O sa citesc neaparat, o sa pun chiar și întrebare preotului. E pentru prima data cand aud asta sincer. Mersi foarte mult
Nu, nu vreau sa faci studii de istorie pentru mine ci pentru tine. Fiindca se vede clar ca nu ai studiat nimic din istoria crestinismului. In primele secole ale crestinismului gasim o gramada de scrieri care ne vorbesc de "ziua Domnului" sau Dies Domini care in romana s-a transformat in "Duminica". Numerosi crestini din Biserica primara au scris despre asta printre ei numarandu-se si Sf Iustin martirul. De multe ori s-a precizat negru pe alb ca Dies Domini sau ziua Domnului este dupa ziua sabatului. Iar in ceea ce priveste "sarbatorirea mortii" e clar pentru orice idiot ca moartea Mantuitorului a venit pentru Înviere. Care este scopul mortii Mantuitorului? Nu cumva invierea, calcarea mortii si ispasirea pacatelor? Sau voi sarbatoriti moartea lui Hristos si uitati complet MOTIVUL pentru care a murit? Nu exista moarte fara Inviere si nici inviere fara moarte. Nu poti sarbatori moartea lui Iisus fara Inviere. Numai dracii au sarbatorit moartea lui Hristos. Noi sarbatorim intregul proces, de la moarte pana la Inviere si eliberarea omului de sub pacat. Toate astea trebuie sarbatorite fiindca tot acest intreg proces a reprezentat ispasirea oamenilor de pacat. Daca sarbatoresti moartea si nimic altceva esti demonic si sustineti un cult al mortii. Citeste istoria crestinismului si nu te mai da mare expert in treburi de care nu ai habar!
Problemele astea se tot discuta de sute de ani.S-au scris tone de carti.Era suficient daca faceai o simpla cautare pe internet.Sunt sigur ca pana si Wikipedia in limba romana mentioneaza ceva.
Chiar nu esti constient ca de fapt iti etalezi incultura?
În vechiul testament e adevărat ca ziua de odihna era Sâmbăta.
Dar sa știi ca în toată istoria oamenii au pierdut de multe ori cursul timpului.
În afara de asta în Noul Testament se vorbește altfel despre Sabat.
Apostolul Pavel scrie o epistola către Coloseni care erau Greci.
Aceștia au primit următorul indemn,, Nimeni dar sa nu va judece cu privire la o sărbătoare la o luna noua sau la o zi de sabat.
Acesta e doar unul din Indemne.
Acum sa explic Grecii foloseau calendarul Roman adica zilele la ei erau Decade iar o săptămână era formata din 10 Decade.
Ultima zi fiind numita Decada 10 nu aveau un nume diferit decât cifra care diferenția Decada.
Tocmai lor care nu foloseau ziua,, sâmbătă " le-a fost scris sa nu se lase judecați pentru modul în care țin sărbătorile.
După răstignirea Domnului Isus Hristos creștinii țineau ziua de Duminica adică ziua Învierii Domnului.
Am văzut aici și oamenii care l-au băgat pe Constantin cel Mare aici dar nu e asa.
Constantin doar a aprobat libertatea religiilor pentru ca consuma prea multe resurse în prigonirea creștinilor sau altor religii și voia sa nu aibă alte revolte care și ele reprezentau investiții.
"Care este scopul mortii Mantuitorului? Nu cumva invierea, calcarea mortii si ispasirea pacatelor? Sau voi sarbatoriti moartea lui Hristos si uitati complet MOTIVUL pentru care a murit?"
Voi ati UITAT pentru ce a venit Hristos (chiar si intelegerea acestui cuvant ati uitat-o). Hristos A VENITpentru ca sa ne IERTE noua pacatele, NU pentru INVIERE ci PENTRU Iertarea pacatelor caci asa cum SCRIE in Biblie PLATA PACATELOR ESTE MOARTEA. Pentru ACEASTA MOARTE a venit Hristos, ca sa I-A PACATELE lumii asupra SA caci altfel NU AVEM MANTUIRE. Ca sa vezi in ce confuzie sunteti, problema NU este a lui Isus ci A NOASTRA, asta nu ati inteles voi. DA, pentru pacatele NOASTRE TREBUIE sa MOARA CINEVA, NOI sau HRISTOS. Invierea nu era problema ci MOARTEA, de aceia HRISTOS a SPUS sa sarbatorim Moartea, pentru a ne aduce aminte ca putem ACCEPTA sacrificiul lui Hristos.
Mulțumesc pentru evaluare. După tine este folositor răspunsul doar daca este conform Tradiției. Daca este conform Bibliei este " nefolositor si eronat". Chiar nu va e frica sa susțineți niste date ( de concepere si de naștere) fara sa aveți un indiciu scris de Dumnezeu in Biblie? Nici medicii din zilele noastre nu pot ghici data concepției si a nașterii unui bebeluș din zilele noastre macar ca știință a evoluat in domeniul acesta, si cu toate datele pe care le are de la mama.