| Iulian179 a întrebat:

Salut! Am 16 ani și vreau să țin post,sunt singur acasă dar am numai carne,ouă, lapte și astea știu că nu sunt de post.Am doar niște cartofi și alte legume dar nu cred că pot mânca toată ziua numai asta.Aș vrea să mănânc carne dar mi-e rușine față de Dumnezeu.Credeți că dacă nu țin post azi fac un păcat mare?

16 răspunsuri:
| dullcat a răspuns:

Buna.Eu iti spun ca poti gasi retete foarte interesante si satioase doar cu alimente de post. Poti cauta si retete vegane, sunt mult mai colorate si faine decat cele de post, care uneori sunt prea simple/sobre din punctul meu de vedere. Nu cred ca asociezi despre mancarea din aceasta perioada ca trebuie sa fie cat mai umila, la fel ca si sufletul celui care tine post, deci as zice ca merita sa incerci, sa-ti pui creativitatea la bataie.

Iar postul il poti tine in functie de posibilitatile tale, adica sa alegi o perioada sau cateva zile pe saptamana. Poti discuta si cu mama ta ca doresti sa faci asta, si sunt sigura ca te va ajuta cu retete, iar tu iti vei perfectiona tehnicile de gatit. Win win.

| anonimg a răspuns:

Un post poate fi de două feluri:
1. negru; adică fără orice fel de mâncare și fără apă.
2. fără niciun fel de mâncare, dar cu apă.
Acesta ține de puterea și de sănătatea noastră. Postul nu trebuie să pună în pericol niciodată viața sau sănătatea. Cei care au nevoie de medicamente trebuie să le ia.
Postul nu trebuie să fie niciodată un chin. El trebuie să fie în mod normal rezultatul sau dorința de a ne apropia mai mult de Dumnezeu.
Stomacul este în strânsă legătură cu creierul. De aceea un stomac plin afectează percepția spirituală, și ne face să devenim apatici din punct de vedere spiritual. Carnea, laptele și alte produse animale sunt greu de digerat și de aceea există această practică ca într-un post să se renunțe la ele. Dar în mod normal într-un post trebuie să renunțăm la orice tip de hrană, atâta timp cât ne permite sănătatea: unii pot ține post o zi, alții o jumătate de zi; unii pot să nu bea apă deloc în timpul care și l-au pus deoparte pentru post, alții au nevoie de apă. Repet: sănătatea nu trebuie pusă în pericol. Trebuie să ne obișnuim puțin câte puțin.
(Sunt unii extremiști care vor să țină post în mod forțat tot atâtea zile cât a ținut și Mântuitorul. Un post forțat sau din raționamente nedorite de Dumnezeu, nu va fi primit de El. Nu vorbesc de astfel de oameni și cazuri.)
Este bine, sănătos ca să reducem din alimentație alimentele de origine animală. Dar în timpul postului nu trebuie să mâncăm nimic. Îl ținem cât putem, dar în acest timp nu trebuie să introducem niciun fel de aliment în stomac, oricât de ușor digerabil ar fi el (în afară de medicamente; iar apa nu este aliment, pe când ceaiul sau sucul sunt alimente).

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Postul e în primul și în primul rând de natură spirituală. Fără rugăciune postul alimentar nu înseamnă nimic, e făcut degeaba.
Dar totuși, de curiozitate, dacă ai 16 ani, de ce nu te duci să cumperi legume, dacă cele pe care le mai ai sunt pe terminate?

| Iulian179 explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

Bună,aș vrea să mă duc să cumpăr dar dacă ai mei sunt plecați nu am bani

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru Iulian179):

Dacă nu a mai rămas nimic și chiar mori de foame, cred că e okay să iei o bucățică de brânză sau de carne. După cum am zis, postul e o practică ascetică iar Dumnezeu va judeca intențiile tale.
Doamne, ajută!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Postul e creat pentru regenerarea organismul.

| VaIentino2020 a răspuns (pentru anonim_4396):

Este mult mai complicat dar este bine si cat ai reusit sa intelegi.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru anonim_4396):

Postul e în primul rând o practică ascetică, spirituală, nu alimentară.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu

| AdioTPU a răspuns:

Daca ai bani la tine, cumpara-ti ceva care sa nu conțină cele enumerate mai sus.

| Whateverrr a răspuns:

Bună! Dumnezeu in Biblie nu ne porunceste sa tinem post in ziua X. Orice decizie de genul asta trebuie sa vina din dorinta proprie, altfel e doar religie goala.
Nu stiu ce spune religia despre asta, insa din perspectiva biblica te asigur ca nu pacatuiesti daca nu tii post azi. Totusi, postul este benefic din motive multiple, atat spirituale cat si fizice.
Oricum, dincolo de toate obiceiurile crestinesti, e bine sa intelegem esenta crestinismului. Si anume ca nu faptele in sine sau practicarea unor traditii ne mantuiesc, ci numai credinta in jertfa Domnului Hristos insotita de pocainta. Asta este temelia pe care construim orice. Fara mantuire, traditiile nu au prea mult sens.
Dar e super bine ca doresti sa nu pacatuiesti impotriva Lui Dumnezeu. E o atitudine pe care Domnul o onoreaza. Vreau doar sa spun ca nu trebuie sa gandim in termeni stricti, pentru ca Domnul se uita in primul rand la inima.

| whitelore00 a răspuns:

Buna! daca vrei sa postesti dar nu ai decat astea te invit sa cauti site-ul Super cook. doar selectezi ingredientele pe care le ai si... gata mancarea de post

| Luceafarul2023 a răspuns:

Postul e ok, sunt ateu, dar nu trebuie tinut cand vor popii.Cand ai chef poti sa renunti la chestiile de care esti dependent.
Eu sunt vegan si imi este mila de tantalaii religiosi care se vaita ca nu pot sa tina un rahat de post de cateva zile.

| NumănumescBrBr a răspuns (pentru Luceafarul2023):

Înțeleg punctul tău de vedere și sunt de acord că decizia de a ține sau nu postul ar trebui să fie una personală, bazată pe propriile convingeri și preferințe. Faptul că ești vegan și alegi să renunți la consumul de produse de origine animală este o alegere personală și trebuie respectată la fel ca orice altă alegere alimentară sau religioasă.
Dar constiebtizeaza că poate fi dificil pentru unii oameni să țină acest obicei, dar ar trebui să evităm judecățile sau criticile față de cei care aleg să îl practice. Fiecare persoană are propriile motive și convingeri, iar postul poate fi o practică importantă pentru unii oameni în ceea ce privește spiritualitatea sau starea lor de bine.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Luceafarul2023):

Ești ateu că nu ai înțeles nimic din biblie îți zic eu are doua creați și 2 resetări de omenire. Noi suntem a treia creație de omenire și o sa vina un sfârșit și o noua recreere a patra. pământul susține doar 13 miliarde de oamenii.

| DanteA a răspuns (pentru anonim_4396):

Creatii cu doi i, Biblie cu majuscula,, Pamant cu majuscula.
La cum scrii am dubii ca reusesti sa intelegi ceva din ceea ce citesti.
Las-o mai moale cu religia deoarece se pare ca ti-a transformat creierul in muci.