Iti faci cruce si spui cu vorbele tale; multumesc Doamne ca m-ai saturat de bunatatile pamantesti.da-ne sanatate, fericire, pace, dragoste si puterea sfintei tale lumini, acum si pururea si vecii vecilor amin.
Imi pare bine ca mi-ai spus o rugaciune pe care nu am mai auzit-o pana acum. Stiam deja de "Tatal nostru", hai sa fim seriosi, cine nu stie? Multumesc.
Inainte de masa de seara : Manca-vor saracii si se vor satura si vor lauda pe Domnul...; dupa masa de seara : Veselitu-ne-ai pe noi Doamne intru bunatatile tale si intru lucrul mainilor Tale ne-am bucurat. Dat-ai veselie in inimile noastre din rodul graului, al vinului si al undelemnului ce s-au inmultit. Cu pace ne vom culca si vom adormi, caci tu Doamne intru nadejde ne-ai asezat".
Dupa masa de dimineata si de pranz: Multumim Tie Hristoase Dumnezeule ca ne-ai saturat de bunatatile Tale cele pamantesti; nu ne lipsi pe noi nici de cereasca Ta imparatie ci, precum in mijlocul ucenicilor tai ai stat, vin-o si la noi si ne mantuieste!"
Din ce imi aduc aminte orice rugaciune trebuie spusa inainte de masa, pentru a binecuvanta masa si bucatele precum si oamenii.
Dupa masa se pare ca efectul este mai slabut.
Daca te uiti si in filmele americane, familia baga o rugaciune inainte de masa.
Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu iartă-mă pe mine păcătosu.
Tatăl nostru. Aia e cea mai de bază.
atal nostru
Care esti in ceruri
Sfinteasca-se numele Tau
Vie imparatia Ta
Faca-se voia Ta
Precum in cer asa si pre Pamant
Painea noastra cea de toate zilele
Da-ne-o noua astazi
Si ne iarta noua gresalele noastre
Precum si noi iertam gresitilor nostri
Si nu ne duce pre noi in ispita
Ci ne izbaveste de cel rau
Ca a Ta este imparatia
Slava si puterea
In numele Tatalui
Al Fiului
Al Sfantului Duh
Amin.
Înainte de masa de dimineaţă se spune "Tatăl nostru".
După masa de dimineaţă se spune:
"Mulţumim Ţie, Hristoase Dumnezeule, că ne-ai săturat pe noi din bunătăţile Tale cele pământeşti. Nu ne lipsi pe noi nici de Cereasca Ta Împărăţie, ci, precum în mijlocul ucenicilor tăi ai venit, pace dându-le lor, aşa vino şi între noi şi ne binecuvintează, Stăpâne!", apoi
"Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi preanevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut. Pe tine, cea cu adevărat, Născătoare de Dumnezeu, te mărim.".
Înainte de masa de prânz spui tot "Tatăl nostru".
După masa de prânz spui tot "Muţumim Ţie, Hristoase Dumnezeule..." şi "Cuvine-se cu adevărat...".
Înainte de masa de seară se spune:
"Mânca-vor săracii şi se vor sătura şi vor lăuda pe Domnul, iar inimile celor ce-L caută pe Dânsul vii vor fi în vecii vecilor. Amin!".
După masa de seară se spune:
"Veselitu-ne-ai pe noi, Doamne, întru făpturile Tale şi întru lucrul mâinilor Tale ne-am bucurat. Însemnatu-s-a peste noi lumina feţei Tale, Doamne. Dat-ai veselie în inimile noastre din rodul grâului, al vinului şi al untdelemnului, care s-au înmulţit. Cu pace ne vom culca şi vom adormi, căci Tu, Doamne, îndeosebi, întru bună nădejde ne-ai aşezat." şi "Cuvine-se cu adevărat...".
kaynmaincallme întreabă: