| CRC98 a întrebat:

Referat Icoane-Biblia Nestiutorilor de Carte dati-mi niste referate cu tema asta sa imi ajunga pe o pagina A4!

FUNDA?

Răspuns Câştigător
| ΟρθόδοξηΠίστη a răspuns:

Sufletul simte nevoia de liniste, reculegere, in aceste vremuri tulburi si agitate. Lumea a inceput sa-si creeze poezia proprie, o poezie in versuri confuze, rima artificiala, cu un titlu cu dublu sens, urmat de semnul intrebarii: "Unde ne indreptam?"

Linistea sufletului se cauta, dar intr-o continua deruta, se doreste bucuria, dar nu se lucreaza la ea, se doreste pacea, dar nu se urmeaza. Nici noi nu stim ce vrem, devenim distanti si priviti in oglinda sufletului doar ca niste oameni goi.

Sufletul, inima si cugetul nostru ne aduc aminte si ne cer ceva: "setea de Hristos".

Unde se pastreaza cel mai bine imaginea si amintirea despre jertfa si minunile Mantuitorului, despre viata Sa, daca nu in Sfintele Icoane?

Cei ce le alunga, alunga imaginea Mantuitorului Iisus Hristos, spun ca poarta imaginea Sa in suflet si in minte, dar le putem spune astfel: sufletul patat de pacate o va uita, iar mintea trecatoare o va pierde, doar icoana pastreaza mereu vie imaginea Mantuitorului pentru sufletele noastre. Astfel spus, Sfintele Icoane sunt o marturie peste timp pentru urmasii nostri, pastrandu-le mereu treaza credinta in Mantuitorul si Sfintii Sai.

"Omul nu este decat farama pulberii". Oare cum poate el cu firea lui inchinata spre pacat, cu mintea lui limitata, sa pastreze pentru suflet amintirea Mantuitorului?

Sfintele Icoane sunt centrul unei prezente harice pentru ca ele trimit dincolo de ele. Icoana are o existenta reala, reprezinta o persoana reala, sfanta, intre icoana si persoana reprezentata exista o legatura harica, sfanta.

Dupa ce a fost sfintita icoanei i se da cinstirea sfantului reprezentat.

Vorbind despre icoana, centrul unei prezente harice, de acum vorbim si despre icoane facatoare de minuni. Dar acest har, al unei icoane, nu poate radia in persoanele rau-facatoare sufleteste si trupeste.

Prin bidimensionalitatea sa, icoana, nu opreste la ea, trimite dincolo de ea, este o fereastra spre absolut.

Vorbind despre temeiul cinstirii icoanelor, vorbim in primul rand de - Intruparea Mantuitorului, acesta fiind temeiul fundamental, umanitatea poate fi transfigurata.

De ce in Vechiul Testament nu au fost icoane? Pentru ca in Vechiul Testament, Mantuitorul nu Se intrupase.

"Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut" caci "Duh este Dumnezeu". Dar din momentul Intruparii, Hristos S-a aratat cu trupul, de aceea am putut circumscrise dumnezeirea.

Diferenta dintre o icoana si o fotografie si diferenta dintre icoana si idol

Simplu spus, icoana reprezinta o umanitate indumnezeita, pe cand fotografia doar o umanitate obisnuita. Umanitate indumnezeita gasim la Mantuitorul, dar se innomeneste Persoana Fiului lui Dumnezeu, nu dumnezeirea Lui.

Intruparea Mantuitorului a ridicat firea umana la un nivel foarte inalt, acest fapt arata omului ca poate ajunge la sfintenie, acesta fiind scopul, pe care unii l-au atins, adica sfintii.

Icoana nu este idol, pentru ca idolul nu poate fi centru de prezenta harica, idolul are centru de greutate in sine, nu trimite dincolo de el, idolul reprezinta o figura trecatoare, supusa putrejunii.

Intr-o stransa legatura stau Icoanele, Evanghelia si Sfanta Scriptura, care lucreaza la propovaduirea, raspandirea invataturii crestine. Sfanta Evanghelie este o "icoana verbala" a Mantuitorului, Sfimtele Icoane fiind "Evanghelii in culori" sau "Biblia nestiutorilor de carte".

Prin sfanta icoana se ridica rugaciunea celui cinstit din icoana cu a celui ce se roaga
Prin sfanta icoane se simte "caldura sfanta" daruita de Duhul Sfant.
Prin porunca "Sa nu-ti faci chip cioplit", Dumnezeu nu a oprit cinstirea icoanelor, ci a oprit facerea de idoli.

In cartea Iesire Domnul Dumnezeu spune: "Cortul si vasele si obiectele lui sa le faci dupa modelul ce-ti voi arata Eu...", de aici aflam ca Insusi Dumnezeu sfatuieste pentru facerea Cortului Sfant in care se aduceau jertfe si rugaciuni.

Sfintele Icoane au temeiuri puternice lasate de Mantuitorul

In Noul Testament, Dumnezeu S-a aratat noua, Fiul lui Dumnezeu luand chip de om. Mantuitorul ne-a lasat chipul Sau imprimat pe mahrama. De la inceput crestinii au avut icoane in Biserici cu Iisus, Fecioara Maria, ingeri si sfinti.

Sfanta Icoana este Biblia in imagini, fereastra spre cer, pertatoare de har, porunca divina (Iesire, capitolul 25), Insusi Mantuitorul spunand sa-I dam lui Dumnezeu ce-I al lui Dumnezeu ( Matei 22, 21). Se spune ca Sfantul Evanghelist Luca a pictat icoana Maicii Domnului cu Pruncul.

Sfantul Ioan Damaschin spune: "In viata fiind, sfintii erau plini de Sfantul Duh si, dupa moartea lor, Sfantul Duh nu se indeparta nici de sufletele lor, nici de mormintele lor, nici de sfintele lor imagini". Sfintele icoane sunt o punte de comunicare intre Pamant si Cer.

| CRC98 explică (pentru ΟρθόδοξηΠίστη):

Asta este vorba despre Tema:

Referat Icoana Nestiutorilor de Carte

Ca sa fiu sigur si iti dau FUNDA happy

3 răspunsuri:
| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Icoana e o fereastra spre cer, face cat 1000 de cuvinte

Răspuns utilizator avertizat