Bibilia funcționa ca un fel de abecedar în epoca modernă. Copiii învățau să citească cu versete din Biblie. Asta și datorită faptului că multe școli erau școli mănăstirești.
Spune-i că pe lângă valoarea spirituală, care evident n-o interesează, motivul e același ca cel al tipăririi cărților de istorie din care a învățat și predă ea.
Pentru ca s-au saturat sa o tot copieze de mana.
Si copiile dupa copii incepeau sa nu mai semene cu originalele.
Exista 7000 de manuscrise ale Evangheliilor si nu sunt doua identice.
Yahve ar fi trebuit sa se preocupe ca mesajul sa ajunga intact la destinatar dar se vede treaba ca ii era gandul in alta parte.
Biblia era copiata numai de mâna, deci erau doar un număr restrâns de exemplare, iar acestea erau deținute de cler, in general sau de unii nobili, dar oamenii de rând nu aveau acces in mod direct la ea. Singurul lor contact cu Biblia era prin preoți, care se foloseau de acest fapt pentru a manipula masele. Asa avea Papa soldați in cruciade si vistieriile pline de aurul provenit din vânzarea de "indulgente" (document prin care primeai iertarea păcatelor in schimbul unor sume de bani, diferite in funcție de gravitatea păcatului). Dar aceasta se întâmpla chiar la începutul epocii moderne, daca profa ta se referea la o alta perioada, atunci nu știu răspunsul la întrebarea ta.
frato întreabă: