Aceasta? https://www.youtube.com/watch?v=eTlUGSmMRr8
Insa atentie ca marturisitorii din inchisorile comuniste nu sunt canonizati, asta inseamna ca trebuie sa avem o oarecare retinere sa ne rugam direct lor. Oricum cred ca sunt sfinti deoarece chinurile pe care le-au suportat ei sunt cu mult mai presus celor pe care le-au suportat crestinii din primele veacuri.
Nici Arsenie Boca nu e canonizat, si nu e indoiala ca e sfant. Eu zic ca asa e si in cazul Sf. Inchisorilor, cum au fost Valeriu Gafencu de exemplu. Unii chiar au moaste care sunt frumos-mirositoare, puse spre inchinare, cum sunt la Schitul de la Aiud. Acum nu zic ca toti au fost sfinti sau ca nu ar trebui sa aiba un Canon/acatist necorectat de Biserica, dar cred totusi ca de rugat ne putem ruga lor, caci sfintenia nu tine doar de o canonizare...
Asa este, sfintenia si judecata Domnului nu tine de canonizare, caci pot fi sfinti pe care nici biserica nici noi nu-i cunoastem....si iti dai seama cati sunt din toate timpurile si din toate colturile lumii? Insa noi suntem in biserica si de aceea ascultarea este foarte importanta in procesul mantuirii noastra ca oameni. Iar daca biserica nu l-a canonizat pe parintele Arsenie Boca, eu am o oarecare retinere de a ma ruga la dansul. Asemenea si parintelui Arsenie Papacioc, la care, in ceea ce ma privste am mai mare evlavie. Insa pana va randui Dumnezeu sa fie canonizat, desi sunt sigura ca este sfant, nu ma rog la ei din ascultare fata de biserica. Acuma....fiecare este liber sa faca ceea ce vrea, insa suntem strict raspunzatori de ceea ce facem.
Oricum, Biserica nu opreste rugaciunea catre acesti Sfinti. Deci te poti ruga linistit.
Ai dreptate intr-un fel, dar rugaciunea trebuie sa se faca particular, nu in public: "Deci, in mod particular, putem cere sa se roage pentru noi oricarui crestin adormit in Domnul, precum obisnuim sa cerem acest lucru celor aflati inca in viata; cu atat mai mult, cuiva a carui viata a fost sfanta sau muceniceasca."
Jeepwwe întreabă:
FlyProject554 întreabă: