| i86e2 a întrebat:

Putem refuta religia fără știință?
Mă întrebam dacă eu aș fi trăit cu mii de ani în urmă, când știința era foarte primitivă, aș fi putut să combat religia în mod logic? Logic că nu aș fi auzit de evoluție, de Big Bang, poate aș fi crezut că Pământul e plat, după tradiția acelor timpuri, nu aș fi știut ce cauzează fulgerele și alte fenomene naturale. Evident că știința combate religia, fiindcă religia izvorăște din ignoranță și cunoașterea combate ignoranța dar ar fi fost posibil să facem asta fără știință?
Eu cred că aș fi putut să fiu ateu și în antichitate, dacă aș fi folosit logica. Epicur, care a trăit cu 2300 de ani în urmă a arătat foarte clar și ușor că zeul biblic se contrazice singur, cu fraza "dacă D-zeu e atotputernic și binevoitor, atunci de ce există răul?". Buddha, folosind observația și logica a înțeles impermanența tuturor lucrurilor, adică totul e efemer. Ideea de eternitate e absurdă și autocontradictorie, e doar o evitare a unor răspunsuri, nimic nu e etern.
Dacă m-ar fi întrebat cineva: "cine a creat totul?" bănuiesc că aș fi răspuns că ceva trebuie să fie fără cauză, Universul există, deci Universul e fără cauză, de ce aș postula altceva fără dovezi? Desigur, nu aș fi știut de Big Bang.
La întrebarea: "cum pot exista ființe complexe ca noi fără creator?" nu aș fi știut răspunsul, dar aș fi știut că un creator nu rezolvă deloc problema, chiar o complică, fiindcă creatorul e la rândul lui o ființă complexă și dacă toate ființele complexe au nevoie de creator, atunci și creatorul are nevoie de alt creator, ceea ce duce la regresie infinită. Apropo de regresie infinită, eternitatea e similară cu ea.
La întrebarea: "ce cauzează fenomenele naturale?" iarăși nu aș fi avut răspuns, dar cred că mi-aș fi dat seama că a le atribui unor forțe supranaturale e superstiție. Spre exemplu, de ce nu fulgeră iarna? Ce îi oprește pe zeii fulgerelor să-și facă treaba pe vreme rece? Sau curcubeul, de ce apare întotdeauna în direcția opusă Soarelui? De ce e Soarele previzibil? Adică poți să anticipezi anotimpurile, zi și noapte etc, un zeu ar fi mult mai imprevizibil, deci nu există un zeu al Soarelui.
Desigur, e greu de știut dacă aș fi fost ateu în acele vremuri, dar cred că ar fi fost posibil, ar fi fost nevoie doar să-mi folosesc creierul și să gândesc logic. Scuzați întrebarea kilometrică.

Răspuns Câştigător
| RAY a răspuns:

Da ai dreptate si eu daca traim in acele vremurii eram ateu, asta pentru ca ateismul nu presupune sa crezi in teoria evolutiei/big bang sa nu uitam ca si zeul evreu a fost negat de multe popoare pana sa impus prin forta brutala crestinismul la ei, desigur ca eram curios in special de animale si in vremurile alea erau persoane care afirmau ca animalele evolueaza sunt grecii ce au incercat sa explice traznetul dar cand crestinismul sa impus in grecia nu sa mai inventat nimic din contra tot ce era bun a fost distrus atunci de ce sa nu recunoastem religia a facut numa rau evolutiei stiinteti

5 răspunsuri:
| Miauti a răspuns:

Stiinta era in religie... Religia era facuta pentru oameni neinvatati ca sa o inteleaga mai bine. Uita-te in biblie la crearea lumii, o sa ti dai seama.

| CrushBoy89 a răspuns:

Dumnezeu a lasat ca omul sa aiba intelepciunea de a intelege anumite lucruri.Cum toate vietuitoarele au un Dumnezeu, si omul le are pe ale lui.
Dumnezeu este cel care a creeat totul.Omul nu este a tot stiutor...De unde crezi ca a aparut Dumnezeu? este o intrebare care nu are raspuns si nici nu va avea. Oamenii nu pot sa gandeasca aceste lucruri..Trebuie sa fi aparut cumva nu? Este imposibil sa nu fi aparut cumva.
Dumnezeu a fost este si va fi.EL a dorit sa dea unor anumiti oameni o intelepciune mai mare, cu care putea deslusii mai multe lucruri decat un om obisnuit. Dumnezeu iti da tot ce aihappy
Baftabig grin Apropo, frumoasa intrebarebig grin

| ania a răspuns:

Ce dovezi ai pentru afirmații de genul
-Universul există deci universul e fără cauză
-toate ființele complexe au nevoie de un creator

| RAY a răspuns (pentru ania):

Universul există deci universul e fără cauză
ania universul are o cauza e gravitatia daca nu crezi aruncate de la etajul 10
toate ființele complexe au nevoie de un creator
nu exista finte complexe si doar intermediare, omul este cea mai imperfecta finta plina de erorii si un virus te ucide ce asa complexi suntem? nici memorie buna nu avem, uitam 90% din ce invatam, iluzii optice

| Kaleo a răspuns:

Noroc cu asta micu, ca te mai invata cate ceva. Ai ajuns destul de rau, bag seama! happy