Salut. Multi tin post fara ca obiceiul sa aiba vreo legatura corecta cu sursa biblica.
Daca ar fi cum spui tu înseamnă ca eu țin post de 13 ani fiind vegatariana total. Postul este indicat de Domnul Isus. Chiar Isus a postit 40 de zile imediat după ce a fost botezat. Dar nu a mâncat nimic in aceste zile. Asta rezulta si din Isaia 58/5: "Oare acesta este postul plăcut Mie : să-și chinuiască omul sufletul o zi? Să-și plece capul ca un pipirig, si sa se culce pe sac si cenușă? Aceasta numești tu post si zi plăcută Domnului? "
"Iată postul plăcut Mie: dezleagă lanțurile răutății, deznoadă legăturile robiei, da drumul celor asupriți si rupe orice fel de jug; imparte-ti pâinea cu cel flamand, si adu in casa ta pe nenorociții fara adăpost; daca vezi pe un om gol, acopere-l si nu întoarce spatele semenului tau." Isaia 58/6, 7
Cei ce se abțin a manca proteina animala înțeleg greșit Biblia, si când se abțin 6-7 saptamani in "postul crăciunului sau al paștelui" ei căuta suplimente nutritive sa înghită de frica sa nu se îmbolnăvească. Isus nu s-a îmbolnăvit, vegetarienii nu se îmbolnăvesc, ba mai mult se însănătoșesc cum este si cazul meu. Biblia e atât de clara nu stiu cum unii nu o înțeleg corect.
Nu tii post complet daca esti vegetariana. Dar da, pot spune ca e un stil de viata destul de sanatos si natura ne ofera mijloacele de procurare a nutrientilor.
Ca sa iti cureti organismul si sa faci un fel de detoxifiere poti tine post ca lumea, nu numai sa fii vegetarian (cand tot mananci branzica si oua) dar vegan sau post negru sau aproape negru (cateva tarate sau orez si apa zilnic). Pe langa alimentatie, iti cureti si mintea, gandurile in acest timp, pe scurt-> stai putin cu tine, mai detaliat: meditezi asupra vietii, nemuririi sufletului si iti raspunzi sinelui. Cam asta inseamna postul intr-un mod mai ne-biblic.
Postul este una din poruncile Bisericii, iar crestinii adevarati cred in Dumnezeul Treimic, dar si in Biserica si se supun si preotilor.
Cine nu asculta de Biserica, spune Hristos Dumnezeu, "sa-ti fie ca un pagan si vames". Iar Sfantul Apostol Petru spune: "Fiilor duhovnicesti, supuneti-va preotilor!".
Trebuie sa tinem post, nu doar pentru exemplul dat de Hristos, care a postit inainte de a-si incepe activitatea mesianica, dar si de catre Sfintii Apostoli, cand erau chemati de catre Duhul Sfant la lucrarea lor de propovaduire a lui Hristos cel Rastignit.
Trebuie sa demonstram ca nu suntem robii pantecelui, ca nu ne-am facut din pantece un dumnezeu si ca, pentru Hristos, ne putem dezlipim de toate si sa ne unim numai cu El.
Biblia spune clar ca nu mancarea si bautura ne va pune in fata lui Dumnezeu. Fara post nu ne putem impartasi cu Hristos in Sfanta Euharistie si nu ne putem uni cu El, care este Viata de veci si singurul care ne poate darui Imparatia lui Dumnezeu.
Biblia ne invata calea spre mantuire, dar nu ne poate mantui. Numai unindu-ne cu Dumnezeu, dupa har, putem fi mantuiti!
"Ce folos este ca trupul să fie deșert de bucate, iar sufletul a-l umplea de păcate? Ce folos este a fi galbeni și ofiliți de post, iar de pizmă și ură să fim aprinși? Ce folos este a nu bea vin și a fi beți de veninul mâniei? Ce folos este a nu mânca cineva carne și cu hulele a rupe carnea fraților noștri? Ce folos este a ne opri de cele ce sunt uneori slobode și a face cele ce nu sunt niciodată slobode? Că Dumnezeu pe aceia îi iubește și îi cinstește, care se feresc de cele oprite." (Sf. Antim Ivireanul)
Postul este înfrânarea de la toate mâncărurile sau, în caz de boală, numai de la unele, de asemenea și de la băuturi și de la toate cele lumești și de la toate poftele cele rele, pentru ca să fie milostiv Dumnezeu. Încă și pentru a ucide poftele trupului și a primi harul lui Dumnezeu...».
Postul este o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței, o formă de pocăință, deci mijloc de mântuire. Dar este în același timp, și un act de cult, adică o faptă de cinstire a lui Dumnzeu, pentru că el este o jertfă, adică o renunțare de bună voie la ceva care ne este îngăduit, izvorâtă de iubirea și respectul pe care îl avem față de Dumnezeu.
Postul este și un mijloc de desăvârșire, de omorâre a voii trupului, un semn văzut al râvnei și sârguinței noastre, spre asemănarea cu Dumnezeu și cu îngerii, care n-au nevoie de hrană. «Postul este lucrul lui Dumnezeu, căci Lui nu-I trebuie hrană – scrie Sf. Simeon al Tesalonicului. Este viață și petrecere îngerească, pentru că îngerii sunt fără hrană. Este omorârea trupului, că acesta hrănindu-se, ne-a făcut morți și izgonirea patimilor este postul, căci lăcomia întărâtă patimile trupului».
DeProfundis99 întreabă: