anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Sa zicem ca isus chiar a existat, intrebarea e : asa si?

Mai sunt : Mohammed, Gandhi, Selassie, Buddha, Joseph Smith Jr si altii care au fondat religii diverse, unele chiar mai bune decat crestinismul.

Ce dovezi aveti ca isus il reprezinta pe adevaratul zeu sau ii reprezinta pe adevaratii zei (poate sunt mai multi)? Ce dovezi aveti ca isus este "adevaratul" iar ceilalti sunt "falsi"?

*Daca dovezile voastre se pot aplica si altor zei, atunci ele nu sunt valide.

52 răspunsuri:
| shadovv a răspuns (pentru anonim_4396):

1. E si asta o varianta. Ideea e ca fara Dumnezeu, daca pasesti mult in fundamentele realitatii realizezi ca nu ai scapare... Nu stiu despre diferite metafizici bazate pe religii daca ele pot scapa din nelinistile metafizice ce duc spre nihilism.
2. Nu pot caci nu le cunosc. Or avea si aia o etica mai buna dar parerea mea e ca etica cea mai buna e ce crestina.
3. Pai vorbeam de morala europeana. Aceasta a fost influentata doar de crestinism, etica aristotelica si poate de budism prin etica lui Schopenhauer dar in mare parte crestinism.
4. Etica mea nu cunoaste acest concept. Daca vrei totusi sa mi fortez sistemul pot spune ca depinde de situatie.
5. Nu. Poti faci ceva ce e bun, "binele" insemnand ceva ce e vrut de Dumnezeu, chiar daca crezi sau nu in Dumnezeu.
5b. Da! Desi nu stiu unde scrie ca sclavia e atmisa?
6. Pai si daca epistemologia e doar presupunere ce tot incerci sa ti dai dreptate cand aceasta nu exista!

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru shadovv):

Uau... gandirea ta ma uimeste. Dupa cum ti-am zis, nu esti o persoana morala si nu stii ce inseamna cu adevarat bine si rau.

| shadovv a răspuns (pentru anonim_4396):

Ha ha ha! "nu stii ce inseamna cu adevarat bine si rau" cu asta m ai omorat. De parca tu stii ce e bine si ce e rau. De parca ai sti ceva. De parca eu stiu ceva...

| Inferno a răspuns (pentru shadovv):

Binele si raul nu exista nu ai cum sa stii ce inseamna. Nu exista nici macar daca ne raportam la umanitate ci doar la individ.
Binele si raul nu pot fi explicate matematic spre deosebire de alte lucruri asemanatoare, inteligenta, prostie, etc.
O notiune creata de oameni nimic mai mult.

| shadovv a răspuns (pentru Inferno):

In sfarsit unul care gandeste!

Am doar o mica intrebare... daca ar exista Dumnezeu nu am putea spune ca etica e o creatie a lui? (subliniez "daca ar exista")

Pe modelul meu nu.
De ce? Simplu. Dumnezeu este matematica si actioneaza in conformitate cu legile fizicii. Actioneaza in conformitate cu matematica,pentru ca matematica este El. Pentru mine este o formula ce descrie fiecare fenomen existent in Univers ce a fost este si va fi. De ce spun asta? Pentru ca timpul nu exista,legile fizicii pot actiona la fel de bine in viitor cum pot actiona si in trecut. Timpul este doar trecera universuli de la o entropie joasa la una ridicata. Iar entropia este capacitate moleculelor de a se reordona in diferite modele,deci este tot matematica, Timpul este matematica, iar cum Dumnezeu este o formula ce descrie tot,este logic ca descrie si fiecare fenomen din trecut sau viitor.
Cum etica nu poate fi explicata matematic, iar Dumnezeu lucreaza doar cu matematica, etica nu poate fi o creatie a Lui.
Etica nu tine de aceasta realitate. Este ca si cand intrebi: "De ce nu creaza Dumnezeu o masina din "lototolo"(particula ipotetica existenta in alta realitate, inventia mea, inventia mea de altfel.) Pai Dumnezeu nu face asta pentru ca el lucreaza cu particulele din realitatea aceasta nu din alta.

Am inteles. Dumnezeul tau nu e personal, e impersonal. Foarte interesant acest lucru dar eu am doar o mica problema care o rezum in intrebarea aceasta: "de ce sunt legile fizico-matematice asa si nu altfel?". Aceasta intrebare este despre matematica deci in afara ei, noi fiind inauntru avem doar doua raspunsuri: primul e "de aia" si al doilea ar fi sa spui ca intrebarea nu are sens. Legat de "de aia", eu nu cred in asa ceva. Ar fi mai plauzibil sa nu aibe sens (in genul filozofiei lui Witggenstein) dar nu ma multumeste acest raspuns.

Universul nostru este guvernat de aceste legi ale fizicii in anumite cantitati, nimeni nu spune ca daca ar exista mai multe realitati ar fi tot aceste legi.
Totul tine de formarea Universuli,daca legile fiziciiar fi fost diferite Universul ar fi fost diferit,asta inseamna cadaca exista un multivers fiecare univers component poate fi diferit de al nostru. Unul are gravitatia mult mai mare si forta slaba mai mica,altul nici nu are gravitatia, altul are forta exlectromagnetica unita cu cea tare si inca nu s-au separat.
Cand vorbesc de Dumnezeu ma raportez la aceasta realitate. Dumnezeu guverneaza realitatea existenta cu legile fizicii cunoscute de toti, nu cu altele din ale realitati.
Sincer sa fiu, nu cred ca exista o alta realitate in care matematica sa nu domine si implicti legile fizicii. Cel mult pot fi in combinatii diferite, adica pot avea valori mai mari, atat.

Crezi ca exista o realitate pentru fiecare combinatie de legi? Daca da, exista o infinitate sau un numar finit de realitati fiecare reprezentand o combinatie de legi. Daca ar fi un numar finit de combinatii de legi ar fi si un numar finit de realitati si probabil cu formula combinarilor (din clasa a X-a) putem afla cate realitati sunt... interesant gand.

| Angel0 a răspuns (pentru anonim_4396):

"Mai pe scurt, nu sunt aceeasi religie si nu se inchina la acelasi zeu"
Este doar parerea ta.

Eu nu cred nimic, dar este posibil.

"si probabil cu formula combinarilor (din clasa a X-a) putem afla cate realitati sunt..." laughing
Daca exista mai multe realitati, nu e cate un pentru fiecare combinatie si gata, ca la o formula. Pot exista de exemplu 10 realitati in care legile fizicii sa fie identice sau chiar alte lucruri pe care nu le poti afla cu formula combinatiilor, cred ca te referi la aceia C de x luate cate y.

| LostInTheDarkness a răspuns:

Cum poti cauta dovezi pentru ceva ce nu exista?
Crestinismul, religia si zeii sunt numai prostii straight face
Doar o forma de manipulare in masa happy care mai functioneaza destul de bine si in zilele noastre happy
Intrebarea buna este : Oare o sa-si revina vreodata prostimea?

Da la aia m am referit.

Inca o intrebare: daca fiecare univers are cate un Zeu reprezentat de o fizica universala, exista un Zeu reprezentat de o fizica multiversala care sa inglobeze si sa permeeze toate universurile?

O dam pe taramurile S.F-ului. Este ca rinocerul din camera mea, poate exista dar asta nu inseamna ca si exista.

M am gandit si eu la asta si mi am dat seama ca exista o problema: Daca nu stim despre un lucru e mai bine sa speculam despre acesta sau sa tacem pana cand vom avea informatii concise?

| BMTHMada a răspuns:

Omule.cei de pe acel timp l-au văzut si au scris cărti..care au ajuns pana la noi. Daca nu crezi in Dumnezeu este alta parte.

| sousabo a răspuns:

De ce pui intrebari pentru care ai deja raspuns?happy

| XBrunetteX a răspuns (pentru anonim_4396):

Auzi,nene!?
Abia astept sa te vad in Iad pentru jignirile aduse Mantuitorului. Adica, ce ai tu cu Iisus (Dumnezeu)? Du-te la naiba-n praznic cu zeii tai si lase-ne in pace, sinucide-te!
Dar tu ai dovezi ca zeii tai exista? Hm? Nu ai.

Răspuns utilizator avertizat
| BMTHMada a răspuns (pentru XBrunetteX):

Hai ca ai fost tare big grin laughing

| XBrunetteX a răspuns (pentru BMTHMada):

Mersi laughing Pai, cand ma enerveaza cineva, fac mai rau big grin

Întrebări recente