| Mămăligă59 a întrebat:

"Religia a fost şi este, cel mai mare obstacol pentru cunoaştere. Să ne amintim cum a început totul."

"Atunci când vine vorba de impactul dintre religie și știință, în aproape toate site-urile și blogurile susținătoare ale ateismului găsim astfel de afirmații ridicate la rang de dogmă. Cei mai mulți atei îmbrățișează fără reținere această concepție promovată ca un motto de bază împotriva credinței în Dumnezeu, alături de celebrul slogan "religia este opiul popoarelor" (Karl Marx).

De fapt sintagma "religia este împotriva științei", este doar o prelucare grosso modo a ideii că "oamenii religioși sunt împotriva cunoașterii științifice".

Desigur că dacă nu ar fi existat confuzia de termeni teoria evoluției = ştiinţă și religie = inchiziție, atunci o mare parte dintre ateii de astăzi ar fi înțeles mult mai uşor că oamenii religioși nu sunt împotriva cunoașterii științifice ci doar împotriva teoriei evoluției speciilor, la fel cum sunt și împotriva religiozității greșit înțelese. Desigur că facem aceste generalizări de opinie în linii mari, de altfel existând și atei care nu sunt împotriva religiozității așa cum există și religioși care nu sunt împotriva evoluționismului. Însă aceasta este o altă discuție.
Este credința în existența lui Dumnezeu irațională și naivă? Este această credință într-o Forță Atotputernică învechită și demodată? În prezent o mare parte din comunitatea științifică sunt adepții ateismului, dar acest lucru nu ar trebuie să ne indimiteze sau să ne facă să ne îndoim de ceea ce credem. Totuși, în trecut cât și în prezent, au existat oameni care aveau convingerea fermă în faptul că Dumnezeu există și El este responsabil pentru tot ceea ce ne înconjoară. Acești oameni pe care vreau să vii prezint au ajuns la această convingere a lor pe baza a ceea ce au descoperit și au studiat întreaga lor viață. Hai să vedem câțiva dintre cei mai cunoscuți:



Johannes Kepler (1571-1630)

Kepler a fost un stălucit matematician și astronom. A avut contribuții în domeniul fizicii opticii și a stabilit legile mișcărilor planetelor în jurul Soarelui. De asemenea, el a ajuns aproape de a descoperi conceptului newtonian cu privire la gravitatea universală, chiar înainte ca Newton să se nască! A fost descris ca:"Omul ce a început procesul prin care superstiția a fost înlocuitã cu rațiunea" datoritã marii sale opere și descoperiri în domeniul astronomiei. El și-a rezumat crezul afirmând: "Sunt creștin". L-a recunoscut pe Dumnezeu drept: "Creatorul plin de bunãvointã care a adus în ființã natura din nimic". Legile sale, ale mișcãrii planetare, au fost rezultatul credinței într-un Dumnezeu al ordinii, și nu al haosului.

Robert Boyle (1627-1691)

Pe lângã faptul cã a fost un pionier al chimiei moderne, el a avut o contribuție însemnatã la progresul gândirii știintifice. Printre multe alte descoperiri renumite, cercetãrile sale în domeniul raportului dintre presiunea și volumul gazelor este cunoscutã și astãzi sub numele de Legea lui Boyle. Boyle nu a considerat cã existã vreun conflict între știintã și credința sa creștinã. A scris cãrti religioase, inclusiv o colecție de meditații creștine pe care le-a descris ca simple observații din naturã având drept scop ilustrarea adevãrurilor creștine.

Sir Isaac Newton (1642-1727)

A fost unul dintre cei mai mari oameni de știintã, autorul a foarte multe descoperiri, printre care legile gravitației, legile mișcãrii și calculul matematic. Contribuția sa la progresul știintei acoperã domeniile fizicii, matematicii si astronomiei. Punctul sãu de vedere, ca om de știintã, a fost afirmat clar atunci când a spus: "Ateismul nu are sens. Când mã uit la sistemul solar, vãd pãmântul aflat la distanța potrivitã de soare pentru a primi cantitatea corespunzãtoare de cãldurã si luminã. Asa ceva nu s-a produs din întâmplare." Investigând miscarea planetelor, Newton a vãzut mâna lui Dumnezeu la lucru. Iatã ce a mãrturisit el: "Acest sistem extraordinar al soarelui, planetelor și cometelor poate izvorî doar din sfatul și stãpânirea unei Fiinte inteligente."

Samuel Morse (1791-1872)

A inventat telegraful și codul Morse ce-i poartã numele. Cuvintele primului mesaj telegrafic transmis oficial au fost alese din Biblie: "Ce lucruri mari a fãcut Dumnezeu!". El si-a descris opera de-o viațã cu cuvintele: "Este opera Lui… Nu nouã, Doamne, nu nouã, ci Numelui Tãu dã slavã - Psalmul 115:1." El nu a considerat cã existã vreun conflict între științã și religie.

Matthew Maury (1806-1873)

A fost o figurã de frunte în domeniul oceanografiei și hidrografiei. A scris și cãrti renumite, dintre care unele au devenit cele mai populare manuale în domeniu. A susținut cu vigoare proiectul Cablului Transatlantic – prima realizare fantasticã în materie de comunicații mondiale – și a contribuit la el în calitate de consilier. A apãrat cu mult zel folosirea Scripturii în cercetãrile și scrierile sale: "Am fost acuzat de oamenii de științã… cã citez Biblia drept confirmare a principiilor geografiei fizice. Biblia, spun acestia, nu a fost scrisã în scopuri științifice și de aceea ea nu reprezintã o autoritate în probleme știintifice. Sã avem iertare! Biblia este o autoritate în orice domeniu de care se atinge. Biblia este adevãratã și știinta este adevãratã, și de aceea, fiecare, citite corect, nu fac decât sã o dovedeascã pe cealaltã ca fiind adevãratã."

Rene Descartes (1596-1650)

El a fost un matematician, om de știință și filozof faimos francez, căruia i se mai spune și "tatăl filozofiei moderne". El era un adept al Bisericii Catolice, având în același timp și o dorință pasională de a descoperi adevărul. Sistemul său filozofie începe prin celebra maximă: "Gândesc, deci exist!". Următorul său pas pe care l-a făcut, pe care multă lume îl ignoră, a fost procesul de a stabili cu certitudine existența lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu ocupa un loc principal în filozofia sa. Fiind dornic de a deține într-un fel adevărul el a ajuns la o singura concluzie, astfel a afirmat că: "Adevărul nu este sigur decât datorită faptului că Dumnezeu este sau nu există şi că El este o fiinţă perfectă iar tot ceea ce este în noi vine de la el."

Michael Faraday (1791-1867)

A fost un pionier în domeniul pe atunci încã necunoscut al electricitãții. Este inventatorul generatorului electric și al transformatorului electric. De asemenea, a construit unul dintre primele motoare electrice. Contribuția sa în acest domeniu a fost recunoscutã o datã cu denumirea unitãții de capacitate electricã dupã numele sãu: faradul. A rãmas un om smerit, în ciuda faptului cã lua masa de prânz cu regina Victoria și cã la prelegerile sale asistau membri ai familiei regale. A fost prezbiter în biserica sa localã și a predicat adesea Evanghelia. Când a fost întrebat de un reporter ce speculații face în legãturã cu ceea ce urmeazã dupã moarte, el a rãspuns: "Speculatii?! Nici una. Am certitudini. Stiu în cine am crezut. Și sunt încredințat cã El are putere sã pãzeascã ce I-am încredințat pânã în ziua aceea."

James Joule (1818-1889)

Este renumit datoritã contribuției sale în domeniul fizicii, realizând legãtura dintre cãldurã și miscarea mecanicã; de aceea numele sãu a fost dat unitãții de mãsurã a energiei, Joule-ul. Este, de asemenea, autorul Legii lui Joule, cât si unul dintre întemeietorii științei termodinamicii, pe atunci o științã nouã, oferind bazele experimentale ale renumitei Prime Legi a Termodinamicii (a cãrei consecințã trãdeazã faptul cã universul nu s-a putut crea singur). El a simțit o armonie puternicã între munca sa si adevãrul descoperit în Biblie. Mulți colegi de-ai sãi, oameni de științã, i-au împãrtãșit punctele de vedere și nu au îmbrãțișat darwinismul, care, la acea datã, fãcea ravagii în Anglia. În consecințã, în 1864, la Londra, 717 oameni de științã au semnat un manifest remarcabil intitulat "Declarația studenților în științele naturale și fizice" în care își mãrturiseau încrederea ce o aveau în "integritatea științificã a Sfintelor Scripturi." Joule credea cu tãrie cã Dumnezeu este Creatorul și a afirmat cã are urmãtoarele prioritãți: "Dupã cunoașterea și împlinirea voii Lui Dumnezeu, urmãtorul meu țel este sã cunosc câte ceva despre atributele Sale – despre înțelepciunea, puterea și bunãtatea Sa – așa cum sunt ele arãtate de lucrarea mâinilor Sale."

Francis Bacon (1561-1627)

Bacon a fost un mare filozof englez și este cunoscut pentru că a stabilit metoda științifică prin experimentare și logică. În opera sa "De Interpretatione Naturae Prooemium", Bacon își stabilește ca scopuri descoperirea adevărului, servirea țării și a bisericii. Deși opera lui s-a bazat pe experimente și raționament, el a respins ateismul ca fiind un rezultat al insuficienței aprofundări a filozofiei, afirmând că: "Puțină filozofie duce mintea omului către ateism, dar o aprofundare a filozofiei duce mintea omului către religie."

Max Planck (1858-1947)

Planck a adus numeroase contribuții fizicii, dar el el cel mai bine cunoascut pentru teoria sa cuantică, care a revoluționat înțelegerile noastre privind lumile atomice și subatomice. Într-un articol din anul 1937 el își exprima părerea că: "Dumnezeu este prezent peste tot". El credea cu tărie că acest Dumnezeu este atotputernic, atotcunoscător și plin de îndurare. Din punctul lui de vedere: "atât știința cât și religia poartă o bătălie neîncetată împotriva scepticismului și dogmatismului, împotriva necredinței și superstiției având ca scop final îndrumarea către Dumnezeu."

Louis Pasteur (1822-1895)

A pus bazele noii științe a microbiologiei și bacteriologiei. A inventat vaccinarea, imunizarea si pasteurizarea, datoritã cãrora au fost salvate viețile atâtor oameni. Este autorul Legii biogenezei ce afirmã cã viața nu poate proveni decât din viatã, contrazicând ideea, pe atunci la modã, a evoluției prin generare spontanã. Pentru Pasteur, nu există nici o contradicție între științã și creștinism. El a afirmat cu tãrie cã: "stiinta îi apropie pe oameni de Dumnezeu". Ca om de științã remarcabil, el a ajuns la concluzia cã pretutindeni existã dovezi ale unui "proiect divin" și a refuzat insinuãrile haosului. A afirmat: "Cu cât studiez mai mult natura, cu atât sunt mai uimit de lucrarea Creatorului."

Nicholas Copernicus (1473-1543)

Copernicus a fost astronomul polonez care a pus bazele sistemului heliocentric care postula că planetele se roteau în jurul Soarelui. El a studiat la diverse universități europene, iar noul său sistem planetar a fost prezentat la Vatican în anul 1533. El n-a simțit niciodată vreo persecuție religioasă, fiind acceptat atât de către catolici cât și de protestanți. El s-a referit de mai multe ori la Dumnezeu ca fiind aceea forță care a pus în mișcare și întreține ceea ce vedem astăzi noi pe cer, și anume sistemul nostru solar în toată complexitatea sa. El nu vedea nici o contradicție între ceea ce afirma Biblia și descoperirea sa, și anume sistemul heliocentric.

William Thomson (Lord Kelvin) (1824-1907)

Este binecunoscut pentru forma riguroasã pe care a dat-o științei termodinamicii și pentru formularea primei legi a acesteia (propusã inițial de Joule) și a celei de-a doua legi, folosind o terminologie precisã. Ambele legi conferã însã evoluției un cadraj neștiințific. A descoperit scara temperaturii absolute, ale cãrei unitãți au primit numele de grade Kelvin, în cinstea sa. A patentat în timpul vieții sale 70 de invenții. El a zis: "Pretutindeni în jurul nostru se aflã dovezi copleșitoare ale unui proiect divin inteligent și binevoitor. Concepția ateistã mi se pare atât de lipsitã de sens încât nici nu o pot exprima în cuvinte." Nu a vãzut nici un conflict între științã si Biblie și era convins cã: "În ce privește originea vieții, știința susține în mod cert o putere creativã".

James Clerk Maxwell (1831-1879)

Teoria electromagneticã, al cãrei autor este, precum și ecuațiile câmpului magnetic, asociate ei, au pavat drumul spre fizica secolului XX. Maxwell a fost un creștin devotat ce a studiat Biblia și a activat ca prezbiter în biserica sa, având o credințã și un zel binecunoscute prietenilor și colegilor sãi din cercurile știintifice. O rugãciune descoperitã între notitele sale, spune: "Dumnezeule Atotputernic, care l-ai creat pe om dupã chipul Tãu și l-ai fãcut un suflet viu ca sã Te poatã cãuta pe Tine și i-ai dat stãpânire peste creaturile Tale, învațã-ne sã studiem lucrarea mâinilor Tale pentru a supune pãmântul spre folosința noastrã și întãrește-ne rațiunea pentru slujirea Ta; ca astfel, sã primim binecuvântatul Tãu Cuvânt, pentru a crede în Cel pe care Tu L-ai trimis, sã ne dea cunoștiința mântuirii și a iertãrii pãcatelor noastre. Toate acestea ți le cerem în Numele aceluiași Isus Hristos, Domnul nostru."

Mai pot fi enumerați mulți alții, precum Fleming, pionierul electronicii, care a scris: "Existã dovezi abundente cã Biblia, deți scrisã de oameni, nu este produsul minții omenești. Ea a fost întotdeauna veneratã de nenumãrați oameni ca fiind cuvintele transmise nouã de cãtre Creatorul universului." Lister, care a inventat chirurgia antisepticã, a declarat: "Sunt un om care crede doctrinele fundamentale ale creștinismului." Simpson, care a inventat anestezicele, când a fost întrebat care este cea mai mare descoperire a vieții sale, a rãspuns: "Faptul cã L-am gãsit pe Mântuitorul." Dalton, care a pus bazele teoriei atomice, a fost de asemenea, un creștin devotat. Nu trebuie sã-i uitãm nici pe ceilalți precum: Babbage(știința computerelor), von Braun (rachete spatiale), Euler (calcul matematic), Mendel (geneticã), Pascal(probabilitate), Ramsay (chimie), și mulți alții care au mãrturisit lumii întregi, cu îndrãznealã, credința lor neezitantã, fãrã compromisuri.

Aceștia sunt doar câțiva dintre oamenii de științã cu descoperiri sau invenții remarcabile care nu au socotit că există vreo contradicție între credința lor în Biblie, drept Cuvânt desăvârșit al lui Dumnezeu, și geniul lor științific."
Cum comentati?



55 răspunsuri:
| Exilee a răspuns (pentru Exilee):

Ideea e ca acele 23 de contraagumente aduse evolutionismului nu sunt nici pe departe false, ba chiar se bazeaza pe niste principii fundamentale ale naturii, respectiv stiintei.
Dar NU ZIC CA NU ESTE ADEVARATA, DAR NICI ACELE CONTRAAARGUMENTE NU SUNT FALSE, dimpotriva. Sa fi in stare sa accepti invaliditatea lor e ca si cum ai accepta numai ceea ce ti-ar conveni, iar stiinta NU se bazeaza pe "ceea ce ii convine".

| doctorandus a răspuns:

Kepler era astrolog si credea in vrajitorie. Newton respingea dogma Sfintei Treimi. Descartes a scris opere care au fost trecute la index. Copernic a fost declarat eretic. Maxwell s-a lepadat de bisericile parintilor sai. Nasterile sub anestezie au fost considerate contrare Bibliei.

| doctorandus a răspuns (pentru Exilee):

Lol. Mentioneaza zece nume de profesori universitari de biologie contemporani care nu cred in evolutie.

| Dumniezău a răspuns:

Nu am citit chiar totul..prea mult copy-paste dar in fine.Sa ne intoarcem la prima afirmatie.Este foarte adevarata.De ce? Pentru ca religia te impiedica sa cercetezi mai profund si mai logic.Cel mai simplu a fost sa bage un personaj imaginar pe care nu il putem vedea si care a facut tot ceea ce este in jurul nostru si care a creeat universul ceea ce este total fals.E adevarat ca ne este greu sa intelegem cum am "aparut" pe planeta asta, dar asta nu inseamna ca ne-a creeat (dupa biblie) un mos invizibil care il doare in cur de noi.

| Mămăligă59 explică (pentru Exilee):

Da, aceea este sursa. si inca un site. dar am pus „ " big grin

| Mămăligă59 explică (pentru Dumniezău):

Majoritatea ateilor percep intr-un mod total gresit crestinismul. nu mi-e de mirare ca si tu ai facut-o happy

| Mămăligă59 explică (pentru Exilee):

Interesant articol.

| iurii75 a răspuns:

Romani 1:20 Căci calităţile sale nevăzute, da, puterea sa eternă şi dumnezeirea sa, se văd clar de la crearea lumii, deoarece sunt percepute prin lucrurile făcute, aşa că ei sunt fără scuză.
Cu toate că nu este un manual de ştiinţă, Biblia este exactă din punct de vedere ştiinţific

NOname
| NOname a răspuns:

LouiseStephanie: "... oamenii religioși nu sunt împotriva cunoașterii științifice ci doar împotriva teoriei evoluției speciilor..."

"Most men would kill the truth if truth would kill their religion." - Lemuel K. Washburn.

Cât despre încercarea de a manipula prin apelarea la personalităţi cunoscute, se poate şi invers.

http://youtu.be/78aBQtu3JIM

Peste 90% oamenilor de ştiinţă sunt persoane non-religioase (şi în obiectivitatea şi corectitudinea lor, personal, am mai multă încredere, căci nu prea au motive să mintă şi să fabrice "adevăruri").

- http://i.imgur.com/bt99Vo0.jpg
- http://i.imgur.com/PvsEPik.jpg
- http://i.imgur.com/chmeXPo.png
- http://i.imgur.com/GHS9wF1.png
- http://i.imgur.com/aMj0qQE.jpg
- http://i.imgur.com/EziR3wK.png
- http://i.imgur.com/rTrqGJ6.png

Oricât ţi-ar plăcea, ştiinţa şi religia nu se prea pupă, căci prima se ocupă cu realitatea, iar realitatea o contrazice indirect pe a doua, bazată pe poveşti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai scris cam mult si nu am citit chiar tot.
Stiinta nu contrazice deloc existena lui Dumnezeu. Doar teoriile stiintifice o fac, dar nu au fost inca demonstrate si nici nu vor fi deoarece exista un singur adevar.

| dragos38 a răspuns:

In viitor datorita progresului stiintei religiile cam bat pasul pe loc, si atunci singura solutie este ca in viitor sa existe o singura religie care sa colaboreze cu stiinta.,, Inteligenta materiei'' Dumitru C-tin. nu vedeti cum popi nestiind ce se intampla cu schimbariile climaterice ei ies in camp ruganduse la D-zeu dar degeaba.de fapt este vorba de razboi geo-climatic. (Emil Strainu/

| Wøodenpints a răspuns:

Dacă nu ești un om extraordinar de prost și încuiat, îți vei da seama că poți să ai parte și de cunoaștere, să cercetezi și să descoperi anumite chestii și în același timp poți să crezi și într-o entitate sau în ce zeu vrei tu, dacă asta te face să te simți mai bine și-ți oferă un mai bun confort psihic.
Dar cum majoritatea sunt obscen de proști și încuiați, așa ceva o să vezi mai rar.

| doctorandus a răspuns (pentru dragos38):

Ha, ha, ha, astea-s teorii demne de Obregia. Sau mai bine zis de tratat la Obregia.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Poti fi geniu intr-un domeniu si o nulitate in altul.
Nu dau doi bani pe un om de stiinta ateu.

| adrian1419 a răspuns:

Daca oameni de stiinta au fost religiosi asta nu inseamna ca exista sau nu exista Dumnezeu.Fiecare are parerea lui logica si pe atunci indoctrinarea era foarte mare. Faptul ca ei au zis ca Dumnezeu a facut astea arata ca inca nu descoperisera cu adevarat totul happy

| anonimg a răspuns:

"Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator..." (Evrei.4:12) Caci daca n-ar fi viu, ar fi o nebunie sa te lupti cu cineva/ceva fara viata.
Si tocmai pentru ca exista aceasta lupta se dovedeste faptul ca Dumnezeul Bibliei exista, si "a randuit o zi in care va judeca lumea dupa dreptate, prin Omul pe care L-a randuit pentru aceasta si despre care a dat tuturor oamenilor o dovada netagaduita, prin faptul ca L-a inviat din morti…" (Fapte.17:31)

Sunt unii care se lupta cu vocea Lui care este glasul constiintei. Unii isi aduc glasul constiintei la tacere dar fac acest lucru nu spre binele lor, ci spre raul lor. Si cei care fac acest lucru sa fie siguri ca nu vor mai putea fi mantuiti, chiar daca poate mai tarziu isi vor dori aceasta. Curata nebunie din partea omului! Oare Dumnezeu vrea raul omului? N-a murit El pentru salvarea noastra? Cum pot unii sa aiba o minte atat de ingusta si sa Il lepede tocmai pe Acela care le poate da viata!
"Si nu vreti sa veniti la Mine ca sa aveti viata!" (Ioan.5:40)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Imi place ca in tentativa voastra de a demonstra ca si oamenii de stiinta pot fi crestini ignorati foarte multe detalii importante.

Tu spre exemplu ignori faptul ca unii dintre cei pe care I-ai mentionat NU erau chiar crestini. Ba mai mult de atat, unii mai aveau si alte credinte care erau impotriva crestinismului. Un alt lucru pe care il ignori este perioada in care au trait acei "crestini". Voi cand vreti sa o ardeti cu "ui ba, si oamenii de stiinta ie crestini", tot timpul dati exemple de oameni din trecut. Cum ramane cu cei din present? Cam 90% sunt atei, restul fiind si crestini si altceva. Si apropos de religie, cm ramane cu oamenii de stiinta care nu sunt crestini dar au alte religii? Chiar si cei din trecut. Pe respectivii de ce nu-I bagi in discutie?

"Aceștia sunt doar câțiva"... lista pe care poti tu sa o oferi este una foarte mica. Eu pot sa-ti dau mult mai multe exemple de atei care au treaba cu stiinta.

Apropo de Pasteur ( si pot sa-ti dau asemenea exemple si pentru ceilalti)

"However, despite his belief in God, it has been said that his views were that of a freethinker rather than a Catholic, a spiritual more than a religious man. He was also against mixing science with religion"

"Biblia, deți scrisã de oameni, nu este produsul minții omenești"... esti sigur de asta? Nu e o poveste prea complicata, am vazut filme mult mai interesante decat acea carte. Nu e obligatoriu sa ai o imaginatie bogata ca sa scoti o asemenea carte. Daca iau mici fragmente din toate filmele pe care le-am vazut, iti scot o poveste mult mai interesanta decat cea prezentata in biblie.

Hai sa ti-l dau si pe Planck :

"Later in life, Planck's views on God were that of a deist. For example, six months before his death a rumour started that Planck had converted to Catholicism, but when questioned what had brought him to make this step, he declared that, although he had always been deeply religious, he did not believe "in a personal God, let alone a Christian God"

Mai vrei? Sigur ca unii dintre cei mentionati de tine au fost crestini dar sa nu exageram totusi.

Stiinta si religia nu au ce sa caute impreuna. Nu exista nici o intrebare la care singurul raspuns correct sa fie cel oferit de religie. TOT TIMPUL raspunsurile oferite de religie au fost inlocuite cu cele corecte (cele date de stiinta).

Ma mir ca nu l-ai bagat in discutie si pe nea' Einstein.

"Aceștia sunt doar câțiva "... vrei sa facem un mic joc? Tu imi dai numele TUTUROR oamenilor de stiinta care sunt crestini iar eu iti dau pentru fiecare cate 2 atei si o persoana de alta religie.

Apropo, vad ca si tu folosesti in mod abuziv cuvantul "religie" dar te referi doar la crestinism si la zeul respectiv.

Esti constient/a de faptul ca "religie" NU inseamna "doar crestinim" nu?

Invata diferenta dintre "religie" si "doar crestinism".

| Mădă0611 a răspuns:

Iar articolul asta. Stiinta si religia nu pot fi prietene din moment ce stiinta e cu dovezi, lucruri exacte, iar religia e cu basme. Religia a omorat oameni care afirmau ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui, nu invers, stiinta afirma ca vremea nu are treaba cu pacatele oamenilor, bolile la fel (cu prostia are), stiinta afirma ca un dumnezeu atat de uman nu poate fi decat o inventie; daca te uiti bine peste vietile oamenilor de stiinta dati exemple, o sa vezi ca ba au fost indoctrinati, ceea ce ea o lege la acea vreme, nu ca acum n-ar fi, ba aveau un zeu personal fara a-l desparti de tot de cel biblic din lipsa de informatii.
Repet: lucrurile care exista pot fi descoperite oricand, de catre oricine. Cate au fost descoperite si nespuse pentru ca ar fi contrazis religia/credinta crestina, sau oricare ar fi fost?
App de numele din articol, ca vad ca va tot perindati pe aici cu "oamenii de stiinta crestini". Probabil cel mai urat om de crestini e... (buhuhuhuhu) Darwin, ca deh, a zis ca omul a evoluat din maimuta --> http://i.imgur.com/ObTpzg7.jpg dar n-a fost singurul care a observat ca toti suntem la fel doar ca suntem adaptati mediului. Daca n-ar fi fost el sau Wallace, ar fi fost altii. Instinctul de supravietuire ne face curiosi, articolul dat de tine e dovada ca si oamenii religiosi il au, deci sunt ce a spus Darwin. >:)

| Mădă0611 a răspuns (pentru Mămăligă59):

Crestinismul are la baza un zeu inventat, asa ca totul e o inventie, indemnul la iubirea aproapelui e bun, atat, dar oamenii sunt amenintati cu iadul vesnic daca nu cred in Iisus/dumnezeu. N-ai cum sa crezi asa ceva cand detii minimum de informatii in domeniu.

| Mădă0611 a răspuns (pentru anonim_4396):

De fapt dai multi bani. Asa ca pentru a-i recupera, vinde tot ce tine de tehnologie, si ca sa fim in tema, da saracilor acei bani.

| OOOLEOOO a răspuns:

Si religia este o forma educatie.

NOname
| NOname a răspuns:

"...indemnul la iubirea aproapelui e bun, atat"

De acord.

În completare:
"Nu ai nevoie de Biblie pentru a justifica iubirea, dar nu a fost inventată o metodă mai bună pentru a justifica ura." - Richard A. Weatherwax.

"Oamenii nu comit vreodată crime cu atâta dedicare şi cu atâta bucurie ca atunci când o fac din motive religioase." - Blaise Pascal.

| ErrorFound a răspuns:

Arata-mi un singur bilolog care e crede prostiile din Biblie. UNUL SINGUR!

Religia nu se bate cap in cap cu matematica, nu se bate cap in cap cu fizica sau chimia, ci cu biologia.

Desigur, un creator/zeu ar fi putut sa faca toate calculele matematica si sa proportioneze lumea in asa hal, dar daca imi dai o carte unde scrie ca un zeu a creat universul in 6 zile, pe noi intr-o zi(si a facut atetea lucruri marete in atat de putin timp dar i-au luat 40 de zile ca graveze niste tablite), iar apoi prin sute de ani de cercetare aflu ca noi ne tragem din primate, nu distruge tot ce spune acest creator?

Parca era perfect, parca stia totul, parca era peste tot, dar daca greseste o data, nu mai e PERFECT. A gresit o data si poate a mai gresit de milioane de ori. Daca aceste lucruri se bat in cap in asa hal, eu ce ar trebui sa confirm? Ceea ce stiu, ceea ce am aflat, sau ceea ce mi s-a prezentat fara sa am nici o confirmare? Plus ca: Dumnezeu se arata numai in vechime, cand oamenii nu-si puteam explica anumite chestii logice. Acum putem si uite ca zeul asta atat de iubitor si "adevarat" nu se mai arata. DE CE?

| ErrorFound a răspuns (pentru Exilee):

Hai sa te rup si pe tine si pe andronic:

1.Atunci, daca exista Dumnezeu, el de ce este in viata?

2.Inca.

3.Nu, genele exista, asa raman, dar prin combinatii se extind.

4.Atunci de ce se nasc copii cu coada?

5.Acum. Acum sunt dureroase fiindca singurul motiv pentru care mai apar sunt radiatiile de la centrale nucleare. Oamenii au invins de mult selectia naturala, fiindca nu mai moare cel slab si traieste cel puternic. Daca incerci sa intelegi de unde vine omul fara sa vezi si niste primate, mori frustrat.

6. Mutatiile previn cresterea viabilitatii acum. Fiindca nu sunt mutatii naturala. In rest, citeste la 5.

7.Din generatie in generatie apar si dispar noi organe pentru a functiona alaturi de celalte. De exemplu, apendicul. Nu-l mai folosesti si in cateva mii de ani va disparea.

8.Design definit prin incercare. Natura spune: Nu-i bun, da-l la gunoi, incercam altfel.

9.Asta e chiar prost... "In fact" i napele australiene, exista peste 9 specii de pesti care dezvolta picioare. Luati ****.

10. Da, fiindca aproape toate speciile care au evoluat, au murit. Nu mai gasesti dinozauri fiindca s-au transformat in pasari. Aceasta a fost o schibmare radicala.
Iti dau un exemplu care dovedeste asta la cai. Exista cai salbatici, exista zebre, exista magari, ponei...toate fac parte din aceiasi familie si au un stramos comun.

11.Ba da, dar asta prezinta doar ce vrea el.

12.Ba nu lipsesc. Foarte putine lipsesc, dar nu atat de multe incat sa nu fie posibila tranzitia. Uneori apar si schimbari bruste.

13.Asta e chiar prost ma... Daca el considera bacteriile fara creier, ochi, urechi sau minte dezvoltate, merita cateva palme.

14.Nu exista fiindca insectele nu au un schelet ca al nostru. Ele dispar definit, avand oasele biodegradabile. Oasele noastre raman cel putin 10000000 intacte daca nu sunt dranjate de factori externi.

15.Ba ma prost ca asta nu e posibil. REGINA nu este o specie. Lucratorii nu sunt o specie, ci deprind aceste schimbari la o varsta cand rolul lor in colonie este determinat. Gena reginei sau gena luptatorului se mosteneste.

16.Nu il pot explica ei, dar asta nu inseamna ca nu este posibil. Mintea umana este limitata, dar intr-o singura specie, evolutia interdependenta este posibila.

17.NU. Daca tu incepi sa scoti sunete cat mai complexe, acest lucru inseamna auto educare. Il faci si pe celalalt sa inteleaga pana la urma si se pune baza unui limbaj.

18.E usor sa afirmi asta daca nu cunosti. Nu este adevarat.

19.Mda, daca esti prost e usor sa afirmi astfel de imbecilitati.
Fiindca submarinul nu are viata, este facut strict de oameni.

20.Fiindca acele forme nu sunt propice vietii. O sa intelegi cand vei fi mai mare.

21.Fiindca nasterea nu este o evolutie.

22.Fiindca in vid viata nu exista. N-am ajuns inca pe Titan, un satelit al planetei neptun, dar acolo exista clar oceane cu apa. Numai Terra, Mercur si Venus au atmosfera.

23.Si omul de cromagnon? Omul de neanderthal? Astrolopitecul? Desigur, exista si falsuri, dar la fel exista si zei falsi(toti).

24.Bine, au fost depozitate rapid, dar intrebarea este: acum cat timp s-a intamplat asta?

25.Ineptie de zile mari. Datarea cu carbon 12, carbon 14 si uraniu in combinatie sunt foarte exacte. Trebuie sa fi prost sa mai zici asta. Acest lucru era valabil acum 100 de ani.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Wøodenpints):

Ai completa dreptate. Maxim Respect pentru raspunsul tau. E prima oara cand vad asta pe TPU de 2 ani juma' de cand sunt. Daca ar fi intrebarea mea ti-as da automat funda dar multumeste-te si cu un vot laughing

| dragos38 a răspuns (pentru doctorandus):

Amice, religiile actuale nu sunt viabile ele prezinta un d-zeu tribal/razboiul geo-climatic nu sunt basme sunt realitati, tehnologia atat de mult a avansat incat omul a reusit sa controleze clima si chiar sa o si influenteze.cu aprate sofisticate.dar tu se pare ca traiesti inca in Antichitate.

| relian a răspuns:

Ce parere am? Una nu prea buna.In primul rind tu spui ca ateii nu inteleg.Acelasi lucru se poate spune despre tine ca tu de fapt nu intelegi.Ateii nu sint impotriva religiosiilor, ci spun daca poti intelege ca daca am fi fost religiosi cu toti nu am fi fost astazi aici. Daca religia nu ar fi fost la putere mii de ani si inca este am fi fost poate altundeva acum.Deci cam asta arata ateii sau vor a zice nu ce tu crezi.Si mai cred ca daca nu te opreau cei de pe site le ocupai tot spatiul cu exemplele tale neconcludente.Si de ce spun asta? Simplu pentru ca daca te uiti la toti cei pe care tu iai enumerat o sa constati ca pe atunci biserica taia si spinzura. Daca cumva spuneai ceva impotriva bisericii dispareai in secunda urmatoare.Acum existau oameni cu capul unde trebuie si care gindeau si voiau sa faca ceva, ori pentru umanitate, ori pentru ei insasi sa demonstgreze anumite lucruri si ce trebuiau sa faca dupa tine? Sa spuna da nu credem in religia voastra? Daca spuneai adevarul tu ce idee ai mai ajungeau ei sa studieze ceva? Cred ca incerci sa arati ceva dar fara sa stai prea mult pe ginduri. Daca Newton n-ar fi spus da eu cred in Dzeu lar mai fi lasat careva sa studieze? Sa fim seriosi.Toti cei din perioada religioasa cind biserica taia si spinzurau toti au spus si recunoscut public ca ei cred in Dzeu.Dar adevarul era cu totul altul.Ii dureau pe ei la basca de Dzeu.Ei ca sa isi atinga scopul, ceea cei interesa sau facut frate cu dracul vorba aia si asa omenirea a fost impinsa putin cite putin inainte.Astazi de ce cei care se ocupa de stiinta nu mai merg la biserica? De ce nu se mai spune da eu cred in Dzeu? Pt ca astazi biserica nu mai poate lua capul nimanui din fericire pentru omenire. Uite ca idee cite sau descoperit de cind biserica a pierdut puterea.Asta cred eu xca biserica este o piedica in calea progresului.De ce? Simplu poate ca se naste un om care este capabil sa descopere cine stie ce, care duce omenirea undeva departe si spre ceva bine ok? Dar daca persoana asta se nasta intr-o familie de religiosi fanatici acel copil posibil mare descoperitor sa nu se mai poata manifesta.Despre asta vorbesc ateii nu car avea ceva cu religiosi.Parerea mea este ca daca am fi fost cu toti religiosi si astazi am fi ramas in pesteri avind in jurul nostru frunze de banan, daca le am fi avut si pe alea.Deci primul ateu a fost Adam iar religia prin Dzeu a vrut si la pedepsit. Daca cineva te pedepseste pentru ca incerci sa gindesti, pentru ca rei sa iti fie bine e de naspa.Deci axcei mamri savanti enumerati de tinme asta au facut, sau facut frate cu dracul siau trecut de ei.

| PorumbRodica1965 a răspuns:

Desigur au fost,au trait au constatat fiecare cate ceva in perioado de timp respectiva, dar as dori sa ma opresc putin, la constatarea pe scurt facuta de Sir Isaac Newton, spun pe scurt ca nu ne permite timpul si spatiul, dupa cum a constatat d-lui, ateismul nu are nici un rost, doar misca si ei praful, insa este mare lucru sa cunosti adevarul, care este unul singur, apreciem oare oamenii carepot vedea, primi si trai adevarul? Cum a afirmat Newton, ca in toate lucrurile vede mana lui Dumnezeu, si-o inteligenta inegalabila. Desigur ca este frumos sa filozofezi pe marginea lucrurilor facute deja, dar estedeosebit de important sa lasi ca doar adevarurili incontestabile a lui Dumnezeu sa-ti influenteze viata. Iata caoameni din trecut si de azi au recunoscut sau unii au fost obligati sa recunoasca existenta, inteligenta, puterea, iubirea lui Dumnezeu, insa gandirea umana, a avut influienta, pentru scurta perioada de timp, au facut unii lucruri eficiente, constatari bune, dar au trecut odata cu epoca lor, au apreciat dar in fata oamenilor au vrut cu tarie sa se scoata pe ei insisi in evidenta, si nu au promovat cu tarie si prioritate ceea ce ar fi dorit Dumnezeu, de accea s-a spus in Biblie:,, cat despre cei ce au murit, pana ce si amintirea li se uita.Eclesiastul 9:4-6., Desigur din punct de vedere stiintific Biblia este ecsacta, nu a putut fi contestata, doar azi si ieri au mai fost eretici, dar au trecut odata cu vremea lor, dar Cuvantul lui Dumnezeu a ramas in picioare, si-si continua drumul. Insa daca meditam putin la stiinta omului, iata unde a ajuns, in unele domenii poate dupa ei la cele mai inalte culmi, dar daca ne gandim in domenii importante cum ar fi medicina, stabilirea relatiilor sociale, economice, in legislative, sut in esec, sa nu vorbim de incapacitate guvernarii umane,(iata cat sunt de stiuti, nu pot elimina coruptia, terorismul, saracia, asuprirea, drogurile, divorturi, violuri, criminalitate, moarte ). Nu este rolul lor, dar totusi putini sunt constienti de incapacitatea lor si de faptul ca depind de Dumnezeu. Nu-l recunosc in caile lor, dar nici nu le merge nimic, tot ce este impotriva lui Dumnezeu merge la distrugere. Biblia spune :. Deci geniile sunt in acest sistem pentru o perioada, Dumnezeu este vesnic, geniile, au presupus sau chiar constatat, au enuntat, unii au infaptuit ce au zis si au reusit in parte, altii au esuat, dar Dumnezeu a facut tot ceea ce a fost necesar, insusi semnificatia Numelui sau

| doctorandus a răspuns (pentru dragos38):

Lol. Emil Strainu a scapat de la balamuc, d-aia scrie de "razboi geo-climatic".