Dupa cum se vede din Evanghelii Pilat a inteles ca din invidie L-au dat in mainile lui, a spus ca nu gaseste nici un temei pentru acuzatiile lor, a poruncit sa fie batut in speranta ca vor fi multumiti cu atat si cand evreii au insistat in continuare sa fie rastignit a acceptat doar pentru ca nu a rezistat la presiunea publice, ca sa le faca pe plac, desi s-a spalat pe maini in fata lor, ca el nu gaseste nici o vina in acuzatiile ca ar fi un pericol de revolta contra autoritatii imperiului.
În primul rând evreii au fost cei care au pus presiuni pe romani să-L răstignească pe Hristos. Pilat nici măcar n-a vrut să-l acuze inițial. Ba chiar voia să-L elibereze când evreii l-au ales pe Baraba. Dar presiunea evreilor era o treabă serioasă pentru Pilat, guvernatorul Imperiului Roman. O revoltă reușită însemna condamnarea la moarte a lui Pilat. Pilat a vrut să evite orice revoltă deci s-a văzut nevoit să facă ce voiau evreii, chiar dacă el s-a spalat simbolic pe maini si a zis că condamna un om nevinovat.
Evreii fiind sub ocupație romană nu aveau voie să omoare ei și chiar dacă Isus a fost acuzat de blasfemie a trebuit să vină în fața romanilor cu o altă acuză demnă de a fi omorât și anume că Isus instiga poporul la răscoală autoproclamându-se rege.
Iar Isus nu a fost dat la moarte de frică ci a fost dat la moarte din cauza propriului popor care striga împotriva Lui. Crede-mă că lui Pilat îi era mai frică de Cine era Isus decât ce ar fi putut face, un om urât de propriul popor, împotriva imperiului.
Marcu 14:61-64
„Ești Tu Hristosul, Fiul Celui Binecuvântat?"
„Da, sunt", i-a răspuns Isus. „Și-L veți vedea pe Fiul Omului șezând la dreapta Puterii și venind pe norii cerului."
Atunci marele-preot și-a rupt hainele și a zis: „Ce nevoie mai avem de martori?
Ați auzit hula. Ce vi se pare?" Toți L-au osândit să fie pedepsit cu moartea.
Luca 23:1-2
S-au sculat toți și L-au dus pe Isus înaintea lui Pilat.
Și au început să-L pârască și să zică: „Pe omul acesta L-am găsit ațâțând neamul nostru la răscoală, oprind a-i plăti bir cezarului și zicând că El este Hristosul, Împăratul."
Luca 23:13-24
Pilat i-a strâns pe preoții cei mai de seamă, pe fruntași și pe norod
și le-a zis: „Mi L-ați adus înainte pe omul acesta ca pe unul care ațâță norodul la răscoală. Și iată că, după ce L-am cercetat cu de-amănuntul înaintea voastră, nu L-am găsit vinovat de niciunul din lucrurile de care-L pârâți.
Nici Irod nu I-a găsit nicio vină, căci ni L-a trimis înapoi; și iată că omul acesta n-a făcut nimic vrednic de moarte.
Eu deci, după ce voi pune să-L bată, Îi voi da drumul."
La fiecare praznic al Paștelui, Pilat trebuia să le sloboadă un întemnițat.
Ei au strigat cu toții într-un glas: „La moarte cu omul acesta și sloboade-ni-l pe Baraba!"
Baraba fusese aruncat în temniță pentru o răscoală care avusese loc în cetate și pentru un omor.
Pilat le-a vorbit din nou, cu gând să-I dea drumul lui Isus.
Dar ei au strigat: „Răstignește-L! Răstignește-L!"
Pilat le-a zis pentru a treia oară: „Dar ce rău a făcut? Eu n-am găsit nicio vină de moarte în El. Așa că, după ce voi pune să-L bată, Îi voi da drumul."
Dar ei strigau în gura mare și cereau de zor să fie răstignit. Și strigătele lor și ale preoților celor mai de seamă au biruit.
Pilat a hotărât să li se împlinească cererea.
Erau mult mai primitivi decat cei din prezent dar nici acum nu s-au civilizat complet conducatorii.