Da, se poate, dar pentru a ajunge la nivelul ăsta trebuie să treci printr-o schimbare și evoluție, totul bazat pe cunoaștere.
Daca cunosti si intelegi motivele atunci normele lui Dumnezeu nu mai ti se par restrictive. Iata un exemplu: daca vezi o femeie mai frumoasa decat femeia ta atunci poti fi sigur ca Dumnezeu nu te va lasa mai prejos. Totul este sa crezi in el in dragostea si in dreptatea lui. Din punct de vedere al lui Dumnezeu neamtu nu e superior romanului.
Trebuie sa stii cum! A avea un mod de viata valabil pentru orice varsta si pentru toata viata este un lucru intelept. Cel mai bun mod in care un om poate trai fara sa-i fie frica ca pierde serviciul, ca nu au copii lui ce le trebuie, ca la batranate nu are cine sa aiba grija de el, este descris in Evanghelie si este modul in care crestinii traiesc intr-o biserica adevarata. O sa va spun pe scurt in ce consta asta :
Sa vedem mai intai care sunt citatele din Evanghelie care fac referire la cum trebuie sa fie o biserica crestina :
"Dar toate să se facă cu cuviinţă şi după rânduială."
( Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – 14/40)
"Toate să le încercaţi; ţineţi ce este bine;"
(Epistola întâia către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel – 5/21)
"Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi folosesc. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate zidesc"
(Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – 10/23)
In versetele de mai sus se poate vedea marea libertate pe care crestinii o pot avea. Ei pot face orice sunt incredintati ca e bine sa faca, cu conditia sa respecte Evanghelia si legile statului
Capul Bisericii crestine este Mare Preot Domnul nostru Iisus Hristos.
"Şi toate le-a supus sub picioarele Lui şi, mai presus de toate, L-a dat pe El cap Bisericii,"
(Epistola catre Efeseni a Sf. Apostol Pavel – 2/9)
Biserica crestina este o familie in care :
Tatal este Dumnezeu
"Şi voi fi vouă tată, şi veţi fi Mie fii şi fiice", zice Domnul Atotţiitorul."
(Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – 6/18)
"Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus."
(Epistola catre galateni a Sf. Apostol Pavel – 3/28)
"Sau ce înţelegere este între templul lui Dumnezeu şi idoli? Căci noi suntem templu al Dumnezeului celui viu, precum Dumnezeu a zis că: "Voi locui în ei şi voi umbla şi voi fi Dumnezeul lor şi ei vor fi poporul Meu".
(Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – 6/16)
"Şi tată al vostru să nu numiţi pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din ceruri."
(Sfanta Evanghelie dupa Matei – 23/9)
Fii Lui Dumnezeu sunt crestinii, deci toti frati intre ei
"Căci toţi sunteţi fii ai lui Dumnezeu prin credinţa în Hristos Iisus"
(Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel – 3/26)
"Voi însă să nu vă numiţi rabi, că unul este Învăţătorul vostru: Hristos, iar voi toţi sunteţi fraţi.
(Sfanta Evanghelie dupa Matei – 23/8)
Ca in orice familie, si membrii bisericii din vremea apostolilor aveau toata averea in comun
"Iar inima şi sufletul mulţimii celor ce au crezut erau una şi nici unul nu zicea că este al său ceva din averea sa, ci toate le erau de obşte."
(Faptele Sfinţilor Apostoli – 4/32)
Biserica crestina este asemanata cu trupul lui Hristos, iar membri acesteia cu madularele trupului.
"Iar voi sunteţi trupul lui Hristos şi mădulare (fiecare) în parte."
(Intaia Epistola catre Corinteni a Sf. Apostol Pavel – 12/28)
Asa cum madularele trupului se ajuta intre ele asa si fratii care alcatuiesc biserica trebuie sa se ajute intre ei
"când mâna doare, ochii plâng, iar când ochii plâng, mâna șterge lacrimile."
(Autor necunoscut)
Membrii bisericii au primit prin Duhul Sfant diferite daruri.
"Că unuia i se dă prin Duhul Sfânt cuvânt de înţelepciune, iar altuia, după acelaşi Duh, cuvântul cunoştinţei.
Şi unuia i se dă întru acelaşi Duh credinţă, iar altuia, darurile vindecărilor, întru acelaşi Duh; Unuia faceri de minuni, iar altuia proorocie; unuia deosebirea duhurilor, iar altuia feluri de limbi şi altuia tălmăcirea limbilor."
(Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – 12/8-10)
"Şi el a dat pe unii apostoli, pe alţii prooroci, pe alţii evanghelişti, pe alţii păstori şi învăţători, Spre desăvârşirea sfinţilor, la lucrul slujirii, la zidirea trupului lui Hristos,"
(Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel – 4/11, 12)
"După darul pe care l-a primit fiecare, slujiţi unii altora, ca nişte buni iconomi ai harului celui de multe feluri al lui Dumnezeu."
(Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru – 4/10)
Evident ca intr-o biserica nu este obligatoriu sa existe toate darurile din lume, dar in functie de priceperea fiecaruia (darurile primite) crestinii vor ocupa diferite responsabilitati in cadrul bisericii, de care aceasta are nevoie, asa cum se procedeaza si intr-o familie
"Şi pe unii i- a pus Dumnezeu, în Biserică: întâi apostoli, al doilea prooroci, al treilea învăţători; apoi pe cei ce au darul de a face minuni; apoi darurile vindecărilor, ajutorarile, cârmuirile, felurile limbilor."
(Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – 12/28)
Observati ca Dumnezeu a lasat sa fie pus in biserica, tot felul de responsabili in functie de darurile pe care le-a primit fiecare. Modul in care se conduce o biserica este stabilit de membrii bisericii, iar orice lucru stabilit in cadrul bisericii trebuie sa aiba la baza invatatura din Evanghelie
"Ca să se mângâie inimile lor, şi ca ei, strâns uniţi în iubire, să aibă belşugul deplinei înţelegeri pentru cunoaşterea tainei lui Dumnezeu-Tatăl şi a lui Hristos, Întru care sunt ascunse toate vistieriile înţelepciunii şi ale cunoştinţei."
(Epistola către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel – 2/2, 3)
"Şi aceasta mă rog, ca iubirea voastră să prisosească tot mai mult şi mai mult, întru cunoştinţă şi întru orice pricepere, Ca să cercaţi voi cele ce sunt mai de folos şi ca să fiţi curaţi şi fără poticnire în ziua lui Hristos,"
(Epistola catre Filipeni a Sfantului Apostol Pavel – 1/9, 10)
"Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ, vor fi dezlegate şi în cer. Iarăşi grăiesc vouă că, dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ în privinţa unui lucru pe care îl vor cere, se va da lor de către Dumnezeu Tatal
( Sfanta Evanghelie dupa Matei – 18/15-17)
Am scris cu litere ingrosate "pe pamant" ca sa subliniez ca oriunde s-ar afla acei oameni care s-au invoit sa ceara ceva de la Dumnezeu, Acesta le va da. Orice legamant pe care o biserica il statorniceste este facut in numele lui Iisus Hristos,
"Orice aţi face, cu cuvântul sau cu lucrul, toate să le faceţi în numele Domnului Iisus şi prin El să mulţumiţi lui Dumnezeu-Tatăl."
(Epistola către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel – 3/17)
Ceea ce biserica stabileste ca mod de organizare, sau alte reguli, este legat in fata lui Dumnezeu, deci trebuie sa fie respectat de fiecare membru al bisericii. Nerespectarea uneia dintre aceste reguli de catre un credincios i se socoteste acestuia ca greseala facuta fata de Dumnezeu si se pedepseste de catre biserica la fel ca nerespectarea Evangheliei sau a legilor statului, si in conformitate cu urmatorul verset :
"De-ţi va greşi ţie fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine şi el singur. Şi de te va asculta, ai câştigat pe fratele tău.Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul.Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş."
Printre darurile primite de crestini este si cuvantul de intelepciune. Este important ca in biserica sa existe un intelept care sa conduca biserica
"O spun spre ruşinea voastră. Nu este, oare, între voi nici un om înţelept, care să poată judeca între frate şi frate?"
(Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – 6/5)
"Iar hrana tare este pentru cei desăvârşiţi, care au prin obişnuinţă simţurile învăţate să deosebească binele şi răul."
(Epistola catre Evrei a Sf. Apostol Pavel – 5/10-14)
"Şi care este mai mare între voi să fie slujitorul vostru."
(Sfanta Evanghelie dupa Matei – 23/11)
Inteleptul care are datoria de a conduce biserica este episcopul, sau administratorul
"Căci se cuvine ca episcopul să fie fără de prihană, ca un iconom al lui Dumnezeu, neîngâmfat, nu
grabnic la mânie, nu dat la băutură, paşnic, nepoftitor de câştig urât, Ci iubitor de străini, iubitor de bine, înţelept, drept, cuvios, cumpătat, Ţinându-se de cuvântul cel credincios al învăţăturii, ca să fie destoinic şi să îndemne la învăţătura cea sănătoasă şi să mustre pe cei potrivnici."
(Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel – 1/7-9)
"iconóm, iconomi s. m. 1. Intendent sau administrator de bunuri particulare sau publice, despre care dau socoteală stăpânilor lor; econom"
(Dictionarul lb. romane )
Asa cum intr-o familie toate veniturile membrilor familiei se aduna la un loc si se impart apoi la toti dupa nevoi (inclusiv copiilor sau altor membri care nu au venituri ) tot asa veniturile membrilor bisericii se aduna intr-un loc si se impart membrilor bisericii dupa nevoi. In acest fel, fiecare membru al bisericii va fi asigurat ca va avea tot ce-i trebuie pana la moarte, iar lui nu-i ramane alta grija decat ca sa se mantuiasca, iar acest lucru nu e greu
"Căci dragostea de Dumnezeu aceasta este: Să păzim poruncile Lui; şi poruncile Lui nu sunt grele."
(Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan – 5/3)
Nu este usor sa gasesti oameni dornici de a face o biserica. Vor fi unii care sa spuna ca ei au muncit mai mult, au invatat, au adunat avere, si acum sa imparta cu unul care nu a reusit sa stranga nici un leu? Oamenii cu o astfel de gandire nu au ce cauta intr-o biserica, si ca sa stie si ei de ce, le voi da cateva citate :
"Căci cine te deosebeşte pe tine? Şi ce ai, pe care să nu-l fi primit? Iar dacă l-ai primit, de ce te făleşti, ca şi cum nu l-ai fi primit?"
(Epistola catre Corinteni a Sf. Apostol Pavel – 4/7)
"Datori suntem noi cei tari să purtăm slăbiciunile celor neputincioşi şi să nu căutăm plăcerea noastră."
(Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel – 15/1)
"Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi aşa veţi împlini legea lui Hristos."
(Epistola catre Galateni a Sf. Apostol Pavel – 6/2)
"Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prieteni lui "
(Evanghelia dupa Ioan – 15/13)
Daca in interiorul bisericii un crestin are un comportament ireprosabil, in exterior, adica cu cei din afara bisericii oare cum ar trebui sa se comporte? Simplu, se comporta asa cum stie el cel mai bine, adica asa cum se comporta si in interior.
"Umblaţi cu înţelepciune faţă de cei ce sunt afară (de Biserică), preţuind vremea.
Vorba voastră să fie totdeauna plăcută, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia."
(Epistola catre Coloseni a Sf. Apostol Pavel – 4/5, 6)
"Orice aţi face, lucraţi din toată inima, ca pentru Domnul şi nu ca pentru oameni,"
(Epistola catre Coloseni a Sf. Apostol Pavel – 3/23)
"Daţi deci tuturor cele ce sunteţi datori: celui cu darea, darea; celui cu vama, vamă; celui cu teama, teamă; celui cu cinstea, cinste."
(Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel – 13/7)
"Ca să umblaţi cuviincios faţă de cei din afară (de Biserică) şi să nu aveţi trebuinţă de nimeni."
(Epistola catre Tesaloniceni a Sf. Apostol Pavel – 4/12)
Si totusi...
"Deci, dar, pana cand avem vreme, sa facem binele catre toti, dar mai ales catre cei de o credinta cu noi."
(Epistola catre Galateni a Sfantului Apostol Pavel – 6/11)
Scopul Bisericii Crestine este de a oferi credinciosilor conditii optime pentru a se mantui. Un crestin va respecta intotdeauna litera evangheliei si legile statului.
"Dar acum, izbaviti fiind de pacat si robi facandu-va lui Dumnezeu aveti roada voastra spre sfintire, iar sfarsitul, viata vesnica"
(Epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel - 6/22)
"Iar El a zis: Asa este, dar fericiti sunt cei care asculta cuvantul lui Dumnezeu si-l pazesc."
(Sfanta Evanghelie dupa Luca – 11/28)
In concluzie Biserica lui Iisus Hristos este o familie de frati si surori de unde nu lipseste Tatal.
"Am si alte oi care nu sunt din staulul acesta. Si pe acelea trebuie sa le aduc, si vor auzi glasul meu si va fi o turma si un pastor."
(Sfanta Evanghelie dupa Ioan – 10/16)
Nu e vorba de nici o obligatie. Crestinii se iubesc intre ei, au si motive, unde mai gasesti un prieten care face pentru tine tot ceea ce poate atunci cand e nevoie. Crestinii VOR sa-si aduca contributia la bunastarea bisericii asa cum si parintii o fac pentru copii lor. Poate e greu de imaginat asta intr-o economie de piata, dar a ajuta pe cei care nu pot (batrani, copii, bolnavi etc) este un lucru normal, pentru crestini.
anonim_4396 întreabă: