| Riker a întrebat:

România cea mai religioasă țară din Europa
Datele mai recente ar putea plasa, însă, ţara noastră drept cea mai religioasă din spaţiul comunitar: un sondaj INSCOP comandat de „Adevărul" în iulie 2015 arăta că 96, 5% dintre români cred în Dumnezeu.
Oare de-aia ţării ca Finlanda, Japonia, Norvegia au cea mai scăzută rată a infracţionalităţi, cel mai ridicat nivel de trai şi de educaţie? Dimpotrivă, se observă o legătură directă între nivelul de religiozitate şi nivelul de trai, nivelul de educaţie şi rata criminalităţii: cu cât o ţară e mai religioasă, cu atât criminalitatea e mai ridicată, nivelul de ecucaţie e mai scăzut şi nivelul de trai e mai jos (Brazilia, Argentina, ţările din Orientul Mijlociu).

6 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Cred ca e cea mai religioasa nu din Europa, ci din Cosmos.

| ania a răspuns:

Foarte mulți spun că ei cred în Dumnezeu, dar asta înseamnă doar că admit că există un Creator dar trăiesc de fapt ca și cum nu ar exista.Credința care nu e trăită ca o relație cu Creatorul existenței, nu are efecte practice în viața oamenilor.

| Holiday a răspuns (pentru ania):

"Credința care nu e trăită ca o relație cu Creatorul existenței, nu are efecte practice în viața oamenilor."

Pe cand lipsa credintei in spiridusi are efecte practice in viata oamenilor. Asa e.
Cum ti-au demostrat altii mai sus cu exemple concrete.

| ania a răspuns (pentru Holiday):

Legalitatea și moralitatea nu sunt sinonime, dacă legalizezi treptat viciile, păcatele nu ești mai liber interior, degeba ieși bine la statistici.

| Holiday a răspuns (pentru ania):

Intotdeauna este de preferat o legalitate obiectiva unei moralitati subiective.

Iar crestinismul, atata timp cat este bazat pe o minciuna crasa, nu poate fi moral. E simplu.
Crestinismul este despre influenta, putere si bani, nu despre morala. El este un concept creat si dezvoltat in sensul asta.
Modelat si adaptat de-a lungul timpului.

| RAY a răspuns:

Vezi ca cu cat un oras are mai multe persoane atee cu atat o duce mai bine
Topul regiunilor in ordinea descrescatoare a numarului de atei:
1. Bucuresti- Ilfov- 7.819 de atei
2. Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramurs, Satu Mare, Salaj) – 3.288
3. Vest (Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis)- 2.361
4. Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu)- 2.225
5. Nord-Est- Moldova (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui)- 1.727
6. Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman)- 1.585
7. Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea)- 1.440
8. Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea)- 751

| RAY a răspuns (pentru RAY):

1). Teleorman. 2, 9% din toată populaţia primeşte acest ajutor. 11.175 de oameni, la o populaţie de circa 381.000 de locuitori.

2). Buzău: 2, 5% din populaţie primeşte venitul minim garantat. Adică 12.090 de persoane din circa 465.000 de locuitori, cât numără tot judeţul.

3). Vaslui: 2, 5% din populaţia judeţului, de circa 452.000 de persoane, primeşte acest ajutor, adică 11.328 de oameni

4). Mehedinţi: 2, 5% din populaţia judeţului primeşte venitul minim garantat. Adică 7.277 de oameni din cei 283.000, cât numără tot judeţul.

5). Dolj: 2, 2% din populaţie este beneficiară a venitului minim garantat: 15.604 de oameni din cei aproape 689.000, cât numără tot judeţul, beneficiază de acest tip de ajutor.

Cine are dreptul la venitul minim garantat

Trebuie spus că statul nu recunoaşte faptul că o persoană nu are nicio sursă de venit. Ajutorul social (cunoscut sub numele de venit minim garantat - VMG) se acordă familiilor şi persoanelor singure, cetăţeni români sau străini, inclusiv persoanelor fără locuinţă, ale caror venituri lunare se situează sub pragul de 142 lei - pentru persoanele singure şi 527 lei pentru familia formată din cinci persoane.

Mai exact, au dreptul să primească VMG persoanele singure care au venituri nete lunare sub 142 lei, familiile formate din două persoane cu venituri lunare per gospodărie sub 255 lei, familiile formate din trei persoane cu venituri lunare pe gospodărie sub 357 lei, familiile formate din patru persoane cu venituri lunare pe gospodărie mai mici de 442 lei, familiile formate din cinci persoane cu venituri lunare pe gospodărie mai mici de 527 lei.

Valoarea lunară a VMG-ul primit de beneficiar este diferenţa între nivelurile prezentate şi venitul net lunar al persoanei singure sau familiei, după caz.

Ajutorul social se acordă pe bază de cerere, de declaraţie pe proprie răspundere, precum şi în baza unor acte doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate, care se înregistrează la primaria localităţii în a cărei raza teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa beneficiarul.

Acordarea dreptului la ajutor social se face prin dispoziţia scrisă a primarului, după o anchetă socială la domiciliul sau reşedinţa beneficiarului. Persoanele apte de muncă ce solicită ajutorul social şi care nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi trebuie să dovedească faptul că sunt în evidenţa AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă şi că nu au refuzat un loc de muncă, şi mai trebuie să presteze lunar acţiuni sau lucrări de interes local. Aceste condiţionări sunt valabile şi pentru ajutoarele sociale pentru încălzire în lunile de iarnă.

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Rata violurilor
Pe primele 5 locuri se situează judeţele: Vaslui, Iaşi, Botoşani. Vrancea, Mehedinţi.

Pe ultimele locuri se situează judeţele: Timiş, mun. Bucureşti, Bihor, Harghita şi Covasna. - See more at: https://www.realitatea.net/......59624.html

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Nivelul de trai
Clasamentul continua cu orasele Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Pitesti, Timisoara, Targu Mures, Craiova, Bucuresti si Iasi.
La polul opus, orasele in care locuitorii declara ca traiesc cel mai greu cu banii pe care ii castiga, in raport cu costurile vietii de zi cu zi, sunt Resita, Alexandria, Vaslui, Focsani, Piatra-Neamt, Satu-Mare, Tulcea, Calarasi, Botosani si Braila.

| AC4S4 a răspuns (pentru RAY):

Este vorba despre cine munceste si cine nu. In Transilvania majoritatea oamenilor nu asteapta ajutor social de la stat. In celelalte regiuni sunt mult mai multi oameni care nu vor sa munceasca.

| RAY a răspuns (pentru AC4S4):

Nu era vorba ca cu cat nr de persoane atee creste acel oras e mai bogat si mai civilizat,asta se poate vedea ca in orasele cu multi atei e mai multa civilizatie si mai putine infractiuni vezi si nr de violuri,desigur nr e foarte mic dar totusi are relevanta,majoritatea personaelor atee au o facultate, cariera, cunosc limba engleza, ateii sunt minoritatea cu cei putini puscariasi din usa, tariile atee sunt mult mai non violente ca cele sarace

| RAY a răspuns (pentru AC4S4):

Milan9 asta nu are relevanta important e cati sau declarat crestini

| AC4S4 a răspuns (pentru RAY):

Nu pot sa contrazic statisticile. Desi majoritatea persoanelor crestine pe care le cunosc au un salariu cel putin decent. E vorba de educatie aici.

| RAY a răspuns (pentru AC4S4):

Sa fim seriosi banii nu inseama a fi civilizat sau educat nu vreau sa afirm asta si ca nivelul e mai mare acolo, sunt destui cocalari in Romania cu banii dar si inteligenti care traiesc din greu nu e vina lor ca nu au furat

| SG1995 a răspuns (pentru RAY):

Nu doar creștinismul e o religie. Totuși e o diferență a avea o concepție religioasă, și a fi religios pranticant.

| Riker explică (pentru RAY):

România îi cel mai bun exemplu la capitolul ăsta.

| SG1995 a răspuns (pentru RAY):

Adevărat că bani nu te fac educat, dar nivelul de trai îmbunătățește și nivelul de educație, sau cum explici faptul că țăriile dezvoltate economic, au rata cea mai mică de analfabetism?

| RAY a răspuns (pentru SG1995):

Pai si in Romania cu cat nr de persoane creste in acele orase rata de analfabeti este mai mica, nu doar cei cu banii sunt civilizati,educati asta vreau sa afirm, e plina Romania de vile nu inseamna ca aia sunt educati, nivelul de educatie tine de ce educatie tiau dat parinti, societatea, ardealul, banatul a fost mult influentat de minoritatile care stateau acolo

| SG1995 a răspuns (pentru RAY):

Da, dar e și treaba statului ca să investească în educație.

| RAY a răspuns (pentru SG1995):

Da asa e,doar vezi un popor rational nu isi vinde votul asa usor, romanii aleg emotional in multe cazuri alesi sau pe mancare, profita uni de saraci si ajung la putere, uite norvegia acolo multi din populatie sunt inscrisi in partide si au o viata activa acolo, la noi multi habar nu avem ce votam

| SG1995 a răspuns (pentru RAY):

La noi nici nu se faci diverența între conservatori și liberali.
De obicei cei care votează, votează cel puțin la sate în votează pe ăia care sunt deja implicați politic, gen dacă într-un sat un tip relativ "bogat" face parte dintr-un partid majoritatea satului votează partidul din care face parte individul, așa se face că la mine la sat de exemplu majoritatea au votat PSD.

| RAY a răspuns (pentru SG1995):

In ce sat stai?

| SG1995 a răspuns (pentru RAY):

Să zicem că undeva în Sibiu. Nu de alta dar satul ăsta e ca și când n-ar exista.

| RAY a răspuns (pentru SG1995):

Fain si eu sunt pe jumatate ardelean

| milan9 a răspuns:

România e pe departe a fi o tara "religioasă" din moment ce procentul celor care merg la serviciul liturgic duminica de duminica este foarte mic... Si atunci despre ce mai vorbim?
Despre o relevanta ZERO... sad

| WaterDrop a răspuns:

96.5 %? Au facut acest sondaj in noaptea de Pasti la biserici? Preotul de pe strada mea si-a mai pus un etaj la vila, doar ce l-a terminat saptamana trecuta.Acum are trei!

| Nilsson a răspuns:

In Suedia, in anul 2016, conform studiilor, 61, 2% din populatie apartinea Bisericii Luterane din Suedia, nu mai zic de celelalte religii ca mai adauga si ele niste procente, plus cei care se declara agnostici, sau cred intr-o forta superioara.
https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Sweden
Deci e departe de a fi considerata o tara ateista, asta e o manipulare grosolana.

Plus de asta, tarile nordice, alaturi de Germania, UK si tarile de Jos sunt locul unde reforma protestanta a prins cel mai bine in urma cu cateva secole, si mult timp au cules roadele dezvoltarii economice si sociale.

Nu mai zic de Statele Unite, care inca din sec. 19 a incurajat libertatea religioasa, iar cei mai multi dintre imigrantii din Europa apartineau unor biserici persecutate in tarile lor de origine.
Asa a ajuns prima putere economica a lumii.

Daca vrei sa dai exemple de tari unde ateismul e politica de stat, de ce nu dai ca exemplu Coreea de Nord, care isi executa condamnatii politic cu tunuri antiaeriene, iar pupulatia moare de foame in timp ce regimul se inarmeaza cu bombe nucleare?
Sau de China, unde membrii miscarii spirituale Falun Gong sunt arestati, torturati, si se spune ca unora li s-au extirpat si organe.
https://en.wikipedia.org/wiki/Persecution_of_Falun_Gong

Crezi ca ateismul o sa faca lumea asta mai buna?

| Holiday a răspuns (pentru Nilsson):

"Nu mai zic de Statele Unite, care inca din sec. 19 a incurajat libertatea religioasa, iar cei mai multi dintre imigrantii din Europa apartineau unor biserici persecutate in tarile lor de origine.
Asa a ajuns prima putere economica a lumii."

A ajuns asa prin furtul pamanturilor si uciderea locuirorilor existenti acolo, indienii, sau pieile rosii daca vrei, si apoi prin folosirea negrilor adusi din Africa drept sclavi. Asa a ajuns SUA mare, nu prin binefacerile religiei crestine aduse si implementate cu forta de protestanti. Mai exact prin jaf, crima si exploatare.

In Coreea de Nord si China problema nu e ateismul ci sistemul politic. La fel este si in Etiopia de exemplu, tara majoritar crestina, unde e la fel de rau si la fel cauza principala nu e crestinismul.
Ideea e ca trebuie sa faci comparatie intre tari cu sisteme politice asemanatoare pentru a-ti da seama de diferente.

"Plus de asta, tarile nordice, alaturi de Germania, UK si tarile de Jos sunt locul unde reforma protestanta a prins cel mai bine in urma cu cateva secole, si mult timp au cules roadele dezvoltarii economice si sociale."

UK si Olanda au trait si s-au dezvoltat din exploatatarea coloniilor avute pe 3 continente. Pana si Germania o perioada a adoptat modelul colonizarii. In plus asa de bine a prins minunata reforma protestanta ca nemtii au pornit doua razboaie mondiale. Probabil spiritul crestino-protestant dadea pe rascoale.

| AC4S4 a răspuns (pentru Nilsson):

Exista si tari crestine care o duc bine, in America de Sud. In Australia si SUA oamenii nu sunt ca in Romania. Aici oamenii se declara religiosi daca au doua icoane in casa pe post de decorament, astfel peste 80% spun ca sunt religiosi.
Problema nu e religia sau ateismul, pentru ca sunt exemple pozitive si negative in ambele cazuri.

| RAY a răspuns (pentru Nilsson):

Sigur ai citit bine? biserica luterana a trecut toti noi nascuti la religia luterana dar ei majoritatea nu sunt persoane religioase, cu minciuna nu ajungi departe nu e frumos sa minti

According to the Eurobarometer Poll 2010, [7]
18% of Swedish citizens responded that "they believe there is a god".
45% answered that "they believe there is some sort of spirit or life force".
34% answered that "they do not believe there is any sort of spirit, god, or life force"
The remainder of the population is irreligious, either atheists (13%) or agnostics (30%).
According to a Demoskop study in 2015 about the beliefs of the Swedish showed that
21% believed in a god (down from 35 percent in 2008).
16% believed in ghosts
14% believed in creationism or intelligent design [20][21]
Only 1 in 10 Swedes thinks religion is important in daily life.
About 5 out of 10 (45.5%) children are christened in the Church of Sweden.
Just over 3 out of 10 (33.3%) weddings take place in church.
Almost 8 out of 10 (76.4%) Swedes have Christian burials.
Islam has around 130, 000 adherents in Sweden (more according to Muslim sources).[24][25]

| RAY a răspuns (pentru AC4S4):

America de sud o duce foarte bine asa e, Australia Fără religie 15, 5% https://ro.wikipedia.org/wiki/Demografia_Australiei usa Potrivit unui studiu realizat în 2014 de către Pew Research Center, 71% dintre americani sunt creștini (47% protestanți și 21% catolici), 23% nu au religie și 6% practică alte religii (iudaism - 1, 9%, islam - 0, 9% budism - 0, 7%, hinduism - 0, 7%, alte religii - 1, 8%).[6].

sa vorbim si de Romania unde 99% din romanii sunt crestini? vrei sa imi spui ca tot raul e facut de cei 1% din populatia romeniei?

| AC4S4 a răspuns (pentru RAY):

Majoritatea crestinilor romani se duc la biserica de cateva ori pe an, la sarbatori. Daca tot mai putini merg la biserica de ce se construiesc catedrale in continuare? Americanii chiar daca sunt doar 71%, Australienii 60 si ceva %, frecventeaza biserica mai des.
Majoritatea romanilor sunt "crestini, dar nu prea".

| RAY a răspuns (pentru AC4S4):

Nu cred ca mersul la biserica are legatura cu credinta, nu are nici o legatura, pot fi bun crestin si fara a merge la biserica, iisus nu a spus sa mergem la biserica

| AC4S4 a răspuns (pentru RAY):

Isus a spus sa cercetam scripturile. Primii crestini asta faceau, dupa ce Pavel sau alt apostol le predica, ei mergeau si cercetau sa vada daca este dupa cum a spus el. Isus a spus "Casa Mea se va chema o casa de rugaciune", cred ca stii continuarea. Sunt o gramada de psalmi cu "laudati pe Domnul", "cantati Domnului".
Rugaciune, citit din Biblie, cantare... se pot face toate acasa ar putea zice oricine. Dar este scris in Psalmul 133: "Iată ce plăcut şi ce dulce este să locuiască fraţii împreună!".
Daca oamenii merg la biserica doar ca sa spuna "hai ca luna asta mi-am facut datoria" si pleaca de acolo la fel cum s-au intors, au fost degeaba.

| RAY a răspuns (pentru AC4S4):

Atunci sa facem adunari cum facea iisus nu in cladiri reci si afara in aer liber

| AC4S4 a răspuns (pentru RAY):

Isus predica si in cladiri (templu, sinagoga), dar si in aer liber ce-i drept. Si astazi se fac astfel de adunari in aer liber(mai rar), dar daca se poate intr-o cladire, de ce nu? Primii crestini isi faceau adunarile in casele lor. Sunt oameni si astazi pe la sate care se intalnesc in casele lor pana isi construiesc o cladire, biserica.

Si de ce cladiri reci?

| RAY a răspuns (pentru AC4S4):

Ma refer la cladiri hai ca nu ma gandesc ca sunteti pingiuni

| AC4S4 a răspuns (pentru RAY):

Scuze, nu am inteles.

| Nilsson a răspuns (pentru Holiday):

Si in Mexic conchistadorii a jefuit si exterminat populatiile indigene, dar totusi nu s-a dezvoltat asa mult. S-au imbogatit doar cei din clasa de varf, dar in SUA clasa de mijloc s-a dezvoltat mai puternic, deoarece economia s-a bazat pe industrie, mai ales pe coasta de est a Americii, nu pe jafuri. Iar in timpul razboiului civil, tot statele din est au fost impotriva sclaviei.

Cat despre colonii, statele nordice nu au avut asa ceva, dar tot au prosperat. Spania si Portugalia au avut si ele colonii, dar nu au ajuns din urma statele din nord.
Asa ca orice incercare de a gasi o relatie de cauzalitate intre ateism si dezvoltarea economica e penibila.

Cand un regim e opresiv, cum e Coreea de Nord sau China, nu mai e ateismul de vina, nu? Asta desi regimul se bazeaza pe o ideologie pe care o impun la toate nivelurile, care exclude religia din viata publica.
De ce va place sa observati doar realitatile care va convin?

Ma bucur ca ai adus vorba si de Germania nazista. Regimul hitlerist nu si-a propus sa domine lumea si sa creeze o rasa superioara?
S-a bazat pe luteranism ideologia asta? Sau pe noile curente aparute inainte de razboi, cum e evolutionismul?

| Nilsson a răspuns (pentru RAY):

Am citit foarte bine, peste 60% fac parte din Biserica Luterana, date oficiale, asta e cert.
Stiai ca suedezii platesc un impozit suplimentar pentru ca fac parte din acesta biserica? Ei stiu asta, sunt educati, si totusi accepta sa ramana membri.
Din acesti membri, nu se poate spune cu exactitate cati cred in Dumnezeu sau intr-o forta superioara, sondajele se fac pe un esantion restrans, nu poti sti exact ce e in mintea fiecarui om, si in plus de asta isi poate schimba conceptia in timp.
Ai vazut si tu ca sondajele dau date diferite, si sunt in urma cu cativa ani, numarul membrilor unei biserici este insa constant actualizat.
Ai dat un copy-paste de-a valma, ai sarit intentionat si un fragment in care mentiona apartenenta pe biserici, si ma acuzi pe mine de minciuna.
Poate sa citeasca oricine articolul, de asta l-am si inserat.
Tu mi-ai demonstrat ca nu esti capabil sa intelegi un text scris sau sa extragi o informatie dintr-un articol.

| RAY a răspuns (pentru Nilsson):

Eu nu am scris ca cei 60% care au fost inscrisi la biserica luterana sunt ateii si ca aia au fost inscrisi ca si in Romania direct la biserica ortodoxa, normal ca nu se stie exact cati cred in dumnezeu, dar sunt atei in mare parte, eu team facut mincinos pentru ca ai scris ca 60% dintre ei sunt crestini
In Suedia, in anul 2016, conform studiilor, 61, 2% din populatie apartinea Bisericii Luterane din Suedia, nu mai zic de celelalte religii ca mai adauga si ele niste procente, plus cei care se declara agnostici, sau cred intr-o forta superioara.
https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Sweden
Deci e departe de a fi considerata o tara ateista, asta e o manipulare grosolana.

nu o fi aia 60% atei dar suedia e in mare parte atee sau non religioasa

| RAY a răspuns (pentru Nilsson):

Sweden is one of the world's most secular and irreligious nations,[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10] partly because many Swedish people define themselves as irreligious but spiritual people.[11] Phil Zuckerman, an Associate Professor of Sociology at Pitzer College,[12] writes that several academic sources have in recent years placed atheism rates in Sweden between 46% and 85%, with one source reporting that only 17% of respondents self-identified as "atheist".[13]
Sweden's official website asserts that just three out of 10 Swedes state that they have confidence in the church. The article lists the following facts about religion in Sweden:
Only 1 in 10 Swedes thinks religion is important in daily life.
Only 1 in 10 Swedes has trust in a religious leader.[14]
Statistics from the Church of Sweden states that:
Under 5 out of 10 children are christened in the church.[15]
Around 1 out of 3 weddings take place in church.[15]
Around 3 out of 4 Swedes have Christian burials.[15]
Many Swedes attend church due to traditional or cultural reasons, but are otherwise not practicing Christians. One poll found that only 15% of Church of Sweden members actually believe in Jesus.[16]
Relatedly, the Swedish government has passed several secular reforms over the years; a legal opt-out of the previously mandatory 1.1% church tax was allowed in 1951, automatic birthright membership in the Church of Sweden - the organization's enrollment practice since the 1850s - ended in 1996, and the Church of Sweden was formally separated from the state in 2000, leaving Sweden as "the only Nordic country without a state church".[17][18][19]
sti engleza? apropo sti cum sa impus crestinismul in tariile nordice? prin sabie, sange, violenta si multe crime, crestini cu crucea in mana macelareau asa zis pagani

| Holiday a răspuns (pentru RAY):

"...apropo sti cum sa impus crestinismul in tariile nordice? prin sabie, sange, violenta si multe crime, crestini cu crucea in mana macelareau asa zis pagani"

Crestinismul cam peste tot s-a impus asa, nu doar in tarile nordice. America de Nord si America Latina a fost crestinizata in acelasi mod.
Ba mai mult fara crestinizarea fortata a imperiului roman pe considerente strict politice, crestinismul asta ramanea doar o secta obscura. Si mai mult, ne scuteau si de aparitia fratilor lor, musulmanii. Ca pana la urma si astia au la baza aceleasi gogorite, in alta forma.

| RAY a răspuns (pentru Holiday):

Aia miau venit in minte dupa ce am vazut un doc si vorbeam de suedia, dar asa numa templieri au omorat 200 de milioane de nevinovati, azi e tot la fel fac spume daca te legi de dumnezeu, tear ucide din iubire crestina

| Holiday a răspuns (pentru Nilsson):

Mai lasa-ma cu America si cu coasta ei de est. Tot acel teritoriu apartine altora si a fost dobandit prin jaf si crima. E un fapt. Apoi dezvoltarea a avut la baza munca sclavilor. Deci protestantii aia pe care ii tot pupi tu in fund au ucis, au jefuit si au folosit sclavi. Despre ce naiba vorbim?
In conditiile in care intri in posesia unui teritoriu imens, cu resurse naturale, in special mult aur, te folosesti de sclavi, cum naiba sa nu prosperi? Si referitor la negri, hai sa fim seriosi pana dupa jumatatea secolului trecut au fost defavorizati si considerati inferiori de protestantii astia ai ta. De altfel orice schimbare politica si sociala survenita acolo n-a avut nici o baza religioasa protestanta sau crestina. Vorbim de cele in bine.

| Holiday a răspuns (pentru RAY):

Ideea e ca musulmanii sunt mici copii fata de ceea ce au facut crestinii in 2000 de ani. Noi ii vedem pe astia acum ca fac diverse tampenii, dar crestinii au distrus civilizatii si popoare integi in numele spiridusului lor.

E un fapt istoric, nu povesti cu spiridusi din carti tampite.

| RAY a răspuns (pentru Holiday):

America de nord, america de sud, Australia tot ce a fost pe acolo a fost macelarit in numele iubiri crestini plus multa alte crime in asia, africa, europa, ai dreptate, dar tot crestini sunt de vina ce cauta acolo? crestini isi baga coada peste tot si provoaca violenta si mult sange

| Nilsson a răspuns (pentru RAY):

Am impresia ca tu nu stii limba romana. Am zic ca ``apartin`` Bisericii Suedeze, nu ca ar fi toti crestini.
Dar tinand cont ca membrii acestei biserici platesc o taxa suplimentara, cred cea mai mare parte dintre ei nu sunt atei.

Iar referitor la sondajul acela, ai verficat macar sursele? Stii ca oricine poate scrie articole pe Wikipedia? Articolul acela de 2 lei ``Irreligion in Sweden`` nu poate fi catalogat drept credibil, toate notele sunt de pe bloguri ateiste. Articolul principal e ``Religion in Sweden``
Nu mai zic de aberatia `` studiile plaseaza ateismul in Suedia intre 46% si 84%, o singura sursa raportand ca 17% se declara atei.

Adica, de la 17% la 84%, e o marja cam mare de eroare, nu crezi?
N-ai decat sa dai tu ultima replica, nu-mi mai pierd timpul cu voi.

Lui Holiday ce sa-i zic? Tot ce-i spun ii intra pe o ureche si ii iese pe cealalta. I-am explicat ca si Mexicul avea resurse bogate, dar nu a prosperat precum SUA. Sigur ca da, munceau sclavii la uzinele industriale din New York, nu pe plantatiile din Texas. Si de parca abolirea sclaviei si oferirea de drepturi egale negrilor nu a avut la baza presiunea opiniei publice majoritar crestine.

Aberatia aia ca crestinismul a fost impus fortat in Imperiul Roman e maxima, toata lumea stie ca primii crestini erau ucisi in arene, pana s-a raspandit in tot imperiul. Abia dupa ce a apostaziat si a preluat elemente pagane in timpul lui Constantin, atunci a fost impus.

Daca mai aveti ceva de spus, va rog sa o faceti intr-un comentariu separat si sa nu-mi mai dati reply-uri, stiu ca oricum tot pe-a voastra o s-o tineti si de asta nu va mai raspund, sa nu credeti ca n-as avea replica la tampeniile pe care le debitati.

| RAY a răspuns (pentru Nilsson):

Wow acum te indoiesti de acele afirmati pe wiki dar de credinta ta deloc, nu oricine poate edita ce scrie acolo vine aprobat, of team suparat las ca o sa ardem vesnic in iad si o sa te bucuri pe vecie

| RAY a răspuns (pentru Nilsson):

Uite o alta sursa un site suedez
https://sweden.se/society/10-fundamentals-of-religion-in-sweden/
https://www.thelocal.se/20150413/swedes-least-religious-in-western-world
http://www.sweden.org.za/sweden-religion.html
toate astea mint?
http://www.nationmaster.com/country-info/profiles/Sweden/Religion

daca si in Romania ar fi o taxa toti romanii ar fi ateii a? cat de mare e taxa asta
My Wife as a native Swede pays the Kyrkoavgift of 2% as she was reistered as a church member.
As being non-swedish, I pay the Begravningsavgift of 0.23%
wow ce mult 2% saraci suedezi toti stau in cei 2% de asta se declara ateii ca se imbogatesc astfel