| usuk a întrebat:

Religia crestina este "inrudita" cu mai multe religii prin diferite fapte si realizari ce sunt prezente si in alte religii, mai vechi.(ex.mit.chineza Nu Wa creeaza oameni din lut)

Care sunt religiile care, inainte de aparitia crestinismului, aveau aceste "intamplari"(care se regasesc si in crestinism, mai tarziu)?
funda

11 răspunsuri:
| milan9 a răspuns:

Orientarea icoanelor spre rasarit are doar valoare simbolica, Dumnezeu fiind uneori numit metaforic "Rasaritul cel de sus", "Soarele dreptatii", etc...

| KhludCiprian a răspuns (pentru milan9):

Personal, sunt in "echipa independentilor"
happy
Dar ce ti-am zis e o opinie relativ larg raspandita (adica practic oricine am intrebat din BO rusa) ca are o origine pagana.

Mai sunt diferente ca nu se "ia lumina la miezul noptii" (de Paste) si altele de genul. Daca ai sa te intalnesti cu lipoveni (cred ca stii de BO de langa Podul Ros, aia suflata pe aur pe cupola) poti sa ii intrebi de diferente.

| milan9 a răspuns (pentru KhludCiprian):

Cele enumerate (asezarea spre rasarit, simbolismul luminii de la Inviere) sunt lucruri ce au valenta simbolica, elemente superficiale in comparatie cu LUCRURILE ESENTIALE cu adevarat esentiale ale Bisericii (pe care nimeni din cadrul ierarhiei Bisericii nu are voie si nici nu ar putea sa le schimbe).
DOAR lucrurile superficiale mai pot trece prin schimbari, schimbari de nuanta, de semnificatii. Doar atat.

| KhludCiprian a răspuns (pentru milan9):

Subliniez inca o data, daca ai citit raspunsul original, eu am zis de influentele crestine (si cele din VT) si oricare dintre ele poate sunt superficiale (asa cum il numesti tu) dar este foarte probabil ca originea e pagana. Bineinteles ca desi iconografia Mariei seamana cu iconografia lui Isis (voi folosi Wikipedia, dar aceasta perspectiva o gasesti in multe carti ce discuta istoria crestinatatii: "The popular motif of Isis suckling her son Horus, however, lived on in a Christianized context as the popular image of Mary suckling the infant son Jesus from the fifth century onward." ) nu inseamna ca oamenii nu celebreaza Maria, sau pe Isus.

De asemeni, inteleg ca mesajul crestin este intr-un fel unic (in fapt orice religie/cult major are un mesaj unic, indiferent de influentele ce le-a avut) si cred ca anumite concepte (de exemplu invierea) sunt clar unic crestine si afirmate in contexte crestine.

A fi superficiale, cred ca sunt (pana la urma, si inelul de pe mana cuiva casatorit e fara pret daca acel cineva nu ii pasa de casatorie), dar nu schimba cel putin opinia istorica sau ca unii folcloristi si istorici au vazut astfel de diferente.

Eu le-am remarcat usor cel putin ca fiind fost protestant (acum ateu) si traind in toate aceste lumi: BOR in Romania, o lume in special catolic/semi-seculara in Spania si BO rusa. Toate au traditii diferite si unele sunt clar pagane (in BC cauta despre "Reyos Magos" in care se arunca cu bomboane in copii, si tot felul de monstri mitologici sunt pusi in parada).

Subliniez, nu e o critica in esenta crestinilor (a fi crestin e practic a crede in Isus, indiferent cum il definesc atat ortodocsii sau martorii in aceeasi masura, dat fiind ca aceasta e definitia de dictionar daca nu de altceva), dar influenta superficiala e de obicei documentata si masurata.

| KhludCiprian a răspuns (pentru KhludCiprian):

*Cauta "Reyes Magos"

De exemplu aici arata tot felul de obiceiuri ce-s celebrate in aceeasi zi cu "Ioan Botezatorul" in Romania:
http://www.swagger.mx/radar/los-reyes-magos-alrededor-del-mundo

| suffarstar a răspuns:

Religia Zarathustra practicata de persi pe care nu o impuneau ins supusilor lor.
Acest sistem(mazdeism) facea distinctie intre Dumnezeu si natura,intre spirit si materie si nu admite nicio reprezentare a divinitatii. Religia aceasta propaga existenta a doua principii diametral opuse : binele si raul,lumia si intunericul. Potrivit acestei credinte,ar exista doua imparatii spirituale : prima,o ierarhie de ingeri si arhangheli, condusa de Ahura-Mazda (in limbaj modern Ormuzd), Dumnezeu foarte intelept, foarte spiritual, asistat de 7 spirite sfinte,care executa deciziile sale si exprima atributele Lui.A doua este imparatia spiritelor rele,guvernata de Ahriman,vrajmasul Lui spiritual. Aceasta religie recomanda lupta contra raului,practicarea binelui,urmarirea curatiei morale in domeniul gandirii,vorbirii si faptei. Nemurirea si dreptul de a intra in cer constituie rasplata de care au parte sufletele sfintilor. Ahura-Mazda a creeat ceea ce este bun : focul,aerul,pamantul, apa, lucruri considerate sacre. Iudaismul tardiv a suferit, intr-o oarecare masura, influenta dominatiei persane.

-fragment transcris din "Dictionar Biblic" editura Stephanus -

Referitor la cele 7 spirite in religia Zarathustra : in Vechiul Testament Dumnezeu este numit "Elohim " care inseamna si cele 7 spirite ale lui Dumnezeu. In Apocalipsa gasim :

4/5 " Din scaunul de domnie ieşeau fulgere, glasuri şi tunete. Înaintea scaunului de domnie ardeau şapte lămpi de foc, care sunt cele şapte Duhuri ale lui Dumnezeu. "

Mai clar in 5/6 : Şi la mijloc, între scaunul de domnie şi cele patru făpturi vii şi între bătrâni, am văzut stând în picioare un Miel. Părea junghiat şi avea şapte coarne şi şapte ochi, care sunt cele şapte Duhuri ale lui Dumnezeu trimise în tot pământul.

| KhludCiprian a răspuns:

Dupa mine sunt 4 ramuri de influenta ce au fost stabilite (relativ larg) in Biblie si traditiile crestine:
- religia canaanita: El e numele lui Dumnezeu ce chiar Isus il zice: "Eli Eli lama sabactani"
- influentele popoarelor din jur: tronul din Ezechiel este vazut similar de traditiile pagane din jur. https://www.youtube.com/watch?v=ZnIRPHYSSIQ sau zodiacul
- filosofia si religia politeista greaca: Tartarus apare in 2 Petru respectiv Philo in ideea ca Logos ar fi creator (concept ce apare in Ioan)
- in momentul in care crestinatatea a devenit larg raspandita a adoptat tot felul de traditii locale (de exemplu statuile lui Isis sunt foarte similare cu statuile Mariei; sau ca icoanele sunt la rasarit sunt in BOR dar nu sunt in BO rusa, si cei din BO rusa mi-au spus si ei ca le vad de origine pagana. La fel dupa mine intra ouale de paste

| iurii75 a răspuns (pentru KhludCiprian):

" sau ca icoanele sunt la rasarit sunt in BOR dar nu sunt in BO rusa, si cei din BO rusa mi-au spus si ei ca le vad de origine pagana."
Biserica ortodoxa rusa are icoane.

| KhludCiprian a răspuns (pentru iurii75):

"sau ca icoanele sunt la rasarit sunt in BOR" - icoanele in BO Rusa nu-s orientate la rasarit! Orientarea la rasarit e vazuta de membrii BO Ruse (precum cei din familia sotiei mele) ca fiind de origine pagana.

| iurii75 a răspuns (pentru KhludCiprian):

Daca te exprimai astfel din capul locului - nu te intelegeam gresit. happy

| veverushca a răspuns:

Religia Cananeana - era una politeista, avand in centru diferite zeitati, cel mai important fiind zeul suprem si Baal, fiul sau, zeul tunetului si al ploii.
Religia Mitraism - ziua lui Mithras se sarbatorea chiar pe 25 decembrie, ceea ce i-a facut pe unii sa creada ca crestinismul ar fi putut evolua tocmai din aceasta religie.