ai un singur budist in o clasa, ce faci ii aduci un profesor separat?
O alta problema ar mai fi: daca se introduce religia in scoala atunci ce face cu biologia si geografia? pentru ca nu ai cum unui copil sa ii spui o ora intreaga ca totul a fost creat de d-zeu si dupa sa ii spui: stii uite totul a inceput cu big bang-ul, iar viata pe pamant a inceput cu o celula si a evoluat... Deci ceva trebuie limitat sau rescris... nu poti sa iti bati joc de cultura si de mintea unui copil!
Deci predarea Religiei, sau a Istoriei Religiilor (tuturor religiilor)?
Pentru ca se pare ca statul vrea sa impuna religia, ce urmeaza? Politica in scoala?

54 răspunsuri:
| Zenit313 a răspuns:

Intr-o tara democratica, cultele religioase sunt TOTAL separate de stat!
Religia se invata la BISERICA sau acasa!
La scoala mergi sa inveti!

| drhotzu explică:

Http://www.rtv.net/......46305.html

Articolul incepe intr-un mare fel:
susţine că şcoala nu este obligată să ceară acordul părinţilor pentru participarea copiilor la aceste cursuri.

| drhotzu explică (pentru Zenit313):

Asta este un comunicat al Patriarhiei!

Patriarhia Română susţine că şcoala nu este obligată să ceară acordul părinţilor pentru participarea copiilor la aceste cursuri.

Înalţii Prelaţi Ortodocşi solicită Ministerului Educaţiei să intervină pentru ca predarea religiei în şcoli să se facă în conformitate cu legislaţia în vigoare. În solicitarea Patriarhiei, se arată că aceste cursuri sunt garantate de legea cultelor, iar religia este o disciplină şcolară inclusă în programa de învăţământ preuniversitar.

Reacţia Patriarhiei vine după ce Asociaţia Secular-Umanistă din România a ameninţat mai mulţi directori cu procese penale dacă vor înscrie elevii la orele de religie, fără acordul explicit al părinţilor.

| neaivan a răspuns:

Nu sunt de acord a se preda la ora de religie o alta religie in afara decat de cea la care apartii. Ortodoxi cu ortodoxi, catolici cu catolici si asa mai departe. Din punctul meu de vedere as pune ore de religie obligtoriu in unctie de cultul fiecarui copil. Religia in scoli nu afecteaza pe nimeni... Ce eu daca nu cred ca omul se trage din maimuta nu am invatat acea teorie? Eu am luat,, biologia,, ca pe o materie daca nu am crezut acel lucru, nu m-a afectat cu nimic. Asa sa faca si acei atei daca nu le convine cu religia.

| Azµre a răspuns:

Oricum ar fi să fie opțiunal, nu ceva obligatoriu!

| drhotzu explică (pentru neaivan):

Sunt de acord cu tine dar daca citesti urmatorul comunicat al patriarhiei:

Patriarhia Română susţine că şcoala nu este obligată să ceară acordul părinţilor pentru participarea copiilor la aceste cursuri.

Înalţii Prelaţi Ortodocşi solicită Ministerului Educaţiei să intervină pentru ca predarea religiei în şcoli să se facă în conformitate cu legislaţia în vigoare. În solicitarea Patriarhiei, se arată că aceste cursuri sunt garantate de legea cultelor, iar religia este o disciplină şcolară inclusă în programa de învăţământ preuniversitar.

Reacţia Patriarhiei vine după ce Asociaţia Secular-Umanistă din România a ameninţat mai mulţi directori cu procese penale dacă vor înscrie elevii la orele de religie, fără acordul explicit al părinţilor.

Imi pare foarte interesant ce scrie la inceput:
Adica nu este vorba de o materie religie, obtionala pentru fiecare in functie de ritul din care face parte... este vorba ca Patriarhia vrea sa introduca obligatoriu Religia Crestin Ortodoxa! este la fel ca si cum ar obliga un musulman sa manance porc, sau un hindus sa mance vaca...

| drhotzu explică (pentru Azµre):

O alta problema: sa spunem ca devine obligatorie, si in functie de religia de care apartii, se fac clase si ore si etc... ce te faci cu cei care sunt atei? alora ce le predai? cum se combate religia?

| Azµre a răspuns (pentru drhotzu):

Nu le predai nimic, și așa e o prostie, e o manipulare treaba asta, să facă copii să le fie frică de Dumnezeu... Asta e ideea lor speră că în felul acesta va scădea criminalitatea... ceea ce mă îndoiesc.

| drhotzu explică (pentru Azµre):

Problema "prea-fericitilor" de la patriarhie este ca in 20-30 de ani nu or sa mai aibe enoriasi... DELOC! pentru ca generatia tanara tinde tot mai mult spre ateism. si atunci trebuie sa ia masuri de indoctrinare!

| Omega233 a răspuns (pentru Zenit313):

Da, religie.

| Azµre a răspuns (pentru drhotzu):

O să i-a până numai poate... or să se ducă la un moment dat, nu acum da peste 1000 de ani deja numai vorbim de religie.

| HueyFreeman a răspuns:

In meltenismul din Romania prin religie se intelege ortodoxism, si asta se si face. Nu se face religie.

| neaivan a răspuns (pentru drhotzu):

Desigur, nici Daniel nu trebuie sa impuna acest lucru, dar sa produca sminteala si haos (de asta e pus acolo) face si lucrul acesta. Sunt de acord fiecare cu ritul sau! Eu cand am invatat in generala la noi venea preot profesor, sau proofesoara de religie ortodoxa, la catolici venea preotul lor iar la sectanti venea pastorul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sant de acord ca religia sa se invete in scoli alaturi de alte multe discipline,fiindca in profesii ca avocat,judecator,procuror,etc,e nevoie de cunoasterea,religiei,limbii materne,si a istoriei,si a ce mai invata ei dupa aia, la facultate, dreptul roman, grecesc, etc.fiindca nelegiuirea si rautatea si incalcarea legilor a trecut prin veacuri impreuna cu omenirea asta atat de desteapta in ziua de azi,si e nevoie de cunoastere,multa,foarte multa,ca sa judeci un OM si sa-l tragi la raspundere, fara sa aiba simtamantul ca a fost condamnat pe nedrept, ori sa scape basma curata, ramanand cu impresia ca pacalit un intreg sistem jidiciar, si poate face ce vrea oricand.si asa comanda banul in ziua de azi.parerea mea.deci puturosii sa nu creada ca religia este inutila fiindca se inseala amarnic.cine vrea sa fie destept puternic si informat; INVATA.cine nu? sta si carteste.dar va fi trecut in cartea saracului unde va ramane vesnic.

| ΟρθόδοξηΠίστη a răspuns (pentru Zenit313):

In toate tarile din Europa de vest se invata Religie la scoala.

Atunci hai sa invatam si tiganeasca ca si tigani la noi in tara.

Răspuns utilizator avertizat
| Zenit313 a răspuns (pentru ΟρθόδοξηΠίστη):

Hai sa invatam la scoala ceea ce trebuie si relgiia sa fie invatata la biserica sau acasa.

De ce nu se preda Budism,Islam, Hinduism?!
-Pentru ca ceilalti au bunul simt ca sa invete religia acasa sau la biserica, moschee, templu, sau sinagoga...
Restul de ce nu au aceleasi privilegii ca si crestinii ortodocsi?

| drhotzu explică (pentru anonim_4396):

Man ai o problema... eu am terminat dreptul si sunt licentiat in drept.
treaba cu religia nu are nici o legatura cu juridicul! iar in facultate nu se preda dreptul grecesc! iar materia de drept roman este materian de dinainte de anul 0 era noastra (imi este imposibil sa spun inainte de hristos) cand erau cu jupiter in frunte (zeul suprem). pentru ca nu aparuse crestinismul inca! iar invatarea "religiei" nu are nici o treaba cu intelectul sau cu cunostintele!

| drhotzu explică (pentru U2lrish):

Aoleu ce cuvinte folosesti si te repeti fara iti dai seama!
deci eu sunt ateu da? de ce il obligi pe fiul meu sa invete religie? si nu despre religie, ci ritualuri si toate cele? ce mai traim in epoca medievala cand preotii aveau mai multa putere decat imparatii?

| drhotzu explică (pentru U2lrish):

Vezi ca aici gresesti!
in momentul de fata nu exista materia "religia crestin-ortodoxa"!
exista materia: istoria religiilor! a tuturor religiilor! iar faptul ca profesorii de istoria religiilor sunt preoti sau fac parte din breasla bisericeasca duce la "abuzuri" si in loc sa li se faca o istorie a religiilor se preda istoria crestinismului, iar toate celelalte religiile sunt prezentate ca fiind false si neadevarate!

| ΟρθόδοξηΠίστη a răspuns (pentru Zenit313):

Tu realizezi cati budisti, musulmani sau hindusi sunt in Romania?

| tudus a răspuns:

Eu am o clasa separata la biserica

| C0nstantin a răspuns:

La noi se face crestinsim nu religie in scoala... daca se facea religie se preda Istoria Religiilor. Si cum a zis Zenit313: "Religia se invata la BISERICA sau acasa! "

| NakedTruth a răspuns (pentru ΟρθόδοξηΠίστη):

"In toate tarile din Europa de vest se invata Religie la scoala.
Atunci hai sa invatam si tiganeasca ca si tigani la noi in tara."

CE?! laughing) Cine te-a mintit? Uite trebuie sa-ti spun ca in afara granitelor tarii noastre in majoritatea trilor democratice se invata "ISTORIA RELIGIILOR" De ce?! Deoarece copii aia trebuie sa stie si altceva in afara de "sfanta traditie" si indoctrinarea asidua a anumitei religii... In strainatate se pune baza pe ALEGEREA COPIILOR si a INDIVIDULUI. Adica fiecare are voie sa faca o diferenta intre religii si sa aleaga unde vor sa stea (sa fie atei, catolici, baptisti, martori, etc). Doar in Romania daca te-a botezat mama si cu tata "ortodox" "catolic" trebuie sa mori "ortodox" "catolic".
Si sa stii ca se preda Istoria Religiilor si pentru ca stfel anumite culte religioase nu isi mai scot copii de la ora de "religie" doar pentru ca sa nu existe dezbateri si divergente intre "crezuri". Eu spun ca e o idee mai buna sa se invete "Istoria Religiilor" deoarece fiecare elev poate sa asculte si parerea altuia si sa compare lucrurile fara ca cineva sa fie neglijat doar pentru ca nu e "ortodox".

| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Religia ortodoxa e majoritara, du-te la musulmani si spune-i ca vrei crestinism in scoala si vezi ce se intampla

| drhotzu explică (pentru besleaganicolaecosmin):

Aha inteleg... atunci de ce ne mai numim tara democrata si libera?

| besleaganicolaecosmin a răspuns (pentru drhotzu):

E prost inteleasa la noi, democratiea nu te impiedica sa vorbesti, sa gandesti, se supune majoritatii, trebuie sa nu-l deranjezi pe cel de langa tine cu ideea care iti sparge capul -nu e vorba de tine - si cu faptele ce decurg din aplicarea minunatei idei

| drhotzu explică (pentru besleaganicolaecosmin):

Aha... man mergi pe la scoala, mai citeste! este exact invers, democratia se refera la libertatea infividuala! si la drepturile individului! "majoritatii" trebuia sa te supui in comunism, pentru binele general al tarii, cam asta era deviza! si da in democratie este vorba despre mine! vezi ca tu ai inteles prost democratia sau nu ai inteleso deloc! pentru ca daca te supui majoritatii ceea ce gandesti oricum nu mai are valoare, corect? daca vrei iti detaliez dar sper ca intelegi ideea!