| Dumniezău a întrebat:

Religia ortodoxa este monoteista sau politeista? Intreb deoarece voi credeti nu numai in dumnezeu ci si in sfantul duh si iisus hristos.Si chestia asta cu 3 in 1 nu vi se pare cam ciudat?

55 răspunsuri:
| Wehrmacht a răspuns:

Politeista.Lucifer nu e si el un zeu? Nu exista si oameni care i se inchina lui? Ba da.Deci sunt 2 zei nu unul singur.

| danut a răspuns:

Dupa cate stiu eu, in ebraica (?) in care a fost scrisa Geneza cuvantul OM este suma dintre cuvintele Barbat si Femeie sau mai pe intelesul tau doar cei doi (familia) reprezinta un om. Noi suntem obisnuiti sa spunem si femeii si barbatului in mod separat om, e o obisnuinta, DAR nu o realitate. Asa si cu Dumnezeirea care este unica dar este formata din trei Fiinte, Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Dumnezeu este UNUL deoarece toti trei au cunostiinta despre ce gandeste celalalt in acelasi timp si in ACORD TOTAL.

| anonim_4396 a răspuns (pentru danut):

Aberezi. Barbatul si femeia se completeaza. Intre timp Dumnezeu este omnipotent. El a creat tot chiar si pe Isus. Isus nu se compara cu Dumnezeu. Duhul Sfant este puterea lui Dumnezeu deci sa faci aceasta salata este ori o blasfemie la adresa Bibliei ori o cretinitate in logica voastra. Nicaieri in Biblie nu apare acest termen Treime si nicaieri nu sunt toti bagati in aceeasi ciorba. Lucru inventat de crestini. Si uite cum sunteti de prostiti. Acum serios nu puteti sa va dati seama ca este o absurdiate ce sustineti?

| danut a răspuns (pentru anonim_4396):

Nimeni nu a spus ca Dumnezeu nu este Omnipotent ci dincontra. Isus este Fiul lui Dumnezeu, EL este Dumnezeu iar Duhul Sfant este O FIINTA si nu o putere.
Fapte 1, 16. "Fratilor, trebuia sã se împlineascã Scriptura spusã de Duhul Sfânt mai înainte, prin gura lui David, despre Iuda, care a fost cãlãuza celor ce au prins pe Isus.
Fapte 16, 6. Fiindcã au fost opriti de Duhul Sfânt sã vesteascã Cuvântul în Asia, au trecut prin tinutul Frigiei si Galatiei.
Fapte20, 23. Numai, Duhul Sfânt mã înstiinteazã din cetate în cetate cã mã asteaptã lanturi si necazuri.
Fapte 21, 11. si a venit la noi. A luat brâul lui Pavel, si-a legat picioarele si mâinile si a zis: "Iatã ce zice Duhul Sfânt: "Asa vor lega Iudeii în Ierusalim pe omul acela al cui este brâul acesta, si-l vor da în mâinile Neamurilor."
Fapte28, 25. Fiindcã ei au plecat acasã în neîntelegere unii cu altii, Pavel n-a adãugat decât aceste vorbe: "Bine a spus Duhul Sfânt prin proorocul Isaia cãtre pãrintii vostri,
Efeseni 4, 30. Sã nu întristati pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, prin care ati fost pecetluiti pentru ziua rãscumpãrãrii.
Nenumarate versete Biblice arata ca Duhul Sfant este o Fiinta si nu o putere doar ultimul verset daca il citesti arata in mod evident si fara tagada ca Duhul Sfant este o Fiinta. Mai sus ai doar o farama din textele care arata acest lucru. Cititul nu produce decat cunoastere, este necesar cate o data.

Ai enumerat niste versete. Nici unul insa nu face referire la aceasta minciuna gogonata. Dintre toate dogmele mizerabile pe care le aveti aceasta este cea mai mizerabila si cea mai jignitoare.
Ce a spus Dumnezeu chiar inainte de nasterea lui Isus in Vechiul Testament? Nu a spus ca este unicul Dumnezeu si sa nu ai alti Dumnezei in afara de el? Unic nu intreit in 3. Asta este o mizerie. Ceea ce sustineti. Deasemenea tu ai zis inainte alta mizerie. Ca fiecare are cunostinta despre ce gandeste celalalt. Gresit. Este ceva extrem de neadavarat si ma faci sa cred a nu ai pic de gandire in capul ala sec. In Biblie scrie clar ca Dumnezeu va fagadui Armagedonul. Nici Fiul sau nu stie cand va avea acesta loc. Deci se confirma aceasta minciuna. Tu ori minti ori afi fost prostit in asemenea hal de nu iti da seama ce aberatii indrugi aici ori chiar nu esti capabil de a gandi mai mult. Acesta a fost unul dintre cele mai solide motive pentru care nu mai sunt crestin. Aceasta mizerie. Ideea de trinitate a aparut cu mult dupa Biblie in sfintele traditii. Care sunt pline cu minciuni. In Biblie nu exista trinitate. Asta e greu sa inteleaga un crestin ca tine cu mintea inchisa. Voi puneti 2 entitati complet diferite intr-una singura? Este ceva prostesc. De asemena ca sa fie Trinitate il Impartiti pe Dumenzeu in 2 Duhul Sfant fiind totuna cu Dumnezeu. Deci asemenea mizerii sunt inacceptabile si doar un pic de creier iti trebuie sa iti dai seama ca religia voastra e POLITEISTA. E cum ar fi o religie cu mai multi zei si ei ca sa o faca monoteista ii mixeaza pe toti si spun ca de fapt este unul singur. Asta este ceva care poate fi considerat relevant? Mie mi se pare o jignire mare adusa la adresa logicii, Bibliei si lui Dumnezeu. Nu ca mi se pare ci chiar este!

Este evident ca esti intr-o confuzie totala, atat de "adancit in ea incat ar necesita ani pentru a pune la punct aiurelile in care te zbati. Iti recomand un studiu Biblic online daca nu altfel. Totusi te "recunosc" ca stil cand folosesti denumirea de "zei" pentru Dumnezeu. Folosesti mai multe Nick-uri dar esti aceiasi persoana. Dragul meu prieten de natie evreiasca, exista o vorba romaneasca ce te caracterizeaza: " lupul, blana-s schimba dar naravul, BA". Noi crestinii asa credem si nu o sa ne schimbam felul pentru niste indivizi fara cap si coada, in genere, cu mari posibilitati de "dominatie" Satanica. Numai bine.

Voi nu aveti destul creier sa va destupati. Mai sunt si crestini foarte inteligenti recunosc dar nu se preocupa de lucrurile astea. Daca s-ar interesa de istoria crestinismului si de aceste minunate dogme care intr-un fel ciudat, incluzand si treimea "violeaza" oarecum logica. Tu esti acela adancit. Esti fixat in cuie. Cum te-a invatat ortodoxismul asa este..Pentru tine. Dar eu m-am destupat singur la minte ca multi altii. De ce devin multi atei? Ca il asociaza pe Dumenzeu cu dogmele voastre semi pagane si lipsite e vreo noima sau logica care aduc jigniri la adresa Bibliei. Deci normal ca omul care se informeaza nu are cum sa ramana la ortodoxism. Este imposibil. Doar sa aiba o problema de a gandi(problema care o intalnesc la tine-tu neincerand sa gandesti pe partea logica, tu gandesti doar pe partea dogmatica) Asta e un lucru rau si intr-un fel imi este mila de tine. Sincer. Cand vad oameni ca tine atat de inchisi la minte ii compatimesc.
"Folosesc mai multe Nickuri"
Ma vrei sa vorbim amandoi cu moderatorul sa vedem daca chiar folosesc? Vrei sa facem acest test de ip? Sa iti arat cat de... esti tu. Eu sunt pe site de 3 ani jumate. De doi ani nu am avut mai mult de 1 nick. Dar ce sa ii ceri unui... Acum imi arati ca esti intr-o situatie mult mai rea decat ma asteptam. +Tu nu ai fost in stare sa imi aduci nici macar un contra-argument. Biblia chiar din potriva nu metioneaza asa ceva si condamna asemenea dogme daca e sa urmez un studiu biblic in adevaratul sens al cuvantului nu unul ortodox. Ca voi ortodoxii folositi ca prim argument Sfanta traditie nu Biblia. Ti-am spus si inainte ca doar in Traditia voastra apare termenul "treime" nu si in Biblie. Am spus foarte multe lucruri dar se pare ca nu ai reusit sa pricepi absolut nimic.
"Este evident ca esti intr-o confuzie totala"
Asta este foarte amuzant sa stii intr-un fel. Cand vine la tine unu' gen Pacala si iti spune lucrurile astea. Nici nu ar mai trebui sa te bag in seama pe tine deoarece esti itnr-o situatie de cultura si logica care a atins punctul rosu al criticii.
Nu ma mai obosesc cu tine.

Deoarece timpul meu este destul de redus voi explica fiecare verset din cele enumerate de mine pentru intelegerea ta.
Biblia arata ca Duhul Sfant este o fiinta deci:

Fapte 1, 16. "Fratilor, trebuia sã se împlineascã Scriptura SPUSA de Duhul Sfânt mai înainte, prin gura lui David, despre Iuda, care a fost cãlãuza celor ce au prins pe Isus.

- in acest verset D.S. (Duhul Sfant) COMUNICA (spune) ceva prin gura lui David. O forta nu poate comunica ci DOAR o fiinta inteligenta.

Fapte 16, 6. Fiindcã AU FOST OPRITI de Duhul Sfânt sã vesteascã Cuvântul în Asia, au trecut prin tinutul Frigiei si Galatiei.

- in acest verset DS are o actiune INTELIGENTA proprie unei fiinte cu constiinta nu doar o actiune energetica (cum susti tu)

Fapte20, 23. Numai, Duhul Sfânt MA INSTIINTEAZA din cetate în cetate cã mã asteaptã lanturi si necazuri.
-in acest verset DS are o actiune COSTIENTA si PERSONALA de informare PROPRIE DOAR unei finnte de sine statatoare si nu a unei energii.

Fapte 21, 11. si a venit la noi. A luat brâul lui Pavel, si-a legat picioarele si mâinile si a zis: "Iatã CE ZICE Duhul Sfânt: "Asa vor lega Iudeii în Ierusalim pe omul acela al cui este brâul acesta, si-l vor da în mâinile Neamurilor."

-in acest verset DS are o actiune COSTIENTA si PERSONALA de informare PROPRIE DOAR unei finnte de sine statatoare si nu a unei energii.

Fapte28, 25. Fiindcã ei au plecat acasã în neîntelegere unii cu altii, Pavel n-a adãugat decât aceste vorbe: "Bine a SPUS Duhul Sfânt prin proorocul Isaia cãtre pãrintii vostri,

- LA FEL CA MAI SUS

Efeseni 4, 30. Sã NU INTRISTATI pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, prin care ati fost pecetluiti pentru ziua rãscumpãrãrii.

-aici DS ii este atribuita CALITATEA unei fiinte vi si CONSTIENTE cu SENTIMENTE, aceia de a se intrista.

Numai lovit cu maciuca in cap sa fi si tot intelegi ca Duhul Sfant ESTE O FIINTA de sine statatoare capabila de ACTIUNI, SENTIMENTE si DISCERNAMANT pe langa multe altele.
Nu trebuie sa te OBOSESTI cu mine atata timp cat ai PROBLEME atat de MAJORE cu TINE.

| Dreamer a răspuns:

Religia ortodoxa este monoteista. Nu este ciudat deloc...este la super oferta!winking

| milan9 a răspuns:

Duhul Sfânt ESTE PERSOANĂ! El este în acelaşi timp de natură spirituală. Aşa cum textul spune despre Dumnezeu (Sfânta Treime) că locuieşte în inima omului, deşi este de natură "personală", la fel Duhul Sfânt poate să "umple"şi să "boteze" (fiind de natură spirituală El poate "umple" sau "cuprinde" inima şi sufletul omului):

Luca 1, 41-"Iar când a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a săltat în pântecele ei şi Elisabeta s-a umplut de Duh Sfânt,

Matei 3, 11 " Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc."

| milan9 a răspuns:

Creștinismul în mod fundamental prin definiție monoteist! Dumnezeu este
Unul singur. Există o unitate fundamentală în natura divină chiar dacă Scriptura vorbește de trei ipostasuri: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Un exemple de un "3 in 1" perfect există chiar și în lumea materială, dar cu atât mai mult acest lucru devine posibil în ordinea lumii spirituale și transcendente căreia nu-i putem fixa noi limite după legile mecanicii eventual... happy

| milan9 a răspuns:

Sfintii sunt luati ca impreuna rugatori. Ei sunt doar semeni la care apalam, asa cum versete ale Scripturii arata ca oamenii pot apela unii la altii pentru a se ruga unii pentru altii...

| milan9 a răspuns:

Dumnezeu este Unul singur. Există o unitate fundamentală în natura divină chiar dacă Scriptura vorbește de trei ipostasuri.
Exemple de trinitate si unitate, de unitate a unei trinitati, de "3 in 1" perfect există chiar și în lumea materială, dar cu atât mai mult acest lucru devine posibil în ordinea lumii spirituale și transcendente căreia nu-i putem fixa noi limite nici o limita...

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

@Danut nu este ortodox, dar cu toate acestea stie ce este Sfanta Treime, trinitatea persoanelor divine. Toate cele 39000 de culte care tin de crestinism cunosc ce este Treimea, asta in timp ce aceia care NU SUNT CRESTINI nu au cum sa cunoasca un astfel de lucru elementar.

Maniera Interpretarii subiective, gresite a Scripturii, cea care a dus la indepartarea de Biserica si la inmultirea cultelor nu putea sa nu ajunga la un moment dat si la greseala de a nega un astfel de adevar evident al crestinismului...

Iata doar câteva din versetele care definesc NATURA DIVINĂ a Fiului lui Dumnezeu: happy

Coloseni 1, 16. Pentru că ÎNTRU El (Dumnezeu Fiul - Hristos) AU FOST FĂCUTE TOATE, cele din ceruri şi cele de pe pământ, cele văzute, şi cele nevăzute, fie tronuri, fie domnii, fie începătorii, fie stăpânii. Toate s-au făcut prin El şi pentru El.
Coloseni 1, 17. EL ESTE MAI ÎNAINTE DECÂT TOATE ŞI TOATE PRIN El AŞEZATE.

Ioan 1, 3: „Toate prin El (Dumnezeu Fiul - Hristos) s-au făcut; şi FĂRĂ
EL NIMIC NU S-A FĂCUT DIN CE S-A FĂCUT."
Ioan 1, 4: „Întru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor."

Evrei 1, 1. După ce Dumnezeu odinioară, în multe rânduri şi în multe chipuri, a vorbit părinţilor noştri prin prooroci,
Evrei 1, 2. În zilele acestea mai de pe urmă ne-a grăit nouă prin Fiul, pe Care L-a pus moştenitor a toate şi PRIN CARE A FĂCUT ŞI VEACURILE;

MESIA, Hristos – Fiul lui Dumnezeu este DIN VEŞNICIE. Niciunul dintre ERETICI să nu Îl confunde pe Dumnezeu cu creatura, PE CARE El a CREAT-O!

Miheia 5, 1: „Şi tu, Betleeme Efrata, deşi eşti mic între miile lui Iuda, din tine va ieşi Stăpânitor peste Israel, iar OBÂRŞIA LUI ESTE DINTRU ÎNCEPUT, DIN ZILELE VEŞNICIEI."

Profetul Isaia Îl numeste pe Mesia (pe Mântuitorul Hristos),, Dumnezeu-Tare, Domn al pacii, PĂRINTE AL VEACULUI ce va sa vina’’

Facere 1, 1: „La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul." In textul ebraic original, Dumnezeu este numit printr-un substantiv la plural, Elohim (intenţia de a exprima pluralul este foarte clară, evreii nu aveau pluralul ca formă de politeţe, în acelaşi timp gramatica foarte scrupuloasă a scrierii ebraice exclude orice greşeală sau omitere), dar verbul este întotdeauna la singular, Dumnezeu este unul singur!

O serie intreaga de neologisme, de exprimari actuale, de sinonime, nu apar in Biblie. Ele sunt cuvinte "semnificant".
Daca "semnificantul" se schimba, apar exprimari noi intr-o anumita limba, neologisme, etc, asta nu inseamna ca se schimba si "semnificatul" - obiectul descris de cuvant.
"Subiectul" sau "obiectul" discutiei ramane acelasi dar cu alta denumire.

Daca exista cuvinte care nu apar in Biblie (precum "divinitate", "sacru", "transcendent") asta NU inseamna ca nu exista un referent la care ele se refera, NU inseamna ca nu exista Dumnezeu, el la care ele se refera. Tot la fe este si cu un cuvant formal, conventional precum "Treime" dar acre se refera la cele trei ipostasuri divine amplu si detaliat prezentate de Scriptura;

Daca exista cuvinte care nu apar in Biblie (precum "divinitate", "sacru", "transcendent", "treime") asta NU inseamna ca nu exista un referent la care ele se refera, NU inseamna ca nu exista Dumnezeu, el la care ele se refera.

Tot la fel este si cu un cuvant formal, conventional precum "Treime" dar care se refera la cele trei ipostasuri divine amplu si detaliat prezentate de Scriptura;

O serie intreaga de neologisme, de exprimari actuale, de sinonime, nu apar in Biblie. Ele sunt cuvinte "semnificant".
Daca "semnificantul" se schimba, apar exprimari noi intr-o anumita limba, neologisme, etc, asta nu inseamna ca se schimba si "semnificatul" - obiectul descris de cuvant.
"Subiectul" sau "obiectul" discutiei ramane acelasi dar cu alta denumire.

| milan9 a răspuns:

Toate, DAR ABSOLUT TOATE problemele şi neînţelegerile anticrestinilor legate de UNITATEA Sf. Treimi (trei ipostasuri care au aceeaşi FIRE sau NATURĂ divină) vin doar din neînţelegerea Jertfei şi a ASUMĂRII "ROLULUI" pe care Fiul lui Dumnezeu l-a avut în lume! sad

Acest "ROL" asumat de bună voie SCHIMBĂ toate raportările Fiului către Tatăl, este asumarea unei "inferiorităţi" (care ţinea de firea umană asumată temporar ŞI NU DE CEA DIVINĂ! )

Dumnezeu Fiul este egal cu Tatăl, nicidecum inferior sau supus Tatălui.
În "ROLUL" ASUMAT DE BUNĂVOIE prin întrupare (în acelaşi timp rămânând şi Dumnezeu), El S-a jertfit şi S-a smerit, în faţa tuturor, a oamenilor, dar şi în raport cu Tatăl, pentru a duce până la capăt "rolul" asumării întregii umanităţi asupra Lui.

| Dumniezău explică (pentru milan9):

Si asta ai luat-o copy-paste.

| Dismally a răspuns:

Este politeista sigur, in afara de cei 3 zei principali mai sunt si restul - "fecioara Maria" si miile de sfinti, un fel de semizei.

| Zazu a răspuns (pentru Dismally):

Cum,ma,sa fie politeista? ....desteptule.

| Dismally a răspuns (pentru Zazu):

Ai citit macar ce am scris sau comentezi asa sa te afli in treaba? Destept sau nu, spre deosebire de tine macar am citit biblia si nu sunt crestin...

laughing

Maria nu este considerata o zeitate.Monoteismul foloseste pluritalitatea in cazul Trinitatii, nicidecum bagand-o si pe Marioara in strachina.

Esti sigur/a ca nu este un fel de zeita? laughing Daca citesti biblia ai sa vezi ca Maria este un "personaj secundar", dar in majoritatea icoanelor, rugaciunilor crestine, in special la catolici dar si la ortodocsi ea are un rol foarte important. Iar asta a fost facut pentru ca religia crestina sa fie mai usor de acceptat de catre populatia pagana care nu ar fi renunat asa usor la vechile credinte, la Zeita Mama happy

Catolicii au oroare de icoane, de cate ori ai intrat intr-o biserica catolica? Un personaj secundar, desigur, dar nu este considerata pluritate, ce d-zeu.Numai trinitatea are caracteristica asta.(tatal, fiul si sfantul duh)

Cand am spus de icoane ma referam la ortodocsi, catolicii au acele statuete. Vrei sa spui ca Maria a fost o simpla femeie - in opinia Bisericii? happy

Pana si eu as fi adulata, chiar si in sec.xxi, daca as ramane gravida cu duhul sfant.Dar noi vorbeam de pluritate de fapt, de monoteism. Undeva sus spui ceva de cele 3 zeitati, care nu sunt trei, e doar una.

Asta cu cele trei personalitati care de fapt este una singura o spun teologii, dar pe mine nu m-au convins. E destul de greu sa ramai gravida cu duhul sfant atat timp cat nu are un corp, este doar spirit happy

| ErrorFound a răspuns:

Politeista, desi nu se vrea afirmarea acestui lucru.
Lasa-i p-aia 3, unde pui cei peste 1000 de sfinti, mucenici, preafericiti si alte tipuri d-astea de semi-zei?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Religia ortodoxa este una teoretic monoteista, dar adevarata si incontestabila fata a crestinismului este POLITEISTA.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

nu mi se pare ciudat.soarele nu e unul? si da caldura si lumina? deci tot trei in unul.omul? nu este; trup.siflet si duh sfant? trupul fiind, temple al acestuia? dar caramida? nu e una singura? si este lut apa si foc? ce e ciudat aici?

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Logica de balta.

Nu gagiule. logica omeneasca apropiata de nivelul de teligenta al celor de aici. vrei o dizertatie pe tema trinitatii, de sa-ti cada falca si sa ramai scarantit? nu e cazul pe TPU. daca doresti asa ceva se poate.la biserica, la un sinod ecumenic, dar acesta nu va mai avea loc nicicand fiindca doar sapte fost-au.al optule-a nu va mai fi.niciodata.

Treimea= o mizerie.

Esti evreeuuuu? aha.deci inteleg acuma.pai bine mai moise de ce esti trudit si te legi de religia noastra care se trage din a voastra, doar ca ne-ati omorat mantuitorul, si pe al vostru messia? bleg mai esti.credem in Dumnezeul parintilor vostri, insa pe messia nu lati pprimit cum se cuvine.a-ti omorat pe mostenitorul viei.ce va va face stapanul viei cand va veni?

Eu nu am religie. Daca tu nu ai puterea de a gandi liber asta nu inseamna ca sunt si eu la fel de incapabil.

Ai un ciudat simt al gandirii libere constransa de libertatea altora de constiinta,neputand trece de ea impiedicandu-te si pierzandu-ti timpul pe TPU,incercand sa trezesti tu,DESTEPTU lu peste prajit,pe adormitii, intr-o credinta libera, si eliberatoare de orice frica, robie, patimi si moarte.ai o problema cu libertatea mai tica. libertate inseamna sa te poti manifesta asa cum vrei cum simti, fara sa adici vreun prejudiciu ori atingere altora, care vor sa fie la fel de liberi ca tine.da tu esti prea dastept.desteptule.iarta-ne ca traim si noi, si credem ce vrem fiindca asa dorim si ne place.

Tu nu ai religie? iaca noi avem.macar avem ceva.

| BlackSulphur a răspuns:

Religia ortodoxa este oricum POLITEISTA. De ce? Hai sa dam la o parte smecheria cu "dumnezeu" si "treime", ca oricum lumea nu intelege cat de prostesc este, si cat de lipsit de logica este.
Oamenii se roaga la dumnezeu si maica domnului... Plus alti sfinti pe care ii sarbatoresc, si la icoanele carora se roaga! Interesant, daca asta nu-i politeism, atunci nu stiu ce este!

| dragos38 a răspuns:

,,religia este privita de oamenii obisnuiti ca adevarata, de intelepti ca falsa, iar de conducatori ca utila''. Seneca

| dragos38 a răspuns:

In religiile politeiste de astazi este inclus sintoismul,, toismul, budhismul si hinduismul.Catolicismul si Ortodoxia este considerata de unii din afara lor ca fiind apropiate de politeism, datorita doctrinmei trinitare si a cultului sfintiilor.

| Exilee a răspuns (pentru dragos38):

Mai omule, Crestinismul este o religie MONOTEISTA. Pentur a intelege cat mai bine Trinitatea aceasta, este suficient s aaruncam un ochi la Creanga, rmaurica ce vrei tu. Aceasta crenaga este formata din 3, 4, 5, ...n frunze/fructe ce vrei tu. Este UNA SINGURA, dar impartita in mai multe elemente.
La fel si in cazul trinitatii, unde "credem intr-un singur Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, facatorul cerului si al pamantului, si al tuturor celor vazute si navazute." DOmnul Iisus Hristos este"Unul-Nascut, care din Tatal S_a nascut mai-nainte de toti vecii....Lumina din LUMINA...)", iar Duhul Sfant este Domnul de viata facatorul, care din Tatal purcede" ( vezi Simbolul Credintei-Crezul sinoadele 1-2 ecumenice stabilitate ~ 381 d.Hr)

| dragos38 a răspuns (pentru Exilee):

Slab exemplu nu are nici o legatura cu trinitatea(crengile sunt prelungiri ale trunchiului, frunzele au rol de fotosinteza iar ramurile in evolutia lor ramnifica noi ramuri iar l-a baza lor i-au nastere mugurii din care ies fructele.
la fel si cu divinitatea este una singura impartita in mai multe elemente(hristos, duhul sfant, dumnezeu)deci rezulta politeism=unii politeisti sustin ca zeii sau mai multi dumnezei sunt finte distincte si separate, dar se poate crede intr-un principiu unificator.un fel de mixare monoteista si politeista o ciorba amestecata din care rezulta niste prostii(doctine religioase)indoctrinarea maselor/

| Dumniezău explică (pentru Exilee):

Monoteista? Cum ai ajuns la concluzia asta?
Ok, sa-l lasam pe dumnezeu deoparte, dar cum ramane si cu ceilalti? Cu fecioara maria si cu toti sfintii in care credeti? Acum mai zici ca-i monoteista?

| Dumniezău explică:

Prostie.

| Dumniezău explică:

Si asta...aici ai dreptate si tu.

| sempreinvolo30 a răspuns:

Trinitatea sau trei dumnnezei in unul singur nu are nici o legatura cu Biblia ci cu alti dumnezei pagani reprezentati binenteles cu 3 zei in unul sinur.In Ioan14:28 Isus a zis ca se duce la Tatal care este mai mare decat el deci darama invatatura trinitatii precum aceati 3 dumnezei sant egali. Apoi in Biblie sant multe versete care demonstreaza ca spiritul sfant nu este o persoana ci o putere. Unul din aceste versete esteFaptele2:4 unde scrie ca apostolii au fost umpluti de spirit sfant

| ada92 a răspuns:

Buna intrebare. Multi dintre cei care cred in Trinitata nu pot intelege acest fenomen si recunosc acest lucru dar il accepta, insa aceast invatatura nu are baza biblica, eu cel putin nu am gasit nicaieri in Biblie cuvantul "Sfanta Treime", din contra, din cuvintele lui Isus reiese clar pozitia pe care-l are el fata de Dumnezeu deci nu poate fi egal cu el (Ioan 14:28; Filipeni2:5-6)

| Cris988 a răspuns:

Religia Crestina(ortodoxa, catolica)este o religie monoteista. Nu este vorba despre 3 dumnezei, ci despre un singur Dumnezeu, in treime. Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Trei persoane de o fiinta. Greu de inteles pentru mintea omeneasca.

| mODIN a răspuns (pentru Cris988):

Atunci ce minte poate sa inteleaga?

| Cris988 a răspuns:

Si trei persoane nu trebuie intelese ca persoane omenesti

| secessumaeternum a răspuns:

Se zice ca e monoteista dar de fapt este politeista. In afara de Jesus si Sfantul Duh exista si sfintii. Sfintii au luat locul zeilor antici. Inainte fiecare zeu era specializat pe anumite lucruri sau activitati umane dar si astazi se poate observa aceeasi tendinta de numi fiecare sfant protectorul unui lucru laic

| ms3y a răspuns:

E greu de inteles...dar Dumnezeu e unul singur in fiinta dar intreit in persoane.

| Dumniezău explică (pentru ms3y):

Si cum explici asta logic? Prin "E greu de inteles" tu nu imi poti expilca dar totusi crezi fara sa cercetezi un pic..trist.