| mastadont a întrebat:

„Rolul jucat de timp la începutul Universului este, cred eu, cheia necesară pentru a elimina nevoia unui Mare Arhitect și prin care putem arăta cum Universul s-a creat singur. Nu poți să te întorci în timp înainte de Big Bang deoarece nu exista timp înainte de Big Bang. În sfârșit, am găsit ceva care nu are o cauză deoarece nu exista timpul în care o astfel de cauză să existe. Pentru mine, acest lucru înseamnă că nu există posibilitatea unui creator deoarece nu exista timpul în care un creator să existe. Din moment ce timpul însuși a început din momentul Big Bangului, acest eveniment nu ar fi putut să fie cauzat sau creat de nimeni și de nimic". Stephen Hawking
Cum comentați?

Răspuns Câştigător
| Floridori a răspuns:

In primul rand, Stephen Hawking a fost un geniu si sper ca nu te astepti ca persoanele indoctrinate sa ii inteleaga spusele.
Este posibil ca si unele persoane care nu au treaba cu religia sa nu inteleaga conceptele folosite in acest mic pasaj.

De regula, lumea percepe timpul ca fiind pur si simplu secunde, minute, ore, ani etc.Este greu sa se inteleaga cu adevarat notiunea timpului ca fiind ceva abstract si relativ.Cei mai multi oameni percep timpul ca fiind liniar, trecut, prezent si viitor, vazute ca niste segmente ale unei linii drepte, insa este cunoscut deja in lumea stiintifica faptul ca timpul nu este nici pe departe liniar.
Pornind de la aceasta idee, ca majoritatea nu intelege cu adevarat notiunea timpului si cum se intersecteaza acesta cu spatiul, este de inteles ca vorbele lui Hawking nu au acelasi inteles si aceeasi profunzime pentru toti.
Este clar ca Dumnezeul biblic nu exista, indiferent de timp sau spatiu, dar faptul ca se foloseste timpul pentru a intelege si de ce nu ar putea sa existe, ii lumineaza, din pacate, doar pe cei care deja inteleg aceste notiuni, iar acestia reprezinta o minoritate.
Este posibil ca atunci cand mai multi oameni vor avea capacitatea sa inteleaga notiunile de baza precum timpul, spatiul, modul in care se misca, se mareste si functioneaza Universul, sa accepte si ideea ca posibilitatea existentei lui Dumnezeu este strans legata de existenta timpului.Dar aici contribuie si educatia, atat cea data de parinti, cat si cea data de scoala.Pana atunci, insa, o sa fim nevoiti sa auzim fel de fel de predici, de lucruri fara sens, o sa fim nevoiti sa suportam tot felul de escrocherii din partea diverselor religii, culte si secte etc.

| mastadont explică (pentru Floridori):

Foarte bine punctat, exact asta este și părerea mea.

| CIaudiu a răspuns (pentru Floridori):

Ma aplec in fata ta, foarte bine punctat! applause

| Floridori a răspuns (pentru mastadont):

Ma bucur ca mai sunt si altii care imi impartasesc "nebunia". big grin
As vrea sa te intreb ceva, daca ai disponibilitatea de a raspunde.
Nu sunt o persoana religioasa nici pe departe, dar inteleg ca unii vad Big-Bang-ul ca fiind forta creatoare echivalenta lui Dumnezeu. Oare gaurile negre ar putea fi interpretate ca fiind o forma a Iadului, a energiei negative? Sau cum ar putea fi interpretate din aceasta perspectiva in contextul in care oamenii de stiinta au concluzionat ca in interiorul si in proximitatea gaurilor negre, timpul nu mai exista?

| Floridori a răspuns (pentru CIaudiu):

Iti multumesc pentru aprecieri. happy
I-am adresat o intrebare lui @mastadont. Daca ai vrea sa imi raspunzi si tu, ar fi destul de interesant.Sunt chiar curioasa ce viziune au si altii despre acest subiect.

| CIaudiu a răspuns (pentru Floridori):

"Oare gaurile negre ar putea fi interpretate ca fiind o forma a Iadului, a energiei negative?" - nu vad de ce o regiune atat de importanta pentru stabilitatea planetelor intr-o galaxie ar putea fi considerata ca fiind un iad. Parerea mea este ca e un element important de care se stiu foarte putine lucruri. Inexistenta timpului din interiorul orizontului de evenimente este doar un produs care se intampla sau se poate intampla si in alte parti ale universului fara sa fie nevoie de o gaura neagra. N-am niciun motiv sa asociez o gaura neagra cu un iad. Insa asemenea ipoteze ar putea proveni doar de la un nebun cum este Meme10Memu si care ar asocia-o cu moartea vesnica dintr-un spatiu infinit si intunecat fara existenta notiunii timpului, loc unde se vor duce pacatosii.
Tu ce parere ai?

| Floridori a răspuns (pentru CIaudiu):

Tocmai la asta ma gandeam cand am adresat intrebarea, la persoanele care duc religia la extrem si vad in orice fenomen o putere a lui Dumnezeu, o forma prin care el isi manifesta "iubirea" fata de fiii sai, sau o forma prin care isi exprima supararea fata de "pacatosi".
In mod cert exista inca forme de energie, chiar materie in Univers pe care noi nu le-am putut descoperi si urmeaza sa fie descoperite.Forme de energie sau materie care nu au fost vizibile tehnologiei pe care o avem in prezent, sau care sunt foarte indepartate de planeta noastra.Ma gandesc ca acestea ar putea contribui mai mult la intelegerea formarii, expansiunii, dar si posibilului sfarsit al Universului, cel putin asa cum il cunoastem.Si evident ca nu ma refer la "sfarsitul lumii", ci la fenomenul contrar Big-Bang-ului ce se presupune ca va avea loc intr-un viitor extrem de indepartat.Mi-as dori ca aceste noi descoperiri, cat si intelegerea spatiului si a timpului, sa contribuie la eradicarea ideologiilor primitive teiste, indiferent de natura lor.Dar ma gandesc ca in loc sa existe o evolutie in acest sens, persoanele religioase sa nu reactioneze cum ar fi normal si sa inceapa sa vada lumea si Universul prin prisma stiintei, dar sa tranziteze de la o forma de credinta la alta.
Am adresat acea intrebare despre gaurile negre deoarece acum ceva ani, am cunoscut un grup de persoane care faceau parte dintr-o secta destul de exclusivista.Acestia asociau orice inaltare a terenului (munte, deal) cu divinitatea si orice gaura, inclusiv gurile de canalizare cu Iadul.Credeau ca facand gauri in pamant, rascoleai raul.
Mi s-a parut destul de dubios, dar ulterior, prin cineva, am avut ocazia sa particip la o intrunire pentru ca eram extrem de curioasa si am observat ca asociau si materiale mai grele sau mai dense precum metalele, de exemplu, cu Iadul si materialele usoare, cu Raiul.
Asa ca am facut aceasta asociere pe care o faceau ei (chiar daca gaurile negre nu sunt cu adevarat niste gauri) si am dus-o la un alt nivel, gandindu-ma ca ar putea sa existe persoane care, in loc sa realizeze adevarul demonstrat prin stiinta, sa abereze in baza acelor descoperiri mai mult decat o fac acum.
Cat despre timp, este clar ca daca un om ar ajunge de pe Pamant pe o alta planeta, dintr-un alt sistem solar, timpul nu va fi perceput la fel.In plus, foarte posibil ca in alte parti ale Universului, timpul nici sa nu existe (excluzand gaurile negre despre care deja se stie asta).
Daca mai exista planete cu alte forme de viata, nici aceste forme de viata nu sunt cum am putea vreodata sa ni le imaginam.Pot fi, inclusiv, atemporale.

| CIaudiu a răspuns (pentru Floridori):

Ma aplec inca o data in fata ta! applause applause Efectiv n-am cuvinte sa descriu cat ma bucur ca intalnesc pe cineva care gandeste exact ca mine.
Mereu am spus-o pe site: stiinta evolueaza la fel ca omul iar daca nu intelegem universul mai mult, asta nu inseamna ca niciodata nu vom depasi acest nivel de cunoastere. Nu inseamna ca daca nu intelegem formarea universului tot ce spunem este gresit iar in cazul asta ne mai ramane teoria creationista a unui barbos atotputernic din alta dimensiune si ca aceasta e adevarata. Poate ca in viitor vom intelege cum a luat nastere si se va dovedi faptul ca religiile au fost inventate din interpretarile gresite ale oamenilor din antichitate. Religia nu face altceva decat sa dea raspunsuri pe propiul plac simbolizand puterea divina fara sa caute dovezi la ce abereaza, si tocmai de-asta exista o diversa varietate de religii total diferite.

| mastadont explică (pentru Floridori):

Nu aș merge chiar atât de departe încât să le asociez cu iadul. Aș spune mai degrabă că găurile negre sunt benefice pentru univers. Oamenii de știință au descoperit de ceva vreme că acestea sunt un fel de birth control pentru stele. Când găurile negre sunt sătule, emit un fel de râgâieli care conțin radiații și materie, fapt ce accelerează formarea de noi stele. Fără aceste găuri negre, formarea de noi stele ar fi aproape imposibilă datorită expansiunii constante a universului. Practic, ceva trebuie absorbit pentru a fi produs ceva nou, surplusul fiind expulzat cu o forță imensă, uneori ajutând la formarea de noi stele în mai multe galaxii.
Găurile negre au un rol extrem de important în interiorul galaxiilor, reprezentând centrul acestora. După cum știm, calea lactee de exemplu, are o gaură neagră chiar în centru, în jurul căreia gravitează și se rotesc toate stelele aparținătoare galaxiei noastre. Dacă această gaură neagră nu ar exista atunci toate aceste stele nu ar mai forma un conglomerat, o galaxie, pentru că s-ar îndepărta cu viteze din ce în ce mai mari.
Dacă ar trebui să fac o asociere aș spune că găurile negre sunt un fel de primari, care au un număr de consilieri care se învârt în jurul lor, se hrănesc cu bani publici și voturi, și dobândesc mai mulți consilieri dacă sunt hrăniți mai bine, adică dacă au mai multe voturi big grin

| Floridori a răspuns (pentru CIaudiu):

Iar eu ma bucur sa intalnesc persoane cu o astfel de perspectiva.
happy
Desigur, nu trebuie sa fim de acord mereu, insa apreciez discutiile sanatoase care sa si poata aporta ceva pozitiv: cunostinte noi, informatii, o alta perspectiva.
Am tot vazut pe aici discutii in care doar o parte face eforturi in a sustine un dialog rational si cu toate ca este frustrant uneori, recunosc ca ma mai si amuza anumite raspunsuri fara logica din partea persoanelor atat de infocate in sustinerea dumnezeului biblic.

| Floridori a răspuns (pentru mastadont):

M-a facut sa zambesc comparatia facuta laughing
Sunt de acord cu faptul ca gaurile negre sunt extrem de importante in crearea, sustinerea si functionarea Universului asa cum il cunoastem.Dar m-am gandit strict din perspectiva religioasa cum ar fi vazute.Imi este greu sa fac un astfel de exercitiu de imaginatie si am zis sa vad ce puncte de vedere au si altii.
Oricum, daca Iadul ar exista cu adevarat, nu cred ca mi-as dori sa fiu in alt loc dupa moarte. Dupa logica religiosilor, toate persoanele care mi se par interesante, sunt acolo.

| mastadont explică (pentru Floridori):

Nu m-a atras nici-o dată modelul de gândire religios așa că și mie îmi e destul de greu să-mi imaginez cum ar gândi o astfel de persoană referitor la găurile negre.
Subscriu la ce ai afirmat despre iad, mi se pare un loc mult mai interesant decât raiul. Dacă să gândești liber, să chestionezi și să analizezi obiectiv orice informație te duce în iad atunci acolo e și locul meu.

19 răspunsuri:
| Mayhem666 a răspuns:

De fapt, exista o teorie ca big bang-ul e rezultatul unui big crush care a "distrus" universul precedent. Cand universul nostru o sa experimenteze big crush-ul, acel eveniment o sa creeze un alt big bang care o sa creeze un alt univers, si asa mai departe. Un ciclu nesfarsit de big bang-uri si big crush-uri.
Dar pana cand teoria asta sa fie studiata mai in detaliu si ulterior dovedita (daca este posibil), ramane doar o teorie.
Dar in afara de asta, sunt de acord cu tine. Daca teoria pe care am mentionat-o se dovedeste a nu fi reala, atunci ce ai spus tu e corect, si prin urmare nu poate exista un creator din moment ce inainte de big bang nu a existat absolut nimic, nici macar timp.

| mastadont explică (pentru Mayhem666):

E foarte posibil ce spui însă o astfel de teorie e greu de dovedit o dată ce nu putem studia nici big-crunchul nici big-bangul. Natura ne arată însă că e perfect posibil să fie chiar așa pentru că, în universul cunoscut de noi, nimic nu este distrus ci se transformă în altceva. Materia în energie și energia în materie, e un ciclu care pare să funcționeze la nesfârșit.

| Mayhem666 a răspuns (pentru mastadont):

Exact.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Si ce te face sa crezi ca a existat un Big Bang? Si, de ce nu un Mare Arhitect? Stephen Hawking a fost si el doar un om care si-a spus parerea sa.Este adevarat doar atat "... acest eveniment nu ar fi putut sa fie cauzat de nimeni si de nimic" pentru ca nu a existat. Daca Darwin a fi printre noi ar recunoaste ca ar fi o nebunie sa crezi asa ceva, cum a afirmat despre ochi.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

De ce nu ambele? Adica Deus sive Natura.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Contrar cu părerea generală... Dumnezeu a avut un inceput.
"Eu sunt inceputul si sfarsitul"
Deci nu a existat dintotdeauna cum zic religiosii.

| Babacunene a răspuns (pentru anonim_4396):

Inceputul si sfarsitul proiectului.

| Babacunene a răspuns:

Dumnezeu e imaterial si la el nu exista dimensiunea timp.