| NoName007 a întrebat:

Salut mi-a dat o tema la religie: sa alcatuiesc un text cu titlul Rodul cel bun si sa pornesc de la pilda semanatorului iar textul trebuie sa aiba legatura cu viata de >scoala.

Răspuns Câştigător
| Urzi23 a răspuns:

Urzi23 A raspuns cu intelepciune :

Pe aici te scoate din necaz Ema sau miradoniz, voi incerca niste idei :

Pentru a fi întelese mai cu usurintă cuvântările Sale despre Dumnezeu si împărătia Sa, Iisus S-a folosit de exemple din natură, de întâmplări sau fapte din viata obisnuită a oamenilor. Acestea se numesc pilde sau parabole.



"3. Si le-a grait lor multe, in pilde, zicand: Iata a iesit semanatorul sa semene.

4. Si pe cand semana, unele seminte au cazut langa drum si au venit pasarile si le-au mancat.

5. Altele au cazut pe loc pietros, unde n-aveau pamant mult si indata au rasarit, ca n-aveau pamant adanc;

6. Iar cand s-a ivit soarele, s-au palit de arsita si, neavand radacina, s-au uscat.

7. Altele au cazut intre spini, dar spinii au crescut si le-au inabusit.

8. Altele au cazut pe pamant bun si au dat rod: una o suta, alta saizeci, alta treizeci.

9. Cine are urechi de auzit sa auda."
După cum reiese din cuvintele Mântuitorului, semănătorul este El, sământa este Cuvântul lui Dumnezeu, iar locurile unde ea cade sunt felurile oamenilor care ascultă această învătătură.

Cu totii auzim într-un fel sau altul învătăturile Domnului Iisus. Din păcate nu stiu în câte din suflete găseste si "pământul cel bun" în care să crească si să aducă rod.

Sper ca pilda pe care am învătat-o azi să fi găsit "pământul cel bun", si mai sper ca aceasta să aducă transformarea felului cum primim învătătura lui Dumnezeu.

"Fiule, tine cu tărie învătătura si nu o părăsi; păzeste-o, căci ea este viata ta"(Pilde 4:13).


După ce le-a spus oamenilor pilda despre omul iesit la semănat, Iisus le-a explicat ucenicilor întelesul profund al cuvintelor Sale:



18. Voi, deci, ascultati pilda semanatorului:

19. De la oricine aude cuvantul imparatiei si nu-l intelege, vine cel viclean si rapeste ce s-a semanat in inima lui; aceasta este samanta semanata langa drum.

20. Cea semanata pe loc pietros este cel care aude cuvantul si indata il primeste cu bucurie,

21. Dar nu are radacina in sine, ci tine pana la o vreme si, intamplandu-se stramtorare sau prigoana pentru cuvant, indata se sminteste.

22. Cea semanata in spini este cel care aude cuvantul, dar grija acestei lumi si inselaciunea avutiei inabusa cuvantul si il face neroditor.

23. Iar samanta semanata in pamant bun este cel care aude cuvantul si-l intelege, deci care aduce rod si face: unul o suta, altul saizeci, altul treizeci.

În familie, părinţii -urmând exemplul lui Dumnezeu care seamănă pe pământ cuvântul său- seamană şi ei în copiii lor „cuvântul": tot ce trebuie învăţaţi copiii din punct de vedere informaţional, practic, educaţional, moral etc. Însă fiecare percepe în mod diferit tot ce oferă părinţii, iar la final se observă cât a dorit fiecare fiu/fiică să înţeleagă, să aprofundeze, să „prelucreze" şi să aplice din ceea ce li s-a transmis. Astfel, se întâmplă că un copil, devenit tânăr sau matur, o ia pe căi greşite şi nedemne de învăţatura părinţilor, altul o duce de pe o zi pe alta, al treilea este nestatornic din cauza a ceea ce-l înăbuşă, şi, în cele din urmă, unii o duc foarte bine din toate punctele de vedere, făcând să rodească toată învăţătura primită de la părinţi.



De asemenea pe stradă, în societate, fiecare se comportă în funcţie de ce i s-a transmis şi cât a voit să reţină din educaţia ce i s-a oferit acasă, la şcoală sau la biserică. Îi putem observa pe cei care fac parte din anumite grupuri "sociale" : hoţii, criminalii, cei care comit acţiuni imorale fără scrupule sau remuşcări. La aceştia sămânţa cuvântului de învăţătură a fost "mâncată"de diavol; îi vedem apoi pe parveniţi, pe cei falşi şi mincinoşi: sunt cei cu intenţii bune dar nestatornici, cei care, la prima vedere par buni, însă ei se lasă înconjuraţi de avuţii, droguri, moravuri uşoare, băutura etc. eliminând binele care, într-un prim moment, încolţise în ei; în final, sunt cei cinstiti, ce trăiesc în armonie cu Dumnezeu, cu conştiinţa, cu societatea, în viaţa de zi cu zi.

La fel, în activitatea şcolii profesorul (semănătorul) seamănă informaţii, educaţie, atitudini etc. fiecarui elev, iar la sfarsit se "culeg" roadele. Se observă cu uşurinţă elevul care a primit cu plăcere tot ce a "semănat" profesorul, care a dorit să folosească cu încredere ce i-a fost oferit, gândindu-se că-i va fi de folos pe viitor. Se observă şi elevul care a fost dezinteresat sau mai puţin interesat de ceea ce a primit, crezând că se descurcă şi fără acele cunoştinţe oferite de profesor.

În concluzie, avem nevoie de Semănător în fiecare moment din viaţă şi avem nevoie de oameni care să primească cum se cuvine sămânţa făcând-o să rodească.

2 răspunsuri:
| Karinakari99 a răspuns:

Aici temele sunt interzise. Gândeşte singur/ă.

| Urzi23 a răspuns (pentru Karinakari99):

муℓιƒє a răspuns:

Aici temele sunt interzise. Gândeşte singur/ă

Urzi23 A raspuns cu intelepciune :

A cerut un ajutor Crestinesc "lasati copii sa vina la noi nu la D/S "