Preotii primesc salarii de la episcopii, unde se centralizeaza taxele bisericesti si donatii etc. Deci statul nu le plateste salariile preotilor, dar statul finanteaza unele proiecte precum constructia de biserici si altele, dar se primesc bani si de la fondurile europene.
La toate religiile fiind ei pastori/preoti se plateste meseria lor.Din veniturile bisericii, fiecare are partea lui. spre exemplu un salariu de preot a ajuns pana la 2.500 ron + inmormantari, chestii cu colindu pe la oameni cu boboteaza, etc etc.Salariile date preotilor sunt date de un casier [ pentru. ca fiecare religie are asa ceva].
Da, primesc 1/2 salariu de la stat, iar restul il completeaza enoriasii.Numai cultele recunoscute.
Da, primesc salariu, de la cultul de care apartin. Si statul contribuie la salarizarea acestora, dar nu in totalitate. Citez din anexa la Legea 284/2010 privind sprijinul statului:
ART.2.(1) Sprijinul statului pentru salarizarea personalului clerical care îşi desfãşoarã activitatea în ţarã, în cadrul cultelor din România, recunoscute potrivit legii, se stabileşte dupã cum urmeazã:
a) personalul din conducerea cultelor asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publicã beneficiazã de o indemnizaţie lunarã. Indemnizaţia lunarã este unica formã de remunerare pentru personalul respectiv şi reprezintã baza de calcul pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor, care se determinã în raport cu venitul salarial;
b) personalul din conducerea cultelor, altul decât cel prevãzut la lit. a), beneficiazã de sprijin lunar la salarizare, potrivit funcţiilor pe care le ocupã, la nivelul salariilor de bazã stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învãţãmântul preuniversitar de stat, conform asimilãrilor;
c) personalul clerical care îşi desfãşoarã activitatea în unitãţile de cult beneficiazã de sprijin lunar la salarizare în cuantum de 65% din salariile de bazã stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învãţãmântul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obţinut şi vechimii în activitatea clericalã deţinutã în cadrul cultelor din România, conform asimilãrilor.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c), personalul clerical care îşi desfãşoarã activitatea în unitãţile de cult cu venituri reduse poate beneficia de un sprijin lunar la salarizare în cuantum de 80% din salariile de bazã stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învãţãmântul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obţinut şi vechimii în activitatea clericalã deţinutã în cadrul cultelor din România, conform asimilãrilor.
(3) Criteriile în baza cãrora unitãţile de cult sunt considerate ca fiind cu venituri reduse, potrivit alin. (2), se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(4) Personalul clerical poate beneficia de prevederile alin. (2) în procent de 30% din totalul posturilor clericale, pentru care se alocã sprijin la salarizare de la bugetul de stat.
(5) Numãrul de posturi stabilite potrivit alin. (4) va fi repartizat pe culte, în raport cu numãrul credincioşilor, conform ultimului recensãmânt, şi cu nevoile reale.
(6) Unitãţile centrale de cult, în baza numãrului de posturi comunicat anual, transmit Secretariatului de Stat pentru Culte propuneri motivate cuprinzând nominalizarea unitãţilor de cult pentru al cãror personal clerical se doreşte acordarea sprijinului lunar prevãzut la alin. (2) şi care întrunesc condiţiile şi criteriile prevãzute la alin. (2) şi (3).
(7) Listele unitãţilor de cult al cãror personal clerical beneficiazã de sprijin lunar în condiţiile alin. (2), precum şi modificarea acestora se stabilesc la propunerea unitãţilor centrale de cult şi se aprobã anual prin ordin al secretarului de stat pentru culte.
(8) Nu beneficiazã de prevederile alin. (2) personalul clerical de la unitãţile de cult care obţin venituri din închirierea, arendarea şi concesionarea proprietãţilor." Numai bine!