| Theo94 a întrebat:

Reliagia a aparut atunci cand mintea umana (primitiva) incerca sa-si explice cum functioneaza natura?
"Mintea umană are nevoie să se poziționeze constant față de mediu înconjurător, să explice și să catalogheze date. Religia, cu tot ce conține în ecosistemul său venerator-venerat, este creată de minte tocmai să explice realitatea, originea și scopul personal și al întregii specii. În primele mii de ani ale istoriei evoluției umane, nu au existat alte mijloace pentru explicarea lumii în viziunea limitată a omului asupra locului său într-o lume în care forțele naturii păreau fie că îl pedepsește, fie că îl binecuvîntează."

https://www.descopera.org/......-partea-1/

A fost si este folosita si ca sistem exploatator:
"Într-o societate cu oameni cu frica lui dumnezeu, credința se transmite ușor din generație în generație. Religia a fost și încă mai este, acel element care oferă descărcare emoțională unei societăți înrobite de un sistem exploatator. (Vezi poveștile evreilor). Promovarea supunerii și a iertării a fost utilă atât exploatatorilor, cât și sclavilor sau oamenilor săraci, în moduri diferite, evident. Beneficiarii acestei atitudini sunt nobilii și cei la putere printr-o depresurizare a tensiunilor cu supușii mereu nemulțumiți. Într-o altă măsură și săracii, sclavii și defavorizații sunt beneficiari ai unei soluționări aparente a problemelor lor prin schimbarea punctului de interes: lumea aceasta e mai puțin importantă, iar cei săraci vor primi răsplata pentru strădania și umilința lor, în viața de apoi."

"Religia a inventat păcatul creând sentimentul de vinovăție pentru a subjuga omul unei idei de insuficiență și dependență față de o ființă superioară care să ierte, să ajute și să răspundă nevoilor tuturor oamenilor. Prin tehnica „pompierului incendiator" religia mai întâi inoculează ideea păcatului, a iadului, a chinurilor veșnice, a micimii și limitării condiției umane și mai apoi oferă soluția: dumnezeu te iertă, te ajută dacă devi credincios și obedient."

https://www.descopera.org/......-partea-1/

14 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

In toate acestea, tu dar ce crezi?

In ce mă privește, eu am nevoie constantă de Dumnezeu. Știința nu poate fi alături de mine atunci când îmi este greu; Dumnezeu da.
Știința nu poate să mă iubească; Dumnezeu da.
Cu știința nu pot avea un atașament; cu Dumnezeu da.
Știința nu poate împlini nevoile mele spirituale; Dumnezeu da.
"Religie" vine din latinescul "religare" care înseamnă re-legarea omului cu Dumnezeu.

| RAY a răspuns (pentru anonimg):

Dar te folosesti non stop de stiinta

Răspuns utilizator avertizat
| RAY a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

Pai cica am aflat ca acest copil violat de taicasu cand era mic reprezinta crestinismul acum 49 minute | Superior a răspuns:
Https://youtu.be/lZD8IOZCVBk?t=203
scuze am gasit random;

| anonimg a răspuns (pentru RAY):

Da, așa este. Numai că Dumnezeu este cel ce ne ține în viață, și știința tot darul Lui este pentru folosul nostru, pentru slava Lui.

| RAY a răspuns (pentru anonimg):

Dovedeste ca exista dumnezeu

| Steregoi a răspuns:

Pavel a spus "stim partial". Ce spui tu acolo e dovada de mandrie cand de fapt stiinta omului e limitata orice ar face omul ca sa progreseze in stiinta sau cunoastere. Cu toate acestea Dumnezeu ne invita sa progresam in cunostinta exacta mai intai despre el si scopurile lui si apoi despre creatia lui. Cercetatorul nu intelege mare lucru din studiul stiintific daca nu crede in Dumnezeu.

| RAY a răspuns (pentru Steregoi):

Omule ce poti dovedi tu mai exact din ce afirmi? absolut nimic, dovedeste ca exista dumnezeu tau omule sau satana simplu, macar cei care studieaza stiinta pot dovedi ceea ce cred, daca stiinta ar merge pe ilogica e limitata am fi in pesterea

| Nilsson a răspuns:

Lucrurile nu sunt chiar atat de simple cum vor unii sa creada.
Oamenii din vremurile stravechi nu erau atat de tampiti si naivi cum au cei mai multi impresia, ei construiau monumente din blocuri de piatra de cateva tone perfect aliniate cu anumite repere cosmice, puteau naviga prin mijlocul oceanelor fara harta sau busola si au inventat niste sisteme de scriere extrem de complicate (sincer mi s-ar parea mai usor sa invat un limbaj de programare decat scrierea hieroglifica).

Si cu toate acestea anumite forme de religie sunt intalnite in toate populatiile de pe Glob, oricat de izolate ar fi.
Cum ar fi putut oamenii din antichitate sa inventeze niste zeitati asemanatoare cu noi dar cu puteri supranaturale?
Tu ai crede intr-un om care arunca fulgere sau zboara daca nu ai fi vazut niciodata unul?

| Yurisa a răspuns:

De ce ti-ai raspuns in intrebare? laughing

| Theo94 explică (pentru Yurisa):

Vreau sa aud (citesc) si parerile altora.

| NGheorghe a răspuns:

Exact!
ia explic-o și pe asta:
https://youtu.be/BSHg_nMffyA

| BlackOldSun a răspuns:

Dumnezeu asta are noroc ca nu exista! Daca exista si traia pe pamant, la cate nenorociri a facut, merita calcat in picioare... daca nu mai mult!

| anonimg a răspuns (pentru BlackOldSun):

Există vreun om care să nu fi furat niciodată nimic? Dacă da, încă avem mâini și picioare.
A fost vreun om care să nu fi mințit niciodată? Dacă nu, iată că încă mai avem limbă să vorbim.
Și dacă sunt oameni săraci pe pământ este pentru că nu ne-am dezvoltat compasiunea. Fără oamenii săraci nu ne putem dezvolta empatia și compasiunea.
Dacă sunt oameni bolnavi este pentru că ne-am dezvoltat gusturi și obiceiuri nesănătoase la care nu vom renunța nici în ruptul capului, distrugandu-ne pe noi și pe urmașii noștri.
Dacă am avea ochi l-am vedea pe Satana și îngerii lui care neobosit caută să distrugă omenirea. Și în mare parte reușește pentru că noi îi îngăduim.