| IonelFlorianUrzica a întrebat:

Recent am aflat ca în timpurile Imperiului Roman răstignirea era pentru cei care erau considerați cei mai mari criminali, cei care făceau crime sau încercau sa îl omoare pe împărat ori pe senatori sau ighemoni! Iisus Hristos de ce a fost atunci răstignit dacă nu a comis nicio crima și nu a atentat la viața mai marilor Imperiului Roman, doar pentru ca au spus despre El ca va fi Împăratul tuturor și automat conducatorii Imperiului Roman se temeau ca va încerca să preia conducerea asupra Imperiului și Pontiu Pilat se temea ca i se va duce autoritatea și ca vor încerca să îl omoare ori sa îl dea jos de la conducerea Imperiului? De ce se temeau romanii atât de mult de Iisus Hristos și de ce voiau sa îl omoare, de asemenea cum de l-au acuzat de o crima atât de mare încât sa fie condamnat pentru a fi răstignit? Răstignirea era și pentru cei care voiau sa se revolte împotriva Imperiului Roman la fel ca Baraba? Oricine încerca să conteste autoritatea Imperiului Roman era condamnat la moarte prin răstignire?

4 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Dupa cum se vede din Evanghelii Pilat a inteles ca din invidie L-au dat in mainile lui, a spus ca nu gaseste nici un temei pentru acuzatiile lor, a poruncit sa fie batut in speranta ca vor fi multumiti cu atat si cand evreii au insistat in continuare sa fie rastignit a acceptat doar pentru ca nu a rezistat la presiunea publice, ca sa le faca pe plac, desi s-a spalat pe maini in fata lor, ca el nu gaseste nici o vina in acuzatiile ca ar fi un pericol de revolta contra autoritatii imperiului.

| EestiSodalane a răspuns:

În primul rând evreii au fost cei care au pus presiuni pe romani să-L răstignească pe Hristos. Pilat nici măcar n-a vrut să-l acuze inițial. Ba chiar voia să-L elibereze când evreii l-au ales pe Baraba. Dar presiunea evreilor era o treabă serioasă pentru Pilat, guvernatorul Imperiului Roman. O revoltă reușită însemna condamnarea la moarte a lui Pilat. Pilat a vrut să evite orice revoltă deci s-a văzut nevoit să facă ce voiau evreii, chiar dacă el s-a spalat simbolic pe maini si a zis că condamna un om nevinovat.

| Pocait01 a răspuns:

Evreii fiind sub ocupație romană nu aveau voie să omoare ei și chiar dacă Isus a fost acuzat de blasfemie a trebuit să vină în fața romanilor cu o altă acuză demnă de a fi omorât și anume că Isus instiga poporul la răscoală autoproclamându-se rege.

Iar Isus nu a fost dat la moarte de frică ci a fost dat la moarte din cauza propriului popor care striga împotriva Lui. Crede-mă că lui Pilat îi era mai frică de Cine era Isus decât ce ar fi putut face, un om urât de propriul popor, împotriva imperiului.

Marcu 14:61-64
„Ești Tu Hristosul, Fiul Celui Binecuvântat?"
„Da, sunt", i-a răspuns Isus. „Și-L veți vedea pe Fiul Omului șezând la dreapta Puterii și venind pe norii cerului."
Atunci marele-preot și-a rupt hainele și a zis: „Ce nevoie mai avem de martori?
Ați auzit hula. Ce vi se pare?" Toți L-au osândit să fie pedepsit cu moartea.

Luca 23:1-2
S-au sculat toți și L-au dus pe Isus înaintea lui Pilat.
Și au început să-L pârască și să zică: „Pe omul acesta L-am găsit ațâțând neamul nostru la răscoală, oprind a-i plăti bir cezarului și zicând că El este Hristosul, Împăratul."

Luca 23:13-24
Pilat i-a strâns pe preoții cei mai de seamă, pe fruntași și pe norod
și le-a zis: „Mi L-ați adus înainte pe omul acesta ca pe unul care ațâță norodul la răscoală. Și iată că, după ce L-am cercetat cu de-amănuntul înaintea voastră, nu L-am găsit vinovat de niciunul din lucrurile de care-L pârâți.
Nici Irod nu I-a găsit nicio vină, căci ni L-a trimis înapoi; și iată că omul acesta n-a făcut nimic vrednic de moarte.
Eu deci, după ce voi pune să-L bată, Îi voi da drumul."
La fiecare praznic al Paștelui, Pilat trebuia să le sloboadă un întemnițat.
Ei au strigat cu toții într-un glas: „La moarte cu omul acesta și sloboade-ni-l pe Baraba!"
Baraba fusese aruncat în temniță pentru o răscoală care avusese loc în cetate și pentru un omor.
Pilat le-a vorbit din nou, cu gând să-I dea drumul lui Isus.
Dar ei au strigat: „Răstignește-L! Răstignește-L!"
Pilat le-a zis pentru a treia oară: „Dar ce rău a făcut? Eu n-am găsit nicio vină de moarte în El. Așa că, după ce voi pune să-L bată, Îi voi da drumul."
Dar ei strigau în gura mare și cereau de zor să fie răstignit. Și strigătele lor și ale preoților celor mai de seamă au biruit.
Pilat a hotărât să li se împlinească cererea.

| AndreiIonescu123456 a răspuns:

Erau mult mai primitivi decat cei din prezent dar nici acum nu s-au civilizat complet conducatorii.